"Zwarte Pieten-rapport van Kinderombudsman klopt niet"


UTRECHT - Het Zwarte Pieten-rapport van de Kinderombudsman is totaal ongeloofwaardig. Dat zegt Pim Walenkamp, leraar Nederlands uit Utrecht. Hij werd argwanend toen eind vorige maand de conclusies naar buiten kwamen.

In het rapport staat dat Zwarte Piet in zijn huidige vorm kan bijdragen aan pesten, uitsluiting en discriminatie. Daarom zou Zwarte Piet moeten worden aangepast. Walenkamp vroeg de cijfers achter het onderzoek op en daar is volgens hem nogal wat op aan te merken.

NIET FIJN
"Het heeft lang geduurd, twee weken, voordat ik te horen kreeg dat de Kinderombudsman slechts vier kringgesprekken gevoerd heeft met een aantal kinderen", zegt Walenkamp tegen RTV Utrecht. ''Waarvan een paar kinderen gezegd heeft van, 'nou, we vinden het eigenlijk niet zo leuk, want ik heb een kleurtje, ik voel me niet zo fijn met Zwarte Piet'. Dat is iets heel anders dan dat ze zich gediscrimineerd voelden. En al helemaal dat het een goed onderzoek zou zijn.''

De Kinderombudsman ziet geen reden om een ander standpunt in te nemen. De organisatie gaf gelijk al aan dat er geen representatieve groep is onderzocht. Volgens de Kinderombudsman geven de verzamelde verhalen wel een indruk van wat kinderen in Nederland vinden.Bekijk op RTV Utrecht »