Gezochte Gökmen Tanis stond eerder terecht voor schieten in Kanaleneiland en verkrachting

Linksboven de foto van Gökman Tanis die de politie verspreidde. © Politie
UTRECHT - De 37-jarige Gökmen Tanis, die werd gezocht vanwege het schietdrama bij het 24 Oktoberplein, is vaak in aanraking geweest met justitie. Hij stond de afgelopen jaren meermaals terecht, onder meer voor het schieten met een vuurwapen en een vermeende verkrachting, maar ook voor relatief kleine delicten.
In december 2013 zou hij met een vuurwapen hebben geschoten in de richting van een flatgebouw in Kanaleneiland. Justitie verdacht hem daarom van poging tot doodslag en/of zware mishandeling. Dat incident is op steenworp afstand van waar vanochtend drie mensen zijn doodgeschoten.
Ook zeer recent stond de man van Turkse afkomst nog voor de rechter omdat hij in 2017 een vrouw zou hebben verkracht. De zitting in de Utrechtse rechtbank was exact twee weken geleden.

VEELPLEGER

Het lijkt erop dat Tanis, geboren op 2 juli 1981, een veelpleger is. Zo stond hij ook vaak terecht voor relatief kleine delicten, zoals belediging van een vrouw, belediging en bedreiging van een agent, rijden onder invloed, fietsendiefstal, inbraak en plassen in een politiecel.
Of hij ook aan al die delicten schuldig is bevonden, is vooralsnog onduidelijk. Het OM wil daarover voorlopig niets kwijt.

OPSPORING

De politie heeft een foto van Tanis verspreid. De man, die Turkse roots heeft, zou vanochtend hebben geschoten in of bij een tram op het 24 Oktoberplein. Daarbij zijn drie doden gevallen en vijf mensen gewond geraakt.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.