Woede om voorgenomen bomenkap Huis Doorn

DOORN - Plannen van het Rijksvastgoedbedrijf om 350 bomen te kappen rondom Huis Doorn zorgt voor woedende reacties. Twee oud-gidsen doen er alles aan de kap tegen te houden. "Het is gewoon belachelijk!", zegt Joost Henze.
Een grote groep scholieren loopt via het poortgebouw van Huis Doorn naar het plein voor het landhuis. Er staat een voorstelling op het programma. Shakespeare in een modern jasje. Het zonnetje schijnt en een briesje zorgt voor ritselende bladeren. Hier en daar dwarrelen er al een paar op het keurig aangeharkte pad.
"Wat doen al die oranje stippen op die stammen?", vraagt een puber aan zijn vriendje terwijl hij even snel een foto voor Instagram maakt. "Ik denk dat het met het Nederlands Elftal te maken heeft", zegt de jongen lachend. "Hier woonde een Duitser, jeweettoch!"

KAALSLAG

Joost Henze en Jaap Holwerda staat het huilen nader dan het lachen. De twee zijn oud-gidsen, kennen ieder hoekje en gaatje van het enorme landgoed en bijbehorend landhuis. "Rijksvastgoed wil het park terugbrengen naar de periode van rond 1850", zegt Henze. "Daarvoor moeten al die gezonde bomen weg. Niemand heeft iets met die tijd. In 1920 kwam Keizer Wilhelm hier wonen. Daardoor is deze plek zo beroemd geworden!"
Holwerda is het er roerend mee eens. Via de tegels met daarop honden van de keizer lopen we richting het mausoleum. "Wilhelm draait zich drie keer om in zijn graf als hij hoort dat de bomen geveld moeten worden. Laat het Rijk geld investeren in behoud van de tuin in plaats van te kappen. De rododendrons rondom het mausoleum zijn slecht en het prieeltje van zijn eerste vrouw Augusta Victoria is na een brand een paar jaar geleden nooit hersteld. Staat te verrotten achter de Orangerie."
Keizer Wilhelm draait zich drie keer om in zijn graf
Jaap Holwerda

MODERNE KUNST

Niet alleen bomen zouden moeten wijken, zo staat in de plannen van Rijksvastgoedbedrijf. Ook worden er moderne kunstwerken in het park gezet. Een oude brug wordt een spierwitte metalen variant met gaten waar riet door kan groeien. "Dat past hier helemaal niet", zegt Henze als we bij de brug komen. "Het water is best diep. Je mag hier wel iemand bij gaan zetten, want kinderen vallen er zo in."
Fractievoorzitter Karen Oyevaar (D66) luistert aandachtig naar het verhaal van Henze en Holwerda. Tussen de frustratie over de bomenkap door is er ruimte voor mooie verhalen over de keizer en zijn gevolg. Dat er bijvoorbeeld helemaal geen hondjes liggen onder de gedenkstenen aan de zijkant van het landhuis en dat het beeld van de adelaar dat er voor staat pas ver na Wilhelms dood op een sokkel is gezet. "Gemetseld door een tuinman die de adelaar op zolder vond. Mooi verhaal", knipoogt Holwerda.
Oyevaar kende de plannen voor de kap al wat langer. "Er is anderhalf jaar geleden een bijeenkomst geweest waar schetsen werden getoond. Toen was het allemaal nog vrij abstract. Maar nu ik hier zo loop, schrik ik van al die oranje stippen. Het wordt een kaalslag en de vraag is of dat nodig is. De vergunning is nog niet eens aangevraagd, dus nu al bomen markeren vind ik voorbarig. Ik ga er vanuit dat de gemeenteraad hier ook nog iets over te zeggen heeft. Tot die tijd blijven die bomen wat mij betreft staan."
Eind dit jaar zal de politiek een beslissing nemen, verwacht Oyevaar. Holwerda en Henze zijn inmiddels een petitie gestart die al honderden keren is ondertekend. "We zullen er alles aan doen om dit idiote plan tegen te houden", zeggen ze strijdbaar. "Dit had Wilhelm niet gewild, dit willen wij als oud-gidsen niet, dit wil niemand."

REACTIE RIJKSVASTGOED

Dat er onrust is over de oranje stippen op de bomen is bekend bij Rijksvastgoed. Maar ingrijpen is toch echt nodig. Dat iedere gemarkeerde boom om gaat is echter nog onderwerp van discussie. "Voor het herstel van het park heeft het Rijksvastgoedbedrijf de conditie van het bos onderzocht", zegt een woordvoerder. "Daaruit bleek dat vanwege de boomveiligheid en boomkwaliteit, de aanleg van nieuwe wandelpaden en het zicht meerdere bomen mogelijk gekapt moeten worden. Het gaat om ongeveer 350 bomen in het centrale deel van het bos. Ook de bomen aan de Dwarslaan en de Zuidlaan worden mogelijk vervangen, bijvoorbeeld voor lindes die beter in een laanvorm groeien. Dit proces wordt gefaseerd uitgevoerd en zal daarom meerdere jaren duren."
Volgens de woordvoerder is niet gezegd dat iedere gemarkeerde boom ook daadwerkelijk geveld gaat worden. "Over de exacte aantallen is op dit moment nog geen uitsluitsel, een boomspecialist zal dit nader beoordelen. Vooruitlopend op de vergunningaanvraag zijn de bomen die mogelijk gekapt worden gemarkeerd, om vooraf aan te geven welke bomen het mogelijk betreft."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.