Zorgen over mensen met afstand tot arbeidsmarkt: 'Zoeken naar betaalde baan lastiger'


UTRECHT - Door de coronacrisis hebben de mensen die verder van de arbeidsmarkt staan de grootste kans om hun baan te verliezen. Dat blijkt uit onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Dat het uitdagende tijden zijn, ziet ook de Koekfabriek in Utrecht. De sociale onderneming biedt juist mensen uit deze groep een kans en maakt zich zorgen over de toekomst van haar medewerkers.

Sociale onderneming de Koekfabriek in Utrecht over impact coronacrisis
Jeannot Nijpjes, operationeel directeur van Koekfabriek in Utrecht, zag door de coronacrisis de omzet dalen. "Onze voornaamste afnemers van de koekjes zijn horeca en cateringbedrijven. Die zijn twee maanden dichtgegaan en daardoor zijn wij twee maanden inkomsten misgelopen. Ongeveer 80 procent van onze inkomsten is weggevallen", zegt Nijpjes.


Werk onderverdeeld


Een ander probleem bleek de bakkerij zelf. De Koekfabriek op de Schoutenstraat is maar 50 vierkante meter groot. Niet alle medewerkers passen door de anderhalvemeterregel op de werkvloer. "We hebben het werk verdeeld onder de werknemers, dus iedereen is nog steeds aan het werk. Iedereen werkt nu de helft van wat zij normaal gesproken zouden doen", zegt de directeur.

Hellen van Hagen werkt al bijna twee jaar in de bakkerij en merkt dat het sinds de crisis anders is. "We zijn met veel minder en de opstelling in de bakkerij is anders. Ik vind klanten helpen het leukste in de winkel, maar dat heb ik nu een hele poos niet meer gedaan door corona."


Zorgen


Nijpjes maakt zich zorgen over de kwetsbare groep die door de coronacrisis nu minder perspectief heeft. "De dagbesteding blijft natuurlijk, maar als je vanuit die groep op zoek wil naar een betaalde baan is het al moeilijk. Er komen door de crisis nu geen nieuwe plekken bij en er zijn weinig doorschuifmogelijkheden. Er is al krapte op de arbeidsmarkt en nu worden deze mensen nog minder snel aangenomen."


Bekijk op RTV Utrecht »