Veel honingbijen kwamen de winter niet door, imkers maken zich zorgen: 'Bijen zijn de belangrijkste helpers op aarde'

© RTV Utrecht / Robert-Jan Booij
Provincie Utrecht - Imker Sonne Copijn had vorig jaar dertien bijenvolken, maar tot haar ongenoegen overleefden slechts iets meer dan één van die volken de winter. Ze is niet de enige, blijkt uit haar eigen rondgang onder imkers. Zij verloren tot wel de helft van hun honingbijen. "Hoe het kan is een raadsel, maar zorgwekkend is het wel", zegt Copijn.
Zo'n twintig korven staan er onder een afdakje in Groenekan. Het zijn de huizen van de bijen van imker Sonne Copijn, maar ze zijn bijna allemaal onbewoond. Copijn: "In september waren er zo'n dertien volkeren klaar om de winter in te gaan. In januari maakte ik een filmpje, en toen zag het er heel goed uit, er vloog er af en toe eentje naar buiten. Gewoon zoals normaal als ze lekker in hun vel zitten."
Een week of twee later zag het plaatje er heel anders uit. "Ik zag ze niet meer lekker chillen bij de voordeur. Dan denk je, misschien zitten ze lekker warm achterin omdat het koud is geweest, ik stoor ze niet. Maar op een gegeven moment, in maart, moeten ze wel naar buiten komen. Toen heb ik de korf omgekeerd, maar er zat alleen nog honing in, verder was hij leeg."
Het laat de imker niet onberoerd. "Het is net als een huisdier, dit zijn mijn vliegende hondjes. Ik ben altijd bij hen en zij bij mij, ik hou van die dieren."
© RTV Utrecht / Robert-Jan Booij

Pure pech

Eerst dacht Copijn dat ze ontzettende pech had. "Maar ik ben gaan bellen met andere imkers in de omgeving. De één heeft bijna geen sterfte, de ander heel veel. Ik heb imkers gesproken met meer dan honderd volken die de helft kwijt zijn."
Fruit en planten kunnen niet groeien als er geen bijen zijn. Het zijn de belangrijkste helpers op onze aarde.
Imker Sonne Copijn
Hoe het kan dat zoveel imkers met bijensterfte kampen blijft gissen. "Giftige bestrijdingsmiddelen in het landschap, minder soorten bloeiende planten en bomen. Het zorgt er dan niet direct voor dat bijen doodgaan, maar kan er wel voor zorgen dat hun vitaliteit achteruit gaat."
Het is spannend wat er nu overblijft, vindt Copijn. "We staan op het punt dat de peren, appels en kersen gaan bloeien. Die hebben allemaal bestuiving nodig. Fruit en planten kunnen niet groeien als er geen bijen zijn. Het zijn de belangrijkste helpers op onze aarde."

Nationale Bijentelling

Op 15 en 16 april vindt de Nationale Bijentelling plaats, om erachter te komen hoe het met de wilde bijen en hommels gaat. Copijn is naar aanleiding van haar gesprekken met andere imkers een enquête over de honingbijensterfte gestart. Ze hoopt duidelijk te krijgen hoe groot het probleem precies is. Het invullen van de vragenlijst kan nog tot vrijdag.
Radioverslaggever Robert Jan Booij was vanochtend op bezoek bij imker Sonne Copijn.
Radioverslaggever Robert Jan Booij was vanochtend op bezoek bij imker Sonne Copijn.
.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.