RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Weersverwachting Arie Verripsdi 17 okt

A Half bewolkt 16° 14°

wo 18 okt

B Half bewolkt 18° 10°

do 19 okt

C Half bewolkt 19° 12°

vr 20 okt

D Half bewolkt 16° 12°

za 21 okt

E Regenbuien 16° 11°

Weerspreuk

Is oktober warm en fijn, het zal een strenge winter zijn.


Weernieuws

Recordwarme dag.

Op zondag 15 oktober was het zonnig en voor de tijd van het jaar erg warm. In De Bilt werd het 22.1 en in Cabauw 22.2 graden. In Noord-Brabant en Limburg werd het plaatselijk 24 graden. De warmste plek was vliegveld Maastricht met 24.2 graden.

Op 16 oktober haalden we een record binnen. De warmste 16e oktober ooit was in 1949 met 21.2 graden. Dit jaar kwam De Bilt op 24.4 graden, evenals Herwijnen. Cabauw scoorde 24.3 graden en op  Schiphol werd het 23.4 graden. In Noord-Brabant en Limburg werd het bijna overal zomers warm met maxima tussen 25 en 26 graden. De hoge temperaturen werden bereikt dankzij veel zonneschijn, maar vooral ook door de invloed van de oude tropische orkaan Ophelia, die deze dag over Ierland naar het noorden trok. Deze orkaan heeft zowel op hoger niveau als op leefniveau veel tropenwarmte richting onze omgeving meegenomen.

De warmste 15e oktober was die in 1990, toen het in De Bilt 23.6 graden werd. Het was toen trouwens in dat jaar de laatste dag in een serie van vier warme dagen.

Oktober echte herfstmaand.
Na een paar dagen met veel regen is het oktoberneerslagtotaal na negen dagen al flink opgelopen. In De Bilt viel in deze periode al 59 mm terwijl in een hele oktobermaand gemiddeld 83 mm valt. Deze regen viel in slechts 28 uren. Tijdens een hele maand regent het in De Bilt 61 uur, hetgeen aangeeft dat de regen vaker uit stevige buien viel. Op 5 oktober viel er in De Bilt zelfs 25 mm regen.

In de hele regio is het nat, ditmaal niet alleen in de Ronde Venen. Vrij gelijkmatig verdeeld viel er in ons gebied rond 60 mm. In de Vijfheerenlanden is het wat minder nat. Daar viel veelal rond 45 mm. En ook rond Spakenburg viel wat minder regen, en wel tussen 35 en 40 mm.

De temperatuur is tot dusver bovengemiddeld. Dit hebben we vooral te danken aan relatief zachte nachten. Met het wisselvallige weer was er ook te weinig zon. Tot en met de 8e was de zon 26 uur te zien tegenover 113 uur in een gemiddelde hele oktobermaand.


Klimaat

Het gaat nu doorgaans hard met de herfst.

Nu we ook dit jaar het zogeheten St. Gummaruszomertje hebben gehad met vooral op 16 oktober zeer fraaie temperaturen. treden we vanaf de 17e oktober terug naar de realiteit en krijgen we een weertype dat meer bij de tijd van het jaar past.

In deze tijd van het jaar daalt de gemiddelde temperatuur wekelijks met ongeveer een graad. Dit geldt zowel voor de maximum- als in mindere mate de minimumtemperatuur. Deze teperatuurdaling zet door tot eind november. Hierna gaat de tenperatuurdaling minder hard.

Rond 15 oktober is de gemiddelde maximumtemperatuur in De Bilt 14.5 graden en de minimumtemperatuur is 7.5 graden. Op 15 november is dit nog maar respectievelijk 9.3 en 4.1 graden.

Het weer kan zowel in oktober als in november sterk uiteenlopen. Het kan dus, zoals dit jaar, in oktober nog behoorlijk warm worden. Ook in de eerste helft van november kan het soms nog tussen 15 en 20 graden worden. Maar halverwege de 70-er jaren van  de vorige eeuw heeft het op 13 en 15 oktober in onze regio gesneeuwd. De sneeuw bleef zelfs een tijdje liggen. Zo vroeg in het seizoen heeft het nooit eerder gesneeuwd. Recenter sneeuwde het ook op 24 oktober 2003 en dit nog wel na een zeer warme en droge zomer. Op de Heuvelrug viel 3 tot 5 cm sneeuw, die een groot deel van de dag bleef liggen.

Dit jaar komt het ook op langere termijn nog niet tot sneeuwval of serieus kouder weer.


Achtergrond

Binnenkort weer wintertijd.

Tijdens het laatste weekeinde van oktober, dit jaar in de nacht van zaterdag 28 naar zondag 29 oktober gaat de wintertijd weer in. De klok moet een uur worden teruggezet. In de hele EU wordt dit gedaan. Op de Britse Eilanden en in Portugal is het een uur vroeger dan bij ons. 's Avonds is het weer een uur eerder donker, maar 's morgens wordt het een uur eerder licht.

Het weer houdt zich natuurlijk niet aan de klok en ook dieren, die immers geen horloge kennen, gaan zich niet anders gedragen. De gemiddelde maximum- en minimumtemperatuur, die normaal gesproken respectievelijk worden gemeten gedurende de middag en in de vroege ochtend, zijn nu een uur eerder dan tijdens de zomertijdperiode.

Tijdens het laatste weekeinde in maart, de zondagnacht van de 24e op 25e, gaat volgend jaar de zomertijd weer in en gaat de klok weer een uur vooruit!

Voor de mensen die het niet goed kunnen onthouden is er het volgende ezelsbruggetje: In het VOORjaar de klok een uur VOORuit en in het NAjaar ACHTERuit!