RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Weersverwachting Arie Verrips 

WO


C

DO


G

VR


I

ZA


C

ZO


C

MA


B
Min
Max
Regen 30% 90% 80% 30% 40% 50%
Wind VAR 1-2 Bft Z 3-4 Bft Z 4 Bft Z 3 Bft ZO 3 Bft Z 3 Bft

Vandaag

Het is bewolkt en nevelig. Plaatselijk valt er wat motregen. Er is weinig wind. Het wordt 4 tot 5 graden.
Tijdens de avond en nacht blijft het bewolkt. In de nacht gaat het wat regenen. Er steekt een zwakke tot matige Z-wind op. De temperatuur blijft 4 tot 5 graden.

Normale minimumtemperatuur: 2.5, maximum 7.3 gr
De zon komt op om 08:27 en gaat onder om 16:32u


Morgen

Tijdens de ochtend valt er wat regen. Hierna blijft het overwegend bewolkt. De Z-wind is matig. Het wordt 6 tot 7 graden.

Normale minimumtemperatuur: 2.4, maximum 7.2 gr
De zon komt op om 08:28 en gaat onder om 16:31u


Weernieuws

Eerste serieuze vorst van het seizoen.

<p>Maandagnacht de 30e november kwam het voor het eerst in de regio overal tot vorst op de normale waarnemingshoogte. De minimumtemperaturen varieerden tussen -2 graden plaatselijk in het westen tot ruim -4 graden op en rond het centrale deel van de Heuvelrug. In het oosten en zuidoosten van het land kwam het met ruim -6 graden zelfs tot matige vorst. Ook op de Veluwe vroor het lokaal matig. Op een paar plaatsen kwam het tot gladheid. De ruim twaalf uur durende vorst was meteen goed voor twee vorstdagen want tijdens de voorgaande zondagavond vroor het ook al op veel plaatsen. In De Bilt vroor het aan het einde van de middag al iets. Tijdens de nanacht en vroege ochtenduren liep de temperatuur overal weer langzaam op, doordat er bewolking binnen schoof. Overdag was het erg nevelig en kil met lange tijd een temperatuur van maar 1 tot 3 graden. Later in de middag werd het minder koud, maar het ging wel gestaag regenen.</p>


Klimaat

November zachte, zonnige en droge maand.

November werd dit jaar een zachte, droge en zonnige maand. In een normale novembermaand is de gemiddelde temperatuur 6.7 graden, maar dit jaar komen we uit op 8.9 graden. Dit is goed voor een vijfde plaats in de lijst der warmste novembermaanden. Als gevolg van de koudere periode aan het einde van de maand is er van het gemiddelde aardig wat af geknabbeld, want lange tijd stonden we op een gemiddeld, vergelijkbaar met dat van 1994, toen dit 10.2 graden bedroeg. In november 2015 was het 9.9 graden, in 2009 9.5 en in 2006 9.2 graden. Opmerkelijk is dat het in De Bilt pas laat gevroren heeft, dit gebeurde pas tijdens de laatste nacht van de maand. Het werd op de Heuvelrug op veel plaatsen -4 graden.

November werd een droge maand, maar er zijn heel wat novembermaanden dat het droger was. Zo viel er in november 2011 in De Bilt maar 11 mm regen. Dit jaar viel er in november in onze regio tussen ruim 30 en ruim 50 mm. In De Bilt viel 58 mm. Normaal is 80 mm.

Aan zonneschijn was er deze maand geen gebrek De eerste tien dagen van de maand was het zelfs vaak uitgesproken zonnig. Tijdens de opvolgende periode was dat wat minder het geval, de laatste dagen van de maand verliepen wat vaker somber. De Bilt&nbsp;scoorde 82 uren zon en dat was net niet genoeg voor een plaats in de top-10. In een normale novembermaand is de zon in De Bilt 63 uren te zien. In 1995 was de zon in november 85 uren te zien en dat werd een tiende plek. In november 1989, de kampioen, was de zon 113 uur te zien.


Achtergrond

Sinterklaaswinter en kerstdepressie.

Met het begin van de meteorlogische winter op 1 december verschijnt vaak de eerste wat serieuzere winterkou op het toneel. In vroeger tijden, toen het klimaat kouder was dan nu, waren er niet zelden sneeuwbuien en een enkele keer kwamen we ook wel op&amp;nbsp; de schaats. Het was meestal geen voorbode van een koude winter, al waren er ook nu uitzonderingen. In 1962 bijvoorbeeld was het rond SInterklaas al koud en volgde de koudste winter van de eeuw, met op het nippertje een witte kerst. Maar toch verscheen ook in dat jaar vor korte tijd de kerstdepressie.

Het koudere weer aan het begin van december wordt wel het Sinterklaaswintertje genoemd, waarna heel vaak zacht weer volgt en dat noemt men de Kerstdepressie. De kerstdepressie is zo kenmerkend dat deze zelfs in de grafieken voor de normale gemiddeldee temperatuur is terug te vinden. Vaak wordt het in deze periode wel 10 graden of&amp;nbsp; warmer. En heel vaak is er dan ook regen en veel wind.

Na de kerstdepressie volgt de jaarwisseling en Driekoningen op 6 januari. Vaak zien we dan de koude weer toenemen en zo zijn er diverse weerspreuken die rond Driekoningen een echte winterse periode aankondigen. Ouderen van nu konden in hun jeugdtijd in het laatste stukje van de kerstvakantie genieten van sneeuw en ijspret. Of er volgde ijsvrij en ging men met de hele schooklas naar de ijsbaan. Jongeren van nu kunnen zich dat met de zachte winters, die we nu al jarenlang hebben, nauwelijks meer voorstellen.

Toch kan het ook in de tegenwoordige tijd nog best wel eens zo koud worden dat er een Elfstedentocht kan worden verreden, al zal het steeds minder vaak gaan voorkomen. De laatste Elfstedentocht dateert alweer van ... 1997! Maar in 1986 en 1987 waren er dus twee achter elkaar en daarvoor was de laatse in 1963 en dat werd de meest barre van de vorige eeuw.. Februari 2012 ligt velen ongetwijfeld nog vers in het geheugen van veel mensen. Er was een periode van ruim veertien dagen, waarin er een dik pak sneeuw viel. Meteen hierna begon het flink te vriezen en waren er ook bij ons minimumtemperaturen van soms meer dan 15 graden onder nul, en dat meerdere dagen achtereen. Het dikke pak sneeuw, waarboven de lucht sterk kon afkoelen speelde echter de vorming van een dikke ijsvloer parten. Het ijs kon hierdoor onmogelijk dik genoeg worden voor een Elfstedentocht. Hiervoor is overal op de route een ijsdikte van minimaal 15 cm vereist.