RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Weersverwachting Arie Verrips 

ZO


A

MA


A

DI


A

WO


A

DO


B

VR


B
Min 14° 15° 17° 17° 18° 15°
Max 28° 29° 28° 28° 25° 23°
Regen 5% 5% 10% 15% 25% 50%
Wind ZO 2 Bft ZW 2 Bft ZO 2 Bft ZO 2 Bft ZW 3 Bft ZW 3 Bft

Vandaag

Er is veel zon. De ZO-wind is zwak. Het wordt 28 tot 29 graden.
Tijdens de avond en nacht is er nauwelijks bewolking. Er is weinig wind. Het wordt 15 tot 16 graden.

Normale minimumtemperatuur: 12.7, maximum 20.8 °C.
De zon komt op om 06:40u en gaat onder om 20:43u.


Morgen

Er is veel zon. De ZW-wind is zwak tot matig. Het wordt rond 29 graden.
Tijdens de avond en nacht is er weinig bewolking. De ZZO-wind is zwak. Het wordt rond 17 graden.

Normale minimumtemperatuur: 12.6, maximum 20.7 °C.
De zon komt op om 06:42u en gaat onder om 20:41u.


Weernieuws

Eerste van serie zomerse dagen.

Voor het eerst sinds 4 augustus hadden we op 23 augustus in De Bilt weer eens  een zomerse dag, en dat werd zo de 2e van de maand. Op veel plaatsen in de regio werd het 26 graden. In De Bilt werd het 25.9 graden. Er was veel zon en er stond maar heel weinig wind zodat het een perfecte dag was om buiten te vertoeven.
De verwachting is dat het minstens tot en met woensdag de 28e augustus zomers warm wordt. Het is zelfs niet uitgesloten dat er in deze periode ergens in onze regio, mgelijk ook in De Bilt, een tropische dag uit de koker komt rollen. In het zuidoosten en uiterse oosten van het land is de kans op tropische dagen groter en zo zou het in die gebieden tot een regionale hittegolf kunnen komen.

Augustus maakt op deze wijze het toch vaak wat mindere weer van de eerste twintig dagen van de maand meer dan goed. De maand wordt sowiso warm en zonnig.

Langere periode van warm weer op komst.
Na de buien van eerder deze maand augustus is er nu een langere periode van droog weer aangebroken. We beginden ons de komende tijd veel meer onder de invloed van hogedrukgebieden en dat levert ons wat koudere nachten maar overdag veel zonnig weer op. De zon heeft in deze tijd van het jaar nog altijd veel kracht, zodat u, als u zich niet insmeert, 's middags gemakkelijk kunt verbranden, maar ook kan de temperatuur nog flink oplopen.

Inmiddels lopen de temperaturen 's middags steeds verder op en in het weekeinde zijn zomerse waarden aan de orde met maxima van rond of ruim 28 graden. Vrijdag was het in De Bilt en veel andere plekken ook al een zomerse dag.
De eerste helft van volgende week brengt ook nog zonnige en ook warme dagen en zo kunnen de late vakantiegangers volop genieten van een nazomertje.

Het zal wel niet zo bont worden als in september 2016. De laatste fase van augustus bracht in dat jaar ook warm weer, na een tijdelijke teruggang werd september ook nog mooi. September schopte het in De Bilt zelfs tot zes zomerse dagen en zowaar twee tropische op 13 en 14 september en dat werden meteen datumrecords. Het werd zelfs bijna een hittegolf en dat zou dan de meest late zijn geweest in het seizoen.


Klimaat

Augustus wordt weer een mooie zomermaand.

Na de dit jaar tegenvallende, koude meimaand volgden twee mooie en warme zomermaanden met de beruchte hittegolf in juli als hoogtepunt. Voor het eerst in de meteorologishe geschiedenis liep de temperatuur op maar liefst twee dagen op sommige KNMI-stations op tot boven de 40 graden.

De eerste helft van augustus was het vaak minder mooi weer, alhoewel het met de zonneschijn best meeviel. Ook de temperatuur was vaak iets boven de norm. Wel vielen er nogal wat buien, zodat na 20 dagen op veel plaatsen de normale maandhoeveelheid aan neerslag al is gevallen. In De Bilt viel tot dusver 70 mm tegenover 73 mm normaal. In een doorsnee augustusmaand is er in De Bilt 188 uren zon en is de gemiddelde temperatuur 17.5 graden.

Aan de hand van de laatste vooruitzichten kunnen we zeggen dat augustus dit jaar wederom een warme zomermaand wordt, zodat de zomer van 2019 als geheel als alweer een warme zomer de boeken in kan gaan. Vorig jaar kwamen we in augustus uit op 18.5 graden, goed voor een gedeelde 10e plaats, dit jaar halen we vermoedelijk zelfs 18.7 graden en dat is dus ook voldoende voor een plaats bij de top-10.

Neerslag zal er de rest van de maand vermoedelijk niet of nauwelijks meer vallen. Ondanks de buien, die in de vakantieperiode vielen, waardoor met name kampeerders vermoedelijk niet blij waren, is de neerslag goed voor de tuin en de natuur geweest. Nog altijd is het neerslagtekort van het laatste jaar niet weggewerkt. Het waterpeil in onze rivieren staat nog altijd vrij laag en in het oosten van het land is er zelfs nog sprake van een uitgeproken droogte.

Aan zonneschijn is er de laatste dagen van de maand geen gebrek zodat augustus wel een zonnige maand gaat worden. Tot en met de 22e staan we in De Bilt al op 145 uren zon en dat is al boven normaal.


Achtergrond

Mist.

Nu de nachten steeds langer worden neemt de kans op mist toe. Zeker tijdens rustig weer heeft de lucht tijdens de avond en nacht steeds meer de tijd om af te koelen. Vooral in de nazomer en in de herfst kan al tijdens de latere avonduren grondmist ontstaan. Er vormt zich dan een dunne mistlaag vlak boven de grond, doordat de lucht dichtbij de grond het eerst afkoelt en zo verzadigd kan raken.

Vaak stroomt de lucht in de richting van een sloot of een rivier en zo kan slootmist ontstaan doordat de koude lucht boven nog relatief warm oppervlaktewater terecht komt. Daarom zien we in onze regio vaak slootmist in de buurt van de Lek, de Kromme Rijn en  ook langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Ook in de Heuvelrugregio, waar het 's nachts soms zeer sterk kan afkoelen, ontstaat dan gemakkelijk mist.

Naarmate het najaar vordert kan de lucht steeds meer afkoelen en kan de mistlaag dikker worden. In november en vooral december kan de mistlaag zo dik worden dat ze - ook al vanwege de dan nog maar zwakke zonnestraling - overdag helemaal net meer verdwijnt en zo krijgen we soms dagenlang van die grijze en ook vaak kille vroege wnterdagen.

Mist ontstaat meestal tijdens rustig weer omdat de lucht 's nachts dan het sterkst kan afkoelen. We spreken dan meestal van stralingsmist.

Er is een uitzondering. In de winter kan ook bij winderig weer mist ontstaan en dan spreekt men van advectieve mist. We zien het verschijnsel doorgaans aan het einde van een vorstperiode en als de dooi invalt. Relatief milde en vochtige lucht, meestal vanuit zee, stroomt dan over het nog koude landoppervlak en over ijsvlakten op plassen. Vooral boven een smeltend sneeuwdek kan zo een dichte mist ontstaan.

De diverse mistsoorten kunnen zeer verraderlijk zijn voor het verkeer. Mistbanken kunnen plotseling ontstaan, bovendien is de mist vaak lang niet overal even dik.