RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Weersverwachting Arie Verrips 

DI


I

WO


G

DO


B

VR


B

ZA


B

ZO


B
Min 15° 11° 11° 11° 13° 13°
Max 17° 19° 22° 23° 25° 25°
Regen 90% 50% 20% 10% 10% 20%
Wind ZW 3 Bft NW 3 Bft NW 2-3 Bft NW 3 Bft ZW 3 Bft ZW 2-3 Bft

Vandaag

Vandaag regent of motregent het vaak. Pas rond het avonduur wordt het van het westen uit droog. De ZW-wind is zwak tot matig. Het wordt rond 17 graden.
Vanavond en vannacht klaart het op steeds meer plaatsen op. De vanavond naar NW draaiende wind is zwak tot matig. Het wordt 10 tot 11 graden.

Normale minimumtemperatuur: 13.3, maximum 22.3 gr
De zon komt op om 05:37 en gaat onder om 21:54u


Morgen

Er is af en toe zon. Er is een vrij kleine kans op een bui. De NW-wind is matig. Het wordt rond 19 tot 20 graden.

Normale minimumtemperatuur: 13.3, maximum 22.4 gr
De zon komt op om 05:38 en gaat onder om 21:53u


Weerspreuk

Als de nachten gaan lengen, begint de hitte te strengen.


Weernieuws

Volop regen.

<p>Na het droge voorjaar tapt juli uit een ander vaatje. Vooral de laatste dagen van deeerste decade van de maand regent het langdurig. Vaak niet hard, maar het aantal regenuren loopt flink op. Inmiddels hebben we al meer dan de helft van het aantal maandelijkse uren in een normale julimaand. Het zal dan oopk geen verbazing wekken dat juli tot dusver meer dan een graad te koud is en dat er ook duidelijk te weinig zonuren zijn. Tot en met de 8e waren er nog maar 35 uren zon, terwijl een normale julimaand in De Bilt 206 zonuren telt. De normale gemiddelde temperatuur in juli is in De Bilt 17.9 graden. In onze regio waren de neerslagverschillen van plaats tot plaats nogal verschillend. Er viel veelal&nbsp;tussen 25 en 50 mm regen. Normaal valt er in heel juli in De BIlt 81 mm regen.</p>


Klimaat

Juni 2020 vrij nat, zonnig en warm.

Juni is dit jaar een maand geworden, die meer lijkt op een vrij warme augustusmaand. Er waren een paar flinke onweders, het was vaak warmer dan 20 graden. Alleen tijdens de eerste week van de maand was het koel, maar vanaf 10 t/m 28 juni was het steeds meer dan 20 graden, waarbij er in De Bilt 8 zomerse en een tropische dag werden geregistreerd. In een normale junimaand is de gemiddelde temperatuur in De Bilt 15.6 graden, het werd evenwel 17.5 graden. Dat is goed voor een bescheiden plek in de top-10.

In De Bilt valt er normaal 66 mm regen in 43 uur. Deze maand viel er 78 mm in 46 uur. Er waren als gevolg van het buiige karakter van de maand nogal wat lokale verschillen. Zo viel er een keer in Cabauw 55 mm in een etmaal, terwijl er meer naar het oosten veel minder regen viel. Jaarsveld was de natste plek in onze regio. Daar viel in juni 148 mregen. In Cabauw viel 131 mm regen. Daarentegen viel er in Kamerik, niet eens zo ver weg, minder dan de helft, 70 mm. Ook was het een keer flink raak in Vlissingen met 100 mm op een dag en 86 mm in Eindhoven op een andere dag. Op beide dagen was er in onze regio niets aan de hand. De voorbije junimaand viel er verder in Woerden 109 en elders tussen ongeveer 50 en 70 mm. Net over de grens viel in Wageningen maar 42 mm. De minste regen viel in het grensgebied met Gelderland.

De maand bracht behoorlijk wat zon. Normaal is de zon 194 uur te zien in 39 procent van de tijd, deze maand hadden we 228 uur zon en dat is 46 procent van de tijd dat de zon boven de kim staat. Dit is lang niet genoeg voor een plaats in de top-10

Lokale hittegolf.
In De Bilt is er tot en met donderdag nog geen tropische dag gemeten. Dit gebeurde wel op vrijdag(26 juni). In De Bilt werd 30.1 graden gemeten, dus het was kantje boord. Er is deze week veel zon geweest, zodat het voor de vroege vakantieganger een mooi weekje is geworden.

In het oosten van onze regio, in het gebied tussen Amersfoort en de wijde omgeving van Veenendaal zijn er drie tropische dagen geregistreerd, zodat aan het einde van vrijdag de lokale, maar overigens niet volgens de KNMI-normen erkende hittegolf, een feit is geworden. Deze norm is in De Bilt in vijf dagen elke dag meer dan 25 graden, waarvan drie bovendien 30 graden of hoger.

Tijdens de nacht naar zaterdag wordt de aanval op de warmte ingezet en verschijnen er onweersbuien, die zoals vaker niet alleen veel regen, maar ook hagel en windstoten kunnen brengen. Vanaf zaterdag overdag, en ook minstens de eerste week van juli hebben we weer een tijdje zomerweer, dat meer bij ons klimaat past. En dat zijn middagtemperaturen van rond of ruim 20 graden, terwijl er soms een bui of eeen groter regengebied&nbsp;passeert. En dat is vooral goed voor de natuur en uw eigen tuin!

Zomer.
Het begin van de zomer, de zomerzonnewende, valt rond 21 juni. Dit jaar - heel bijzonder - was dat al op zaterdag 20 juni, om 23.43 uur Nederlandse tijd om precies te zijn. De zon bereikt dan de kreeftskeerkring. Hierna worden de dagen in het noorden weer korter. Meteorologen rekenen juni, juli en augustus tot het zomerseizoen. Maar ook voor en na die tijd kan het zomers zijn. Het zomerhalfjaar duurt van mei tot en met oktober.

Zomerse en tropische dagen.
Vooral in juli en augustus is de kans op zomerse of tropische temperaturen het grootst. Landelijk (gemiddeld over 1981-2010) telt juni vier, juli acht en augustus zeven zomerse dagen (25 graden of warmer). In het zuiden zijn twee tropische dagen (30 graden of meer) in juli en augustus heel gewoon.

Door het koude zeewater blijft de temperatuur aan zee in het begin van de zomer achter. Later in het seizoen kan het ook hier tropisch worden. Opmerkelijk zijn de verschillen in nachttemperaturen. In Eelde ligt het minimum in de zomer op 11,0 tegen 14,3 graden in Vlissingen. Vooral na een lange warme periode blijft het aan de kust 's avonds aangenaam.

Zomertemperatuur.
Het zomergemiddelde bedraagt in ons land 16,4 graden, in De Bilt 17,0 graden gemiddeld over 1981-2010. De uitersten gemiddelden van de laatste ruim honderd jaar lagen in De Bilt tussen 14,1 (1907) en 18,6 (2003). De zomers zijn tegenwoordig warmer. Tussen 1941 en 1970 lag het gemiddelde in De Bilt 0,7 graden lager. In het begin van de twintigste eeuw waren de zomers zelfs een hele graad kouder.

Klimaatscenario's wijzen op een gemiddeld verdere opwarming met meer hittegolven. Zo'n zeer warme periode kwam sinds 1901 eens in de drie jaar voor.

Regenuren.
De warmte leidt tot buien met soms veel regen. Door de korte duur van de buien biedt de zomer de minste regenuren. Landelijk gemiddeld regent het 117,4 uur tegen 208,2 uur in de winter. Toch is de zomer&nbsp;ongeveer 15 millimeter natter dan de winter, maar minder nat dan de herfst. Gemiddeld over het land valt in de&nbsp;zomer 213,6 millimeter tegen 231,3 millimetei in de herfst.

Het noordwestelijk kustgebied is de droogste regio. In Den Helder en op Vlieland valt in drie maanden ongeveer 196 millimeter zomerregen tegen circa 250 millimeter lokaal in de provincies Groningen en Limburg.

Zonuren.
De zomerzon is landelijk gemiddeld 602,6 uur te zien is. De lente telt 512,5 zonuren, de herfst slechts 315,6 uur. Het noordwestelijk kustgebied met de Wadden hebben 's zomers de meeste zon: 655,4 uur in Den Helder. Vlissingen doet er met 646 zonuren nauwelijks voor onder maar oostelijk Brabant ziet de zon doorgaans iets minder dan 600 uur.

Bron: KNMI.


Achtergrond

Zeewind.

Vooral in de late lente, maar ook tijdens de eerste fase van de zomer is er bij warm weer in de kustprovincies kans op zeewind. Dit heeft alles te maken met het dan nog koude zeewater voor onze kust. Ook langs het IJsselmeer en Markermeer kunnen zich zeewindachtige verschijnselen voordoen. Later in de zomer, wanneer het zeewater warmer is geworden, neemt de kans op zeewind af.

Strandgangers vanuit onze regio ervaren het verschijnsel als een forse tegenvaller. Ze vertrekken vanuit onze regio bij pakweg 25 tot 30 graden en treffen vervolgens aan zee een bewolkte lucht aan en een temperatuur van 20 graden. Het gebeurt vooral in de late lente wel dat mensen in een overvolle trein, eenmaal in Zandvoort aangekomen, vervolgens met dezelfde trein maar weer terug gaan.

Hoe komt die zeewind nu eigenlijk?
Tijdens zonnig weer wordt de lucht boven de duinen flink opgewarmd,  waarna ze opstijgt. Warme lucht is immers lichter dan koude lucht. Landinwaarts is de lucht ook warm, maar boven zee koud en vervolgens begint de zware koude lucht het land op te stromen en kan het aan het strand en boven de eerste duinenrijen in korte tijd flink afkoelen. Vaak koelt het niet alleen sterk af, maar komt er ook een kille mist van zee binnen drijven, hetgeen het strandplezier natuurlijk nog meer vergalt. Dit verschijsel wordt zeevlam genoemd. In de late middag het het begin van de avond, als het ook boven de duinen weer afkoelt, verdwijnt de zeewind geleidelijk.

De zeewind treedt overigens pas op als de reguliere wind niet aflandig is. Bij een minstens matige oosten- of zuidoostenwind is deze achtergrondwind sterk genoeg om de zeewind buiten de deur te houden en blijft het ook aan het strand warm.