RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Weersverwachting Arie Verrips 

VR


A

ZA


A

ZO


B

MA


B

DI


B

WO


B
Min
Max 11° 11° 10° 11° 12°
Regen 10% 10% 10% 10% 10% 10%
Wind NW 3 Bft NW 2-3 Bft NO 2 Bft O 2 Bft O 2 Bft N 2 Bft

Vandaag

Er zijn flinke perioden met zon. De NW-wind is matig. Het wordt 10 tot 11 graden.
Tijdens de avond en nacht is er weinig bewolking. Er ontstaat mist. De N-wind is meest zwak. Het wordt 0 tot 3 graden, met plaatselijk nachtvorst.

Normale minimumtemperatuur: 1.5, maximum 7.4 gr
De zon komt op om 07:33 en gaat onder om 18:14u


Morgen

Er zijn perioden met zon. De NW-wind is zwak tot matig. Het wordt rond 11 graden.

Normale minimumtemperatuur: 1.6, maximum 7.6 gr
De zon komt op om 07:31 en gaat onder om 18:16u


Weerspreuk

Ruikt men het roet in de schouw, dan komt de regen gauw.


Weernieuws

Saharastof, hooikoorts en Corona.

<p>Dezer dagen is het zonlicht soms wat versluierd. Dit komt niet zozeer door bewolking, maar door het feit dat er veel Saharastof in de lucht zit. Dit stof wordt aangevoerd met een zuidenwind op grote hoogte, waarmee ook de warme lucht van nu mee komt. Tijdens de ook in de winter hete dagen in de Saharawoestijn ontstaat er thermiek, stijgt de warme lucht boven het hete zand op, waarna het meegevoerde stof in de zuidelijke luchtstroming terecht komt en uiteindelijk bij ons zichtbaar is. In de winter komt zoiets in ons land niet veel voor, maar wel in de zomer. Als het dan ook nog regent, neemt de regen het stof uit de lucht en komt&nbsp; het op allerlei voorwerpen als auto&#39;s terecht. Er zit trouwens nog veel meer stof in de lucht. Of dit moment bloeien de hazelaars en de els, hun katjes verspreiden grote hoeveelheden stuifmeel. Ook berken gaan geleidelijk bloeien. Daar kunnen mensen met hooikoorts veel last van hebben. Deze mensen kunnen last krijgen van jeukende ogen, niezen, snotteren en soms een wat ziek gevoel. In deze Corona-tijd is dit extra vervelend, omdat het soms verward wordt met Corona-klachten. Maar gelukkig zijn deze klachten, die elk jaar weer terugkomen, voor de mensen zelf vaak heel goed herkenbaar en hoeven ze zich doorgaans weinig tot geen zorgen te maken. De klachten worden minder als men binnen zit, of als het gaat regenen of minder waaien. Pas later in het seizoen komt het gras in bloei en komt er weer ander stuifmeel in de lucht.</p>


Klimaat

Vier datumrecords.

Vanaf het weekeinde van 19 februari hadden we in ons land zeer zacht lenteweer. De zeer zachte lucht die met een zuidenwind werd aangevoerd, was afkomstig vanuit Spanje en Noordwest-Afrika. Dat merken we niet alleen aan de hoge temperaturen, maar ook aan het feit dat er Saharastof boven ons land aanwezig was, waardoor de zonneschijn soms wat verstrooid was. De temperaturen zijn de hoogst haalbare, die in ons land in deze tijd van het mogelijk zijn. Opmerkelijk is het dat dit gebeurde vlak na een koude periode met voluit winters weer en sneeuw. We misten in De Bilt zelfs op een haartje na een koudegolf. Een koudegolf is in De Bilt een reeks ijsdagen van tenminste vijf op rij, waarvan tenminste drie etmalen een minimum temperatuur van lager dan -10 graden hebben(strenge vorst). De vereiste ijsdagen hebben we gehad, maar weliswaar waren er twee nachten met strenge vorst, maar de derde nacht bracht -10.0 graden, ofwel 0.1 graad te weinig in De Bilt!

Inmiddels zijn er al vier datumrecords op rij gesneuveld, op zondag, maandag, dinsdag en woensdag. Op die laatste dag liep de temperatuur in De Bilt zelfs op tot 18.7 graden. In het zuiden van het land werd het ruim 19 graden. Voorlopig zal dit wel het laatste datumrecord zijn. Opmerkelijk, de oude datumrecords waren bijna allemaal uit februari 1990! In dat jaar, tijdens een februarimaand met de ene storm na de andere, waren er vijf datumrecords. Op 20 februari werd het 16.9 graden. Op de 19e is het 14.9, op de 22e 14.5, op de 23e 15.7 en op de 24e 16.7 graden geworden. Twee dagen later trok er een uitzonderlijk zware storm over ons land.

Recenter, maar wel later in de maand, waarin de zonnestraling snel in kracht toeneemt, gebeurde dit in 2019. Op 26 februari werd het toen 18.9 graden, en op de 25e en 27e 18.3 graden. Deze datumrecords blijven zeker staan. Vorig jaar is het op de 16e overigens nog 16.7 graden geworden, ook al een datumrecord. Alle cijfers gelden voor De Bilt.

In Maastricht werd het op 27 februari 2019 overigens al 19.8 en in Arcen, bij Venlo 20.5 graden! Dit is tevens de vroegst gemeten warme dag in ons land. In Ell en Eindhoven (19.9 graden) lukte dit net niet.


Achtergrond

Mooi-weerdagen.

Mooi weer is subjectief: voor een zeiler moet het waaien, een fietser houdt juist niet van tegenwind en aan het strand willen we zon en aangename warmte. Regen wordt meestal niet op prijs gesteld, maar als het dagen achtereen droog is kan een bui juist een verademing zijn. Mooi weer is dus lastig onder een noemer onder brengen maar in het algemeen is een zonnige, droge en vrij warme dag ook een mooie dag.

Voor de statistieken heeft het KNMI mooi weer gedefinieerd. Dat is een dag met veel zon (minstens 50 procent van de tijd dat ze kan schijnen), weinig of geen neerslag (in 24 uur hooguit 0,2 mm) en een bovennormale temperatuur. De normale temperatuur wordt bepaald uit het etmaalgemiddelde over periodes van 10 dagen, het decadegemiddelde.

De klimatologische grenzen veranderen met de tijd van het jaar: in april voldoet een dag dus bij een lagere temperatuur aan het criterium warm dan bijvoorbeeld in augustus. Als norm wordt een marge aangehouden rond het gemiddelde. Voor internationaal gebruik worden mooi-weerdagen aangeduid als ADS-dagen. De A staat voor een temperatuur Above normal, de D voor Dry en de S voor Sunny.

Juli en augustus bieden doorgaans de meeste dagen met mooi weer. Gemiddeld over honderd jaar tellen die zomermaanden er in De Bilt elk zeven, tegen vijf in april en juni. September levert gewoonlijk vier mooi-weerdagen op, maart drie, oktober twee en de wintermaanden gemiddeld een of twee. Een heel jaar biedt gemiddeld 45 dagen met mooi weer, maar in zonnige, droge en warme jaren zijn dat er natuurlijk veel meer. Het jaar 1947 scoort het fraaist met 90 mooi-weerdagen. Augustus 1947 is ook de recordmaand met 24 mooie dagen.

In de periode 1881-1970 bedroeg het aantal mooi-weerdagen in De Bilt gemiddeld 36 per jaar, waarvan de helft in de drie zomermaanden. Dit aantal nam toe tot gemiddeld circa 43 dagen in de laatste veertig jaar. In de afgelopen 20 jaar lag het aantal mooi-weerdagen gemiddeld rond de 50 per jaar, maar door het grillige weer zijn de verschillen van jaar tot jaar groot.

De laatste jaren waren met name april 2009 en 2011 uitzonderlijk fraai met elk 16 mooi-weerdagen, bijna drie keer het normale aantal. De zomer van 2013 grossierde in mooie dagen en leverde in juni, juli en augustus 27 mooi-weerdagen op. Dat is ook meer dan de zomers van 2009 (24), 2010 (18 mooie dagen), 2011 (7) en 2012 (13). De hete zomers van 2003 en 2006 hebben achtereenvolgens 37 en 28 mooi-weerdagen opgeleverd. De zomer van 2014 heeft 20 mooi-weerdagen opgeleverd, waarvan 5 in juni, 10 in juli en 5 in augustus.

Over een heel jaar heeft 1947 de meeste mooiweerdagen opgeleverd, en wel 88. Dit gebeurde na een strenge winter, zodat het aantal ADS-dagen tot en met 21 mei nog slechts 14 bedroeg. Dit maakt de toppositie van dat jaar extra opmerkelijk.

Het jaar 2014 bracht er 80, waarvan 37 tot en met 21 mei. Dit laatste is uitzonderlijk veel en alleen in 2007 met twee dagen overtroffen. In 2007 is de zomer overigens wat tegengevallen want het hele jaar leverde 65 ADS-dagen op. De jaren 2003 en 1995 brachten 78 mooiweerdagen.

Het minst mooie jaar is 1962 met slechts 16 ADS-dagen. Hierna volgde een zeer strenge winter, met een Elfstedentocht.