RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Weersverwachting Arie Verrips 

ZO


B

MA


I

DI


C

WO


C

DO


G

VR


C
Min
Max
Regen 40% 60% 20% 20% 60% 50%
Wind WZW 2 Bft NNW 3 Bft ZW 2-3 Bft WZW 3 Bft W 4 Bft W 3-4 Bft

Vandaag

Er zijn perioden met zon. Vanaf halverwege de middag neemt de bewolking toe. De W- tot ZW-wind is meest zwak. Het wordt 6 graden.
Tijdens de avond en nacht is het bewolkt. Rond middernacht regent het langere tijd. De matige ZW-wind draait naar NW tot N. Het wordt rond 2 graden.

Normale minimumtemperatuur: 1.1, maximum 5.9 įC.
De zon komt op om 08:43u en gaat onder om 16:29u.


Morgen

Vooral tijdens de ochtend valt er een bui. Later klaart het meer op. De NNW-wind is matig. Het wordt rond 8 graden.
Tijdens de avond en nacht zijn er opklaringen. De N- tot NW-wind is zwak. Het wordt 1 tot 2 graden.

Normale minimumtemperatuur: 1.1, maximum 5.9 įC.
De zon komt op om 08:44u en gaat onder om 16:29u.


Weernieuws

December nu al zeer nat en zeer somber.

Nu de sneeuw weer gesmolten is hebben veel gebieden in en rond onze regio te maken met wateroverlast. Deze is er er niet alleen in het doorgaans natte westen maar ook in het oosten van de regio. Beken staan vol en weilanden staan blank. Bovendien is er eerst nog veel wateroverlast op fietspaden. Dit komt door de combinatie van het smelten van de grote hoeveelheid sneeuw en ook nog veel regenval.

December is inmiddels al veel te nat. Zo viel er deze maand in Woudenberg t/m de 14e al 102 mm neerslag, waarvan ongeveer de helft in de vorm van sneeuw. In Soest viel 99 en in Eemnes 97 mm. In het westen van de regio viel veelal tussen 70 en 80 mm. in Zuid-Holland en op de Veluwe was het op veel plaatsen nog natter.
In een normale decembermaand valt er in onze regio 75 - 80 mm neerslag.

Ook heeft de zon zich deeze maand maar weinig laten zien zodat het gezegde "de donkere dagen voor Kerst" dit jaar eer wordt aangdaan. In De Bilt was er tot de 15e maar 8 uur zon. Normaal is de zon in de hele maand 49 uur te zien.

Wat de temperatuur betreft is december tot dusver een betrekkelijk normale maand. De eerste week was te zcht, de tweede te koud. De kans is zeer groot dat december uiteindelijk een zachte maand wordt. Gelukkig gaat het wel minder regenen, maar of het met de zonneschijn nog goed komt, lijkt twijfelachtig.

Spectaculair winterweer.
Maandag 11 december was een dag om in te lijsten voor liefhebbers van sneeuw en extreem winterweer maar veel weggebruikers dachten er heel anders over. Om 12.50 uur werd er door het KNMI zelfs een weeralarm afgegeven omdt er v eel gladheid was en er overvloedige sneeuwval werd verwacht.
Op maandagochtend lag er in onze regio al veel sneeuw. Veelal was dit in het westen rond 5 cm, maar op de Heuvelrug plaatselijk 15 cm. Op de Amerongseberg was de sneeuwhoogte tussen 15 en 20 cm.
Op de Veluwe lag er op diverse plaatsen nog meer sneeuw. In Hoog Soeren en omgeving lag zelfs rond 40 cm sneeuw!

In de loop van maandagochtend begon het van het zuiden uit te sneeuwen. In de loop van  de dag werd de sneeuwval intensiever en kreeg het wegverkeer steeds meer problemen. Bussen reden op een gegeven moment niet meer en ook reden er steeds minder treinen, zoals rond Utrecht en Amsterdam. Op het hoogtepunt van de avondspits telde de ANWB, die ook de provinciale wegen meetelt, 1500 km file, een absoluut record. Op sommige wegen viel nauwelijks meer te rijden, ook kwamen vrachtwagens niet meer tegen hellingen op, ook bij bijvoorbeeld bruggen en tunnels.

Het meest intensieve sneeuwen werd halverwege de avond minder. In onze regio lag er toen veelal tussen 20 en 30 cm sneeuw. In de nacht werd het zo goed als droog en viel er nog een enkel winters buitje. Doordat de wind van NO naar NW draaide stroomde er wat mildere zeelucht over ons land uit en bleef de temperatuur de hele nacht net boven nul.

Sneeuwval geeft pret en overlast.
De sneeuwval van zondag leverde op veel plaatsen in onze regio een pak van ongeveer 10 cm op. Fietspaden en binnenwegen, maar ook hoofdwegen werden op veel plaatsen moeilijk tot onberijdbaar. In de bossen vielen op diverse plaatsen takken naar beneden, als gevolg van de zware sneeuwlast.
Zondagmorgen lag de meeste sneeuw op de Heuvelrug, gemiddeld tussen 3 en 6 cm, maar op de Amerongseberg lag 10 tot 12 cm. Samen met de sneeuwval van zondag leverde dit in dat gebied dus een sneeuwlaag van ruim 10 tot 20 cm op.

Aan het begin van de avond trok het lagedrukgebied, dat voor de sneeuw verantwoordelijk was via Woerden en Hilversum naar het NO. Ten zuiden hiervan liep de temperatuur korte tijd op naar 3 tot 4 graden en stond er even een vrij krachtige ZW-wind. In Cabauw werd het 4.5 graden, net als in de Vijfheerenlanden. In het noordwesten van de regio bleef de temperatuur iets boven 0 en draaide de wind via O naar N.
Een volle westerstorm stond er even langs de kust van Zeeland, bij Vlissingen. In Westdorpe waren er windstoten tot 99 km/uur. Elders in het zuiden van het land stond even een harde wind en liep de temperatuur op naar 6 tot 8 graden.

Tegen en aan het begin van  de avond viel er in onze regio ook nog een tijdje wat regen, maar daarna werd het droog en konden meer wegen berijdbaar worden gemaakt.

De nacht naar maandag klaarde het wat op en ging het op veel plaatsen 1 tot 3 graden vriezen. In De Bilt werd het -2.9 graden. In Cabauw werd het -2.0 en op Schiphol zelfs -3.6 graden. In Drente, Hoogeveen was er zelfs matige vorst, -6.2 graden. Aan  de grond vroor het in onze regio veelal 4 tot 5 graden.

Inmiddels naderde maandagochtend alweer een volgend sneeuwgebied ons land.
Dat gaat naar alle waarschijnlijkheid tijdens de middag en een deel van de avond veel overlast, voor anderen plezier en ongeveer 10 cm sneeuw opleveren, zodat het sneeuwdek op de Amerongseberg kan aangroeien tot circa 30 cm!
Vanaf woensdag lijken de meeste winterse perikelen weer achter de rug.
En tijdens de week voor de Kerstdagen lijkt zelfs het fenomeen kerstdepressie weer de kop op te steken. We komen dan in zachte lucht terecht met geregeld regen, zeer waarschijnlijk uitlopend op een groene Kerst!

Veel sneeuw.
Niet alleen in onze regio maar vooral op de Veluwe viel er zaterdag overdag sneeuw. In een gebied rond Arnhem tot de omgeving van Apeldoorn viel zelfs in totaal ruim 10 cm zodat het landschap daar een sprookjesachtige aanblik kreeg. In onze regio was de Heuvelrug nog mooi wit met een sneeuwlaag van 2 tot 5 cm.

Zondag viel er nieuwe sneeuw en het werd een flink pak. Het was niet voor iedereen even leuk. Het verkeer en ook het openbaar vervoer kreeg te maken met grote problemen. NS had al een zogeheten winterdienstregeling ingesteld. De zware, deels natte sneeuw die er viel maakte het ook erg moeilijk om te fietsen.
Deze zondag stonden er ook een paar belangrijke voetbalwedstrijden op het programma, niet alleen bij Ajax in Amsterdam(waar het dak dicht kon), maar ook in onze eigen Galgenwaard, waaar FC Utrecht tegen Feyenoord moest spelen. De wedstrijd ging uiteindelijk niet door.

Kwakkelweer.
De eerste serieuze winterperikelen hebben zich aangediend. Al tijdens de nacht naar vrijdag hebben flinke hagelbuien de grond wit gekleurd en tijdelijke gladheid veroorzaakt. Er waren veel winterse buien. En zeker op de hogere delen van de Heuvelrug werd de grond voor kortere of langere tijd met een laagje sneeuw bedekt.
Vrijdagavond viel er vooral in de Heuvelrugregio sneeuw zodat daar zaterdagochtend plaatselijk 3 tot 5 cm lag. Overdag bleef de sneeuw grotendeels liggen maar in het westen van de regio was het groen.

Vooral tijdens de nachten werd het op veel plaatsen glad, niet alleen als gevolg van hagel of sneeuw, maar ook door bevriezing van natte weggedeelten.

 


Klimaat

Dit jaar vrijwel zeker geen witte Kerst.

Ook dit jaar hebben we met de Kerstdagen†vrijwel zeker†geen winters weer met vorst en sneeuw. De komende dagen proberen we u hier zo goed mogelijk op de hoogste houden van de† weersontwikkelingen rond de Kerstdagen. Hoe groot is de kans op een witte kerst, gaat het vriezen? En hoe verloopt het weer tijdens de jaarwisseling, de tijd dat er zo vaak de beruchte vuurwerkmist verschijnt?

Geen witte Kerst dit jaar dus, maar zoals vaker betoogd, in Nederland komt dit fenomeen maar weinig voor, in tegenstelling tot in landen als bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Rusland en de Scandinavische landen. In Lapland, SiberiŽ†en in Canada†is het zelfs elk jaar een Witte Kerst!

Twee†jaar geleden†hadden we zelfs een recordzachte Kerst met in Midden-Nederland maximumtemperaturen van ruim 14 graden. Op 2e Kerstdag werd het zelfs 's nachts niet kouder dan 11 graden.
Vorig jaar hadden we juist tijdens† de kerstdagen erg zacht weer met in De Bilt een maximumtemperatuur van respectievelijk 11.7 en 11.8 graden. De dagen rond de Kerst was het wat minder zacht. Vervolgens was het tijdens de periode tot en met de jaarwisseling veel kouder met op de 29e in De Bilt zelfs een bescheiden ijsdag, een dag dat het het hele etmaal vriest.

In ons land is het meestal 5 tot 10 graden, vaak is het somber en tijdens veel Kerstdagen valt er regen. In De Bilt is het sinds 1901 op vijftien Kerstdagen warmer dan 10 graden geworden. Dit gebeurde voor het laatst†in 2011 en 2012† en ook vorig jaar, in 2015.
Op tien Eerste Kerstdagen bleef het de hele dag vriezen en dit gebeurde op 14 Tweede Kerstdagen eveneens. In 1970 vroor het voor het laatst op beide Kerstdagen.

In 1994 was het juist in de avond van de 1e Kerstdag en de opvolgende nacht†spiegelglad als gevolg van ijzel. Er waren veel verkeersongevallen, waarbij twaalf doden vielen.

Witte Kerst.
We lichten†er†een paar mooie Witte Kerstdagen uit.
In 1938 was er een bijzonder mooie. Er lag een dik pak sneeuw(in De Bilt 13 cm), 's nachts vroor het streng, mensen gingen in groten getale op de schaats. Het was de Eerste witte Kerst sinds ... 1906!
In 1940 was er weer een Witte Kerst, maar geen mooie.
In 1950 was er ruim voor de kerst al†sneeuw gevallen. Het sneeuwdek hield het tot voorbij de Kerst uit. Het was zonnig en het vroor licht.
Hierna duurde het tot 1964 voordat er weer een Witte Kerst was, maar was werd wel weer een mooie. Tijdens de Kerstnacht viel een dik pak sneeuw, overdag was er veel zon.
Aan het begin van de zeer koude winter van 1963 begon het net op 2e Kerstdag te sneeuwen. Het werd dus geen echte Witte Kerst, maar het sneeuwdek heeft†er - regelmatig aangevuld -†in De Bilt tot maar liefst 5 maart gelegen.

In 1981 was de Kerst ook wit, dankzij veel sneeuw die er gedurende de weken voor Kerst viel. Op 1e Kerstdag vielen er een paar regenbuitjes en dooide het licht, op Tweede Kerstdag vroor het weer en was het droog.

Pas in 2009 was er weer een witte Kerst. De weken ervoor viel er in ons land zeer veel sneeuw. In onze regio heeft er op veel plaatsen 30 cm gelegen. Tijdens de Kerstdagen dooide het flink en op de 2e Kerstdag viel er veel regen. Het sneeuwdek was op Tweede Kerstdag nog net niet verdwenen zodat er toch sprake was van een Witte Kerst.
In 2010 was er ook een Witte Kerst. Voor Kerst viel er al sneeuw, in onze regio†rond 10 cm. De temperatuur was overdag iets boven nul, maar er vielen een paar winterse buien, zodat de sneeuwpracht redelijk goed in tact bleef. In onze regio lag rond 5 cm.

Dit jaar?
Dit jaar krijgen we tijdens de kerstdagen waarschijnlijk mximumtemperaturen die dicht in de buurt van de 10 graden liggen. Of het daarbij ook regent is nu nog niet te zeggen, maar vooralsnog lijken de regenkansen in het lange kerstweekeinde niet al te groot. Maar veel zon zal er vermoedelijk ook niet zijn.
Wat het weer rond en†tijdens de jaarwisseling gaat doen is nu nog met geen mogelijkheid te zeggen.


Achtergrond

Nog weinig ijs in het Noordpoolpoolgebied.

De klimaatverandering neemt steeds grotere vormen aan en dat merken we ook aan de ijsgroei in de winter in het Noord- en Zuidpoolgebied. Met de kortste dag in aantocht, waarbij het in de gebieden rond de Noordpool ook overdag donker is, beslaat het ijs op de IJszee nog lang niet het oppervlak wat enkele tientallen jaren geleden gebruikelijk was. Zo is de Beringstraat en het aangrenzende zegebied, tussen† Alaska en SiberiŽ nu nog altijd ijsvrij. Ook in de omgeving van Spitsbergen is er veel minder ijs dan voorheen.

Gelukkig heeft dit geen gevolgen voor de te verwachten zeespiegelstijging, maar het afsmelten van het landijs rond de Zuidpool heeft dit wel. Ook als een deel van de ijskap op Groenland smelt, zal het zeewaterpeil stijgen. Dit gebeurt ook als het zeewater als geheel warmer wordt. Warmer wordend zeewater zet namelijk uit en draagt zodoende bij aan de zeespiegelstijging.

Recent ondrzoek van het KNMI heeft aangetoond dat de zeespiegel in tegenstelling tot eerdere verwachtingen aan het einde van deze eeuw wel eens anderhalve meter hoger kan staan dan nu. Elders in de wereld wordt op sommige plaatsen een zeespiegelstijging van 1.80 meter voorzien. De zeespiegelstijging wordt vooral verorzaakt door ijssmelt in Groenland en afkalving van de ijskap in het Zuidpoolgebied, vooral doordat smeltwater vanaf de randen van de ijskap naar zee stroomt.

Met onze waterstaatkundige kennis en onze betrekkelijke rijkdom†is ons land†bij een dergelijke zeespiegelstijging nog wel droog te houden. Stranden kunnen door het opspuiten van zand nog wel worden opgehoogd, zee- en rivierdijken kunnen worden verhoogd en sluizencomplexen zullen dan ook moeten worden aangepast.

Maar elders in de wereld zullen grote oppervlakten aan land onder water verdwijnen, zoals bijvoorbeeld in Bangladesh en ook andere landen, waar de kennis en het geld ontbreekt voor een goede kustverdediging. Heel wat wereldsteden en havens, met heel veel dure infrastructuur,†zullen onder water lopen

En stel dat ook bij ons de dijken doorbreken dan zit een deel van onze regio nog goed. Het gebied van de Utrechtse Heuvelrug en grote delen van de Gelderse Vallei en ook het oostelijke Krommerijngebied liggen hoog genoeg om ook de komende twee- tot driehonderd jaar niet onder te lopen en de Heuvelrug zelf blijft sowieso droog. Een kwetsbaar object is evenwel de Grebbedijk tussen Rhenen en Wageningen. Als† die doorbreekt, komen delen van Veenendaal en grote delen van de Gelderse Vallei blank te staan.

Overigens is het KNMI uitgegaan van het meest negatieve scenario. De kans dat het nog erger wordt is aanwezig, maar de kans dat het zeewater wat minder stijgt, is groter. Alles hangt af van de beheersing van de uitstoot van broeikasgassen. Maar dat is op zich al een flinke klus, gezien de uiteenlopende belangen van de diverse wereldlanden.