RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Weersverwachting Arie Verrips 

DO


B

VR


C

ZA


A

ZO


A

MA


A

DI


B
Min -1° -1°
Max 11° 11° 11° 12° 12° 12°
Regen 30% 5% 5% 5% 10% 5%
Wind WZW 3 Bft ZW 2 Bft ZO 2-3 Bft ZO 2 Bft O 2 Bft O 2 Bft

Vandaag

Naast bewolking is er af en toe zon. Er is later op de dag een vrij kleine kans op wat lichte regen. De WZW-wind is zwak tot matig. Het wordt 11 tot 12 graden.
Vanavond en vannacht zijn er opklaringen en wolkenvelden. De WZW-wind is zwak. Het wordt 4 tot 5 graden.

Normale minimumtemperatuur: 0.1, maximum 5.7 °C.
De zon komt op om 07:43u en gaat onder om 18:05u.


Morgen

De ochtend begint met een paar mistbanken. Het is verder meestal bewolkt. Er is weinig wind. Het wordt rond 11 graden.
Tijdens de avond en nacht zijn er steeds meer opklaringen. De geleidelijk ZO-wind wordt zwak tot matig. Het wordt rond 4 graden.

Normale minimumtemperatuur: 0.1, maximum 5.7 °C.
De zon komt op om 07:41u en gaat onder om 18:07u.


Weerspreuk

Kraait de haan veel in de vroege morgen, dat gaat ons zeker mooi weer bezorgen.


Weernieuws

Lentweer wordt gecontinueerd.

Na een tijdelijke, lichte, terugval keert het mooie lenteweer de laatste dagen van februari terug. Moeten we het rond 20 februari met maximumtemperaturen van rond 10 graden doen - overigens nog altijd vier tot vijf graden boven normaal! - vanaf de 22e komen de maximumtemperaturen weer ruimer boven de tien graden uit.

Een en ander is te danken aan een groot hogedrukgebied, dat zich voor langere tijd boven en rond onze omgeving gaat vestigen. Dit levert ons rustig, droog en vaak ook tamelijk zonnig weer op. Tijdens de nachten kan er evenwel mist ontstaan, ook kan het dan vaak wat vriezen. Maar overdag geeft het steeds krachtiger schijnend zonnetje ons al steeds meer een lentegevoel.


Klimaat

Februari zacht en zonnig.

Met nog een week te gaan en de voorliggende prognoses voor de rest van de maand kunnen we zeggen dat februari 2018 zonnig zal worden en tevens zacht. Wel is er op veel plaatsen te veel regen gevallen, maar dat is wel broodnodig geweest voor de natuur. De regen viel bijna allemaal tijdens de eerste tien dagen van de maand. In De Bilt viel 64 mm tegenover 63 mm normaal, maar vooral in het oosten van de regio viel tot dusver veelal tussen 70 en 80 mm.

De eerste tien dagen van de maand waren erg somber, maar dankzij een reeks zonnige dagen is het normale aantal zonuren voor de hele maand inmiddels bijna overal bereikt. In De Bilt is de zon in februari normaal 86 uren te zien.

De eerste dagen van februari waren nog aan de koude kant, maar daarna volgden steeds zachte tot zelfs zeer zachte dagen. Hierdoor is de maand inmiddels twee graden warmer dan normaal. Een doorsnee februarimaand heeft een temperatuurgemiddelde van 3.3 graden.

Omdat het de komende tijd zacht blijft zal het gemiddelde nog verder oplopen en is een plekje ergens in de top-10 der warmste febrarimaanden zeer waarschijnlijk. Hiervoor moet het gemiddelde 6.0 graden of hoger zijn, behaald in 1945 en 2007. De warmste februarimaand ooit is die van 1990 met een gemiddelde van 7.6 graden.


Achtergrond

Zonkracht neemt snel toe.

Eind februari en begin maart merken we al dat de zonneschijn steeds meer kracht begint te krijgen. Met een waarde van zo'n 1.5 rond de 20e februari is de zonkracht net na de middag nu al ongeveer viermaal zo groot als tijdens de kortste dag. Mensen die tijdens het zonnige weer heel veel buiten zijn kunnen nu al een klein beetje - bijvoorbeeld op het gezicht - bijkleuren. Echt goed lukt dit pas bij een zonkracht van ongeveer drie en deze waarde wordt tijdens de eerste helft van maart bereikt. Een en ander hangt natuurlijk ook af van het huidtype.

Vanaf een zonkracht van ongeveer vier lopen mensen ook steeds meer de kans om te verbranden. Dit is al in april, tijdens de inmiddels ingetreden zomertijd rond half twee.
Tijdens en rond de langste dag kan de zonkracht in ons land waarden bereiken tussen 7 en 8 graden. Het is dan verstandig om niet te lang te zonnebaden en ook dient men zich goed in te smeren met een goed beschermend anti-zonnebrandmiddel.