RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Weersverwachting Arie Verrips 

ZA


A

ZO


B

MA


G

DI


I

WO


I

DO


I
Min 12° 14° 12° 14° 12°
Max 23° 24° 19° 19° 18° 18°
Regen 0% 30% 70% 90% 90% 70%
Wind O 3-4 Bft ZO 3 Bft WZW 3 Bft ZZW 4 Bft ZW 3 Bft ZW 3 Bft

Vandaag

Er is veel zon. De O-wind is matig. Het wordt rond 23 graden.
Tijdens de avond en nacht is er weinig tot geen bewolking. De O-wind is zwak tot matig. Het wordt rond 12 graden.

Normale minimumtemperatuur: 10.5, maximum 18.4 °C.
De zon komt op om 07:24u en gaat onder om 19:41u.


Morgen

Er is veel zon. Later in de middag verschijnt er bewolking. De ZO-wind is matig. Het wordt 23 tot 25 graden.
Tijdens de avond en nacht is het veelal bewolkt en valt er een bui, mogelijk met onweer. De ZO-wind draait geleidelijk naar ZW tot W en is matig. Het wordt rond 15 graden.

Het wordt Normale minimumtemperatuur: 10.4, maximum 18.3 °C.
De zon komt op om 07:26u en gaat onder om 19:39u.


Weernieuws

Onze regio nog altijd droog.

De afgelopen zomer bracht minder droog weer dan de zomer van 2018. De natuur ziet er dit jaar dan ook een stuk groener uit dan vorige zomer. Wie wat verder reist ziet dat er in het oosten van het land wel sprake is van ernstige droogte, al is het niet zo erg als vorig jaar. Maar maisvelden op de zandgronden bivoorbeeld zijn soms wat verdord. Volgens het KNMI is het neerslagtekort in ons land gemiddeld ongeveer 200 mm. Normaal is dit in het groeiseizoen ongeveer 100 mm. Vorig jaar was dit ongeveer 300 mm.

We zijn nu op het tijdstip beland dat de verdamping gemiddeld minder is dan dat er in  een normale maand aan neerslag valt. In de winter is er nagenoeg geen verdamping.

Ook in onze regio zijn er grote verschillen in droogte. In het Grtoene Hart, de Lopikerwaard en de Vijfheerenlanden is de droogte nauwelijks meer dan die in een normaal groeiseizoen. Daarentegen is het in het Krommerijngebied, de Eemvallei en vooral op de Heuvelrug erg droog. Wat minder droog is het in de regio rond Woudenberg en richting Overberg. De grote verschillen komen door de plaatselijke stortbuien, die er tijdens de zomer vielen.

Astronomische herfst.
Op 23 september  begint de astronomische herfst, het tijdstip dat de zon de evenaar in zuidwaartse richting passeert. Dit jaar is het precieze tijdstip op 23 september 09.50 uur. Elk jaar wordt dit ongeveer zes uur later en dit komt omdat een jaar niet 365 dagen telt maar ongeveer zes uur meer. Dit verschil wordt dan om de vier jaar in februari gecompenseerd door een schrikkeldag. Volgend jaar, in 2020 is er weer een schrikkeldag.
De meteorologische herfst begon al op een september en dit is het gevolg van internationale afspraken.
De zomertijd eindigt pas in de nacht van zaterdag op zondag van het laatste weekeinde in oktober en dat is dan wel ongeveer het tijdstip dat veel mensen meer een wintergevoel krijgen. Zeker als bij harde wind de bladeren dan volop van de bomen vallen.


Klimaat

September tot dusver redelijk normaal.

De eerste helft van september bracht qua temperatuur niet veel uitschieters. De gemiddelde temperatuur bedroeg 14.6 graden. Omdat de eerste helft van de maand warmer is dan de tweede is dit wat beneden normaal. Normaal over heel september is 14.5 graden.

Over de zonneschijn hadden we niet te klagen. In heel september is er in De Bilt gemiddeld 138 uur zon. Tot dusver hadden we 91`uur zon en dat is 46 uur van de tijd dat de zon boven de kim staat, tien procent meer dan normaal.

In grote delen van de regio is september droog. In De Bilt viel 29 mm regen, tegenover 78 mm normaal in een hele maand. Het natst is het op veel plaatsen op de Heuvelrug. De regen is daar zeer welkom geweest. In Soest viel 46 mm. In de Lopikerwaard en de Vijfheerenlanden viel veelal maar rond 20 mm.


Achtergrond

Herfst nadert snel.

Het is al goed te merken. De dagen worden snel korter. 's Morgens komt de zon elke dag zo'n twee minuten later op en 's avonds gaat de zon twee minuten eerder onder. Dat betekent dat de daglengte elke week met ongeveer een half uur afneemt. Dit proces gaat met dezelfde snelheid door tot begin november, daarna gaat het geleidelijk wat minder snel.

Ook merken we het aan de temperatuur. De avonden kunnen soms al wat kil zijn, de nachttemperaturen komen steeds vaker beneden de 10 graden. Overdag is het begin september in de middag vaak nog wel 20 graden, eind sptember nog rond 17 graden. Maar in oktober en november worden de gemiddelde maximumtemperaturen snel lager, per week ongeveer een graad. Het zelfde geldt voor de nachtelijke minima.

Die lagere temperaturen zijn er ook de oorzaak van dat we vaker te maken krijgen met mist of mistbanken. Gelukkig is het nog wel zo dat de mist al vrij snel door de zon kan worden opgeruimd. De zonnestraling is nog vrij krachtig, zelfs zodanig dat je er midden op de dag nog van kunt verbranden. Maar die kans wordt wel snel minder.