RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Weersverwachting Arie Verrips 

DI


B

WO


A

DO


A

VR


A

ZA


A

ZO


A
Min 20° 17° 13° 12° 13° 18°
Max 33° 25° 21° 23° 27° 29°
Regen 20% 10% 10% 10% 10% 10%
Wind ZO 3 Bft N 2-3 Bft N 3 Bft NO 3 Bft O 2 Bft W 3 Bft

Vandaag

Er zijn perioden met zon, maar ook drijven er sluierwolken over. De ZO-wind is matig. Het wordt 32 tot 33, zeer lokaal rond Veenendaal 34 tot 35 graden. Tegen de avond draait de wind naar W tot NW en koelt het vooral in het westen af.
Tijdens de avond en nacht zijn er opklaringen en wolkenvelden. De WNW-wind is matig, afnemend tot zwak. Het wordt rond 17 graden.

Normale minimumtemperatuur: 11.7, maximum 20.2 °C.
De zon komt op om 05:21u en gaat onder om 22:04u.


Morgen

Er is veel zon. De N-wind is zwak, in de middag matig. Het wordt 23 tot 26 graden.
Tijdens de avond en nacht zijn er opklaringen. De N-wind is meestal matig. Het wordt 13 tot 14 graden.

Normale minimumtemperatuur: 11.8, maximum 20.4 °C.
De zon komt op om 05:21u en gaat onder om 22:04u.


Weerspreuk

Na St. Jan( gisteren 24-6), de nieuwe aardappelen in de pan.


Weernieuws

Tropische dag.

Maandag de 24e juni verliep overal in onze regio tropisch. Op de meeste plaatsen werd het rond 31graden. Bij Achterberg werd het 31.8 graden, in de Ronde Venen ruim 30 graden. In De Bilt is het 31.0 graden geworden, in Cabauw 31.4 graden.
Het warmst werd het op vlv Twenthe, 33.1 graden.Vanwege de aflandige zuidoostenwind werd het ook langs de westkust warm, bijna overal tropisch warm. Alleen in Vlissingen werd het 29.5 graden. Zelfs op de Wadddeneilanden kwam de temperatuur tot dichtbij de 30 graden. Op Vlieland bleef het het minst warm, 28.1 graden.

Zomerse dag.
Op zondag de 23e juni is het ook bij ons erg warm geworden. In het buitengebied bij Achterberg is het zelfs 28.8 graden geworden, elders in de regio veelal 28 graden. Op Schiphol werd het 28.3, in De Bilt 28.5, in Cabauw 28.6 en in Herwijnen 28.2 graden.
In het zuidoosten van het land, oostelijk Noord-Brabant, Twente en Noord-Limburg is het op diverse plaatsen net tropisch warm geworden met maxima van iets boven de 30 graden. Op de vliegvelden Twenthe en Volkel werd het 30.3 graden. Alleen op de Waddeneilanden werd het net niet zomers warm.

Geen hittegolf in onze regio.
Vanaf zaterdag, de 22e juni, begonnen we aan een periode met meestal zonnig en ook steeds warmer weer. Na een zomerse dag op zondag de 23e maken we een  goede kans op het binnenhalen van twee tropische dagen met maximumtemperaturen van 30 graden of hoger. Het is zelfs niet uitgesloten dat het ook in onze regio dinsdag ergens 35 grden wordt.

Het zomerse weer houdt waarschijnlijk de hele werkweek en ook het volgende weekeinde aan, maar de kans op een hittegolf is vrijwel uitgesloten.
Voor een hittegolf moet het in een periode van vijf dagen in De Bilt drie dagen 30 graden of warmer worden en de twee overige dagen minstens 25 graden.

Later in de week wordt het weliswaar nog altijd warm, maar niet meer tropisch, omdat de wind meer uit richtingen tussen N em NO gaat waaien. Donderdag en vrijdag worden daarom zelfs waarschijnlijk geen zomerse dagen, maar het opvolgende weekeinde is een nieuwe tropische dag niet uitgesloten.

Dinsdag maken we kans op een zogeheten tropennacht. In dat geval met de minimumtemperatuur niet lager worden dan 20 graden. In de echte tropen wordt het trouwens op veel plaatsen 's nachts niet kouder dan 25 graden ...

De komende tijd wordt het overigens wel zo warm dat juni dit jaar waarschijnlijk nog warmer wordt dan vorig jaar, toen we al zoveel mooi weer hadden. Het verschil zou een halve graad kunnen bedragen.

Onweer en veel regen.
Een gebied met onweersbuien boven het zuidwesten van het land breidde zich tijdens de ochtend van de 19e verder naar het oosten uit dan verwacht. Over een groot deel vam de regio trok er een smalle buienlijn over. In het oosten van de regio viel slechts rond 3 mm maar in het westen en in de Vijfheerenlanden viel meer. In Meerkerk viel 13 mm, in IJsselstein 10. In Herwijnen, Betuwe viel 9 mm en in De Bilt en Cabauw 6 mm. Er waren imposante buienluchten zichtbaar, ook was er even vrij veel weerlicht, maar het was zeker geen noodweer. Tegen de middag klaarde het weer wat op en liep de temperatuur opnieuw snel op.
Ten oosten van onze regio bleef het droog. Ten westen van de regio onweerde het minder, maar het regende langer.

Later in de middag liep de tempretuur alsnog sterk op en werd het  bijvoorbeeld in De Bilt 26.0 graden. In Arcen, Noord-Limburg werd het zelfs 29.8 graden, bijna tropisch warm. Tegen de avond ontstonden er boven België en paar flinke onweersbuien, die vervolgens via Noord-Brabant vooral in onze richting trokken. Dit leverde in een deel van onze regio zeer veel regen op. Zo viel er in De Bilt over het etmaal 41 mm regen, terwijl er eerder deze maand al 80 mm was gevallen. Hiermee is er in juni al bijna tweemaal zoveel regen gevallen als normaal.

In Meerkerk viel 38 en in IJsselstein 38 mm. Ook in en rond Utrecht-stad viel een vergelijkbare hoeveelheid regen. Op de Heuvelrug en ook in het westen van de regio viel veelal 20 tot 25 mm regen, maar in het uiterste zuidoosten en het uiterste noordwesten van de provincie vielen veel minder millimeters. Zo viel er in Amstelhoek 11, op Schiphol 6, en bij Achterberg 10 mm regen. Het grootste deel van deze neerslag viel bovendien al tijdens de bui in de ochtend. Niet ver van ons vandaan, op een groot deel van de Veluwe, bleef het zelfs zo goed als droog, zoals bijvoorbeeld in Deelen, bij Arnhem.

Weer een paar zomerse dagen.
Deze zomer biedt tot dusver een nogal wisselend weerbeeld, maar het past wel bij ons Nederlandse klimaat. Na een paar koelere dagen is het maandag de 17e juni in onze hele regio weer eens zomers warm geworden. De 18e kregen we nog zo'n dag en er volgde op woensdag nog eentje, waarna het weer voor een paar dagen minder warm wordt. Maar hierna keert de warmte terug en volgt er een fraai weekeinde.

Maandagmiddag werd het in De Bilt 25.5, in Cabauw 25.4, in Herwijnen 26.1, bij Achterberg 26.0 en op Schiphol 24.8 graden. Landelijk het warmst werd het in Ell, bij Weert, 27.2 graden. Langs de westkust koelde het in de middag af naar rond 20 graden als gevolg van een zeewind. Wel was het vooral in Noord-Holland en in Zeeland zeer zonnig, terwijl er boven onze regio stapelwolken ontstonden, maar hier tussendoor bleef de zon te zien.

Dinsdag de 18e werd het nog warmer met op veel plaatsen een temperatuur van rond 27 graden. Bij Achterberg werd het zelfs 28.6 graden. In De Bilt werd het 27.2, in Cabauw 27.9, op Schiphol 26.2 en in Herwijnen 27.3 graden. Landelijk de hoogste temperatuur, 29.1 graden werd gemeten in Hupsel(Achterhoek) en Arcen(Limburg).
Vlak aan zee werd het beduidend minder warm, veelal tussen 21 en 22 graden.


Klimaat

Redelijke, maar natte junimaand.

Het zal weinigen zijn ontgaan dat juni dit jaar, in tegenstelling tot vorig jaar, erg nat verloopt. Na 16 dagen is op veel plaatsen de normale maandsom al overschreden. Op sommige plaatsen viel al 70  tot 90 mm. Ook in De Bilt viel 86 mm, tegenover 66 mm in een doorsneemaand. Opvallend is wel dat het aantal regenuren veel minder dan normaal is, maar de regen viel dan ook vooruit uit zware buien, dus in korte tijd. Zo viel in De Bilt de regen in slechts 22 uren tegenover normaal in de hele maand 43 regenuren. Op11 dagen bleef het droog, of vrijwel droog.

Het aantal zonuren is tot dusver wat boven normaal. Tot en met de 18e was er  in De Bilt 130 uur tegenover 194 uur in een normale maand. Waarschijnlijk wordt juni een zonnige maand, omdat er nog wat zonnige dagen worden verwacht.

De maand is tot dusver vrij warm. De kans is groot dat dit zo blijft. Het maandgemiddelde in De Bilt staat na de 18e op 16.9 graden en dat is 1.3 graad hoger dan normaal.


Achtergrond

Begin van de astronomische zomer.

De astronomische zomer loopt dit jaar van 21 juni om 17.54 uur tot 23 september om 09.50 uur. Aan het begin van de astronomische zomer staat de zon in haar meest noordelijke positie boven de noorder keerkring.
Volgend jaar begint de astronomische zomer op 20 juni om 23.43 uur. Dat er niet precies een jaar tussen zit, heeft te maken met het feit dat een astronomisch jaar geen 365 dagen telt, maar ongeveer 6 uur meer. Vandaar dat we om de vier jaar, op 29 februari, een schrikkeldag hebben. In 2020, volgend jaar dus, is er weer een schrikkeldag.