RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Weersverwachting Arie Verrips 

WO


C

DO


C

VR


B

ZA


B

ZO


B

MA


B
Min
Max 12° 12° 15° 14° 10° 10°
Regen 10% 10% 10% 20% 30% 40%
Wind NW 3 Bft N 2 Bft ZW 2 Bft W 3 Bft N 3 Bft ZO 2 Bft

Vandaag

Er is af en toe zon. De W- tot NW-wind is zwak tot matig. Het wordt 11 tot 12 graden.
Tijdens de avond en nacht zijn er wolkenvelden. De NW-wind is zwak tot matig. Het wordt 3 tot 4 graden.

Normale minimumtemperatuur: 3.5, maximum 10.9 įC.
De zon komt op om 06:27u en gaat onder om 19:05u.


Morgen

Er zijn wolkenvelden. De N-wind is meestal zwak. Het wordt 13 tot 14 graden.
Tijdens de avond en nacht zijn er vrij veel wolkenvelden. De zwakke wind draait naar W tot ZW. Het wordt 5 tot 6 graden.

Normale minimumtemperatuur: 3.5, maximum 11.0 įC.
De zon komt op om 06:25u en gaat onder om 19:07u.


Weerspreuk

Is de hemel op St. Rupert rein, zo zal ook de zomer zijn.


Weernieuws

Mooie lentedag.

Deze vrijdag de 22e maart was het weer eens een mooie lentedag, al begon de ochtend met mist  en een temperatuur van rond 7 graden. Tegen de middag trok de mist op steeds meer plaatsen op en liep de temperatuur snel op. De verschillen waren evenwel groot, zelfs in onze regio. Zo werd het in en west van Mijdrecht maar 11 graden maar in het zuidoosten van de regio, rond Veenendaal werd het 18 tot 19 graden. In het buitengebied bij Achterberg is het zelfs 20.2 graden geworden. De hele middag was er volop zon.

In het noordwesten van het land bleef bewolking aanwezig. Vlak aan zee was het daardoor slechts 6 tot 7 graden, maar in het zuidoosten en oosten van het land werd het 19 tot bijna 20 graden.


Klimaat

Eerste maarthelft nat en onstuimig, daarna beter.

De eerste helft van de maartmaand, de eerste van de meteorologische lente, verliep niet alleen erg nat, maar ook zeer onstuimig. Hierna werd het gelukkig een stuk droger en rustiger en ook kwam de zon vaker te voorschijn.†In De Bilt viel tot en met de 21e al†104 mm regen terwijl 67 mm over de hele maand normaal is. Deze regen viel in†80 uur en dat betekent dat het harder regende dan normaal, want normaal valt de†gemiddeld 67 mm in de maand in 67 uur. Elders in de regio vielen†soms nog grotere†hoeveelheden. Op de Heuvelrug en ook plaatselijk in het Groene Hart viel plaatselijk 110 tot 120 mm.

De meeste dagen van maart verliepen zacht, vooral dankzij hoge nachttemperaturen. De gemiddelde temperatuur bedroeg t/m de 21e†7.8 graden tegenover 6.2 graden normaal over de hele maand, waarbij aangetekend dat het temperatuurgemiddelde in deze tijd van het jaar snel oploopt.
Op de 19e kwam het zelfs nog tot stevige nachtvorst. Op de Heuvelrug werd het op diverse plaatsen -3 graden, aan de grond vroor het plaatselijk 5 graden. Ook op de 18e kwam het tot nachtvorst, hetgeen in maart overigens heel normaal is.

Er was vaak veel wind, hoewel in onze regio geen storm voorkwam. Wel waren er vooral in het weekeinde van de 9e op 10e maart zware windstoten tot 90 - 100 km per uur. Ook later in de week kwamen er†geregeld zware windstoten voor tussen 80 en 90 km/uur.
Na de 18e werd het gelukkig een heel stuk rustiger.


Achtergrond

Begin van de zomertijd.

De zomertijd begint in Europa altijd in de nacht van zaterdag op zondag in het laatste weekeinde van maart. Dit jaar is dit in het weekeinde van 30 op 31 maart en dus op zondagnacht 31 maart om 2 uur. De klok moet op dat tijdstip een uur vooruit worden gezet.

Het weer houdt zich uiteraard niet aan de zomertijd en zo wordt het vanaf de start van de zomertijd niet alleen 's avonds een uur later donker, maar ook 's morgens een uur later licht, zodat een deel van de spits zich weer in het donker gaat afspelen. Dit levert mogelijk wat meer verkeersongelukken op, omdat het verkeer weer vaker te maken kan krijgen met ochtendmist en ook zal hierbij natuurlijk de nog latere duisternis een rol spelen. Over een maand is dit overigens alweer vereffend en hebben we 's avonds de al langer wordende lichte (voor)zomeravonden.

De maximumtemperaturen die tijdens zonnig weer in maart meestal ergens tussen 3 en 4 uur worden bereikt worden tijdens de zomerperiode evenwel pas tussen 4 en 5 uur gemeten en dat betekent dat bijvoorbeeld mensen in de vroege dienst in een ploegendienst nog van de warmste periode van de dag kunnen genieten.