RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Weersverwachting Arie Verrips 

WO


B

DO


B

VR


B

ZA


B

ZO


B

MA


B
Min 11° 14° 15° 15° 16° 16°
Max 23° 23° 23° 25° 24° 26°
Regen 20% 50% 40% 50% 20% 20%
Wind VAR 1-2 Bft ZW 3 Bft WZW 3 Bft ZW 3 Bft W 3 Bft ZW 3 Bft

Vandaag

Er zijn perioden met zon. Er is weinig wind. Het wordt rond 23 graden.
Tijdens de avond en nacht zijn er wolkenvelden en soms een opklaring. Er is weinig wind. Het wordt rond 14 graden.

Normale minimumtemperatuur: 13.4, maximum 22.0 įC.
De zon komt op om 05:40u en gaat onder om 21:51u.


Morgen

Er zijn perioden met zon en een kleine kans op een bui. De ZW-wind is matig. Het wordt 23 graden.

Normale minimumtemperatuur: 13.4, maximum 22.1 įC.
De zon komt op om 05:42u en gaat onder om 21:50u.


Weerspreuk

Juli en augustus niet gunstig voor gewas en oogst, kan september niet meer goed maken.


Weernieuws

Flinke buien met onweer.

Op 12 juli passeerden flinke buien onze regio. Op diverse plaatsen kwamen straten blank te staan. De meeste regen viel in Het Groene Hart, de regio rond en ten noorden van Utrecht-stad en de Heuvelrugregio richting Amersfoort en Baarn. De verschillen waren evenwel nogal groot.
In De Bilt viel 29 mm, in Cabauw 22 en in Herwijnen en op Schiphol 8 mm. Ook in Maarsbergen, Woudenberg en Veenendaal viel 8 mm, in Achterberg 6, maar in Hollandsche Rading 43 mm. In Woerden viel 25 mm, in Kamerik 23, in Soestdijk 20, in Soesterberg 18 en in Den Dolder 26 mm.
Ook in het Gooi viel er veel regen, veelal tussen 30 en 40 mm. In Hilversum kwamen diverse straten blank te staan.

Koude nacht.
De nacht naar 4 juli is het behoorlijk koud geworden. In De Bilt werd het 6.6 graden, nabij Achterberg en ook op diverse plaatsen op de Heuvelrug ruim 6 graden. Meer naar het westen bleef het veelal 8 tot 9 graden. Vlak aan de grond werd het plaatselijk 4 graden. Op de Veluwe werd het in Vierhouten 4.1 en in Deelen 4.6 graden. Een record is het lang niet geworden. In de Bilt staat het datumrecord op 3.0 graden, gemeten in 1911. In 1907 is het op 3 juli in De Bilt zelfs 2.4 graden geworden.

In het oosten van het land is het deze nacht kouder geworden, al was er ook daar geen record. In Twente en de Achterhoek was er zelfs nachtvorst en dat is in juli wel heel bijzonder. Op vv Twenthe werd het op 10 cm hoogte -1.6 graden. Vanaf 1970 was het op die hoogte nooit kouder geweest. In 2015 werd het op 9 en 10 juli respectievelijk -0.9 en -1.3 graden.
Op ooghoogte werd het in Twenthe 3.9 graden. In een reeks vanaf 1951 zijn in 1971 en in 1979 lagere minima gemeten: op 19 juli 1971 koelde vv Twenthe af naar 3.0 graden en op 2 juli 1979 werd het daar 3.3 graden. De lage temperaturen waren mogelijk als gevolg van een rustige en vrijwel onbewolkte atmosfeer in van oorsprong koude en droge lucht. Tevens speelde de steeds droger wordende grond een rol.

Frans hitterecord, bij ons een datumrecord.
Bij ons was het op zaterdag de 29e juni erg warm. In De Bilt werd het 31.1 graden en dat betekende weer eens een datumrecord. De lucht was bovendien erg droog, waardoor de warmte goed te verdragen was. Er volgde een nacht met minimumtemperaturen van rond 19 graden maar de zondag erop erd de warmte al in de ochtend verdreven.

Op de 28e juni zijn er in Frankrijk recordhoge temperaturen gemeten. Het vorige Franse record stond op 44.1 graden.
Dit jaar registreerde men op een paar plaatsen zelfs een temperatuur van ruim 45 graden, met als hoogste 45.9 graden in een plaatsje bij Gard, in de Ardeche, grofweg bijna 100 km noordwest van Marseille. In Villeveille werd het 45.1 en in Carpentras 44.3 graden. In de bekende plaats Montpellier werd het 43.5 graden, bijna zes graden hoger dan het vorige record van slechts twee jaar geleden. In een groot gebied werd het 40 graden of iets hoger.

De oorzaak van deze hitte was het instromen van hete woenstijnlucht vanuit de Sahara, die ook op grote hoogte zeer warm was. Op 1500 meter hoogte liep de temperatuur zelfs op tot ruim 28 graden.

Ook in Spanje werd het zeer warm met temperaturen tot 43 graden. Maar in dat land komen dergelijke temperaturen in de zomer wel meer voor.


Klimaat

Juli tot dusver matige zomermaand.

In tegenstelling tot vorig jaar verloopt juli dit jaar als een vrij matige zomermaand. De eerste†elf dagen van de maand waren zelfs†ruim anderhalve†graad te koud, en dat na een zeer warme junimaand, die weer werd voorafgegaan door een koude meimaand. Op zich is dit al een vreemde combinatie.
Een normale julimaand heeft een gemiddelde temperatuur van 17.9 graden.

Tot en met de 11e juli heeft de zon wel royaal meer dan normaal geschenen, ondanks een sombere 10e en 11e van de maand. In De Bilt is de zon deze maand al ruim 85 uur te zien geweest. Normaal over de hele maand is 206 uur zon.

En wat voor de vakantiegangers tot dusver meeviel was de regenval. Op veel plaatsen is juli tot dusver erg droog. Tot en met de 11e viel er in onze regio slechts tussen de 3 en 8 mm regen. In De Bilt valt er in juli gemiddeld 81 mm regen in 40 uur en dat verklaart dat veel regen tijdens deze maand uit intensievere buien valt. In de winter is het vaker urenlang gemiezer zodat het aantal neerslaguren dan veel minder laag is ten opzichte van de hoeveelheid neerslag.


Achtergrond

Zeewind.

Vooral in de late lente, maar ook tijdens de eerste fase van de zomer is er bij warm weer in de kustprovincies kans op zeewind. Dit heeft alles te maken met het dan nog koude zeewater voor onze kust. Ook langs het IJsselmeer en Markermeer kunnen zich zeewindachtige verschijnselen voordoen. Later in de zomer, wanneer het zeewater warmer is geworden, neemt de kans op zeewind af.

Strandgangers vanuit onze regio†ervaren het verschijnsel als een forse tegenvaller. Ze vertrekken vanuit onze regio bij pakweg 25 tot 30 graden en treffen vervolgens aan zee een bewolkte lucht aan en een temperatuur van 20 graden. Het gebeurt vooral in de late lente wel dat mensen in een overvolle trein, eenmaal in Zandvoort aangekomen, vervolgens met dezelfde trein maar weer terug gaan.

Hoe komt die zeewind nu eigenlijk?
Tijdens zonnig weer wordt de lucht boven de duinen flink opgewarmd,† waarna ze opstijgt. Warme lucht is immers lichter dan koude lucht. Landinwaarts is de lucht ook warm, maar boven zee koud en vervolgens begint de zware koude lucht het land op te stromen en kan het aan het strand en boven de eerste duinenrijen in korte tijd flink afkoelen. Vaak†koelt het niet alleen sterk af, maar komt er ook een kille mist van zee binnen drijven, hetgeen het strandplezier natuurlijk nog meer vergalt. Dit verschijsel wordt zeevlam genoemd.†In de late middag het het begin van de avond, als het ook boven de duinen weer afkoelt, verdwijnt de zeewind geleidelijk.

De zeewind treedt overigens pas op als de reguliere wind niet aflandig is. Bij een minstens matige oosten- of zuidoostenwind is deze achtergrondwind sterk genoeg om de zeewind buiten de deur te houden en blijft het ook aan het strand warm.