RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Weersverwachting Arie Verrips 

MA


B

DI


B

WO


B

DO


B

VR


B

ZA


J
Min -1° -1° -1° -3°
Max
Regen 50% 10% 10% 10% 50% 80%
Wind NW 4 Bft NW 3 Bft O 2 Bft O 3-4 Bft OZO 3 Bft ZO 3 Bft

Vandaag

Het is wisselend bewolkt. De NW-wind is matig. Het wordt rond 8 graden.
Vanavond en vannacht zijn er opklaringen en wat wolken. Het blijft waarschijnlijk droog. De NW-wind wordt zwak tot matig. Het koelt af naar 2 tot 4 graden.

Normale minimumtemperatuur: 1.6, maximum 6.3 °C.
De zon komt op om 08:37u en gaat onder om 16:29u.


Morgen

Er is af en toe zon. De NW-wind is matig. Het wordt 7 tot 8 graden.
Tijdens de avond en nacht zijn er opklaringen en wolkenvelden. De wind wordt zwak uit N tot NO. Het koelt af naar rond of iets onder het vriespunt.

Normale minimumtemperatuur: 1.5, maximum 6.2 °C.
De zon komt op om 08:38u en gaat onder om 16:28u.


Weerspreuk

Donder in de decembermaand, belooft veel wind voor het jaar aanstaand.


Weernieuws

Depressies brengen veel regen.

De komende tijd komt er een heel depressiecarrousel op ons af. Dit gaat zols zo vaak gepaard met aardig wat regen. Waarschijnlijk valt er wel een halve normale maandhoeveelheid. Nodig is dit echter wel, want de rivieren staan nog steeds zeer laag en de ondergrond is op veel plaatsen nog erg droog.

In het algemeen blijft de temperatuur duidelijk te hoog voor de tijd van het jaar, maar soms kunnen er wat koudere dagen tussen zitten. Maar liefhebbers van winerweer met sneeuw, laat staan schaatsijs, zullen nog heel wat geduld moeten hebben. Gelukkig voor de  laatste categorie mensen zijn er in onze regio tijdens en rond de kersttijd diverse kunstijsbanen opgezet.

Vorig jaar hadden we in deze tijd van december wat vorst en ook viel er veel sneeuw. Op veel plaatsen in de regio lag er net na tien december een laag van wel 20 cm!

Datumrecord geevenaard.
Op 3 december werd er met 13.2 graden in De Bilt een datumrecord geevenaard. De hoge temperatuur werd 's nachts al bereikt. Overdag was de temperatuur een groot deel van de dag net ietsje lager.

Weer een datumrecord gesneuveld.
Zondag 2 december sneuvelde er alweer een datumrecord. Het stond op 12.8 graden, gemeten op 2 december 1953 maar dit jaar werd het in De Bilt 13.2 graden. In Cabauw werd het 13.3 graden. In het zuiden van het land werd het ruim of rond 14 graden, het warmst in Westdorpe waar het 14.5 graden werd. Het datumrecord is overigens wel wat bescheiden. De meeste deceberrecords zijn tussen 14 en 15 graden. Hetzelfde geldt voor januari.

Eindelijk normaler weer.
Het heeft lang geduurd, maar het lijkt er op dat we de komende weken een weertype krijgen wat meer bij deze tijd in ons klimaat hoort. Er valt regelmatig wat regen en zachtere dagen worden afgewisseld door wat koudere dagen, zonder dat het overigens tot vorst van enige betekenis komt.

Er valt echter voorlopig nog veel te weinig regen om de gevolgen van de afgelopen droge zomer en herfst teniet te doen. Het bovenste laagje van de grond is in onze regio inmiddels wel vochtig geworden, maar wat dieper in de bodem is de grond nog altijd kurkdroog. Ook het waterpeil van onze rivieren is op veel plaatsen nog altijd extreem laag. In het westen van het land, en ook het westelijke deel van de Lek heeft geen lage waterstand maar dat komt door de invloed van de getijden, waardoor zeewater bij vloed de rivier op strooomt. Die getijdenwerking loopt door tot de stuw bij Hagestein.

De waterstand bij Lobith, waar de Rijn ons land binnen komt, was op 27 november slechts 6.54 meter en dat is nauwelijks hoger dan de laagste stand die we eerder deze herfst hebben gezien. Het veer naar Culemborg heeft zelfs even niet gevaren. De komende tijd zal het waterpeil van de rivieren weer langzaam gaan stijgen, maar het kan nog wel weken, zo niet maanden duren voordat het normale peil weer is bereikt.


Klimaat

Neerslagcijfers in onze regio.

De herfst verliep in onze regio zacht. Ook was het bijzonder zonnig, de zonnigste herfst, ooit gemeten. En de herfst was erg droog, zodat het waterpeil van de rivieren nog altijd erg laag staat. November was ondanks de sombere laatste tien dagen een uitgesproken zonnige maand, die qua temperatuur vrijwel normaal was. Maar er viel op veel plaatsen bijna de helft van  de normale hoeveelheid regen.

Hieronder de neerslagcijfers over november in en rond onze regio:
Lunteren 18, Weesp en Kamerik 25, Loenen a/d Vecht 27, Veenendaal 28,  Jaarsveld, Eemnes en Spakenburg 29, Zeewolde 30, Abcoude, Vleuten en Barneveld 31, Benschop  en Hilversum 32, Wageningen en Kudelstaart 33, Culemborg en Amerongen 34, Zijderveld en De Bilt 35, Woudenberg 36, Voothuizen, Uithoorn en Schalkwijk 37, Hoofddorp en Woudenberg-O 39, Maarsbergen 40, Soest 44 mm.

 


Achtergrond

Maximumtemperatuur op vreemde tijden.

In de zomer is de maximumtemperatuur meestal in de loop van de middag, een paar uur nadat de zon het hoogst aan de hemel heeft gestaan. Deze temperatuur wordt dan vooral bereikt als gevolg van de in de zomer krachtige zonnestraling.

In de late herfst, de winter en het vroege voorjaar ligt dit anders. De dagen zijn slechts kort en dezon staat maar laag boven de horizon. De maximumtemperatuur wordt in deze periode vooral bepaald door de aanvoer van lucht, die soms koud maar ook relatief warm kan zijn. Zo brengt in de winter een oostenwind ons kou, omdat het in oost-Europa dan vaak kouder is dan bij ons.

In onze omgeving staat  er vaak een zuidwestenwind. Deze voert als regel milde zeelucht naar ons toe, afkomstig vanuit het gebied rond de Azoren of de Canarische Eilanden en in dat geval spreken we van maritiem tropische lucht. Ook midden in de winter zijn er dan maximumtemperaturen van boven de tien graden mogelijk. Soms kan het in januari wel bijna vijftien graden worden en dan hoeft de zon niet eens te schijnen!

Om deze hoge temperaturen ee krijgen moet de lucht wel snel worden aangevoerd en moet het dus hard waaien. Een winterstorm brengt ons dus nog wel eens zeer zacht weer en dat kan dus heel goed midden in de nacht zijn.

Wat je dan niet zou verwachten is dat een winddraaiing naar het zuiden, waardoor de lucht vanuit Spanje komt, geen verdere temperatuurstijging betekent, maar eerder een temperatuurdaling. In de winter koelt de Spaanse hoogvlakete namelijk ook flink af en is - tegenstelling tot in de zomer - een Spaanse wind niet relatief warm. En ook als de lucht wat meer oostelijk vanaf de Middellandse Zee komt, wordt het niet extreem zacht omdat de lucht op haar weg naar ons toe boven Zwitserland, Duitsland en/of Frankrijk aardig kan afkoelen.

De komende tijd krijgen we regelmatig met zachte nachten te maken. U weet nu dus hoe dit komt!