RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Weersverwachting Arie Verrips 

MA


I

DI


B

WO


B

DO


B

VR


B

ZA


B
Min 11°
Max 15° 16° 17° 19° 15° 14°
Regen 50% 10% 5% 5% 10% 20%
Wind NW 3-4 Bft WZW 2 Bft ZW 3-4 Bft ZW 3-4 Bft N 3-4 Bft ZW 3 Bft

Vandaag

Vanmiddag is er regelmatig zon en valt er op sommige plaatsen eerst nog een buitje. De NW-wind is matig, later vanmiddag afnemend. Het wordt 15 graden.
Vanavond en vannacht is het wisselend bewolkt, maar droog. De W-wind is zwak. Het wordt tamelijk koud, tussen 3 en 6 graden met op de Heuvelrug plaatselijk wat vorst aan de grond.

Normale minimumtemperatuur: 10.1, maximum 17.9 °C.
De zon komt op om 07:29u en gaat onder om 19:34u.


Morgen

De dag begint met veel zon. In de loop van de dag ontstaan er stapelwolken. De W-wind is meestal zwak. Het wordt rond 16 graden.
Tijdens de avond en nacht zijn er flinke opklaringen. De W- tot ZW-wind is zwak. Het wordt 6 tot 7 graden.

Normale minimumtemperatuur: 10.0, maximum 17.8 °C.
De zon komt op om 07:31u en gaat onder om 19:32u.


Weerspreuk

Een warme september, een droge oktober.


Weernieuws

Astronomische herfst start met koelte en regen.

Meteen op zondag de 23e september ging de astronomische herfst van start met zeer koel en regenachtig weer. Een groot deel van de dag regende het en het was uitzonderlijk kil. In De Bilt werd het niet warmer van 10.9 graden en dat betekende een verbetering van het datumrecord, dat op 11.5 graden stond, gemeten in 1974. Er viel overal ruim 10 mm regen, nadat er op vrijdagavond en op zaterdag ook al vrij veel regen was gevallen. Toch is het in het zuidoosten van de regio op veel plaatsen nog steeds te droog.

De nacht van zondag op maandag koelde het flink af, plaatselijk tot 4 tot 5 graden. Vlakbij de grond werd het op diverse plaatsen slechts twee graden, nog net geen vorst aan de grond.

Eerste herfstweer.
Na een topzomer hebben we op de 21e september voor het eerst in deze herfst te maken met koeler en ook onstuimig weer. In onze regio viel het wel mee, maar langs de kust nam de westenwind toe tot stormachtig. Er kwamen windstoten voor tot bijna 100 km per uur. Op Texel was de maximale windstoot 98 en in Hoek van Holland 94 km/uur.

De koelte kwam met de krachtige westenwind snel binnen. Tijdens de nacht was de temperatuur veelal 18 tot 19 graden maar om 9 uur was het nog maar 15 tot 16 graden en dat bleef verder zo.


Klimaat

Ook september dit jaar best mooie maand.

Na de topzomer van dit jaar doet september het tot dusver qua weer zeker niet slecht. De meteorologische zomer en ook de astronomische zomer is inmiddels voorbij. Vaak is het in  september soms nog wel een paar dagen zomers weer. Dit jaar vormt hierop geen uitzondering. We profiteren ook nog van de erfenis van de echte zomer. Zo is het Noordzeewater nu nog warmer dan normaal, dus is een doorgaans koelere wind vanaf zee meestal nu minder koel dan normaal.

In een normale septembermaand is de gemiddelde temperatuur 14.5 graden. Dit jaar zitten we tot en met de 23e op 16.1 graden. Doordat het de laatste fase van september inmiddels vrij koel weer is geworden, komen we waarschijnlijk uit op ongeveer 15.0 graden en daarmee blijven we duidelijk buiten de top-10 der warmste septembermaanden. De warmste septembermaand ooit was die van 2006. Ook september 2016 was erg warm, op een derde plaats na september 1999.

Wat de neerslag betreft zijn er vooral in onze regio enorme verschillen. Zo viel er in De Bilt tot dusver nog maar 41 mm regen in 29 uur. Normaal is in de hele maand 78 mm in 52 uur. Maar in het westen van de regio was het aanzienlijk natter. Er viel daar op veel plaatsen nu al meer dan de hele normale maandhoeveelheid. Zo viel er in Benschop t/m de 20e 149 mm regen. Ook in de omgeving van Soest en Amersfoort viel veel regen, in Soest al 86 mm. In het zuidoosten van de regio en ook in de Vijfheerenlanden viel veelal tussen 30 en 50 mm en dat is duidelijk beneden normaal.
In het oosten van het land en in Noord-Brabant is deze maand nog altijd erg droog. Op vrij veel plaatsen viel er nog geen 20 mm!

De zonneschijn is deze maand opnieuw boven normaal. Echt zonnige dagen zijn er ook deze sepembermaand geweest. Tot en met de 23e was er in De Bilt 126 uur zon in 43 procent van  de tijd. Normaal is in heel september 138 uur in 36 procent van de tijd dat de zon boven de horizon staat. Wel neemt de daglengte in deze tijd van het jaar sterk af, met zo'n vier minuten per dag!

Vrij warm wordt september dit jaar sowieso, waarschijnlijk wordt september ook aan de zonnige kant. Weliswaar is er met nog een paar dagen te gaan de laatste dagen regen van betekenis gevallen, maar waarschijnlijk valt er onvoldoende regen om het in het oosten van de regio (en ook in De Bilt) een normale maand te maken. In het westen daarentegen wordt september een zeer natte maand.


Achtergrond

Nazomertjes.

Het is nu betrekkelijk koel weer geworden. Het zal even wennen zijn na het vele warme weer dat we gehad hebben. Het ziet er bovendien naar uit dat het koelere weer van langere duur zal zijn. Hooguit zal het op sommige dagen min of meer normaal septemberweer zijn.

Toch hoeven de liefhebbers van mooi nazomer- en herfstweer niet te wanhopen. Vaak knapt het weer nog wel een paar keer voor een of een paar dagen op. De nazomertjes hebben zelfs een benaming. Heel bekend is natuurlijk de Indian Summer en de Oudewijvenzomer. Maar wat minder bekend is het Michielszomertje tijdens en rond de laatste dagen van september en het Gummaruszomertje half oktober. Deze laten in veel jaren van zich spreken. Maar eens afwachten of ze dit jaar ook verschijnen!