RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Weersverwachting Arie Verrips 

MA


B

DI


G

WO


G

DO


I

VR


B

ZA


B
Min 11°
Max 16° 14° 14° 12° 13° 15°
Regen 10% 70% 80% 60% 40% 50%
Wind W 4 Bft ZW 4 Bft WNW 4 Bft W 4 Bft ZW 3 Bft O 3 Bft

Vandaag

Vanmorgen is er vrij veel zon. In de loop van de dag verschijnen er vooral landinwaarts steeds meer stapelwolken. Het blijft droog. De W-wind is matig. Het wordt rond 16 graden.
Vanavond is er een afwisseling van opklaringen en wolken. Vannacht raakt het bewolkt. De W- tot ZW-wind is matig. Het wordt 8 tot 9 graden.

Normale minimumtemperatuur: 5.7, maximum 14.4 °C.
De zon komt op om 06:27 en gaat onder om 20:51u.


Morgen

Er is veel bewolking. Op veel plaatsen valt er wat lichte regen. De ZW-wind is matig. Het wordt maximaal 14 tot 15 graden.
Tijdens de avond en nacht valt er wat vaker regen en regent het soms harder. De W-wind is matig. Het wordt 10 tot 11 graden.

Normale minimumtemperatuur: 5.8, maximum 14.6 °C.
De zon komt op om 06:25 en gaat onder om 20:53u.


Weerspreuk

Sint Joris, die de draak overwon, houdt meer van regen dan van zon.


Weernieuws

Zeer warm aprilweer.

We hebben een serie prachtige en ook uitzonderlijk warme aprildagen. Op woensdag de 18e werd het in onze regio al tussen 23 en 24 graden. In De Bilt werd het 23.6 graden. In Noord-Brabant en Noord-Limburg werd het op sommige plaatsen ruim 25 graden.
Een dag later, op de 19e komen we ook in onze regio toe aan de eerste zomerse dag van het seizoen. We hebben hierbij uitbundige zonneschijn.
Ook werd er een datumrecord gebroken. Op 19 april 1988 werd het in De Bilt 24.3 graden. Rond 12.30 uur kwamen we er boven en later in de middag komen we er ruim boven. In De Bilt en Herwijnen werd het 27.4, in Cabauw 27.6 en op Schiphol 26.9 graden. De warmste plek in Nederland werd zowaar Lelystad met 29.6 graden. Vermoedelijk was er aanvoer van warmte vanaf de zandgronden van de Veluwe.

Vrijdag de 20e werd het in De Bilt 26.5 graden, maar ditmaal was het net geen datumrecord. Op 20 april 1968 werd het 26.6 graden, een dag later zelfs 27.8 graden. In Cabauw werd het dit jaar25.6 graden en in Hrewijnen 26.1 graden. De warmste Neerlandse plaats was Arcen met 28.9 graden. Aan de Noord-Hollandse kust werd het maar 19 tot 20 graden.

Zaterdag was het prachtig, zonnig weer maar wat het met 22 grden wat minder warm.
Zondag de 22e april sneuvelde er alweer een datumrecord. In De Bilt werd het 26.6 graden. Hiermee werd het vorige record in 2011 (26.3 graden) verbroken. Er was eerst veel zon. In de middag verschenen er in de zuidoosthoek van onze regio, en veel meer in het oosten en zuidoosten van het land, enkele onweersbuien. In onze regio viel hooguit een paar mm regen.

Prima aprilweer.
April doet het na de koude februari en maartmaand uitstekend. We hebben nu iets meer dan de normale hoeveelheid zon gehad en dat getal wordt de komende tijd verder opgekrikt. Tot en met de 20e hadden we in De Bilt 122 uren zon. Normaal is de zon in de hele aprilmaand 174 uur te zien en dat is 42 procent van de maximale duur.

April is inmiddels een zeer zachte maand aan het worden en het lijkt zelfs een uitgesproken warme maand te worden. Na de vrij koude start hadden we steeds dagen met een temperatuur flink boven normaal. Tot en met de 19e staat de gemiddelde temperatuur in De Bilt op11.8 graden en dat is al twee graden hoger dan de gemiddelde maandtemperatuur, welke 9.2 graden bedraagt. En hierbij moeten we natuurlijk in ogenschouw nemen dat de eerste weken van april een stuk kouder zijn dan de laatste weken, zodat het verschil feitelijk nog groter is. Volgens de laatste prognoses zouden we dit jaar april een gemiddelde temperatuur van 12.5 graden moeten kunnen halen, ofwel ruim drie graden warmer dan normaal  en goed voor een derde plaats. Dat is iets hoger dan 2014, die nu nog op de 4e plaats staat met 12.1 graden en wordt dan vijfde. April 2009 staat nu nog derde met 12.2 graden en ook daar komen we waarschijnlijk overheen. April 2007 en 2011 staan op een gedeelde 1e/2e plaats met een gemiddelde temperatuur van 13.1 graden! Die twee verslaan gaat niet lukken.

Neerslag hebben we wel genoeg. De Bilt staat nu op 22 mm, terwijl er normaal in de hele maand 42 mm valt.  Maar De Bilt is wel een van de droogste plekken in de regio. Zo viel er in de Ronde Venen al 35 tot 40 mm en in Eemnes al 46 mm. Rond Spakenburg viel 30 - 35 mm, in Soest 34 en elders in de regio veelal tussen 25 en 35 mm. Er vielen deze maand nogal wat buien en dat heeft er voor gezorgd dat de neerslagverschillen over korte afstand groot kunnen zijn.
De laatste twee weken van de maand wordt evenwel maar heel weinig regen verwacht, zodat de kans steeds groter wordt dat april toch een droge maand gaat worden.

Na de warme aprilmaand in 2007 viel mei trouwens geheel in het water! Mei 2011, na de gedeelde recordhouder april, samen met 2007, maakte het gelukkig minder bont.


Klimaat

Bijzonder weer in en rond april 70-er jaren.

Tijdens de "Week van de 70-ties" is het eens leuk om terug te blikken op het weer dat zich in en rond april van de 70-er jaren heeft afgespeeld. En zo kwamen er heel wat feitjes naar boven. Zo was er in 1973 op 2 april een zeer zware storm, die zo hevig was dat de toenmalige zendschepen Veronica en Noordzee International van hun ankers sloegen en Veronica op het strand bij Scheveningen terecht kwam.

April is een maand met soms grote weersverschillen dat dat zien we bijvoorbeeld ook dit jaar. Na de zelfs wat winters aandoende kou in maart en een paar kille dagen aan het begin van de maand hebben we nu ronduit zomerweer met veel zon en aangename temparaturen. Zomerwarmte was er al voor de klimaatverandering en wel in april 1968. Op 20 april van dat jaar werd het in De Bilt 26.6 graden en een dag later zelfs 27.8 graden. Dit zijn nu nog steeds datumrecords. In Maastricht werd het op die dag zelfs 29.7 graden.

April 2007 is evenwel de warmste april ooit geworden en toen deed het weer niet onder voor een echte zomermaand. Op 15 april is het in De Bilt 28.9 graden geworden in een reeks van vier datumrecords. En van 25 tot 27 april volgden er nog drie. In de 70-er jaren zijn er helemaal geen datumrecords(maxima) gebroken.
Wel is het in 1971 op 26 april nog erg koud geworden, en wel in De Bilt -3.3 graden.

Ook april 2011 was erg warm met vier datumrecords en van 22 tot 24 april datumrecords van ruim 26 graden.

En opvallend genoeg aan de vooravond van de zeer warme zomer werd het in 1976 op de 29e -4.8 graden.
Die warme zomer begon in mei. Van 7 t/m 11 mei waren er toen vier datumrecords waarvan en een tropisch was. Op de 9e werd het in De Bilt 30.4 graden.
De zomer zelf was niet alleen erg warm maar ook extreem droog. Er waren diverse natuurbranden en zo ging er ten noorden van Arnhem destijds nog een groot bosgebied in vammen op. In 1975 was augustus erg warm met een langdurige hittegolf.

De hoogste 2e decadetemeratuur voor april in ons land komt op naam van Maastricht. Op 18 april 1949 werd het daar 29.8 graden.

Winterkou was er in april genoeg in de 70-er jaren. Zo viel er op 11 april 1978 ook in onze regio een dik pak sneeuw. In het westen van het land, met name in delen van Zeeland viel zelfs 15 tot 20 cm.
De eerste vijf dagen van mei 1979 waren overigens ook extreem koud. Het werd maar 7 tot 8 graden. Er waren vier datumrecords en op een paar dagen viel er sneeuw die zelfs enige tijd bleef liggen en ging verstuiven. Dat was na een koude winter met veel sneeuw en ijzel.

De Paasdagen in april 1979 verliepen nogal opvallend. Op 1e Paasdagen was het warm, 21 tot 23 graden maar de 2e Paasdag stond er een koude noordoostenwind die slechts maximumtemperaturen toeliet van 6 graden. Er viel toen zelfs af en toe natte sneeuw en hagel.
Niet in de 70-er, maar wel in de 60-er jaren was het extreem koud op 13 t/m 15 april met maxima van ruim 3 tot 4 graden. Erg koud was het ook in 1986, toen het op de 11e maar 3.6 graden werd en een nacht volgde met matige vorst, in De Bilt -6.6 graden. Er was toen veel schade aan de fruitbloesem.


Achtergrond

Zonkracht.

In deze tijd van het jaar wordt de zonkracht steeds groter. Dit komt niet alleen omdat de zon in april en mei vaak te zien is maar ook omdat deze vooral midden op de dag steeds hoger aan de hemel staat. Bovendien is de lucht in april en mei vaak helder, ofwel goed doorzichtig. We halen in de laatste tien dagen van april, als de zon volop schijnt, een zonkracht van ongeveer 5 en dat is meer dan voldoende om de huid niet alleen bruin te kleuren, maar ook om deze flink te verbranden. In mei kan de zonkracht al 6 zijn. Het is dan ook zaak om u goed in te smeren tegen zonnebrand. Zeker geldt dit voor mensen met een gevoelige huid en voor kinderen.

De meeste mensen beginnen bruin te worden als de zonkracht hoger 3 of hoger wordt. Dit is eind april het geval tussen 11 en 4 uur. Voor mensen met een heel gevoelige huid is het zelfs af te raden om midden op de dag te gaan zonnebaden, maar helemaal binnen blijven is ook niet goed. De zonneschijn zorgt voor de aanmaak van vitamine D in de huid en dat is gezond. Door regelmatig buiten te komen, krijgen de meeste mensen het meeste van hun dagelijkse behoefte aan vitamine D binnen. Vooral ouderen, die weinig buiten komen, hebben daarom vaak zelfs een vitamine D-tekort.

In juni is de zonkracht het hoogst. Midden op de dag kan deze oplopen tot 7 tot 8. In het Middellandse Zeegebied kan de zonkracht in de populaire vakantieoorden 's middags oplopen tot 12, in de tropen kan het nog wat meer zijn.

In subtropische en tropische landen zie je dan ook niemand van de plaatselijke bevolking zonnebaden, terwijl deze mensen vaak een getinte of zelfs donkere huid hebben. Veel tropenmensen doen zelfs midden op de dag, als het warmste deel van de dag is aangebroken, een dutje. Zelfs in Spanje gebeurt dit al. Wie kent er immers niet het bekende begrip siësta? Het is een misvatting dat mensen met een zeer donkere huid, zoals negers en hindoestanen, in de zon niet verbranden. Ook zij kunnen in de tropenzon stevig verbranden!