RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Weersverwachting Arie Verrips 

WO


B

DO


B

VR


B

ZA


B

ZO


B

MA


B
Min 15° 14° 11° 10° 10°
Max 26° 16° 15° 17° 19° 22°
Regen 10% 50% 20% 20% 20% 10%
Wind WZW 3 Bft NW 4 Bft NW 4 Bft NW 3 Bft NW 3 Bft NW 2 Bft

Vandaag

Vanmorgen zijn er vooral in het westen een paar wolkenvelden. Overigens zijn er perioden met zon. De ZW-, later vanmiddag W-wind is matig. Het wordt 24 graden in de Ronde Venen en 26 graden rond Veenendaal.
Vanavond is er zon. Vannacht gaat het regenen. De zwakke tot matige wind draait in de nanacht naar NW. Het wordt 14 tot 15 graden.

Normale minimumtemperatuur: 10.7, maximum 19.3 °C.
De zon komt op om 05:20 en gaat onder om 22:04u.


Morgen

Tijdens de ochtend vallen er een paar buitjes. In de middag is er af en toe wat zon. Er is nog een kleine kans op een buitje. De NW-wind is voluit matig. Het wordt rond 16 graden.
Tijdens de avond en nacht zijn er opklaringen en wolkenvelden. De NW-wind is matig. Het wordt 10 tot 11 graden.

Normale minimumtemperatuur: 10.8, maximum 19.4 °C.
De zon komt op om 05:20 en gaat onder om 22:04u.


Weerspreuk

Boeren maaien nu hun grasjes, stedelingen pakken hun terrasjes.


Weernieuws

Onverwacht veel regen.

Vrijdag de 8e juni viel er in het oosten van de regio onverwacht veel regen. In een gebied van Rhenen, Wageningen naar Woudenberg viel rond of ruim 20 mm. Ook meer naar het zuidoosten, richting Noord-Limburg viel een dergelijke hoeveelheid.
Meer naar het westen en noordwesten viel al snel minder. In Soesterberg viel 10 mm, in Hoogland en Amersfoort viel tussen 12 en 15 mm. In Wijk bij Duurstede viel 11 mm, in Odijk 9 en in Houten 5 mm. Ten westen van Utrecht-stad viel bijna niets.
Op de Veluwe viel plaatselijk nog veel meer regen. In Vierhouten, bij Nunspeet viel maar liefst 47 mm.
De buiige regen viel in het overgangsgebied tussen de warmte in het noordoosten en koelere lucht meer naar het westen en zuiden. Zo werd het in Groningen ruim 26 graden terwijl het bij ons maar 20 - 21 graden werd.

Zwemwatertemperaturen in onze regio.
Dankzij het vele warme weer in mei is het zwemwater in en rond onze regio al flink opgewarmd. Je ziet dan ook al een tijdje flink wat mensen zwemmen, bijvoorbeeld in de plassen en in de Lek en ook de buitenzwembaden hebben in deze periode goede zaken gedaan.

Het water van de Lek en Nederrijn heeft inmiddels, we schrijven op 7 juni, een temperatuur van 22 tot 23 graden en dat is voor velen een aangename temperatuur om in te zwemmen. Ook diverse klerinere en ondiepe meren en de Randmeren bij ondermeer Spakenburg hebben al een watertemperatuur van zo'n 22 graden. Het IJsselmeer en het Markermeer hebben nu een temperatuur van gemiddeld 21 graden. Diepere plassen, zoals de Vinkeveense plassen, zijn nog wat kouder dan het water in ondiepe plassen, 20 graden, terwijl er hier soms sprake is van koude onderstromen die opeens naar de oppervlakte komen.

Langs de stranden is het zeewater natuurlijk nog niet zo warm. Direct aan het strand langs onze westkust is het water rond 18 graden, maar verder buitengaats is het water nog maar 15 graden, hetgeen overigens wel redelijk normaal is. Dit verklaart tevens waarom een westenwind aan het strand in deze tijd van het jaar nog behoorlijk kil kan zijn. Bovendien wil er boven dit relatief koude zeewater nog wel eens mist of laaghangende bewolking ontstaan, die vervolgens richting het strand drijft, de zogeheten zeevlam.

Als de oostenwind niet sterk is, zoals dezer dagen, is er langs de westkust geen sprake van lekker strandweer en blijft de temperatuur veelal beneden de 20 graden en is er vaak laaghangende bewolking. Reeds bij Haarlem, ten oosten van de brede duinen, is het dan een stuk warmer en in onze regio is er met het zomerweer niets aan de hand.


Klimaat

Juni wordt vrij warm en droog.

De eerste tien dagen van juni waren behoorlijk warm. Ze zorgden voor een temperatuuroverschot van ongeveer drie graden. Inmiddels is een koelere periode anagebroken en is het temperatuuroverschot langzaam minder geworden. Maar de eerste 17 dagen van de maand brachten nog altijd een gemiddelde temperatuur van bijna 18 graden, terwijl de normale gemiddelde temperatuur voor juni in De Bilt 15.6 graden bedraagt.

Als gevolg van het vaak buiige weer zijn er zeer grote neerslagverschillen, niet alleen landelijk maar ook in onze regio. Zo viel er in De Bilt tot dusver 12 mm en in Schalkwijk 42 mm. In Loenen a/d Vecht viel 23 mm, in Abcoude maar 8 mm. In Woudenberg viel 32 en in Wageningen 35 mm. Landelijk zijn de verschillen eveneens grillig verdeeld. Zo zijn er in Drente plekken waar maar ruim 15 mm viel maar ook is op de Hondsrug ruim 70 mm geregistreerd. En in het grensgebied tussen Limburg en N-Brabant viel zo'n 60 mm terwijl er 20 km naar het westen slechts rond 20 mm viel.

De eerste tien dagen van juni waren erg zonnig, maar hierna liet de zon zich maar weinig zien. Hierdoor hebben we nu wat minder dan de normale hoeveelheid zonneschijn gehad. In De Bilt is de zon in juni gemiddeld 194 uur te zien, we hebben tot dusver net iets meer dan 100 uur zon gehad.

De laatste weken van deze maand krijgen we naar verwachting redelijk wat zonneschijn, zodat juni waarschijnlijk normaal zal scoren. In onze regio viel er duidelijk te weinig regen. Ondanks de paar koelere dagen die we kunnen verwachten wordt juni naar alle waarschijnlijkheid een warme maand. Het lijkt er namelijk op dat het einde van de maand warmer weer zal brengen.


Achtergrond

Schaapscheerderskoude.

Zomerweer houdt in ons land, ook in de zomermaand juni, meer dan een paar dagen stand. Wat er dit jaar in mei gebeurde was zelfs uitzonderlijk. Meestal draait de wind na de eerste zomerse of tropische dagen van oost tot zuid naar noordwest of noord. De zee is dan nog relatief koud, terwijl er door de verhitting van het vasteland een opstijgende luchtbeweging ontstaat, waardoor een zogeheten thermisch lagedrukgebied ontstaat boven Midden-Europa. Aan de achterzijde van die depressie stroomt aanzienlijk koelere lucht uit het Noordzeegebied Europa binnen. Boven de nog relatief koude Noordzee ligt in deze tijd van het jaar vaak een grijs wolkendek of een gebied met mist, dat met de noordwestelijke stroming naar West-Europa toe komt. De felle junizon maakt dan plaats voor een grijs wolkendek en zeker in de wind voelt het dan koud aan. Meestal houdt dat koele en sombere weer enkele dagen, maar soms veel langer aan. Schapenhouders weten dat en maken er gebruik van, zodat de kale huid van de pas geschoren schapen niet blootgesteld wordt aan de felle junizon en dus zo niet verbrandt.

De Schaapscheerderskou is vergelijkbaar met de IJsheiligen, alleen is de afkoeling in de eerste zomermaand minder groot. Tijdens de IJsheiligen kan het 's nachts nog best vriezen, maar tijdens de Schaapscheerderskoude is vorst, zeker op ooghoogte een flink stuk zeldzamer. Zeker boven de droge zandgronden in onze regio kan vorst aan de grond echter nog best.

Uit onderzoek van het KNMI blijkt dat de schaapscheerderskou in Nederland doorgaans tussen 18 en 24 juni valt, maar het kan ook eerder of later zijn. Een kou-inval met regen begin juli wordt in verband gebracht met Zevenbroedersdag (10 juli) in de spreuk "Regent het op de zevenbroedersdag, dan het nog zeven weken regenen mag." Voor de invoer van de gregoriaanse kalender viel deze periode rond Zevenslapersdag (27 juni). Weerspreuken die Zevenslapersdag vermelden bestaan voort naast weerspreuken die Zevenbroedersdag vermelden.

Zomerliefhebbers volgen meestal met argusogen het weersverloop in deze tijd. Vaak knapt het weer eind juni of begin juli op en krijgen we een kortere of langere tijd zomers weer.

Het gebeurt echter in ons land regelmatig dat het weer na de Schaapscheerderskoude wisselvallig blijft en er pas later in juli weer zomers wordt. In sommige zomers blijft het zelfs niet alleen in juli, maar ook in augustus letterlijk modderen met het weer zodat we kunnen spreken van een typische verregende Hollandse hoogzomer. Maar na zo'n verregende zomer wil het dan in september nog wel eens voor langere tijd opknappen, maar dan zijn de meeste vakantiegangers natuurlijk al wel terug.

Kijken wat het dit jaar wordt. Na de bijzonder fraaie meimaand is het natuurlijk niet te hopen dat de zomer van 2018 nu al haar kruit heeft verschoten!