RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Weersverwachting Arie Verrips 

ZA


B

ZO


B

MA


B

DI


B

WO


B

DO


I
Min 12° 15° 17° 16° 16° 13°
Max 22° 24° 22° 24° 23° 23°
Regen 20% 10% 50% 30% 30% 60%
Wind ZW 3-4 Bft ZW 3 Bft W 3 Bft W 3 Bft WZW 3 Bft W 3 Bft

Vandaag

Er is eerst wat zon. Vanaf wat later in de ochtend neemt de bewolking toe, maar het blijft op veel plaatsen droog. De ZW-wind is matig. Het wordt rond 22 graden.
Tijdens de avond en nacht zijn er wolken en steeds meer opklaringen. De matige ZW-wind neemt af tot zwak. Het wordt rond 15 graden.

Normale minimumtemperatuur: 13.5, maximum 22.2 įC.
De zon komt op om 06:29 en gaat onder om 20:58u.


Morgen

Er trekken wolkenvelden over, maar ook is er af en toe zon. De ZW-wind is matig. Het wordt 23 tot 24 graden.
Tijdens de avond is het veelal bewolkt, in de nacht kan het wat gaan regenen. De ZW- tot W-wind is matig. Het wordt 16 tot 17 graden.

Normale minimumtemperatuur: 13.4, maximum 22.0 įC.
De zon komt op om 06:30 en gaat onder om 20:56u.


Weernieuws

Weer regen van betekenis.

De nacht van 16 op 17 augustus viel er in een deel van onze regio weer eens regen van betekenis. In een gebied oostelijk van de lijn Vianen - Amersfoort viel op veel plaatsen 10 tot 15 mm regen. Zo viel er in Wijk bij Duurstede, Woudenberg en Maarsbergen 14 mm en in Veenendaal en Rhenen 13 mm, net als in Odijk, verder viel 4 mm in Kamerik, 7 mm in Jaarsveld en 10 mm in Hoogland. Meer naar het westen viel een stuk minder. In Cabauw viel maar 3 en in De Bilt 5 mm. In Herwijnen viel 10 mm. In delen van de Lopikerwaard en in het Groene Hart is het nog steeds bijzonder droog. In de Ronde Venen viel dit keer vrijwel niets, maar daar hebben ze wat meer profijt gehad van de Noordzeebuien, die vorige week vielen.

Weer een record gebroken.
Op 17 augustus wordt er weer eens een record scherper gesteld. In De Bilt loopt de temperatuur namelijk voor de 54ste opeenvolgende dag op tot boven 20 graden ofwel vanaf 25 juni 54 warme dagen op rij. Dat betekent een overschrijding van het record uit de warmste meteorologische zomer sinds het begin van de 20ste eeuw: 2003. Toen werd het 7 juli t/m 28 augustus iedere dag meer dan 20 graden, ofwel op 53 dagen.
De 52ste zomerse dag (25 graden of hoger) van 2018 werd op 16 augustus in De Bilt niet binnengehaald. Dat zou een verscherping van het record hebben betekend. Dit record staat op 51 zomerse dagen in 2006.

Maar met nog een halve augustusmaand en een hele septembermaand voor de boeg is de kans natuurlijk erg groot dat we nog wel een of meer zomerse dagen zullen scoren, En aan de reeks van dagen, warmer dan 20 graden komt voorlopig nog geen einde.

Weer een zomerse dag.
Het weer op zondag de 13e augustus was weer zomers. Bijna overal in de regio werd het ruim 27 graden. In De Bilt werd het 27.1 en in Cabauw 27.7 graden. In Herwijnen, in de Betuwe, werd het 27.8 graden. Landelijk het warmst op een KNMI-station werd het in Gilze-Rijen, tussen Tilburg en Breda, 29.1 graden.

Droogte nog lang niet verholpen.
Ondanks dat er de laatste week buien zijn gevallen is het in en rond onze regio nog altijd zeer droog. In De Bilt viel tot en met de 12e augustus 20 mm regen. Op de Heuvelrug en in de Ronde Venen viel plaatselijk zo'n 30 mm, maar in het westen van de regio viel op sommige plaatsen nog maar 10 mm. Er moet nog wel meer dan 100 mm bij vallen om de ergste gevolgen van de droogte enigszins te verzachten. Ook het peil van onze rivieren is nog altijd bijzonder laag.

Zwemwaterteperaturen nu wat lager.
Na de hittegolf en enkele minder warme dagen en wat regen zijn de temperaturen van het zwemwater in onze regio lager geworden. Op veel plaatsen is het nu tussen 21 en 23 graden. Het warmst is het water in  de Lek en Nederrijn en ook die in sommige bosmeertjes als het Henschotermeer.
Het zeewater voor onze kust reageert veel trager op weersveranderingen en heeft een temperatuur van rond 21 graden. Dit is nog altijd ver boven normaal.

Voor de kustgebieden heeft dit warme water wel een voordeel. Boven het warme zeewater ontstaan gemakkelijk actieve buien, waar we in onze regio landinwaarts veel minder van merken. Zo viel er in een breed gebied in Noord- en Zuid-Holland en ook in Friesland deze maand al tussen 40 en 70 mm en begint de droogte daar wat af te nemen.


Klimaat

Augustus prima zomermaand.

Na de bijzondere warmte aan het begin van de maand is augustus overgeschakeld op een meer normaal Hollands zomerweertype. Er zijn wat verfrissende buien gevallen maar deze hebben de droogte nog lang niet verholpen. Na de 15e is er op veel plaatsen nog minder dan de normale halve maandhoeveelheid gevallen. Alleen in het zuidoosten van de regio en plaatselijk in de Ronde Venen is de normale augustusneerslag t/m de 15e gevallen. Augustus wordt in ieder geval geen zeer droge maand meer. Een plek in de top-10 is niet meer haalbaar, misschien ook maar gelukkig ook.

De gemiddelde maandtemperatuur voor augustus bedraagt 17.5 graden, maar t/m de 15e van augustus dit jaar staat het gemiddelde in De Bilt op 20.3 graden, dus fors boven normaal. Als dit zo zou blijven, hetgeen overigens onwaarschijnlijk is, dan zou dit de recordwaarde benaderen. Deze staat nog altijd op naam van augustus 1997 met 20.5 graden. Op plek twee staat augustus 1975 met 19.9 graden en de droge augustus van 2003 staat met 19.3 graden op de 4e plek, na 1995 met 19.7 graden.

Qua zonneschijn doet augustus het dit jaar prima. De eerste week van augustus was natuurlijk zeer zonnig, maar omdat de dagen erna de zon ook zeer regelmatig te zien was, staat het aantal zonuren in De Bilt t/m de 15e op 124 uur, ofwel 55 procent van de tijd. In een normale maand schijnt de zon in De Bilt 188 uur, 41 procent van de tijd dat de zon boven de kim staat.


Achtergrond

Hondsdagen.

Het typische Hondsdagenweer bleef tot dusver†dit jaar uit. Het was wel warm en droog, maar - goed voor de natuur - er valt nu eindelijk weer eens regen van betekenis. Maar het Hondsdagenweer kan zich natuurlijk nog wel - zij het vertraagd - aandienen.

De hondsdagen is een aanduiding van de periode van ongeveer 20 juli tot 20 augustus. De naam is gerelateerd aan het sterrenbeeld Grote Hond. De heldere ster Sirius van dat sterrenbeeld komt dan gelijk met de zon op, en is dan niet te zien. In Nederland en BelgiŽ is deze periode gemiddeld de warmste van het jaar.

De term hondsdag vindt zijn oorsprong in een astronomisch gegeven, als dag in de periode van de hondsdagen. Vanwege het karakter van de hondsdagen als typisch warmste periode van de zomer, zijn er bijkomend ook meteorologische betekenissen ontstaan. In Nederland duidt men met hondsdag wel eens informeel een hete dag aan, typisch voor de periode van de hondsdagen. Het is echter geen gedefinieerde meteorologische term. Men gebruikt bij het KNMI de term tropische dag voor een dag waarop de maximumtemperatuur 30 įC of meer bereikt.

In BelgiŽ gebruikt het KMI het begrip hittedag, met dezelfde betekenis als tropische dag in Nederland. In BelgiŽ gebruikt men echter eveneens de term hondsdag, voor een dag waarop ten eerste de minimumtemperatuur 18,2 įC overschrijdt en ten tweede de maximumtemperatuur hoger is dan 29,6†įC. Deze temperaturen moeten gemeten zijn in Ukkel bij het KMI.

In verscheidene landen had men vroeger de gewoonte om honden tijdens de hondsdagen een muilkorf om te doen uit vrees voor hondsdolheid. Maar de hondsdagen hebben verder niets te maken met honden, al kan het tijdens een onweer hondenweer zijn. Het woord hondenweer is afgeleid van het oud-Nederlandse woord ondeweer, dat zeer slecht weer betekent.

In het Fries bestaat het woord √ngetiid, dat is de zomerperiode tijdens de hooioogst. Tijdens de hondsdagen bederven eten en drinken sneller dan in de rest van het jaar. Vroeger had men, omdat er nog geen koelkasten of diepvriezers waren, meer moeite om etenswaar goed te houden. Daarom is er in het Twents ook nog een gezegde: "Wat men tijdens de hondsdagen spaart voor de mond, is voor de kat of hond".