RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Weersverwachting Arie Verrips 

DO


I

VR


I

ZA


I

ZO


G

MA


G

DI


I
Min 13°
Max 16° 14° 14° 16° 17° 17°
Regen 70% 90% 80% 80% 60% 70%
Wind NW 4 Bft W 4 Bft ZW 4-5 Bft WZW 4 Bft W 3 Bft W 3 Bft

Vandaag

Het is veelal bewolkt. Vanmiddag vallen er steeds meer buien. De NW-wind is matig. Het wordt rond 16 graden.
Vanavond verdwijnen de buien. Vannacht klaart het wat op. De NW- tot W-wind wordt zwak tot matig. Het wordt 8 tot 9 graden.

Normale minimumtemperatuur: 10.0, maximum 19.2 gr
De zon komt op om 05:24 en gaat onder om 21:53u


Morgen

Er is doorgaans veel bewolking. Er vallen geregeld buien, met kans op onweer. De W-wind is matig. Het wordt 13 tot 15 graden.
Vanaf tegen de avond zijn er geleidelijk minder buien en is er soms een opklaring. De W-wind is matig. Het wordt rond 8 graden.

Normale minimumtemperatuur: 10.2, maximum 19.3 gr
De zon komt op om 05:23 en gaat onder om 21:54u


Weerspreuk

Op het weer van juni komt het aan, of de oogst wel zal bestaan.


Weernieuws

Zeer zonnige en droge meimaand.

<p>Nadat Hemelvaartsdag zonnig en warm verliep hebben we dit jaar ook warme en zonnige Pinksterdagen kunnen bijschrijven. Dankzij de vele zonneschijn is mei na een wat koelere start uiteindelijk qua temperatuur toch op normaal uitgekomen met in De Bilt een gemiddelde tempreatuur van 13.1 graad. In mei heeft de zon op het KNMI maar liefst 324 uren geschenen en dat was maar weinig minder dan recordhouder 1989, toen de zon 331 uren te zien was. Dit is iets meer dan anderhalf maal zoveel als normaal. Neerslag viel er maar weinig. Op veel plaatsen in onze regio viel maar 10 tot ruim 15 mm. Alleen in de Ronde Venen viel rond 20 mm en in de omgeving van Spakenburg en Eenmes viel rond 30 mm. Het droogst was het in Amerongen en in Jaarsveld met 8 mm. Eemnes scoorde 34 mm regen. Normaal valt er in De Bilt in mei 62 mm in 47 uur. Deze maand was dit slechts 12 mm in 13 uur. Bijna alles viel overigens tijdens de eerste meidagen.</p>


Klimaat

Schaapscheerderskoude.

Het lijkt er op dat de zogeheten Schaapscheerderskoude ook dit jaar voorbij komt. Na warm verlopen Pinsterdagen en een paar dagen erna breekt er een koelere periode aan. Deze koelere periode in juni is zo krakteristiek, dat deze in de klimaatstatistieken is terug te vinden. Deze periode wordt wel de Schaapscheerderskoude genoemd. Je zou het ook kunnen zien als een milde vorm van de IJsheiligen in mei.

Zomerweer houdt in ons land, ook in de zomermaand juni, zelden meer dan een paar dagen stand. Wat er vorig jaar in mei gebeurde was zelfs uitzonderlijk. Meestal draait de wind na de eerste zomerse of tropische dagen van oost tot zuid naar noordwest of noord. De zee is dan nog relatief koud, terwijl er door de verhitting van het vasteland een opstijgende luchtbeweging ontstaat, waardoor een zogeheten thermisch lagedrukgebied ontstaat boven Midden-Europa. Aan de achterzijde van die depressie stroomt aanzienlijk koelere lucht uit het Noordzeegebied Europa binnen. Boven de nog relatief koude Noordzee ligt in deze tijd van het jaar vaak een grijs wolkendek of een gebied met mist, dat met de noordwestelijke stroming naar West-Europa toe komt. De felle junizon maakt dan plaats voor een grijs wolkendek en zeker in de wind voelt het dan koud aan. Meestal houdt dat koele en sombere weer enkele dagen, maar soms veel langer aan. Schapenhouders weten dat en maken er gebruik van, zodat de kale huid van de pas geschoren schapen niet blootgesteld wordt aan de felle junizon en dus zo niet verbrandt.

De Schaapscheerderskou is vergelijkbaar met de IJsheiligen, alleen is de afkoeling in de eerste zomermaand minder groot. Tijdens de IJsheiligen kan het 's nachts nog best vriezen, maar tijdens de Schaapscheerderskoude is vorst, zeker op ooghoogte een flink stuk zeldzamer. Zeker boven de droge zandgronden in onze regio kan vorst aan de grond echter nog best.

Uit onderzoek van het KNMI blijkt dat de schaapscheerderskou in Nederland doorgaans tussen 18 en 24 juni valt, maar het kan ook eerder of later zijn. Een kou-inval met regen begin juli wordt in verband gebracht met Zevenbroedersdag (10 juli) in de spreuk "Regent het op de zevenbroedersdag, dan het nog zeven weken regenen mag." Voor de invoer van de gregoriaanse kalender viel deze periode rond Zevenslapersdag (27 juni). Weerspreuken die Zevenslapersdag vermelden bestaan voort naast weerspreuken die Zevenbroedersdag vermelden.

Zomerliefhebbers volgen meestal met argusogen het weersverloop in deze tijd. Vaak knapt het weer eind juni of begin juli op en krijgen we een kortere of langere tijd zomers weer.

Het gebeurt echter in ons land regelmatig dat het weer na de Schaapscheerderskoude wisselvallig blijft en er pas later in juli weer zomers wordt. In sommige zomers blijft het zelfs niet alleen in juli, maar ook in augustus letterlijk modderen met het weer zodat we kunnen spreken van een typische verregende Hollandse hoogzomer. Maar na zo'n verregende zomer wil het dan in september nog wel eens voor langere tijd opknappen, maar dan zijn de meeste vakantiegangers natuurlijk al wel terug.

Na een koele meimaand waren vorig jaar de eerste dagen van juni warm. De 2e werd zelfs een tropische dag. Al snel werd het koeler, maar op veel dagen werd het toch nog ruim 20 graden. Ook nu was er sprake van een - dit keer milde - Schaapscheerderskoude. Na de 16e keerde de zomerse warmte terug.


Achtergrond

Warme en zomerse dagen in de lente.

Naar mate we verder in de lente komen neemt het aantal warme dagen toe en ook wordt de kans op een of meer zomerse dagen steeds groter. Incidenteel kan er in mei zelfs al een tropische dag voorkomen.

Een dag met een maximumtemperatuur van 20,0 graden of hoger wordt in de weerkunde een warme dag genoemd. Bij 25,0 graden of hoger spreken we van een zomerse dag en 30 graden of hoger is een tropische dag. De eerste warme dag van het jaar valt meestal in april. In De Bilt telt een jaar normaal (gemiddeld over het tijdvak 1981 - 2010) 85 warme dagen.

Vroege warme dagen.

Op 24 februari 1990 werd in het voormalig KNMI-weerstation Oost-Maarland in Zuid-Limburg zelfs al 20,4 graden gemeten, de vroegste warme dag van de meetreeksen. In 2015 was 14 april de eerste landelijke warme dag met 20,0 graden in De Bilt. De dag daarna werd in Westdorpe 25,5 graden gemeten, waarmee lokaal de eerste zomerse dag op de kaart kwam te staan.

Warme dagen in maart.

Limburg en Brabant meten vaak eerder in het jaar warme dagen. Maart bereikt in het zuiden regelmatig meer dan 20 graden, in sommige jaren in die maand zelfs op drie dagen. In 1983 kwam de warmte veel later en was 31 mei pas de eerste warme dag voor het KNMI.

Warme dagen in april.

April telt in De Bilt normaal (gemiddeld over 1981 tot 2010) drie warme dagen met 20,0 graden of hoger. Heel bijzonder was de recordwarme april 2007. Toen liep de temperatuur op veel plaatsen op veertien dagen tot meer dan 20 graden op en op acht dagen tot boven de 25 graden. Ook april 2014 was uitzonderlijk warm. Het weerstation Ell (L) noteerde toen tien warme dagen.

Warme dagen in mei.

Mei telt in De Bilt gewoonlijk tien warme dagen, drie zomerse dagen en ook een enkele tropische dag met 30 graden en warmer is al mogelijk. In juni, juli en augustus komt de temperatuur op achtereenvolgens 14, 22 en 23 dagen boven de 20 graden. Het aantal zomerse dagen loopt in die maanden uiteen van vijf in juni tot negen in juli en zeven in augustus. Op een of twee dagen wordt het in De Bilt dan tropisch warm.

Zomerse warme dagen.

In 1995 was 24 april in De Bilt de eerste warme dag van het jaar. Omdat de temperatuur tot 25,8 graden opliep was de eerste warme dag ook meteen een zomerse dag. Sinds 1901 is het in De Bilt slecht vier keer voorgekomen dat de eerste warme en eerste zomerse dag van het jaar samenvielen. Op 25 april 2014 werd het in Ell (L) 25,3 graden gemeten en was de eerste zomerse dag een feit.

Uitzonderlijk was 29 maart 1968 toen lokaal in Zuid-Limburg al 26 graden werd gemeten. De hoogste temperatuur in de eerste decade (1 tot 10) van april is 27,4 graden op 3 april 1926 in Maastricht. In De Bilt is 14 april 2007 met 27,6 graden de vroegste zomerse datum sinds 1901.

Relatief warm weer.

Weerkundigen spreken in relatieve zin ook van warm weer wanneer de temperatuur 5 tot 10 graden boven normaal ligt en de normale temperatuur 19 graden of hoger is. Men spreekt van vrij warm bij een temperatuur die 2 tot 7 graden boven normaal ligt en tussen 20 tot 27 graden uitkomt.

Zeer warm is 23 graden en hoger bij een afwijking van minstens 8 graden boven het langjarig gemiddelde. Klimatologisch is sprake van een zeer warm tijdvak, bijvoorbeeld een maand of seizoen, als het gemiddelde over dat tijdvak een plaats verovert in de top 10.

Dit jaar hebben we in onze regio - ook in De Bilt -  juist op Hemelvaartsdag op 21 mei de eerste zomerse dag van het seizoen gehad