RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Weersverwachting Arie Verrips 

MA


A

DI


A

WO


B

DO


G

VR


G

ZA


G
Min -5° -3° -3°
Max 10°
Regen 5% 10% 20% 70% 60% 50%
Wind NO 4 Bft N 3-4 Bft NW 2 Bft ZW 3 Bft Z 4 Bft Z 3-4 Bft

Vandaag

Er is veel zon. De NO-wind is matig. Het wordt 3 tot 4 graden.
Vanavond is er weinig bewolking. Vannacht raakt het bewolkt en valt er wat lichte sneeuw. De naar N draaiende wind is zwak tot matig. Het wordt vanavond rond -3 graden, vannacht loopt de temperatuur op tot rond 0 graden.

Normale minimumtemperatuur: 3.0, maximum 9.7 °C.
De zon komt op om 06:45 en gaat onder om 18:51u.


Morgen

Er is veel zon. De N-wind is matig. Het wordt 6 tot 7 graden.
Tijdens de avond en nacht zijn er opklaringen en wolkenvelden. De N- tot NW-wind neemt af tot zwak. Het wordt -1 tot -3 graden.

Normale minimumtemperatuur: 3.0, maximum 9.9 °C.
De zon komt op om 06:43 en gaat onder om 18:53u.


Weerspreuk

Maakt de winter weinig kans, maak nog maar geen lentedans.


Weernieuws

Geen ijsdag, wel datumrecord.

Het is zaterdag 17 maart in onze regio extreem koud gebleven. Bovendien stond er een vrij krachtige, in het westen van de regio soms zelfs een krachtige oostenwind. Het bleef bijna overal in onze regio zelfs een krappe graad vriezen. Toch werd het in De Bilt en ook op veel andere plaatsen in de regio geen ijsdag. Aan het begin van het etmaal, middernacht was de temperatuur in De Bilt namelijk nog net 0.1 graad bven nul. Wel was er net aan een ijsdag op diverse plekken op de Heuvelrug en ook in de Gelderse Vallei. Op de Veluwe, in de Achterhoek, in Overijssel en Drente was er ook op veel plaatsen een ijsdag. Bezien we alleen de dagtemperaturen dan bleef het in het grootste deel van ons land vriezen. In De Bilt bleef  het -0.3 en in Cabauw -0.8 graad. In Herwijnen bleef het -1.3 graad. In het zuidoosten van het land bleef het op een paar plaatsen -1.9 graad. Soms vielen er een paar sneeuwvlokken, maar in onze regio werd het niet wit. Wel in het zuiden van het land en plaatselijk wat in het oosten.

Ondanks dat het in De Bilt geen ijsdag werd, was het wel een datumrecord. Het oude record van 1969, 1.2 graad werd dit jaar dus verbeterd.

Invallende vorst.
Deze vrijdag de 16e maart hebben we in ons land zeer grote temperatuurverschillen gehad. In Groningen was het ne na het middaguur nog slechts 1 tot 2 graden, terwijl het in Zeelnd 10 tot ruim 11 graden was. Terwijl het in het Zeeuwse Westdorpe rond 12.30 uur maar liefst 11.7 graden was, scoorde Nw. Beerta slechts 1.6 graden. Onze regio zat er een beeje tussenin. In De Bilt was het om 13 uur ruim 5 graden.

De koude lucht werd gemarkeerd door een smal, niet erg actief neerslaggebied. Dit schoof weer terug naar het zuidwesten en zo kon de koude lucht ook onze regio bereiken.

Het weekeinde bracht voor de tijd van het jaar extreem koud weer met als gevolg van een vrij krachtige oostenwind zelfs overdag ook nog eens extreem lage gevoelstemperaturen tot ruim -10 graden.


Klimaat

Extreem maartweer.

Het derde weekeinde van maart, notabene vlak voor het begin van de astronomische lente, belooft extreem koud weer te brengen. De kans is zelfs niet gering dat er een of meer datumrecords sneuvelen. IJsdagen zijn in deze fase van maart nagenoeg(wel op sommige plaatsen elders in het land) niet meer aan de orde, maar de dagrecords, alhans in De Bilt, komen er nog wel heel dichtbij. Zo werd het op 18 maart 1969 in De Bilt slechts 0.8 graden en op de 19e maart in 1985 maar 0.9 graden.
Op 17 maart 1909 werd het in De Bilt slechts 1.2 graad. De kans is daar groot dat we daar zaterdag onder blijven. Mogelijk is er zelfs een ijsdag en dat wordt dan de meest late ijsdag in het seizoen, ooit gemeten.
Zondag de 18e is de kans op een ijsdag slechts minimaal en is het ook niet waarschijnlijk dat de maximumtemperatuur lager dan 0.8 graad wordt.

Tijdens de nachten komt er later in maart soms nog wel matige vorst voor. In 1955 werd het op 20 maart in De Bilt -8.4 graden. Op de 18e in 1964 werd het in De Bilt -4.9 graden en op de 19e in 1941 -5.2 graden.
Heel laat in maart werd het in 1952 zeer koud. Er was een periode van een week waarin het op 6 dagen niet eens 5 graden werd. Van 28 tot 31 maart waren er vier datumrecords op rij met resp. 3.6, 0.1, 0.4 en 2.1 graden. Gelukkig werd het in april snel lenteachtig, want tussen 9 en 19 april was het dagelijks ruim 20 graden. Alleen op de 12e was dit net niet het geval.

Schaatsijs is nu natuurlijk niet meer aan de orde. De zonkracht is al hoog aan het worden, de ondergrond is niet meer zo koud en de watertemperaturen zijn al wat opgelopen. In het verleden is er laat in maart nog wel geschaatst tijdens de nasleep van strenge winters. Maar weinig mensen zullen nu nog wel op schaatsijs zitten te wachten en zullen zich ongetwijfeld wel verheugen op de mooie voorjaarsdagen die onherroepelijk zullen komen! Voorlopig zullen deze evenwel nog wel uitblijven, vrezen we.

De lente van 2013 maakte het echter wel heel erg bont. In maart werd het ook heel koud en het bleef erg koud tot ver in april. Ook in april viel er zelfs nog herhaaldelijk sneeuw. Of het dit jaar dezelfde kant uit zal gaan, is nu nog niet te zeggen.


Achtergrond

Astronomische lente.

Op of rond 21 maart gaat op het noordelijk halfrond de astronomische lente van start. Op dat moment staat de zon precies boven de evenaar en zijn overal ter wereld de dag en de nacht even lang. Dat het tijdstip van jaar tot jaar enigszins verschilt, komt omdat een astronomisch jaar niet precies 365 dagen telt maar ongeveer zes uur meer. Om nu te voorkomen dat de datum elk jaar steeds verder opschuift, is daarom in februari de schrikkeldag bedacht. Eens per vier jaar hebben we daarom een 29e februaridag.

Dit jaar valt het begin van de astronomische lente op het noordelijk halfrond op 20 maart om 17.15 uur. Op 21 juni begint de astronomische zomer om 12.07 uur. Op het zuidelijk halfrond wordt het dan respectievelijk herfst en winter.

Het weer lijkt zich dit jaar niet bepaald aan de astronomische seizoenen te gaan houden. We hebben inmiddels de eerste mooie lentedagen gehad, maar we moeten nu nog even een flinke periode met koud tot zeer koud weer verwerken. Overigens is dit niet abnormaal in ons grillige klimaat. We lazen al over de "winterse" lente van 2013.

Zomertijd komt er weer aan.
Tijdens het weekeinde van 24 op 25 maart gaat de zomertijd weer van start. In de nacht naar zondag moet de klok om 2 uur weer een uur vooruit worden gezet. Hierdoor is het 's avonds een uur langer licht en valt bijvoorbeeld de maximumtemperatuur meestal een uur later dan tijdens de winterperiode. En wat later in het seizoen staat de zon, als de meeste mensen zijn uitgewerkt, aan het eind van de middag nog vrij hoog aan de hemel.
De zomertijd duurt tot het laatste weekeinde van oktober.