RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Weersverwachting Arie Verrips 

VR


B

ZA


B

ZO


C

MA


I

DI


I

WO


I
Min 10° 12° 10°
Max 20° 18° 19° 17° 15° 14°
Regen 20% 20% 50% 80% 95% 80%
Wind WNW 3 Bft NW 2 Bft W 3-4 Bft ZW 4 Bft ZW 4 Bft NW 4 Bft

Vandaag

Er is tamelijk veel zonneschijn. De zwakke ZW-wind draait gedurende de dag naar NW en neemt toe tot matig. Het wordt 19 graden in de Ronde Venen en 21 tot 22 graden in de wijde omgeving van Veenendaal. Later in de middag enige afkoeling.
Vanavond en vannacht zijn er wolkenvelden en soms een opklaring. De NW-wind neemt af tot zwak. Het wordt rond 8 graden.

Normale minimumtemperatuur: 9.1, maximum 18.2 įC.
De zon komt op om 05:34u en gaat onder om 21:40u.


Morgen

Er is af en toe zon. Tijdens de ochtend kan er een spatje regen vallen. De NW-wind is zwak. Het wordt 17 tot 18 graden.
Tijdens de avond en nacht trekken er vrij veel wolkenvelden over. Er is weinig wind. Het wordt rond 10 graden.

Normale minimumtemperatuur: 9.2, maximum 18.3 įC.
De zon komt op om 05:33u en gaat onder om 21:42u.


Weerspreuk

Draagt de slak gras op de staart, dan blijft u voor de regen bewaard!


Weernieuws

Vroeger alles beter?

De 21e mei hadden we een koude dag met veel bewolking en maximumtemperaturen van maar rond 13 graden. Aan zee was het nog wat kouder. Vorig jaar hadden we eind mei juist warme dagen met laat in de maand zelfs twee tropische dagen. Wat we dit jaar aan warmte tekort komen hadden we vorig jaar teveel en zo vereffenen de statistieken het weer van jaar tot jaar.

In 1922 hadden we van de 21e t/m de 25e een hittegolf met in De Bilt drie tropische dagen waarop het ruim 32 graden werd!
Te koude dagen kunnen in deze tijden van klimaatverandering dus nog steeds! Net als een Elfstedentocht in de winter, al wordt de kans hierop wel steeds kleiner!

Grote weersverschillen tijdens het weekeinde.
Tijdens het weekeinde van 18 en 19 mei viel het weer mee, maar er waren vooral landelijk behoolrijk grote verschillen, vooral op zondag. Was he bjvoorbeeld aan de Noord-Hollandse kust 's middags maar 12 graden, in onze regio werd het in  de Ronde Venen 20 tot 21 en ten zuidoosten van Amersfoort en in het Krommerijngebied 23 graden. De Bilt scoorde 21.0 graden. Op de Veluwe en in gebieden lnags de oostgrens werd op veel plaatsen zowaar een zomerse dag gescoord met maxima van net 25 graden. Op vv Twenthe werd het 25.4 graden.
In het oosten van het land en ook boven de Veluwe ontstonden in de middag wel flinke onweersbuien die  plaatselijk 10 tot 20 mm regen brachten. De verschillen over korte afstand waren groot. De buien trokken langzaam naar het westen, maar doofden 's avonds geleidelijk uit, zodat ze onze regio niet hebben bereikt.

Koude nacht.
De eerste twaalf dagen van mei brachten veel koud weer. De gemiddelde temperatuur was ruim vier graden lager  dan normaal. De nacht naar 13 mei was een echte IJsheiligennacht. Op de Heuvelrug werd het lokaal precies 0 graden, zoals bij Achterberg. In De Bilt werd het 0.4 graden. Vlak bij de grond vroor het op veel plaatsen in onze regio 1 tot 3 graden. In De Bilt en in Cabauw werd het -2.3 graden.

Meer naar het oosten en noorden werd het nog kouder. Lokaal vroor het aan de grond matig, zoals in Twente en Groningen. In Deelen, op de Veluwe en in Heino, bij Zwolle werd het -5.0 graden, op vv Twenthe -6.4 en in Eelde -6.2 graden.
Op ooghoogte werd het in Hupsel -1.9 em op vv Twenthe -1.8 graden. In Deelen werd het -1.4 graden.


Klimaat

Eerste twintig dagen van mei koud.

De eerste vijftien dagen van mei waren dit jaar†ronduit koud. Gemiddeld is het in mei 13.1 graden maar tot en met de 15e zaten we†aan slechts 9.3†graden. Wel is het natuurlijk zo dat de tweede helft van mei gemiddeld een stuk warmer is dan de eerste. Na de 15e werd het wel wat warmer maar echte zomerwarmte als vorig jaar krijgen we deze maand waarschijnlijk niet.

Tot en met de 20e is de maand nog altijd 3 graden te koud. Het gemiddelde staat op 10.3 graden. Gezien de vooruitzichten wordt mei nagenoeg zeker een koude maand.

Neerslag viel er tot dusver in onze regio†veel te weinig. Op veel plaatsen viel minder dan de helft van wat normaal valt. Het ziet er naar uit dat de komende tijd†niet echt veel regen†gaat brengen en dat is helaas niet goed voor de natuur. Ook het waterpeil van de rivieren als de Lek en Nederrijn blijft maar laag.

Het zonneschijntekort van eerder deze maand is inmiddels geheel†ingelopen. T/m de 20e was de zon in De Bilt 142 uur te zien tegenover normaal in de hele maand 207 uur en dat is iets boven normaal. De komende tijd wisselen dagen met vrij veel zon bewolkte dagen af.

In 1979 kon het qua kou nog een stuk slechter. Tijdens de eerste week van mei viel er sneeuw en waren de middagtemperaturen slechts 7 tot 8 graden. Maar vorig jaar was mei al een echte zomermaand! Wat we dit jaar aan warmte te kort komen, hadden we vorig jaar te veel!


Achtergrond

Warme en zomerse dagen in de lente.

Naar mate we verder in de lente komen neemt het aantal warme dagen toe en ook wordt de kans op een of meer zomerse dagen steeds groter. Incidenteel kan er in mei zelfs al een tropische dag voorkomen.

Een dag met een maximumtemperatuur van 20,0 graden of hoger wordt in de weerkunde een warme dag genoemd.

Bij 25,0 graden of hoger spreken we van een zomerse dag en 30 graden of hoger is een tropische dag. De eerste warme dag van het jaar valt meestal in april. In De Bilt telt een jaar normaal (gemiddeld over het tijdvak 1981 - 2010) 85 warme dagen.

Vroege warme dagen

Op 24 februari 1990 werd in het voormalig KNMI-weerstation Oost-Maarland in Zuid-Limburg zelfs al 20,4 graden gemeten, de vroegste warme dag van de meetreeksen. In 2015 was 14 april de eerste landelijke warme dag met 20,0 graden in De Bilt. De dag daarna werd in Westdorpe 25,5 graden gemeten, waarmee lokaal de eerste zomerse dag op de kaart kwam te staan.

Warme dagen in maart

Limburg en Brabant meten vaak eerder in het jaar warme dagen. Maart bereikt in het zuiden regelmatig meer dan 20 graden, in sommige jaren in die maand zelfs op drie dagen. In 1983 kwam de warmte veel later en was 31 mei pas de eerste warme dag voor het KNMI.

Warme dagen in april

April telt in De Bilt normaal (gemiddeld over 1981 tot 2010) drie warme dagen met 20,0 graden of hoger. Heel bijzonder was de recordwarme april 2007. Toen liep de temperatuur op veel plaatsen op veertien dagen tot meer dan 20 graden op en op acht dagen tot boven de 25 graden. Ook april 2014 was uitzonderlijk warm. Het weerstation Ell (L) noteerde toen tien warme dagen.

Warme dagen in mei

Mei telt in De Bilt gewoonlijk tien warme dagen, drie zomerse dagen en ook een enkele tropische dag met 30 graden en warmer is al mogelijk. In juni, juli en augustus komt de temperatuur op achtereenvolgens 14, 22 en 23 dagen boven de 20 graden. Het aantal zomerse dagen loopt in die maanden uiteen van vijf in juni tot negen in juli en zeven in augustus. Op een of twee dagen wordt het in De Bilt dan tropisch warm.

Zomerse warme dagen

In 1995 was 24 april in De Bilt de eerste warme dag van het jaar. Omdat de temperatuur tot 25,8 graden opliep was de eerste warme dag ook meteen een zomerse dag. Sinds 1901 is het in De Bilt slecht vier keer voorgekomen dat de eerste warme en eerste zomerse dag van het jaar samenvielen. Op 25 april 2014 werd het in Ell (L) 25,3 graden gemeten en was de eerste zomerse dag een feit.

Uitzonderlijk was 29 maart 1968 toen lokaal in Zuid-Limburg al 26 graden werd gemeten. De hoogste temperatuur in de eerste decade (1 tot 10) van april is 27,4 graden op 3 april 1926 in Maastricht. In De Bilt is 14 april 2007 met 27,6 graden de vroegste zomerse datum sinds 1901.

Relatief warm weer

Weerkundigen spreken in relatieve zin ook van warm weer wanneer de temperatuur 5 tot 10 graden boven normaal ligt en de normale temperatuur 19 graden of hoger is. Men spreekt van vrij warm bij een temperatuur die 2 tot 7 graden boven normaal ligt en tussen 20 tot 27 graden uitkomt.

Zeer warm is 23 graden en hoger bij een afwijking van minstens 8 graden boven het langjarig gemiddelde. Klimatologisch is sprake van een zeer warm tijdvak, bijvoorbeeld een maand of seizoen, als het gemiddelde over dat tijdvak een plaats verovert in de top 10.
Bron: KNMI.