RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Weersverwachting Arie Verrips 

DO


I

VR


B

ZA


I

ZO


G

MA


I

DI


I
Min 10°
Max 14° 14° 14° 12° 12° 13°
Regen 80% 50% 80% 90% 80% 50%
Wind WZW 4 Bft ZZO 2-3 Bft ZW 3-4 Bft NO 3-4 Bft Z 4 Bft ZW 4 Bft

Vandaag

Vanavond en vannacht zijn er opklaringen en een paar wolkenvelden. De ZW-wind is vanavond meestal matig, vannacht zwak. Het wordt 5, in steden 6 graden.

Normale minimumtemperatuur: 6.2, maximum 15.0 °C.
De zon komt op om 06:21 en gaat onder om 20:56u.


Morgen

De dag begint met zon, maar de bewolking neemt toe. Later in de middag kan het wat gaan regenen. De wind is meestal zwak, geleidelijk uit Z tot ZO. Het wordt 14 tot 15 graden.
Tijdens de avond en nacht is er veel bewolking en kan er plaatselijk wat lichte regen of motregen vallen. De Z-wind is matig. Het wordt 9 tot 10 graden.

Normale minimumtemperatuur: 6.2, maximum 15.0 °C.
De zon komt op om 06:19 en gaat onder om 20:58u.


Weerspreuk

Als de bij naar huis toe vlucht, zit er regen in de lucht.


Weernieuws

Nachtelijk onweer.

Na de warme periode hebben we nu een langere periode met (vrij) koel weer. De nacht naar 26 april kwam het in onze regio op uitgebreide schaal tot onweer. Er viel weer eens regen van betekenis. Zo viel er in Werkhoven, De Bilt en Woudenberg 8 mm regen en in Houten 13 mm. De regen was zeer welkom voor de al droge natuur. In onze regio viel de meeste regen in ons land, samen met de Veluwe, waar de regen ook zeer welkom was.


Klimaat

Koningsdag normaal kouder dan Koninginnedag.

Koningsdag valt op 27 april, Koninginnedag viel destijds op 30 april. Het weer op deze dag kon destijds van jaar tot jaar behoorlijk verschillen. Er zijn Koninginnedagen bekend dat het nagenoeg de hele dag regende en het niet eens 10 graden werd. Daarentegen is het op Koninginnedag ook wel zomers warm geworden met maximumtemperaturen van ruim boven de 25 graden.

Vorig jaar was Koningsdag uitgesproken koud. Overdag werd het nauwelijks warmer dan 10 graden en in de Koningsnacht heeft het in onze regio zelfs een tot twee graden gevroren.
Dit jaar verloopt Koningsdag waarschijnlijk vrij koel, maar van nachtelijke vorst is gelukkig geen sprake. De dag begint met zon. Later in de middag valt er misschien wat regen, maar een verregende dag gaat het zeker niet worden.

De warmste Koninginnedag ooit was die op 1993, toen het in De Bilt 26.9 graden werd. In 2004 werd het op die dag 24.3 graden. De koudste Koninginnedag was in 1970. Het werd toen in De Bilt slechts 8.6 graden. In 1979 werd het nauwelijks warmer, 9.1 graden.

Het kan op 30 april zelfs nog wel vriezen. In 1971 startten de feestelijkheden 's morgens vroeg ook in onze regio met een paar graden vorst.

In 2004 werd Koninginnedag na warmte overdag vooral in het zuiden van het land afgesloten met flinke onweersbuien, warbij tientallen millimeters regen vielen. In 1991 regende het die dag in het zuiden van het land bijna het hele etmaal, in Friesland daarentegen was het toen een groot deel van de dag zonnig.

Als gevolg van de klimaatverandering is Koninginnedag wat warmer geworden. In de 50-er jaren van de vorige eeuw was de gemiddelde maximumtemperatuur tussen 12 en 13 graden, de laatste jaren, in de 21e eeuw lag deze temperatuur gemiddeld tussen 16 en 17 graden.

Koningsdag valt dus op 27 april, vier dagen eerder dan 30 april. Omdat het temperatuurgemiddelde in deze tijd snel oploopt, is deze dag gemiddeld bijna een graad kouder dan 30 april. De gemiddelde maximumtemperatuur op 27 april bedraagt ruim 15.5 graden, de gemiddelde minimumtemperatuur 6.5 graden. De zon staat op Koningsdag een kwartier korter boven de horizon als op Koninginnedag en is gemiddeld respectievelijk een minuut of zes minder te zien dan op 30 april.


Achtergrond

Zonkracht.

In deze tijd van het jaar wordt de zonkracht steeds groter. Dit komt niet alleen omdat de zon in april en mei vaak te zien is maar ook omdat deze vooral midden op de dag steeds hoger aan de hemel staat. Bovendien is de lucht in april en mei vaak helder, ofwel goed doorzichtig. We halen in de laatste tien dagen van april, als de zon volop schijnt, een zonkracht van ongeveer 5 en dat is meer dan voldoende om de huid niet alleen bruin te kleuren, maar ook om deze flink te verbranden. In mei kan de zonkracht al 6 zijn. Het is dan ook zaak om u goed in te smeren tegen zonnebrand. Zeker geldt dit voor mensen met een gevoelige huid en voor kinderen.

De meeste mensen beginnen bruin te worden als de zonkracht hoger 3 of hoger wordt. Dit is eind april het geval tussen 11 en 4 uur. Voor mensen met een heel gevoelige huid is het zelfs af te raden om midden op de dag te gaan zonnebaden, maar helemaal binnen blijven is ook niet goed. De zonneschijn zorgt voor de aanmaak van vitamine D in de huid en dat is gezond. Door regelmatig buiten te komen, krijgen de meeste mensen het meeste van hun dagelijkse behoefte aan vitamine D binnen. Vooral ouderen, die weinig buiten komen, hebben daarom vaak zelfs een vitamine D-tekort.

In juni is de zonkracht het hoogst. Midden op de dag kan deze oplopen tot 7 tot 8. In het Middellandse Zeegebied kan de zonkracht in de populaire vakantieoorden 's middags oplopen tot 12, in de tropen kan het nog wat meer zijn.

In subtropische en tropische landen zie je dan ook niemand van de plaatselijke bevolking zonnebaden, terwijl deze mensen vaak een getinte of zelfs donkere huid hebben. Veel tropenmensen doen zelfs midden op de dag, als het warmste deel van de dag is aangebroken, een dutje. Zelfs in Spanje gebeurt dit al. Wie kent er immers niet het bekende begrip siësta? Het is een misvatting dat mensen met een zeer donkere huid, zoals negers en hindoestanen, in de zon niet verbranden. Ook zij kunnen in de tropenzon stevig verbranden!