RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Weersverwachting Arie Verrips 

DI


B

WO


C

DO


B

VR


B

ZA


B

ZO


B
Min
Max 10° 12° 13° 15° 12° 10°
Regen 30% 20% 20% 10% 20% 20%
Wind ZW 2 Bft WZW 2 Bft ZW 3 Bft ZW 3 Bft NW 3-4 Bft NW 4 Bft

Vandaag

Er zijn wolkenvelden, die worden afgewisseld door wat zon. Het blijft op veel plaatsen droog. De ZW-wind is zwak. Het wordt 10 tot 11 graden.
Vanavond zijn er opklaringen. Vannacht raakt het bewolkt. De ZW-wind is meestal zwak. Het wordt 3 tot 5 graden.

Normale minimumtemperatuur: 3.0, maximum 10.0 °C.
De zon komt op om 06:45u en gaat onder om 18:51u.


Morgen

Het is bewolkt, maar het blijft op de meeste plaatsen droog. De WZW-wind is zwak tot matig. Het wordt 12 tot 13 graden.
Tijdens de avond en nacht blijft het meestal bewolkt. De ZW-wind is meestal zwak. Het wordt 6 tot 7 graden.

Normale minimumtemperatuur: 3.0, maximum 10.1 °C.
De zon komt op om 06:43u en gaat onder om 18:53u.


Weerspreuk

Laat in maart het weer zijn wat het wil. Maar trek nooit de borstrok uit voor half april.


Weernieuws

Begin van de astronomische lente.

Dit jaar begint de astronomische lente op 20 maart om 21.58 uur. Op dat moment passeert de zon de evenaar in noordelijke richting en zijn  de dagen en nachten overal ter wereld even lang.
De astronomische zomer begint dit jaar op 21 juni om 15.54 uur.
Het lijkt erop dat het weer zich dit keer aardig aan dit asronomische seizoen houdt. Na de wekenlange regens en wind wordt het in de loop van de eerste lenteweek droger, rustiger, warmer en ook zonniger weer.
Tijdens het laatste weekeinde van maart gaan we ook weer over op de zomertijd en dat zal het lentegevoel nog meer versterken.

Nog altijd onstuimig en nat, maar het einde is in zicht.
Ook deze derde week van maart is het vaak onstuimig en vooral nat weer geweest. Bijna altijd is de wind in onze  regio vrij krachtig tot krachtig en dagelijks valt er een flinke portie regen, vaak meer dan tien mm. Hierdoor is de maandsom in onze regio op veel plaatsen al opgelopen van 80 tot lokaal ruim 100 mm(in Soest en Veenendaal) en er komt nog wel wat bij. De maand als geheel scoort zeer waarschijnlijk bijna overal meer dan 100 mm. Maar voor de natuur is al die regen nog altijd broodnodig, al zijn veel mensen al die wind en regen nu wel zat.

Voor deze mensen is er echter goed nieuws. Tijdens de eerste helft van de opvolgende week, rond de 19e kom er weer eens een hogedrukgebied opdraven en zien we het weer sterk verbeteren. De wind neemt duidelijk af en regen wordt niet of nauwelijks meer verwacht. Het is overigens niet te zeggen of maart in het voetspoor van februari zal treden, toen het in het begin van de maand nat was, net als in deze maartmaand, maar waarna het weer vervolgens spectaculair verbeterde.

In eerste instanie worden de nachten een stuk kouder, waarbij het lokaal weer  tot wat vorst kan komen. Dankzij de al redelijk krachtige zonnestraling kan de temperatuur overdag weer flink oplopen, en krijgen we weer een paar echte lentedagen.

Zeer onstuimig weekeinde.
Het weekeinde van 9 en 10 maart verliep zeer onstuimig, al kwam het in onze regio niet tot een echte storm. Wel was er in het westen van de regio soms even een stormachtige wind. Op beide dagen in het weekeinde kwamen er, belgeleid door soms felle buien, zware windstoten voor van 90 tot 100 km/uur. Op zaterdag waren er vooral in de kustgebieden de zwaarste windstoten, tot ruim 100 km/uur. Op zondag was het vooral in Limburg bar en boos met windstoten tot ruim 120 km/uur, in dat gebied zeer ongebruikelijk. Ook in Noord-Brabant en Zeeland waren er dergelijke windstoten. In Zeeland zijn dergelijke windstoten meer gewoon, men is het daar meer gewend en daar waren er dan ook niet veel problemen.

In onze regio waren er in Cabauw windstoten tot 88 km/uur en in Herwijnen 96 km/uur.

In Limburg, Noord-Brabant en Zeeland was het de 10e veel erger. Daar waren windstoten tot meer dan 120 km/uur, ontstonden er veel problemen voor het treinverkeer en waaiden er honderden bomen om. Al snel reden er bijna helemaal geen treinen meer. Volgens Limburgers komen dergelijke weersomstandigheden in die regio maar zelden voor. Een dergelijke storm is zo ver landinwaarts zeldzaam en is meer gebruikelijk in de kustprovincies.

In Vlissingen werden windstoten gemeten tot 121 km/uur en 117 km/uur werd gemeten in Westdorpe en Woensdrecht. In Ell bij Weert was er 120 km/uur en in Maastricht 109 km/uur, maar op de plateu's waaide het soms nog harder en was het zelfs zeer moeilijk om je staande te houden.


Klimaat

Eerste helft maart zacht, nat en onstuimig.

De eerste helft van de maartmaand, de eerste van de meteorologische lente, verliep niet alleen erg nat, maar ook zeer onstuimig. In De Bilt viel al 90 mm regen terwijl 67 mm over de hele maand normaal is. Deze regen viel in 66 uur en dat betekent dat het harder regende dan normaal, want normaal valt de normale 67 mm in de maand in 67 uur. Elders in de regio vielen min of meer vergelijkbare hoeveelheden. In Soest en Veenendaal viel zelfs al iets meer dan 100 mm.

De meeste dagen van maart verliepen zacht, vooral dankzij hoge nachttemperaturen. De gemiddelde temperatuur bedroeg t/m de 15e 8.1 graden tegenover 6.2 graden normaal over de hele maand, waarbij aangetekend dat het temperatuurgemiddelde in deze tijd van het jaar snel oploopt.

Er was vaak veel wind, hoewel in onze regio geen storm voorkwam. Wel waren er vooral in het weekeinde van de 9e op 10e maart zware windstoten tot 90 - 100 km per uur. Ook later in de week kwamen er geregeld zware windstoten voor tussen 80 en 90 km/uur.


Achtergrond

Oorlog in de atmosfeer.

In maart, de eerste maand van de meteorologische lente, doet het weer soms nog wel aan de winter dnken, zoals vorig jaar, maar vaker is het wisselvallig weer met koudere dagen, afgewisseld door zachtere dagen, waarbij de gemiddelde temperatuur snel oploopt.

Di jaar hebben we te maken met veel regen en vooral veel wind. De oorzaak van het zeer wisselvallige weer, dat we vaak ook in de herfst hebben zijn de toenemende temperatuurverschillen tussen het poolgebied, waar het nog volop winter is, en de steeds meer vorm krijgende lente in de gebieden ten zuiden van ons. In Frankrijk, maar zeker in landen als Italië Spanje en Portugal is het in deze tijd vaak al zomers, terwijl het bijvoorbeeld in Scandinavië en Rusland nog kan vriezen dat het kraakt.

In ons land hebben we soms beurtelings te maken met relatief koude lucht en soms ook heel zachte lucht. Je zou het kunnen zien als een oorlog tussen de verschillende luchtsoorten, die van de lente en die van de winter. De ene na de andere depressie verschijnt, vaak ook met veel regen en wind.

Vaak is de bovenlucht eveneens afwisselend zacht of zoms zeer koud en dat levert ons dan de welbekende maartse buien op, niet alleen met regen, maar ook hagel of (natte) sneeuw.

Pas als de steeds hoger staande zon de temperaturen ook in het poolgebied omhoog weet te krijgen, dan zal de depressieactiviteit minder worden en zal de lente, die onherroepelijk komt, ook in onze regio meer vorm krijgen. Vorige jaar doken we trouwens bijna meteen van een late winter(begin maart) naar de lente en de daarop volgende zeer warme zomer!