RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Weersverwachting Arie Verrips 

VR


A

ZA


A

ZO


A

MA


A

DI


B

WO


B
Min 10° 11°
Max 23° 21° 21° 22° 22° 21°
Regen 5% 5% 5% 10% 20% 50%
Wind O 3-4 Bft ONO 3 Bft O 2 Bft OZO 3 Bft O 3 Bft ZZO 3 Bft

Vandaag

Er is vandaag veel zon. De O-wind is matig. Het wordt rond 23 graden.
Vanavond en vannacht is er weinig tot geen bewolking. De O-wind is zwak tot matig. Het wordt 8 tot 9 graden.

Normale minimumtemperatuur: 4.5, maximum 13.4 °C.
De zon komt op om 06:35u en gaat onder om 20:44u.


Morgen

Er is veel zon. De ONO-wind is matig. Het wordt 21 tot 22 graden.
Tijden de avond en nacht is er nauwelijks bewolking.De O-wind is meestal zwak. Het koelt af naar rond 7 graden.

Normale minimumtemperatuur: 4.7, maximum 13.8 °C.
De zon komt op om 06:33u en gaat onder om 20:46u.


Weerspreuk

Op een droge april, een natte zomer volgen wil.


Weernieuws

Warm bij ons, warrig weerbeeld.

Maandag 8 april was het in onze regio opnieuw heerlijk weer. De tweede warme dag kon worden bijgeschreven, bovendien was er vrij veel zon. In De Bilt werd het met 21.2 graden zelfs nog iets warmer dan de  dag tevoren. Heel anders was het weer op veel plaatsen om onze regio heen. De warme lucht zat boven Gelderland, Twente, Flevoland en delen van Zuid-Holland. In Limbrg was het maar 12 tot 14 graden en daar en in Noord-Brabant vielen buien, aan hete bgin van de avond met onweer. In Noord-Brabant en Zeeland daalde de temperatuur naar 10 tot 11 graden.

In Zeeland was er een koele zeewind. In het Waddengebied was het eveneens koel, 12 tot 14 graden en een eveneens koele zeewind, maar daar uit het NO. Rond het avonduur was het langs de Zuid-Hollandse kust zelfs maar 9 graden en was er sprake van zeemist, de zogeheten zeevlam. Er stond een vrij sterke westenwind.

Het windverloop was ook in on ze regio rommelig. In de Vijfheerenlanden en delen van de Lopikerwaard was de wind veelal ZW tot ZW, daarentegen meer noordelijk in onze regio een NO-wind.

Eerste warme dag in onze hele regio.
Zondag 7 april was het in onze regio overal een warme dag, de eerste van het seizoen. Het werd 20 tot 21 graden. In Cabauw werd het 21.1 graden, in De Bilt 20.9 graden. Vanwege de aflandige oostenwind, die overigens niet meer dan matig was, waren er geen grote verschillen tussen het binnenland en de gebieden langs de kust. In Hoek van Holland is het 22.2 geworden, ook in het zuiden en oosten van het land werd het niet of nauwelijks warmer dan bij ons. Alleen in het Waddengebied was het geen warme dag. De warmte werd begeleid door veel zon. In de middag ontstonden er wat flinke stapelwolken. Veel mensen waren er dan ook buiten en genoten van het fraaie weer.
Ook zaterdag was het al een mooie dag, maar het was wat minder zonnig en het was nog niet zo warm, een graad of 16.

Droogte vorig jaar nog altijd merkbaar.
Na de zeer droge zomer van vorig jaar volgde er geen natte herfst om het neerslagtekort te compenseren. De herfst werd zelfs zeer droog. Alleen in het Groene Hart viel begin september een enorme bui, die op sommige plaatsen zelfs ruim 100 mm neerslag achterliet. De herfst werd ook erg zonnig.
In de winter regende het soms flink, maar op veel plaatsen was de neerslag min of meer normaal. Maart bracht duidelijk meer neerslag dan normaal, maar het werd geen extreem natte maand. Op veel plaatsen viel er tussen 100 en 120 mm regen.

Het neerslagtekort van vorig jaar is hiermee zeker niet verholpen. Zo staat het water van de Rijn bij Lobith bog altjd niet erg hoog. Het waterpeil schommelt rond de 850 cm boven NAP, maar dat is voor het voorjaar behoorlijk laag. Het waterpeil in de Lek en Nederrijn is normaal maar dat wordt in de hand gehouden door o.a. de stuwen bij Amerongen en Hagestein.
Of het waterpeil in de Rijn veel zal stijgen is maar de vraag. Welisaar is er in de Alpen deze afgelopen winter veel sneeuw gevallen, die de komende tijd zal gaan smelten, maar in Duitsland valt er niet veel regen en er wordt de komende tijd ook niet veel verwacht.

Op de zandgronden van de Heuvelrug is er sprake van droogte. En zo kun je bijvoorbeeld zien dat het water in vaarten en vijvers in landgoederen in en rond dat gebied op veel plaatsen erg laag staat. Sommige vijvers liggen zelfs vrijwel droog. In het Leersummerveld zijn alle meren gevuld met water maar het is minder dan normaal. In het westen van de regio, waar de grondwaterstand veel hoger staat, is er geen sprake van een watertekort.

Nu, aan het begin van het droogteseizoen, waarin er meer water verdampt dan dat er als regen valt, is het daarom voor de natuur en de landbouw te hopen dat het voldoende regent. Vooralsnog lijkt het erop dat er de rest van april niet zo heel veel regen gaat vallen.


Klimaat

Grillig Paasweer.

Doordat Pasen elk jaar op andere dagen valt, tussen 22 maart en 22 april kan het weer van jaar tot jaar flink verschillen. Op sommige Paasdagen kan het al ronduit zomers zijn, zoals in 2011 in april, maar in 2013, toen de Paasdagen ook laat in maart vielen, vroor het 's nachts tot 5 graden en was het overdag maar een paar graden boven nul. Door een straffe NO-wind voelde het bovendien veel kouder aan.
In april viel er vervolgens op veel dagen wat sneeuw.

In 2008 was er zelfs sprake van een witte Pasen. Ook in onze regio lag er een laagje sneeuw en de dinsdagochtend na Pasen was er veel overlast in het verkeer als gevolg van gladheid door nieuwe sneeuwval. Tijdens de Pasen voor het 's nachts in onze regio tot 5 graden, het was de koudste Pasen sinds 1964.
Ook rond en tijdens de Pasen van 2001 en vooral 1982 viel er sneeuw uit winterse buien, terwijl Pasen in 1982 bovendien laat viel, op 11 en 12 april. April had dat jaar letterlijk een witte hoed.

Drie jaar geleden begon Pasen met wat vorst in de nacht. Eerste Paasdag, 5 april, was het heel aardig, vrij zacht weer, maar op 2e Paasdag viel er regen en was de temperatuur wat lager.
In 2014 was er sprake van een zeer zachte Pasen(20 en 21 april). Op eerste Paasdag werd het met ruim 20 graden ronduit warm, op de 2e Paasdag nam de bewolking toe en werd het wat minder warm.
Twee jaar geleden pakte het Paasweekeinde vrij koud uit met middagtemperaturen van amper 10 graden, waarbij het bovendien niet droog bleef.
Vorig jaar hadden we eveneens een vrij koude Pasen. Bovendien viel er wat regen.


Achtergrond

Bijzonder weer in en rond april.

Soms is het eens leuk om terug te blikken op het weer dat zich in en rond april in het verleden, bijvoorbeeld de 70-er jaren heeft afgespeeld. En zo kwamen er heel wat feitjes naar boven. Zo was er in 1973 op 2 april een zeer zware storm, die zo hevig was dat de toenmalige zendschepen Veronica en Noordzee International van hun ankers sloegen en Veronica op het strand bij Scheveningen terecht kwam.

April is een maand met soms grote weersverschillen dat dat zagen we bijvoorbeeld ook vorig jaar. Na de zelfs winters aandoende kou in maart en een paar kille dagen aan het begin van de maand hadden we later in april ronduit zomerweer met veel zon en aangename temparaturen. Zomerwarmte was er al voor de klimaatverandering en wel in april 1968. Op 20 april van dat jaar werd het in De Bilt 26.6 graden en een dag later zelfs 27.8 graden. Dit zijn nu nog steeds datumrecords. In Maastricht werd het op die dag zelfs 29.7 graden.

April 2007 is evenwel de warmste april ooit geworden en toen deed het weer niet onder voor een echte zomermaand. Op 15 april is het in De Bilt 28.9 graden geworden in een reeks van vier datumrecords. En van 25 tot 27 april volgden er nog drie. In de 70-er jaren zijn er helemaal geen datumrecords(maxima) gebroken.
Wel is het in 1971 op 26 april nog erg koud geworden, en wel in De Bilt -3.3 graden.

Ook april 2011 was erg warm met vier datumrecords en van 22 tot 24 april datumrecords van ruim 26 graden.

En opvallend genoeg aan de vooravond van de zeer warme zomer werd het in 1976 op de 29e -4.8 graden.
Die warme zomer begon in mei. Van 7 t/m 11 mei waren er toen vier datumrecords waarvan en een tropisch was. Op de 9e werd het in De Bilt 30.4 graden.
De zomer zelf was niet alleen erg warm maar ook extreem droog. Er waren diverse natuurbranden en zo ging er ten noorden van Arnhem destijds nog een groot bosgebied in vammen op. In 1975 was augustus erg warm met een langdurige hittegolf.

De hoogste 2e decadetemeratuur voor april in ons land komt op naam van Maastricht. Op 18 april 1949 werd het daar 29.8 graden.

Winterkou was er in april genoeg in de 70-er jaren. Zo viel er op 11 april 1978 ook in onze regio een dik pak sneeuw. In het westen van het land, met name in delen van Zeeland viel zelfs 15 tot 20 cm.
De eerste vijf dagen van mei 1979 waren overigens ook extreem koud. Het werd maar 7 tot 8 graden. Er waren vier datumrecords en op een paar dagen viel er sneeuw die zelfs enige tijd bleef liggen en ging verstuiven. Dat was na een koude winter met veel sneeuw en ijzel.

De Paasdagen in april 1979 verliepen nogal opvallend. Op 1e Paasdagen was het warm, 21 tot 23 graden maar de 2e Paasdag stond er een koude noordoostenwind die slechts maximumtemperaturen toeliet van 6 graden. Er viel toen zelfs af en toe natte sneeuw en hagel.
Niet in de 70-er, maar wel in de 60-er jaren was het extreem koud op 13 t/m 15 april met maxima van ruim 3 tot 4 graden. Erg koud was het ook in 1986, toen het op de 11e maar 3.6 graden werd en een nacht volgde met matige vorst, in De Bilt -6.6 graden. Er was toen veel schade aan de fruitbloesem.

Vorig jaar april stonden we aan het begin van de legendarisch warme zomer, die iedereen zich nog wel weet te herinneren. Op 7 en 8 april waren er in De Bilt al datumrecords met respectievelijk 21.6 en 23.4 graden. Later in de maand, op de 19e en de 22e april waren er eveneens datumrecords, respectievelijk 27.4 en 26.6 graden. Het waren toen zes warme dagen op rij, waarvan drie zomerse! De laatste  week van april was het een stuk koeler maar in mei kwam de zomer in vol ornaat terug! Mei telde in De Bilt zowaar 12 zomerse dagen.