RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Weersverwachting Arie Verrips 

ZO


C

MA


C

DI


C

WO


G

DO


G

VR


G
Min -1°
Max
Regen 50% 50% 40% 60% 60% 80%
Wind ZZW 3 Bft ZW 3 Bft Z 4 Bft ZZW 4 Bft ZZW 4 Bft ZZW 3 Bft

Vandaag

De gladheid door sneeuw zal later in de ochtend overal verdwenen zijn. Er kan nog een enkel regenbuitje vallen. Vanmiddag is er af en toe zon en blijft het droog. De Z- tot ZW-wind is matig. De temperatuur loopt op naar 4 tot 5 graden.
Vanavond en vannacht is het op veel plaatsen bewolkt. De van ZZW naar ZZO draaiende wind is meestal zwak. Het wordt rond 3 graden.

Normale minimumtemperatuur: 1.1, maximum 5.9 °C.
De zon komt op om 08:43u en gaat onder om 16:29u.


Morgen

Tijdens de ochtend regent het langere tijd. Hierna klaart het van het zuidwesten uit op. De in de middag naar ZW draaiende wind is matig. Het wordt 6 tot 7 graden.
Tijdens de avond en nacht zijn er opklaringen en wolken. De ZW- tot Z-wind is zwak tot matig. Het wordt 2 tot 3 graden.

Normale minimumtemperatuur: 1.1, maximum 5.9 °C.
De zon komt op om 08:43u en gaat onder om 16:29u.


Weernieuws

Eerste sneeuwval van het seizoen - geen witte Kerst.

De afgelopen dagen beleefden we wat kouder weer. We zien zoiets wel vaker tijdens de eerste decemberhelft. Soms is de kou voldoende om op de schaats te komen. Dit jaar stelde de kou weing voor. Op de wateren verscheen hooguit een dun laagje ijs.

Zondag de 16e kwamen we alweer in de zachtere lucht met middagtemperaturen van zo'n 6 graden. Dit ging in onze regio 's nachts al gepaard met  sneeuw. Op veel plaatsen in onze regio viel tussen 2 en 4 cm. Ook viel er ijsregen. Wegen werden hierdoor glad, er waren daardoor dan ook enkele ongelukken. De gladheid verdween in de loop van zondagochtend, toen de temperatuur langzaam boven nul kroop.
De sneeuwval van deze dag was in onze regio de eerste van het huidige winterseizoen.

Liefhebbers van een witte kerst worden dit jaar zeer waarschijnlijk teleurgesteld. Zoals het er nu naar uitziet, krijgen we een vrij zachte en wellicht ook soms wat regenachtge kerst. Tot aan de jaarwisseling lijkt er van winters weer geen sprake te zijn.


Klimaat

Jaar 2018 zonnigste ooit.

Het jaar 2018 heeft t/m de 13e december in De Bilt al 2026 uren zon opgeleverd. Op deze dag sneuvelde het record, dat eerder op naam stond van 2003, toen de zon bijna 2022 uren heeft geschenen. In 1959 scheen de zon 1986 uur, recente zonnige jaren waren 2015 en 2009 met respectevelijk 1856 en 1837 uren zon. Het bijzondere jaar 1947 met een zere koude winter en een zeer warme zomer bracht 1882 uren zon, nu dus op de vierde plaats.

Het jaar 2018 is tot dusver ook nog 1.6 graden te warm met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 11.7 graden.

Ook bijzonder is de droogte. In De Bilt viel t/m 13 december nog slechts 538 mm regen. De laatste weken viel er veel regen zodat de bodemlaag waar zich de meeste plantenwortels bevinden nu wel weer vochtg is.  Ook het peil van de grote rivieren is weer genormaliseerd. In Lobith staat het water nu al weer ruim 2,5 meter hoger dan op het laagste punt, halverwege vorige maand.


Achtergrond

Het Kerstweer door de jaren heen.

Ook dit jaar hebben we met de Kerstdagen geen winters weer met vorst en sneeuw. We proberen u wel zo goed mogelijk op de hoogte te houden van de  weersontwikkelingen rond de feestdagen. Hoe verloopt het weer rond en tijdens de jaarwisseling, de tijd dat er zo vaak de beruchte vuurwerkmist verschijnt?

Dit jaar verloopt de kerst zeer waarschijnlijk zacht, is er geen sprake van vorst en/of sneeuw. En hierna is het ieder jaar weer afwachten of  rond de jaarwisseling de beruchte vuurwerkmist verschijnt. Mocht het dit jaar zacht, wisselvallig en winderig bljven, dan valt het mee.

Niettemin moet dit dan natuurlijk geen excuus zijn om dan maar extra vuurwerk af te steken. Vooral dieren hebben erg veel last van al dat geknal. Vogels gaan massaal op de wieken, huisdieren en soms ook wild raken in paniek. Er met de komst van steeds zwaarder (illegaal) vuurwerk wordt het er vooral in steden op straat bepaald niet veiliger op en is er op sommige plekken bijna sprake van "oorlogsomstandigheden". Vooral ouderen voelen zich dan niet meer veilig buiten. En ondanks de verwachte wind zal de luchtkwaliteit enkele uren bepaald niet goed zijn, hetgeen sowieso niet bepaald gezond is voor u en uw medemens. Bij steeds meer mensen gaat dan ook de vlag uit als het afsteken van vuurwerk aan banden zou worden gelegd of zelfs verboden.

Nog even over de Kerst. In Nederland komt een witte Kerst maar weinig voor, in tegenstelling tot in landen als bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Rusland en de Scandinavische landen. In Lapland, Siberië en in Canada is het zelfs elk jaar een Witte Kerst! Ook in berggebieden zien we veel vaker een witte kerst dan hier, maar dit is ook sterk afhankelijk van de hoogte van de betreffende plek. Op 1500 tot 2000 meter hoogte zal het vrijwel elke Kerst wit zijn.

Drie jaar geleden hadden we in ons land zelfs een recordzachte Kerst met in Midden-Nederland maximumtemperaturen van ruim 14 graden. Op 2e Kerstdag werd het zelfs 's nachts niet kouder dan 11 graden.
Twee jaar geleden hadden we juist tijdens  de kerstdagen erg zacht weer met in De Bilt een maximumtemperatuur van respectievelijk 11.7 en 11.8 graden. De dagen rond de Kerst was het wat minder zacht. Vervolgens was het tijdens de periode tot en met de jaarwisseling veel kouder met op de 29e in De Bilt zelfs een bescheiden ijsdag, een dag dat het het hele etmaal vriest.

In ons land is het meestal 5 tot 10 graden, vaak is het somber en tijdens veel Kerstdagen valt er regen. In De Bilt is het sinds 1901 op vijftien Kerstdagen warmer dan 10 graden geworden. Dit gebeurde voor het laatst in 2011 en 2012  en ook vorig jaar, in 2015.
Op tien Eerste Kerstdagen bleef het de hele dag vriezen en dit gebeurde op 14 Tweede Kerstdagen eveneens. In 1970 vroor het voor het laatst op beide Kerstdagen.

In 1994 was het juist in de avond van de 1e Kerstdag en de opvolgende nacht spiegelglad als gevolg van ijzel. Er waren veel verkeersongevallen, waarbij twaalf doden vielen.

Witte Kerst.
We lichten er een paar mooie Witte Kerstdagen uit.
In 1938 was er een bijzonder mooie. Er lag een dik pak sneeuw(in De Bilt 13 cm), 's nachts vroor het streng, mensen gingen in groten getale op de schaats. Het was de Eerste witte Kerst sinds ... 1906!
In 1940 was er weer een Witte Kerst, maar geen mooie.
In 1950 was er ruim voor de kerst al sneeuw gevallen. Het sneeuwdek hield het tot voorbij de Kerst uit. Het was zonnig en het vroor licht.
Hierna duurde het tot 1964 voordat er weer een Witte Kerst was, maar was werd wel weer een mooie. Tijdens de Kerstnacht viel een dik pak sneeuw, overdag was er veel zon.
Aan het begin van de zeer koude winter van 1963 begon het net op 2e Kerstdag te sneeuwen. Het werd dus geen echte Witte Kerst, maar het sneeuwdek heeft er - regelmatig aangevuld - in De Bilt tot maar liefst 5 maart gelegen.

In 1981 was de Kerst ook wit, dankzij veel sneeuw die er gedurende de weken voor Kerst viel. Op 1e Kerstdag vielen er een paar regenbuitjes en dooide het licht, op Tweede Kerstdag vroor het weer en was het droog.

Pas in 2009 was er weer een witte Kerst. De weken ervoor viel er in ons land zeer veel sneeuw. In onze regio heeft er op veel plaatsen 30 cm gelegen. Tijdens de Kerstdagen dooide het flink en op de 2e Kerstdag viel er veel regen. Het sneeuwdek was op Tweede Kerstdag nog net niet verdwenen zodat er toch sprake was van een Witte Kerst.
In 2010 was er ook een Witte Kerst. Voor de Kerst viel er al sneeuw, in onze regio rond 10 cm. De temperatuur was overdag iets boven nul, maar er vielen een paar winterse buien, zodat de sneeuwpracht redelijk goed in tact bleef. In onze regio lag rond 5 cm.