RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Weersverwachting Arie Verrips 

VR


C

ZA


B

ZO


C

MA


B

DI


B

WO


A
Min 11° 10° 10° 12° 11° 12°
Max 16° 17° 18° 20° 22° 23°
Regen 50% 25% 35% 20% 10% 10%
Wind NW 4-5 Bft NW 3 Bft N 3 Bft N 2-3 Bft N 3 Bft NO 3 Bft

Vandaag

Er is meestal veel bewolking. Op diverse plaatsen valt er een buitje. De NW-wind is voluit matig, in het noordwesten en noorden van de regio vrij krachtig. Het wordt rond 16 graden.
Vanavond en vannacht zijn er opklaringen en wat wolkenvelden. De NW-wind neemt af tot zwak tot matig. Het wordt 9 tot 10 graden.

Normale minimumtemperatuur: 10.9, maximum 19.5 °C.
De zon komt op om 05:20 en gaat onder om 22:04u.


Morgen

Er trekt tamelijk veel bewolking over. Er is een kleine kans op een buitje. De NW-wind is matig. Het wordt rond 17 graden.
Tijdens de avond en nacht zijn er vrij veel wolkenvelden. De NW-wind neemt af tot zwak. Het wordt rond 11 graden.

Normale minimumtemperatuur: 11.0, maximum 19.7 °C.
De zon komt op om 05:20 en gaat onder om 22:04u.


Weerspreuk

Het weer van St. Jan (zondag 24-6) houdt dertig dagen aan.


Weernieuws

Beter zomerweer op komst.

Na een aantal vrij kille en soms ook winderige dagen is er nu beter weer op komst. De minder goede dagen hangen volgens de klimatologie samen met de Schapenscheerderskoude, die bijna elk jaar in deze periode in de zomer de kop op steekt. Als gevolg van het vaak bewolkte weer hebben we tot dusver in juni zelfs minder uren zon dan normaal gehad.

Er is evenwel beterschap op komst. Met dank aan een solide hogedrukgebied, dat zich boven Noord-Europa gaat ontwikkelen, verlaat de wind de kille noordwesthoek en draait naar het NO. Er komt dan meer zon zodat de temperatuur geleidelijk kan gaan oplopen. Bovendien is de kans op regen klein. Het lijkt er bovendien op dat het een weersverbetering van langere duur is. En nu dus maar eens kijken of er dit jaar een mooie zomer in de steigers is gezet!

Begin van de astronomische zomer.

Nadat al op 1 juni de meteorologische zomer is begonnen hebben we op 21 juni het begin van de astronomische zomer beleefd. De zon stond op deze dag het meest noordelijk en wel boven de Noorder Keerkring. Het exacte tijdstip was dit jaar 12.07 uur. Op deze dag was de zon in het Noordpoolgebied, bij geen bewolking het hele etmaal te zien en op Antarctica is het de hele dag donker.

Toch nog een zomerse dag.
Na een bewolkte ochtend werd het in de loop van de middag van de 20e juni in onze regio toch nog zonnig en warm. De maximumtemperaturen varieerden van bijna 24 graden in Mijdrecht tot 26 graden in Veenendaal. Landelijk gezien waren de verschillen nog veel groter. Zo werd het in de driehoek Eindhoven-Weert-Venlo tussen 28 en 29 graden. Aan het Noord-Hollandse strand, waar het bijna de hele dag bewolkt bleef, bleef de temperatuur steken bij 17 tot 18 graden.


Klimaat

Juni wordt warm en droog.

De eerste tien dagen van juni waren behoorlijk warm. Ze zorgden voor een temperatuuroverschot van ongeveer drie graden. Inmiddels is een koelere en ook sombere periode aangebroken en is het temperatuuroverschot langzaam minder geworden. Maar de eerste drie weken, 21 dagen van de maand brachten nog altijd een gemiddelde temperatuur van 17.7 graden, terwijl de normale gemiddelde temperatuur voor juni in De Bilt 15.6 graden bedraagt.

Als gevolg van het vaak buiige weer zijn er zeer grote neerslagverschillen, niet alleen landelijk maar ook in onze regio. Zo viel er in De Bilt tot dusver 12 mm en in Schalkwijk 42 mm. In Loenen a/d Vecht viel 23 mm, in Abcoude maar 8 mm. In Woudenberg viel 32 en in Wageningen 35 mm. Landelijk zijn de verschillen eveneens grillig verdeeld. Zo zijn er in Drente plekken waar maar ruim 15 mm viel maar ook is op de Hondsrug ruim 75 mm geregistreerd. En in het grensgebied tussen Limburg en N-Brabant viel zo'n 60 mm terwijl er 20 km naar het westen slechts rond 20 mm viel.

De eerste tien dagen van juni waren erg zonnig, maar hierna liet de zon zich maar weinig zien. Hierdoor hebben we nu wat minder dan de normale hoeveelheid zonneschijn gehad. In De Bilt is de zon in juni gemiddeld 194 uur te zien, we hebben tot dusver, na de 21e zo'n 115 uur zon gehad.

De laatste week van deze maand krijgen we naar verwachting redelijk wat zonneschijn, zodat juni waarschijnlijk normaal zal scoren. In onze regio viel er duidelijk te weinig regen. De rest van de maand komt er maar weinig bij. Ondanks de paar koelere dagen die we nog kunnen verwachten wordt juni een warme maand. De laatste week van de maand gaat vrijwel zeker warm weer brengen.


Achtergrond

Schaapscheerderskoude.

Zomerweer houdt in ons land, ook in de zomermaand juni, meer dan een paar dagen stand. Wat er dit jaar in mei gebeurde was zelfs uitzonderlijk. Meestal draait de wind na de eerste zomerse of tropische dagen van oost tot zuid naar noordwest of noord. De zee is dan nog relatief koud, terwijl er door de verhitting van het vasteland een opstijgende luchtbeweging ontstaat, waardoor een zogeheten thermisch lagedrukgebied ontstaat boven Midden-Europa. Aan de achterzijde van die depressie stroomt aanzienlijk koelere lucht uit het Noordzeegebied Europa binnen. Boven de nog relatief koude Noordzee ligt in deze tijd van het jaar vaak een grijs wolkendek of een gebied met mist, dat met de noordwestelijke stroming naar West-Europa toe komt. De felle junizon maakt dan plaats voor een grijs wolkendek en zeker in de wind voelt het dan koud aan. Meestal houdt dat koele en sombere weer enkele dagen, maar soms veel langer aan. Schapenhouders weten dat en maken er gebruik van, zodat de kale huid van de pas geschoren schapen niet blootgesteld wordt aan de felle junizon en dus zo niet verbrandt.

De Schaapscheerderskou is vergelijkbaar met de IJsheiligen, alleen is de afkoeling in de eerste zomermaand minder groot. Tijdens de IJsheiligen kan het 's nachts nog best vriezen, maar tijdens de Schaapscheerderskoude is vorst, zeker op ooghoogte een flink stuk zeldzamer. Zeker boven de droge zandgronden in onze regio kan vorst aan de grond echter nog best.

Uit onderzoek van het KNMI blijkt dat de schaapscheerderskou in Nederland doorgaans tussen 18 en 24 juni valt, maar het kan ook eerder of later zijn. Een kou-inval met regen begin juli wordt in verband gebracht met Zevenbroedersdag (10 juli) in de spreuk "Regent het op de zevenbroedersdag, dan het nog zeven weken regenen mag." Voor de invoer van de gregoriaanse kalender viel deze periode rond Zevenslapersdag (27 juni). Weerspreuken die Zevenslapersdag vermelden bestaan voort naast weerspreuken die Zevenbroedersdag vermelden.

Zomerliefhebbers volgen meestal met argusogen het weersverloop in deze tijd. Vaak knapt het weer eind juni of begin juli op en krijgen we een kortere of langere tijd zomers weer.

Het gebeurt echter in ons land regelmatig dat het weer na de Schaapscheerderskoude wisselvallig blijft en er pas later in juli weer zomers wordt. In sommige zomers blijft het zelfs niet alleen in juli, maar ook in augustus letterlijk modderen met het weer zodat we kunnen spreken van een typische verregende Hollandse hoogzomer. Maar na zo'n verregende zomer wil het dan in september nog wel eens voor langere tijd opknappen, maar dan zijn de meeste vakantiegangers natuurlijk al wel terug.

Kijken wat het dit jaar wordt. Na de bijzonder fraaie meimaand is het natuurlijk niet te hopen dat de zomer van 2018 nu al haar kruit heeft verschoten!