RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Weersverwachting Arie Verrips 

MA


I

DI


G

WO


I

DO


G

VR


G

ZA


B
Min 12° 15° 10° 12° 11° 10°
Max 18° 17° 15° 15° 16° 15°
Regen 80% 70% 90% 70% 60% 50%
Wind O 2-3 Bft ZW 3 Bft ZZW 4 Bft Z 3 Bft Z 3-4 Bft ZW 3-4 Bft

Vandaag

Er is vrij veel bewolking. Later vanavond en aan het begin van de nacht is er een kleine kans op een bui. Hierna blijft het bewolkt. De naar ZO draaiende wind is zwak tot matig. Het wordt rond 15 graden.

Normale minimumtemperatuur: 7.7, maximum 14.6 °C.
De zon komt op om 08:03u en gaat onder om 18:49u.


Morgen

Al vrij vroeg in de ochtend gaat het op steeds meer plaatsen regenen. Tijdens de middag wordt de regen buiig van karakter. De Z- tot ZW-wind is matig. Het wordt rond 17 graden.
Tijdens de avond en nacht zijn er wolken, afgewisseld door een enkele opklaring. De ZW-wind is zwak tot matig. Het wordt rond 10 graden.

Normale minimumtemperatuur: 7.6, maximum 14.4 °C.
De zon komt op om 08:04u en gaat onder om 18:46u.


Weerspreuk

Oktober heeft eenendertig dagen, maar vaak het dubbele aan wind- en regenvlagen.


Weernieuws

Warme dag.

We kregen deze maand op 13 oktober toch nog een warme dag. Nu gebeurt dit vaker rond half oktober, soms zijn het er zelfs een paar achter elkaar. En als het dan ook nog zonnig is, kunnen mensen nog een zomergevoel krijgen. Dit keer was het in onze regio niet echt zonnig. Maar dankzij de aanvoer vanuit het zuiden van warme liucht werd het in onze regio toch nog rond 22 graden. In De Bilt werd het precies 22 graden. In Cabauw werd het 21.9, op Schiphol 21.3 graden.
De verschillen in het land waren vrij groot. Zo werd het op Vlieland 17.6 en in Den Helder 18.7 graden. Maar in Limburg werd het in Ell 24.8 en in Maastricht 24.7 graden.
Tijdens de avond werd de warme lucht met een paar flinke plensbuien verdreven.

Waterballetten in Noord-Holland.
Oktober brengt tot dusver ook in onze regio overvloedig regen. Toch is al deze regen nog altijd heel goed voor de natuur. Op veel plaatsen in onze regio is er al ruim de normale maandhoeveelheid aan regen gevallen en dat in ruim een week tijd!
Nog erger is het in Noord-Holland. In de middag en avond van de 9e oktober bracht een hele reeks plensbuien zeer veel regen, vooral in de wijde omgeving van Alkmaar en Hoorn. In en rond Alkmaar viel op veel plaatsen zelfs 60 tot 70 mm, hetgeen tot wateroverlast leidde.
In onze omgeving was het een stuk minder regenachtig. De neerslagsommen varieerden tussen 15 mm plaatselijk in het noorden, vooral in de omgeving van Amersfoort en vijf mm in de buurt van de Lek en Nederrijn.

Zowaar een kouderecord.
Op 6 oktober was het een groot deel van de dag regenachtig. Bovendien was het erg koud voor de tijd van het jaar. In De Bilt sneuvelde zelfs een datumrecord. Nooit eerder was het kouder dan 10.1 graden, gemeten in 1936. Dit jaar werd het niet warmer dan 9.6 graden. Opmerkelijk in de tijd van  de klimaatverandering!
In Cabauw werd het 9.9 graden. De koudste plek in het land was Deelen, op de Veluwe, met 9.2 graden. Veel zachter werd het in Zeeland, waar het 15 tot 16 graden werd. In onze regio viel tussen 10 en 15 mm regen.

Oktober start met veel regen.
De maand oktober van dit jaar startte bijzonder nat. Op sommige plaatsen is nu al bijna een halve normale maandhoeveelheid aan regen gevallen. Zo viel er in de avond vooral in de omgeving van Nieuwegein en IJsselstein, delen van de stad Utrecht en oostelijker veel regen, en ook rond Schiphol. Op de luichthaven viel 34 mm. In Cabauw viel 12 en in De Bilt 17 mm. In IJsselstein viel 27 en in Nieuwegein 31 mm. In het gebied ten oosten van de stad Utrecht viel veelal 15 tot 20 mm.

In het Zuid-Hollandse Vorschoten viel 39 mm. In Noord-Holland was er sprake van wateroverlast en ook Flevoland werd rijkelijk met regen bedeeld, tussen 25 en 30 mm. Ook in Overijssel viel veel regen, tussen 30 en 40 mm. Vanwege de voorgaande droogte was deze regen hier nog altijd hard nodig.

Zeer nat weekeinde.
Na de zonnige en warme voorgaande weekeinden was het het laatste weekeinde van september niet alleen winderig, maar ook zeer nat. Op zaterdag viel er op veel plaatsen al zo'n 10 mm maar op zondag was dit veelal rond of ruim 20 mm. Vooral in de late middag en in het begin van de avond regende het flink. In De Bilt viel 22, in Cabauw 25, in Herwijnen 27 en op Schiphol 18 mm regen. Hierdoor is september op veel plaatsen in onze regio toch nog een vrij natte maand geworden. De maandelijkse neerslagcijfers liggen tussen rond 80 mm in de Vijfheerenlanden en ruim 100 mm plaatselijk in de Heuvelrugregio. In zuidoostelijk Noord-Brabant viel maar weinig regen maar in Leeuwarden viel maar liefst 35 mm regen.


Klimaat

September werd een zonnige, maar verder vrij normale maand.

September 2019 werd in onze regio een zonnige, vrij natte, maar qua temperatuur normale maand. In een normale septembermaand is de gemiddelde temperatuur in De Bilt 14.5 graden en dat is er dit jaar ook gemeten. De zon is normaal 138 uur te zien, maar dit jaar scoorden we 157 uren zon. In een doorsnee septembermaand valt er in De Bilt 78 mm regen, maar dit jaar is dit meer, en wel 99 mm. Op veel plaatsen viel ruim 100 mm. In het westen viel veelal  90 - 100 mm, alleen in de Vijfheerenlanden viel veelal wat minder en dat sloot meer aan bij Noord-Brabant, waar september vrij droog verliep.

In het noorden van het land en in Noord-Holland was september(zoals we wel vaker zien in het najaar) veel te nat. Bijna overal viel er ruim boven de 100 mm regen. In Twente, de Achterhoek en ook in Limburg was september droog, terwijl ook de voorgaande zomermaanden in dat gebied droog waren. In on ze regio is er over het hele groeiseizoen eveneens een neerslagtekort, al valt het bij ons vooral in het westen van de regio wel mee.

De neerslagcijfers in onze regio:
Voorthuizen 74, Barneveld, Loenen a/d Vecht en Zeist 80, IJsselstein 82, Geldermalsen 83, Benschop 84, Nijkerk 85, Jaarsveld 87, Nieuwersluis en Laren 89, Amersfoort en Wijk bij Duurstede 81, Zijderveld en Nieuwkoop 91, Kamerik 92, Wageningen 94, Zeewolde 96, De Bilt 99, Houten, Eemnes, Soesterberg en Hoogland 103, Maarn en Veenendaal en Kudelstaart 104, Maarsbergen 105, Den Dolder 106, Nieuwegen en Hoofddorp 108, Culemborg en Soest 111, Schalkwijk 112, Meerkerk en Uithoorn 113, Amerongen 114, Lunteren 117, Woerden en Woudenberg 121, Abcoude 123, Woudenberg-O 126 mm.


Achtergrond

Zeespiegel stijgt steeds sneller.

Nog altijd komen er steeds meer broeikasgassen in de atmosfeer terecht en op dit moment is de stikstofdiscussie in volle gang. Ook is er steeds meer discussie over het gebruik van houtkachels, die vooral heel veel fijnstof in de lucht brengen. Het gaat dus niet goed met de kwaliteit van de lucht - zeker rniet in onze regio waar ook zeer veel verkeersdrukte is.

Al jarenlang zien we dat het ijs in de poolgebieden steeds sneller smelt. De afsmelt tijdens het zomerhalfjaar is groter dan de ijstoename tijdens het winterhalfjaar. Bovendien neemt het oude ijs steeds meer in omvang af terwijl het ijs in de Noordelijke IJszee steeds meer uit jong ijs van een jaar oud bestaat. Er zijn steeds meer tekenen dat een deel van onze huidige bevolking het zal meemaken dat de Noordelijke IJszeee in de zomer ijsvrij wordt. Nu heft dat geen gevolgen voor de zeespiegelstijging maar als het ij op Groenland en Antarctica smelt dan heeft dat wel zeer ernstige gevolgen. Smelt alle ijs op Groenland dan is dat goed voor een zeespiegelstijging van ongeveer zeven meter. Gelukkig is dit niet zomaar gebeurd. Als men uitgaat van het meest sombere scenario dan zou dit ongeveer duizend jaar moeten duren. Maar de afsmelt van een deel van het ijs van Antarctica draagt natuurlijk wel extra bij. Smelt bovendien alle ijs in het Zuidpoolgebied, dan staat het zeewater ongeveer 70 meter hoger dan nu.

De laatste tientallen jaren tot 2000 steeg de zeespiegel met ongveer 3 mm per jaar, maar inmiddels is de stijging opgelopen tot circa 5 mm per jaar. En omdat de stijging steeds sneller gaat houdt men er rekening mee dat aan het einde van de eeuw een stijging van minimaal een halve meter realistisch is. Gelukkig kunnen onze waterwerken dat nog gemakkelijk aan. Ook een stijging van ruim een meter kunnen we nog prima verwerken en met onze kennis van dijkenbouw kunnen we hierna ons land ook nog wel een tijdje succesvol beschermen tegen de zee.

Wordt de zeespiegelstijging veel groter dan gaan er wel problemen ontstaan. De gemalen moeten harder pompen, de druk van zout zeewater onder de duinen door neemt toe, waardoor de bodem verzilt en de landbouw gevaar loopt. Bovendien komt het waterpeil van de rivieren steeds hoger te staan en komt het gevaar niet alleen vanuit het westen maar ook vanaf de rivieren. En stel dat we onze zee- en rivierdijken voldoende kunnen verstevigen, maar de Duitsers en/of de Belgen niet, dan krijgen we het water alsnog via onze buren binnen.

Mogelijk wordt het dan toch nog eens Amersfoort of Zeist aan Zee en in het aller ernstigste geval zou onze regio op den duur slechts kunnen bestaan uit twee waddeneilanden, in totaal ter grootte van de Utrechtse Heuvelrug en dan nog het deel tussen Amersfoort en Rhenen, met een doorbraak ter hoogte van de Darthuizer Poort bij Leersum. Gelukkig zal niemand van ons dit allemaal meemaken, maar wat de toekomst ons brengt, weet gelukkig ook nog niemand.