RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Weersverwachting Arie Verrips 

DI


A

WO


A

DO


B

VR


B

ZA


B

ZO


B
Min 17° 15° 14° 14° 15° 16°
Max 27° 25° 26° 26° 25° 24°
Regen 20% 25% 5% 30% 25% 30%
Wind W 2-3 Bft W 2 Bft N 2 Bft N 2 Bft W 3 Bft NW 3 Bft

Vandaag

Er is veel zon, maar in de middag verschijnt er wat bewolking. De W-wind is zwak, in de middag matig. Het wordt rond 27 graden.
Tijdens de avond en nacht is het wisselend bewolkt. De W-wind neemt overal af tot zwak. Het wordt rond 14 graden.

Normale minimumtemperatuur: 13.4, maximum 21.8 °C.
De zon komt op om 05:40 en gaat onder om 21:51u.


Morgen

Er zijn flinke perioden met zon. De W-wind is zwak, in de middag in het westen soms matig. Het wordt rond 25 graden.
Tijdens de avond en nacht is er weinig tot geen bewolking. De W-wind is zwak. Het wordt rond 14 graden.

Normale minimumtemperatuur: 13.5, maximum 21.8 °C.
De zon komt op om 05:42 en gaat onder om 21:50u.


Weerspreuk

Als de spinnen vlijtig hun netten weven, dan zullen we mooi weer beleven.


Weernieuws

Bijzonder weerjaar 2018.

DIt jaar is wel heel bijzonder aan het worden. De late winterkou met zelfs schaatsplezier in maart was opvallend, maar daarna werd het bijna meteen zomer.
Niet eerder (tot 11 juli) waren er zoveel warme en zomerse dagen in De Bilt.
Op het KNMI t/m de 16e zijn al 67 warme dagen(20 graden of hoger) geregistreerd. In een reeks vanaf het begin van de 20ste eeuw waren het er tot en met 10 juli nooit meer dan 51, namelijk in 2007(met de droge en warme aprilmaand) en vorig jaar. Het aantal zomerse dagen (25 graden of hoger) is in De Bilt op de 16e inmiddels opgelopen naar 29, waarvan 13 in mei, tegen 25 in 1976.

In het noorden van het land was het als gevolg van de vele noordenwinden een stuk minder warm dan in onze regio. Op Terschelling was er nog maar een zomerse dag. Vaak was de temperatuur er maar 18 tot 20 graden terwijl het bij ons dan wel rond 25 graden was. Ook langs de westkust was het koeler dan bij ons. Tijdens veel warme dagen stak er langs het strand een zeewindje op.

De ernstige droogte houdt voorlopig stand. Vielen er eerder deze week in de oostelijke delen van de regio nog een paar buien die 2 tot 4 mm regen achterlieten, in De Bilt bleef het zo goed als droog. Er viel slechts 0.1 mm. Het heeft in De Bilt inmiddels al ruim een maand niet noemenswaardig meer geregend en dat is in de natuur en wellicht ook in uw tuin goed te zien.

In De Bilt is de zon deze maand tot de 16e al 170 uur te zien geweest. Dat is uitzonderlijk veel, meer dan anderhalf maal zoveel als normaal. In een normale julimaand is de zon 206 uren te zien.


Klimaat

Eerste helft van juli uitzonderlijk fraai.

De eerste vijftien dagen van juli brachten vooral voor de vakantieganger fraai zomerweer. We hebben nu in De Bilt al 170 uren zonneschijn gehad en dat is meer dan anderhalf maal zoveel als normaal. Op maar liefst elf dagen was het uitgesproken zonnig.
In een gemiddelde julimaand is de zon 206 uur te zien.

Ondanks dat het niet extreem warm werd, is de gemiddelde temperatuur ruim een graad hoger dan normaal. In De Bilt waren er al zeven zomerse dagen, alle dagen waren warm (meer dan 20 graden).
We komen vermoedelijk uit op een gemiddelde maandtemperatuur van 20.2 graden. Als dit uitkomt is dit goed voor goede een derde plek in de top-10. De warmste julimaand ooit is die van 2006 met 22.3 graden. In deze maand waren er in De Bilt maar liefst 26 zomerse dagen en 11 tropische. Alle dagen waren warm, 20 graden of hoger. Er viel in De Bilt 15 mm regen, maar in het Krommerijngebied en op de zuidelijke Heuvelrug plaatselijk bijna 100 mm als gevolg van zware onweersbuien aan het einde van de maand. Augustus werd vervolgens uitzonderlijk nat.
Deze julimaand was ook extreem zonnig. In De Bilt noteerde men 306,5 uren zon,  in 1904 was dit 306,6 uren.

Op de 2e plaats staat juli 1994 met 21.35 graden. Er waren toen 8 tropische en 22 zomerse dagen en 30 dagen waren warm. Er viel in De Bilt 50 mm regen.

Vorig jaar hadden we na een zeer warme junimaand(de warmste ooit, samen met juni 1976)  een normale julimaand.

In onze regio viel er tot dusver nauwelijks regen. In De Bilt viel 0.1 mm, elders in het westen viel nauwelijks meer. Op de Heuvelrug viel nog plaatselijk 3 tot 4 mm. Het einde van het warme en droge zomerweer is nog lang niet in zicht. Wel is er soms sprake van een bescheiden dipje, maar dat is zelfs tijdens de warmste zomers ooit ook wel voorgekomen. De droogste julimaand ooit was 1921 met in De Bilt ruim 11 mm regen.


Achtergrond

Hondsdagen.

De hondsdagen is een aanduiding van de periode van ongeveer 20 juli tot 20 augustus. De naam is gerelateerd aan het sterrenbeeld Grote Hond. De heldere ster Sirius van dat sterrenbeeld komt dan gelijk met de zon op, en is dan niet te zien. In Nederland en België is deze periode gemiddeld de warmste van het jaar.

De term hondsdag vindt zijn oorsprong in een astronomisch gegeven, als dag in de periode van de hondsdagen. Vanwege het karakter van de hondsdagen als typisch warmste periode van de zomer, zijn er bijkomend ook meteorologische betekenissen ontstaan. In Nederland duidt men met hondsdag wel eens informeel een hete dag aan, typisch voor de periode van de hondsdagen. Het is echter geen gedefinieerde meteorologische term. Men gebruikt bij het KNMI de term tropische dag voor een dag waarop de maximumtemperatuur 30 °C of meer bereikt.

In België gebruikt het KMI het begrip hittedag, met dezelfde betekenis als tropische dag in Nederland. In België gebruikt men echter eveneens de term hondsdag, voor een dag waarop ten eerste de minimumtemperatuur 18,2 °C overschrijdt en ten tweede de maximumtemperatuur hoger is dan 29,6 °C. Deze temperaturen moeten gemeten zijn in Ukkel bij het KMI.

In verscheidene landen had men vroeger de gewoonte om honden tijdens de hondsdagen een muilkorf om te doen uit vrees voor hondsdolheid. Maar de hondsdagen hebben verder niets te maken met honden, al kan het tijdens een onweer hondenweer zijn. Het woord hondenweer is afgeleid van het oud-Nederlandse woord ondeweer, dat zeer slecht weer betekent.

In het Fries bestaat het woord Ãngetiid, dat is de zomerperiode tijdens de hooioogst. Tijdens de hondsdagen bederven eten en drinken sneller dan in de rest van het jaar. Vroeger had men, omdat er nog geen koelkasten of diepvriezers waren, meer moeite om etenswaar goed te houden. Daarom is er in het Twents ook nog een gezegde: "Wat men tijdens de hondsdagen spaart voor de mond, is voor de kat of hond".