RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Weersverwachting Arie Verrips 

VR


A

ZA


A

ZO


A

MA


A

DI


B

WO


B
Min -4° -5° -5° -6° -7° -7°
Max -1°
Regen 5% 5% 5% 5% 20% 20%
Wind O 3 Bft O 4 Bft O 4 Bft NO 4 Bft NO 3 Bft NO 3-4 Bft

Vandaag

Er is veel zon. De O-wind is matig. Het wordt 3 tot 4 graden.
Tijdens de avond en nacht is er vrijwel geen bewolking. De O-wind is matig. Het wordt -4 tot -5 graden.

Normale minimumtemperatuur: 0.3, maximum 6.1 °C.
De zon komt op om 07:39 en gaat onder om 18:08u.


Morgen

Er is veel zon. De O-wind is matig. Het wordt 4 tot 5 graden, maar het voelt kouder aan.
Tijdens de avond en nacht is er weinig tot geen bewolking. De O-wind is matig. Het wordt rond -5 graden.

Normale minimumtemperatuur: 0.4, maximum 6.2 °C.
De zon komt op om 07:37 en gaat onder om 18:10u.


Weerspreuk

Sint Mathijs(24-2) breekt het ijs, maar wil het ijs niet breken dan vriest het nog zes weken.


Weernieuws

Update winterkoude en schaatskansen.

De koudeperiode gaat body krijgen. Deze week is er nog vooral lichte vorst, maar langzaam wordt het steeds kouder, omdat de aangevoerde lucht ook steeds kouder wordt en het brongebied steeds meer oostelijk, tot in Siberië komt te liggen.
Tijdens het weekeinde komt de temperatuur in de middag maar tot 1 of 2 graden boven nul, 's nachts vriest het op steeds meer plaatsen matig. Op sommige beschaduwde plekken kan er misschien al wat worden geschaatst, zeker door jeugd. Het blijft echter oppassen!

Maandag wordt het nog iets kouder met maximumtemperaturen van rond 0 graden, 's nachts vorst tussen -5 en -7 graden.
Het hoogtepunt van de koudegolf wordt dinsdag t/m donderdag verwacht wanneer een bel extreem koude lucht ons bereikt. Overdag blijft het waarschijnlijk 1 tot 2 graden vriezen, 's nachts wordt het tussen -8 en -10 graden. Op kleinere sloten, ondiepe vijvers en plassen die geheel of vooral tijdens de middagzon in de schaduw liggen kan er worden geschaatst.
Op wateren die de hele dag in de zon liggen, blijft schaatsen af te raden!

Vanaf vrijdag wordt de vorst langzaam getemperd. De wind wordt wat meer noordelijk, er komt meer bewolking en er is een toenemende kans op wat sneeuw of een sneeuwbui. En mocht er een dag met meer zon tussen zitten, dan doet de snel toenemende kracht van de zonneschijn zich gelden!

Mogelijk schaatspret.
De rest van deze werkweek zal het 's nachts licht vriezen met prikwaarden van rond -3 graden. Op de Heuvelrug kan het op beschutte plekken plaatselijk -5 graden worden. Overdag komt de temperatuur gedurende de eerste helft van de middag evenwel nog tot 4 a 5 graden boven nul. De ijsvorming die 's nachts plaatsvindt zal dan op zonbeschenen plekken overdag weer grotendeels teniet worden gedaan. Op plekken die vooral midden op de dag in de schaduw blijven en waar het water niet stroomt, kan zich langzaam wel een ijsvloer gaan vormen van enkele cm's dik. Dat kunnen ondiepe bosmeertjes zijn maar ook vijvers in de (zon)beschutting van grote flatgebouwen.

Tijdens het weekeinde begint de kou iets toe te nemen. Overdag wordt het maximaal 2 tot 3 graden 's nachts kan het op meer plaatsen matig gaan vriezen. De ijsvorming neem dan ook iets toe. Dankzij de droge lucht zal eventueel dooiwater overdag toch weer verdampen en de onderliggende ijsvloer koelen. Vergelijk het met een koud aanvoelende natte handdoek. In de zon zal het ijs echter maar moeizaam aangroeien omdat de zonnewarmte door het ijs heen gaat, vervolgens de bodem en het water er boven verwarmt, zodat het ijs overdag van onderen afsmelt. De zonkracht is eind februari midden op de dag al ruim driemaal zo groot als tijdens de kortste dag. Het is hetzelfde effect als dat je het tijdens een op zich koele voorjaarsdag met zonnig weer achter een ruit al behoorlijk warm kunt krijgen.

Na het weekeinde wordt het een paar dagen nog kouder. Op grote schaal vriest het 's nachts matig tussen -6 en 9 graden. Overdag komt de temperatuur niet af nauwelijks meer boven het vriespunt uit, hetgeen zeer uitzonderlijk is. We spreken dan van ijsdagen. IJsdagen zijn de laatste honderd jaar eind februari of begin maart maar een paar keer voorgekomen.
In Rusland kan het 's nachts afkoelen tot wel -30 graden, in de Baltische staten, waar ook nog wat sneeuw ligt, zijn temperaturen tot rond -20 graden mogelijk. De verwachting is dat er dan in onze regio op beschaduwde plekken op meertjes en vijvers en sommige schaatsbanen in de schaduw kan worden geschaatst. In het Leersummerveld en op het Pluismeer bij Lage Vuursche kan wellicht op een groter ijsoppervlak worden geschaatst, maar dan vooral tijdens de ochtenduren als de temperatuur nog een paar graden beneden nul is en de zon laag staat. Op plassen, vaarten en bredere sloten zal vrijwel zeker NIET kunnen worden geschaatst.

Matige vorst.
Zondagnacht de 18e februari werd het in onze regio koud. Er was een heldere hemel en er stond maar weinig wind. Op veel KNMI-stations in ons land vroor 2 tot 5 graden maar op de Utrechtse Heuvelrug en op de Veluwe werd het op veel plaatsen kouder. Op de Veluwe werd het bijvoorbeeld in de buurt van Schaarsbergen en Hall, bij Eerbeek -7 graden. op KNMI-stations kwam het in Noord-Brabant en op vv Twente tot matige vorst. In Woensdrecht werd het -5.9, in Gilze-Rijen -5.4, in Volkel -5.3 en op vv Twente -5.1 graden. In De Bilt werd het -4.9, in Cabauw -3.2, in Herwijnen -4.8 en op Schiphol -2.9 graden.
Vlak aan de grond vroor het nagenoeg overal matig en werd het in De Bilt zelfs -8.3 graden. In Gilze-Rijen werd het -9.9 graden, net geen strenge vorst.

In onze regio vroor het op de Heuvelrug eveneens op veel plaatsen matig. Bij Achterberg werd het -5.2 graden en in Maarn -6.7 graden. Ook in o.a. Soesterberg, Maarsbergen en Leusden vroor het ruim 5 graden.
De zondag deed zijn naam er aan want overdag was de zon uitbundig te zien.

Toch nog late winterkou!
Het zat afgelopen week al in de weermodellen. Maar het is nu wel zeker dat we de laatste tien dagen van februari nog een zeer forse winterprik krijgen. En waarschijnlijk wordt het zelfs een koudeperiode van langere duur en verloopt ook het begin van de lenemaand maart koud. Het is zelfs bepaald niet uitgesloten dat er nog een paar dagen zijn dat de temperatuur overdag maar nauwelijks boven het vriespunt uit komt!

Begin volgende week ontwikkelt zich boven Scandinavië een zeer krachtig hogedrukgebied. Er komt een noordoostelijke tot oostelijke luchtstroming op gang die koudere lucht vanuit noordoost-Europa gaat aanvoeren. Sneeuw gaat hierbij niet vallen.

De hele week ligt er een sterk hogedrukgebied, dat vanuit Scandinavië tot ver in Rusland aanwezig is, zodat lucht vanuit Siberië Rusland binnen stroomt. In de omgeving van Moskou worden temperaturen van tot wel 20 graden onder nul verwacht. Een deel van deze Russische kou zou onze omgeving kunnen bereiken. Vooral tijdens het laatste februariweekeinde komt de temperatuur in ons land dan nauwelijks boven nul en vriest het 's nachts licht tot matig.

Mocht dit scenario inderdaad langer gaan aanhouden dan is het niet onmogelijk dat er op beschaduwde meertjes en sloten, bijvoorbeeld in bossen, kan worden geschaatst. Op zonbeschenen wateren zal dit wel niet lukken. De zonnestraling wordt nu met de dag krachtiger zoda de ijskwaliteit na de nachtelijke aanwas overdag sterk achteruit gaat.

De zon doet sowieso aardig haar best deze maand. We hebben nu al ruim de normale hoeveelheid zon voor februari te pakken. Het aantal uren zon is zelfs al meer dan dat we in december en januari samen hebben gehad!

Gladheid.
Maandagochtend de 12e februari was het tijdens de spits op diverse plaatsen glad op de wegen, als gevolg van bevriezing en neerslag uit winterse buien, hagel en (natte) sneeuw.
Als gevolg van de wind en de zonneschijn overdag zijn veel wegen inmiddels redelijk tot goed opgedroogd en is er nauwelijks tot geen sprake meer van gladheid, ondanks de nachtelijke vorst.

Donderdagochtend vroeg was het in het oosten van de regio als gevolg van sneeuw nog even glad. Op de Heuvelrug viel tot 2 cm sneeuw.
Overdag werd het uiteindelijk toch weer zacht. In De Bilt werd het 's middags bij redelijk wat zon 9.9 graden zodat de dag in feite twee gezichten telde.
De hele komende week hadden we nog regelmatig te maken met nachtelijke vorst, zodat de ijskrabber voor de auto nog niet kon worden opgeborgen.


Klimaat

Februari koud, droog en zonnig.

Na de bescheiden vorst van de voorbije week, waarin er zelfs op zeer bescheiden schaal geschaatst kon worden, kwakkelde februari nog een beetje verder, maar de laatste week van de maand laat de winter, met hulp vanuit Rusland, nog even zijn spierballen zien. Er vielen eerst nog een paar winterse buien, 's nachts vroor het soms wat en we voelen dat de zonnestraling al wat sterker wordt. En de zon laat zich deze maand gelukkig een stuk vaker zien dan tijdens de sombere december en januarimaand.

Tot dusver is de maand flink aan de droge kant. Veel neerslag wordt er niet meer verwacht. De zon is duidelijk meer te zien dan gemiddeld, tot de 20e zelfs wel anderhalf maal zo veel als normaal. En dankzij het koudegolfje en de huidige kou is de gemiddelde temperatuur inmiddels ongeveer anderhlve graad te laag. In een normale februarimaand is de gemiddelde temperatuur 3.3 graden. Er valt normaal in De Bilt 56 mm neerslag, die valt in 59 uur. De zon is gemiddeld 86 uur te zien.

Hoe de maand uiteindelijk als geheel zal eindigen, is nu natuurlijk nog niet exact  te zeggen maar het gaat zeer waarschijnlijk qua temperatuur duidelijk te koude maand kunnen worden met veel meer zon dan gemiddeld en duidelijk minder neerslag dan normaal. We gaan het zien!