RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Weersverwachting Arie Verrips 

DI


B

WO


A

DO


A

VR


A

ZA


A

ZO


A
Min 12° 10° 11° 12° 14° 15°
Max 20° 21° 23° 24° 25° 26°
Regen 20% 10% 10% 10% 5% 10%
Wind W 3 Bft WZW 2 Bft ZW 2-3 Bft ZW 2 Bft ONO 2 Bft VAR 2 Bft

Vandaag

Er zijn perioden met zon, afgewisseld door stapelwolken. De kans op een bui is maar heel klein. De W-wind is matig. Het wordt 20 tot 21 graden.
Tijdens de avond en nacht zijn er flinke opklaringen. De W-wind is meestal zwak. Het wordt 10 tot 11 graden.

Normale minimumtemperatuur: 13.1, maximum 21.6 įC.
De zon komt op om 06:32u en gaat onder om 20:54u.


Morgen

Er zijn flinke perioden met zon. De WZW-wind is zwak. Het wordt 20 tot 21 graden.
Tijdens de avond en nacht zijn er flinke opklaringen. De ZW-wind is zwak. Het wordt 11 tot 12 graden.

Normale minimumtemperatuur: 13.0, maximum 21.4 įC.
De zon komt op om 06:34u en gaat onder om 20:52u.


Weernieuws

Fikse buien.

Nadat er op maandag de 12e augustus ook al flinke buien waren gepasseerd, was  het de nacht erop opnieuw raak. Maandagochtend viel er al 12 mm in Kamerik, in de late middag brachten buien 3 tot 8 mm, waarbij er ook hagel viel en het onweerde.
Vooral de uren rond middernacht regende het hard in het Krommerijngebied en op de Heuvelrug. In Kamerik viel er 13 mm regen bij, maar in een gebied rond Houten tot aan Maarn viel tussen 10 en 20 mm. In het uiterste zuidoosten van de regio viel minder. Over het hele etmaal viel er tot dinsdagochtend vroeg in Achterberg 12 mm. In De Bilt viel in dezelfde tijd 20 mm.

Zomerstormpje.
Nadat er vrijdag in onze regio op veel plaatsen 5 tot 10 mm regen was gevallen, was het zaterdag de wind die het weer voor veel mensen bedierf. Opmerkelijk was dat ondanks het zeer wisselvallige en soms bewolkte weer de temperatuur toch hoog was. Vrijdag werd het in onze regio rond of zelfs ruim 24 graden, ook zaterdag de 10e werd het rond 24 graden en in de Vijfheerenlanden werd het opnieuw plaatselijk een zomerse dag. In De Bilt en op Schiphol werd het vrijdag 24.2, in Cabauw 24.4 en in Herwijnen, de Betuwe, werd het 25.2 graden.
Tijens de avond werd het boven het IJ in Amsterdam een windhoos gezien en in de streek tussen Hoorn en Enkhuizen was er later die avond sprake van zwaar weer met een vermoedelijke windhoos. Daar waaiden diverse bomen om en ontstond er schade aan kassen.
Zaterdag werd het in De Bilt 23.7, in Cabauw 24.0, in Herwijnen 24.2 en op Schiphol 23.0 graden.
In het westen van de regio stond enige tijd net een harde wind met windstoten tot tegen de 80 km/uur. Aan de kust stond op veel plaatsen langere tijd een stormachtige wind. Aan de Noord-Hollandse kust werd zelfs enige tijd een storm(9 Bft) waargenomen met windstoten tot ruim 100 km/uur. In Wijk aan Zee was de maximale windsnelheid 104 km/uur, in Den Helder en Hoek van Holland 95 km/uur. De veelal nogal vlagerige wind veroorzaakte ook in onze regio hier en daar wat schade. In en rond onze regio was de maximale windstoot in Cabauw en op Schiphol 74 km/uur. Bij Leerdam waaide een busje van de weg af en bij Linschoten kwam een fietsende man onder een vallende boom terecht. Hij overleefde dit niet.

Augustus dit jaar gemiddelde zomermaand.
Augustus lijkt dit jaar een gemiddelde zomermaand te worden. De eerste twaalf dagen van de maand bracht gemiddeld een iets te hoge temperatuur, er was met 76 uur een normale hoeveelheid zon en de neerslag was nogal wisselend. Op sommige plaatsen viel veel te veel regen, andere plekken waren juist droog.

Volgens de meest recente verwachtingen voor de middellange termijn blijft de wisselvallige trend mogelijk tot het einde van de maand gehandhaafd en zijn de gemiddelde temperaturen voorlopig vaak iets beneden nornaal. Op veel dagen zal het regenen, op sommige dagen valt er 10 mm of meer. In een normale augustusmaand valt er in De Bilt 73 mm regen.

Omdat mei duidelijk te koud was, juni juist erg warm en ook juli veel warm zomerweer bracht, kunnen we - mede afhankelijk natuurlijk van wat september nog gaat doen - de zomerperiode van 2019 wellicht uiteindelijk benoemen als kort maar krachtig!


Klimaat

Daglengte begint duidelijk terug te lopen.

We ontkomen er niet aan: de zomer begint al een beetje op zijn retour te raken. Vanaf half augustus begint de gemiddelde temperatuur steeds sneller terug te lopen. De eerste tien dagen van de maand is het overdag gemiddeld 23 graden en 's nachts rond 14 graden. Aan het einde van de maand wordt het 's middags alweer twee graden minder warm. De eerste wat koudere nachten dienen zich vaak ook al aan.

Een en ander heeft natuurlijk te maken met de lagere stand van de zon en ook de teruglopende daglengte. Is de zonkracht in de hoogzomer tijdens een zonnige dag wel 7 of iets meer, half augustus is dit nog maar ongeveer 5. Je kunt dus alweer een langere tijd verantwoord zonnebaden. Rond de langste dag komt de zon om 05.20 uur op en gaat pas om 22.05 uur onder. Rond 15 augustus komt de zon alweer iets meer dan een uur later op en gaat ietsje meer dan een uur eerder onder. Er gaat dus 's nachts doorgaans steeds meer warmte uit ten opzichte van wat er overdag, vooral als gevolg van de zonnestraling, in komt.

In september en okteober gaan deze processen geleidelijk aan veel sneller dan in augustus en zo rollen we langzaam steeds meer de herfst en later utieindelijk de winter in!

Dat het bij ons nog niet zo heel snel gaat heeft zeker ook te maken met onze ligging aan de Noordzee en de doorgaans aanlandige wind. In gebieden met een puur landklimaat, zoals in Rusland en SiberiŽ gaat de verandering veel sneller. In SiberiŽ duurt de herfst maar een paar weken. In het oosten van dit immense gebied duurt de zomer slechts 2,5 maand, terwijl de winter, waarin er ook sneeuw ligt, maar liefst 8 maanden duurt. De gemiddelde temperatuur daalt in de herfst op sommige plaatsen meer dan een halve graad per dag, ofwel ruim 15 graden per maand!


Achtergrond

Hondsdagen.

De zomer†verloopt tot dusver wat wisselvallig en niet zo warm als die van vorig jaar. Toch kan het ook later in juli en ook in augustus nog flink warm worden. De warmste periode van de zomer valt in ons klimaat gemiddeld tussen ongeveer half juli en half augustus, de tijd van de zogeheten Hondsdagen.

De hondsdagen is een aanduiding van de periode van ongeveer 20 juli tot 20 augustus. De naam is gerelateerd aan het sterrenbeeld Grote Hond. De heldere ster Sirius van dat sterrenbeeld komt dan gelijk met de zon op, en is dan niet te zien. In Nederland en BelgiŽ is deze periode gemiddeld de warmste van het jaar.

De term hondsdag vindt zijn oorsprong in een astronomisch gegeven, als dag in de periode van de hondsdagen. Vanwege het karakter van de hondsdagen als typisch warmste periode van de zomer, zijn er bijkomend ook meteorologische betekenissen ontstaan. In Nederland duidt men met hondsdag wel eens informeel een hete dag aan, typisch voor de periode van de hondsdagen. Het is echter geen gedefinieerde meteorologische term. Men gebruikt bij het KNMI de term tropische dag voor een dag waarop de maximumtemperatuur 30 įC of meer bereikt.

In BelgiŽ gebruikt het KMI het begrip hittedag, met dezelfde betekenis als tropische dag in Nederland. In BelgiŽ gebruikt men echter eveneens de term hondsdag, voor een dag waarop ten eerste de minimumtemperatuur 18,2 įC overschrijdt en ten tweede de maximumtemperatuur hoger is dan 29,6†įC. Deze temperaturen moeten gemeten zijn in Ukkel bij het KMI.

In verscheidene landen had men vroeger de gewoonte om honden tijdens de hondsdagen een muilkorf om te doen uit vrees voor hondsdolheid. Maar de hondsdagen hebben verder niets te maken met honden, al kan het tijdens een onweer hondenweer zijn. Het woord hondenweer is afgeleid van het oud-Nederlandse woord ondeweer, dat zeer slecht weer betekent.

In het Fries bestaat het woord √ngetiid, dat is de zomerperiode tijdens de hooioogst. Tijdens de hondsdagen bederven eten en drinken sneller dan in de rest van het jaar. Vroeger had men, omdat er nog geen koelkasten of diepvriezers waren, meer moeite om etenswaar goed te houden. Daarom is er in het Twents ook nog een gezegde: "Wat men tijdens de hondsdagen spaart voor de mond, is voor de kat of hond".