RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Weersverwachting Arie Verrips 

VR


A

ZA


A

ZO


A

MA


B

DI


B

WO


C
Min
Max 14° 12° 13° 12° 10°
Regen 0% 0% 0% 5% 30% 40%
Wind Z 2 Bft ZZW 2-3 Bft Z 3 Bft ZW 3 Bft WZW 3-4 Bft ZW 4 Bft

Vandaag

Ook vanmiddag is er veel zon. De Z-wind is zwak. Het wordt 12 tot 14 graden.
Vanavond en vannacht is er weinig tot geen bewolking. De Z-wind is zwak. Het koelt af naar tussen 0 graden op de Heuvelrug en 3 graden in Utrecht-stad en het plassengebied.

Normale minimumtemperatuur: 0.2, maximum 5.5 įC.
De zon komt op om 07:55u en gaat onder om 17:54u.


Morgen

Er is veel zon. Soms drijft er wat sluierbewolking over. De Z- tot ZW-wind is zwak tot matig. Het wordt 12 tot 13 graden.
Tijdens de avond en nacht zijn er opklaringen en hoge wolkenvelden. De ZW-wind is zwak. Het wordt rond 2 graden.

Normale minimumtemperatuur: 0.1, maximum 5.5 įC.
De zon komt op om 07:53u en gaat onder om 17:56u.


Weerspreuk

Als reeds in februari de muggen zwermen, dan moogt ge in maart de oren wermen.


Weernieuws

Eerste lenteachtige dag.

Op deze 14e februari, Valentijnsdag, gedroeg het weer zich ook al uiterst vriendelijk. Het werd de eerste mooie lenteachtige dag in het seizoen. In Maastricht is het zelfs 15.4 graden geworden en in Noord-Brabant werd het op diverse plaatsen ruim 14 graden.
In onze regio werd het in De Bilt 12.1 en in Cabauw 12.3 graden. Ook op veel andere plekken werd het rond 12 graden. Alleen in bosrijke gebieden op de Heuvelrug bleef de temperatuur een tot twee graden achter.
Er was veel zon, amper gehinderd door wat sluierbewolking.

We staan aan het begin van een serie, vaak mooie, voor februari behoorlijk zachte dagen.

Veel regen en wind.
Tijdens het voorbije weekeinde van 9 en 10 februari heeft het  op zaterdag flink gewaaid. In het westelijke deel van de regio stond zelfs enige tijd een harde ZW-wind, kracht 7 Bft. Vlak aan zee heeft het op diverse plaatsen even gestormd. Er waren in onze regio windstoten tot ruim 80 km/uur.

Op zondag werd het weer bedorven door een urenlange regenval, al was het overdag enige tijd droog.  Zonneschijn was er evenwel niet. In onze regio viel - samen met Zuid-Holland en de Veluwe - de meeste regen van het land. Er viel tussen 25 en 35 mm en zo werd het de tot duver natste dag van het jaar. In onze rego viel tot dusver in tien dagen tijd inmiddels meer dan tijdens een normale februarimaand en wel 60 tot 80 mm. In De Bilt viel t/m de 10e 62 mm regen tegenover 56 mm in een normale hele februarimaand. Op de 10e februari viel daar 31 mm.

Het aantal zonuren valt dit jaar in februari nogal tegen, maar dat wordt naar verwachting de komende week rechtgetrokken! Verder lijkt het er op dat het de rest van deze maand niet meer of nauwelijks nog zal regenen.


Klimaat

Zacht weer in februari.

We stevenen - na een zeer natte en vooral sombere periode - nu af op een langere periode van droog, vaak zonnig en ook zacht weer. Februari heeft na 11 dagen inmiddels al meer dan de normale maandhoeveelheid aan neerslag opgeleverd. Goed voor de natuur is het wel, omdat de grondwaterstanden nog altijd laag zijn. Het zonneschijntekort van deze maand zal de komende tijd in hoog tempo worden weggewerkt.

Later deze week zijn er maximumtemperaturen mogelijk van zo'n 12 graden. Bij weinig wind en veel zonneschijn voelt dat ook in februari al lenteachtig aan.
Dergelijke temperaturen behoren nog niet tot de datumrecords. In Midden-Nederland liggen deze rond 15 tot 16 graden.

Vaak zijn er meerdere van dergelijke dagen achter elkaar, zoals in 1998, 2004 en de bijzondere maand februari in 1990. Deze maand sprong er uit met vele stormen en zelfs een zware op de 26e. De stormen brachten vaak zeer zachte lucht mee. In januari van dat jaar waren er ook al twee stormen, een zeer zware op de 25e en nog een doorsnee storm op de 28e.

Dit jaar is er van storm absoluut geen sprake - in tegendeel. Dankzij het op de juiste plek liggen van hogedrukgebieden is er juist veel zon en ook weinig wind. En omdat ook de bovenlucht relatief warm wordt, kan het op leefniveau dan ook al aangenaam zijn of worden.

In† tegenstelling tot vorig jaar, toen het eind februari en begin maart nog zo koud werd dat we plaatselijk konden schaatsen, duurt het zachte weer waarschijnlijk zeker tot eind februari voort en kunnen de schaatsclubs hun spullen nu wel opruimen.


Achtergrond

Het weer vroeger spannender?

Het wordt wel vaker gezegd: vroeger leek het weer wel spannender dan nu. Tijdens gesprekken met ouderen komt†regelmatig boven water dat de winters vroeger kouder waren en de zomers warmer. Voor wat betreft de winters klopt dit met de klimaatverandering wel, maar de zomers waren vroeger niet warmer dan nu.

Waar komen die gedachtenspinsels vandaan? Welnu, het is puur psychologie. Bijzondere weersverschijnselen, zoals koude winters en warme zomers, maar ook zware onweersbuien of stormen worden door veel mensen onthouden en meer gemiddelde weersomstandigheden bijna niet, of ze zouden moeten samengaan met een persoonlijk hoogtepunt, zoals bijvoorbeeld een jubileum.

Omdat die bijzondere weersomstandigheden worden onthouden, lijken ze wel†extremer dan nu. Veel mensen herinneren zich bovendien nog wel de winters in hun kinderjaren, waarin je wel tot voorbij je knieŽn in de sneeuw kon lopen. Vergeten wordt dan dat je toen een klein kind was en nu volwassen en dan loop je ineens niet meer tot voorbij je knieŽn door de sneeuw.

Spannend winterweer.
Nog een voorbeeld van spannend weer. Pakweg†voor een jaar of veertig terug reikten weersverwachtingen nog maar tot een dag vooruit. Was er vorst en schaatsweer in aantocht dan zaten winterliefhebbers, maar ook winterhaters aan de radio om de ontwikkelingen te volgen. Van dag tot dag en zo kon men dagenlang in spanning zitten of er een pak sneeuw kwam of dat men kon schaatsen.

Tegenwoordig reiken de redelijk betrouwbare weersverwachtingen tot minstens tien dagen vooruit en er wordt zelfs al door gerekend tot vijftien dagen vooruit. Verwachtingen tot een dag of vijf vooruit zijn tegenwoordig vaak al behoorlijk betrouwbaar. Als de vorst invalt, zien we dan het einde van de koudeperiode in de verwachtingen vaak al snel weer verschijnen en is de spanning eigenlijk meteen al weg.

Vers in het geheugen ligt natuuurlijk nog de koude periode eind februari/begin maart van vorig jaar, 2018. Maar of het dit jaar tot een herhaling komt, is nog maar afwachten. Voor zover we vooruit kunnen kijken, lijkt het vooralsnog onwaarschijnlijk en hebben we eerder te maken met zacht en wisselvallig weer, dus met regen en wind. En die regen valt volop, maar het is wel goed voor de natuur. Op veel plaatsen is de droogte voor de plantengroei wel opgelost, maar het grondwater staat zeker in de Heuvelrugregio nog altijd te laag. Mochten we opnieuw een warme en droge zomer krijgen, dan is de waterbuffer nog duidelijk te gering.