RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Weersverwachting Arie Verrips 

WO


A

DO


A

VR


B

ZA


A

ZO


A

MA


B
Min 13° 13° 15° 16° 17° 17°
Max 25° 24° 25° 27° 27° 27°
Regen 20% 50% 50% 20% 20% 30%
Wind ONO 3 Bft O 3-4 Bft O 3 Bft O 3 Bft O 3 Bft O 3 Bft

Vandaag

Vanmorgen overheerst de bewolking en valt er op veel plaatsen een bui. Vanmiddag verschijnen er zonnige perioden. De NO-wind is zwak, vanaf later in de ochtend matig. Het wordt rond 25 graden.
Vanavond en vannacht is er weinig bewolking. De O- tot NO-wind is zwak tot matig. Het wordt 13 tot 14 graden.

Normale minimumtemperatuur: 9.0, maximum 18.1 ░C.
De zon komt op om 05:36 en gaat onder om 21:39u.


Morgen

Tijdens de ochtend zijn er perioden met zon. In de loop van de middag neemt de kans op regen- en onweersbuien sterk toe. De O-wind is meestal matig. Het wordt 24 tot 25 graden.
Tijdens de avond valt er nog een regen- of onweersbui, in de nacht zijn er wolken en opklaringen. De O-wind is zwak tot matig. Het wordt rond 15 graden.

Normale minimumtemperatuur: 9.1, maximum 18.2 ░C.
De zon komt op om 05:34 en gaat onder om 21:40u.


Weerspreuk

Draagt de slak gras op de staart, dan blijft u voor de regen bewaard!


Weernieuws

Wolkbreuken, maar niet bij ons.

Op de dinsdag na Pinksteren zijn er in het zuiden van het land zware onweersbuien gepasseerd. In de middag viel er in Zuid-Limburg 40 tot lokaal 60 mm en dat veroorzaakte daar in het heuvelachtige gebied soms behoorlijk wat wateroverlast. Wat later ging het ook flink los in het midden en oosten van Noord-Brabant.

In onze regio waren er in het westen een paar bescheiden regenbuitjes en in de late middag verschenen en in het uiterset oosten van de regio een paar onweersbuien, maar deze waren niet zwaar. Er werd o.a. in Woudenberg wat hagel gezien en er viel 2 tot circa 5 mm regen. Dit gebeurde nadat in een groot deel van onze regio de temperatuur opnieuw tot zomerse waarden (25 - 26 graden) was opgelopen.

Tijdens de nacht naar woensdag trok een compact buiengebied met onweer langzaam over Noord-Brabant naar het westen. De Vijfheerenlanden en een stukje Lopikerwaard kregen er nog wat van mee.

Koude nachten.
Nadat het enkele dagen geleden op de Veluwe bij Arnhem (Deelen) aan de grond al 2.6 graden heeft gevroren was er in de nacht naar 1e Pinksteren op de Veluwe opnieuw sprake van vorst aan de grond. In Deelen werd het -0.3 graden, maar ook in  Twente en Noord-Brabant vroor het. In Eindhoven werd het -2.4 en op vv Twente -1.8 graden. In onze regio kwam het niet tot vorst aan de grond. Op ooghoogte werd het in De BIlt 4.7 graden.

Zwemwater al redelijk op temperatuur.
Dankzij de vele zonneschijn in deze lente is de temperatuur van de zwemwateren in onze regio al flink opgelopen. Op veel plaatsen is het water nu, rond de Pinksterdagen, 18 tot 19 graden, zoals bijvoorbeeld in de Lek en Nederrijn en de Loosdrechtse en de Maarsseveense plassen. Het water van de Randmeren en het Markermeer en IJsselmeer heeft een temperatuur van tussen 15 en 18 graden.

Bij bewolkt weer is dat misschien nog wat koel, maar schijnt de zon dan is het voor veel mensen aangenaam. En beschut gelegen en ondiepe meertjes hebben vaak nog wel een wat hogere watertemperatuur en dat geldt ook wel voor de meeste bosbaden in onze regio. De bosbaden hebben vaak zonnecollectoren, die het water verwarmen, waarna het terug stroomt naar het bijbehorende zwembad.

Aan zee is het zwemmen vooralsnog meestal minder aangenaam. Niet alleen zijn daar de temperaturen meestal minder hoog dan bij ons, maar ook is het zeewater een stuk kouder. Langs de stranden langs de westkust is het zeewater vaak nog maar 13 tot 14 graden en dat is toch wel heel  koud om in te zwemmen. Bovendien staat er aan zee bijna altijd meer wind dan bij ons.

Toch is een verblijf aan het strand de komende tijd zeker niet onaangenaam. De wind waait namelijk vaak uit het noordoosten tot het oosten en dat betekent dat de kans op zeewind slechts gering is. De temperatuur langs de westkust is dan veelal net zo hoog als in het  doorgaans warmere binnenland. Alleen op de Waddeneilanden zal het een stuk koeler zijn.


Klimaat

Mei dit jaar uitzonderlijk zonnig en warm.

De maand is natuurlijk nog niet afgelopen maar het wordt wel steeds duidelijker dan mei dit jaar een uitzonderlijke maand gaat worden. Op de 22e hebben we al ruim de normale hoeveelheid zon gehad. In een doorsnee meimaand is de zon in De Bilt 207 uur te zien, we zitten nu al op zo'n 220 uur.

Qua temperatuur scoort mei ook al duidelijk bovengemiddeld. We zitten nu al op ongeveer asnderhalve graad boven normaal. Met de warme en zelfs zomerseádagen die er nog aankomen zal dit gemiddelde nog wel worden opgeschroefd.

Neerslag hebben we in onze regio duidelijk minder dan normaal gehad. Wel zijn er als gevolg van het vaak buiige karakter van de neerslag wat lokale verschillen, maar op veel plaatsen viel er ongeveer de helft van wat normaal is.
Die groteverschillen zien we elders in den lande veel meer terug. Zo viel er bijvoorbeeld in Groningen, Noord-Brabant en in Limburg veel meer regen dan normaal. Daar waren zware onweersbuien.


Achtergrond

Warme en zomerse dagen in de lente.

Naar mate we verder in de lente komen neemt het aantal warme dagen toe en ook wordt de kans op een of meer zomerse dagen steeds groter. Incidenteel kan er in mei zelfs al een tropische dag voorkomen.

Een dag met een maximumtemperatuur van 20,0 graden of hoger wordt in de weerkunde een warme dag genoemd.

Bij 25,0 graden of hoger spreken we van een zomerse dag en 30 graden of hoger is een tropische dag. De eerste warme dag van het jaar valt meestal in april. In De Bilt telt een jaar normaal (gemiddeld over het tijdvak 1981 - 2010) 85 warme dagen.

Vroege warme dagen

Op 24 februari 1990 werd in het voormalig KNMI-weerstation Oost-Maarland in Zuid-Limburg zelfs al 20,4 graden gemeten, de vroegste warme dag van de meetreeksen. In 2015 was 14 april de eerste landelijke warme dag met 20,0 graden in De Bilt. De dag daarna werd in Westdorpe 25,5 graden gemeten, waarmee lokaal de eerste zomerse dag op de kaart kwam te staan.

Warme dagen in maart

Limburg en Brabant meten vaak eerder in het jaar warme dagen. Maart bereikt in het zuiden regelmatig meer dan 20 graden, in sommige jaren in die maand zelfs op drie dagen. In 1983 kwam de warmte veel later en was 31 mei pas de eerste warme dag voor het KNMI.

Warme dagen in april

April telt in De Bilt normaal (gemiddeld over 1981 tot 2010) drie warme dagen met 20,0 graden of hoger. Heel bijzonder was de recordwarme april 2007. Toen liep de temperatuur op veel plaatsen op veertien dagen tot meer dan 20 graden op en op acht dagen tot boven de 25 graden. Ook april 2014 was uitzonderlijk warm. Het weerstation Ell (L) noteerde toen tien warme dagen.

Warme dagen in mei

Mei telt in De Bilt gewoonlijk tien warme dagen, drie zomerse dagen en ook een enkele tropische dag met 30 graden en warmer is al mogelijk. In juni, juli en augustus komt de temperatuur op achtereenvolgens 14, 22 en 23 dagen boven de 20 graden. Het aantal zomerse dagen loopt in die maanden uiteen van vijf in juni tot negen in juli en zeven in augustus. Op een of twee dagen wordt het in De Bilt dan tropisch warm.

Zomerse warme dagen

In 1995 was 24 april in De Bilt de eerste warme dag van het jaar. Omdat de temperatuur tot 25,8 graden opliep was de eerste warme dag ook meteen een zomerse dag. Sinds 1901 is het in De Bilt slecht vier keer voorgekomen dat de eerste warme en eerste zomerse dag van het jaar samenvielen. Op 25 april 2014 werd het in Ell (L) 25,3 graden gemeten en was de eerste zomerse dag een feit.

Uitzonderlijk was 29 maart 1968 toen lokaal in Zuid-Limburg al 26 graden werd gemeten. De hoogste temperatuur in de eerste decade (1 tot 10) van april is 27,4 graden op 3 april 1926 in Maastricht. In De Bilt is 14 april 2007 met 27,6 graden de vroegste zomerse datum sinds 1901.

Relatief warm weer

Weerkundigen spreken in relatieve zin ook van warm weer wanneer de temperatuur 5 tot 10 graden boven normaal ligt en de normale temperatuur 19 graden of hoger is. Men spreekt van vrij warm bij een temperatuur die 2 tot 7 graden boven normaal ligt en tussen 20 tot 27 graden uitkomt.

Zeer warm is 23 graden en hoger bij een afwijking van minstens 8 graden boven het langjarig gemiddelde. Klimatologisch is sprake van een zeer warm tijdvak, bijvoorbeeld een maand of seizoen, als het gemiddelde over dat tijdvak een plaats verovert in de top 10.
Bron: KNMI.