RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Weersverwachting Arie Verrips 

WO


G

DO


I

VR


I

ZA


I

ZO


I

MA


G
Min 12° 12°
Max 23° 18° 15° 14° 15° 17°
Regen 60% 95% 80% 90% 80% 50%
Wind ZZW 3-4 Bft ZW 4-5 Bft ZW 4 Bft NW 4 Bft NW 4 Bft NW 4 Bft

Vandaag

Vanmorgen is er zon, afgewisseld door wolkenvelden. Het blijft op de meeste plaatsen droog. In de loop van de middag verschijnen er buien. De ZZW-wind is matig. Het wordt 22 tot 23 graden.
Vanavond en vannacht is er meestal veel bewolking en vallen er geregeld buien. De van Z naar ZW draaiende wind is matig, 3 tot 4 Bft, in het westen vannacht enige tijd vrij krachtig. Het wordt rond 12 graden.

Normale minimumtemperatuur: 10.1, maximum 17.9 gr
De zon komt op om 07:27 en gaat onder om 19:37u


Morgen

Gedurende de ochtend is er wat zon en is het droog. Tijdens de middag neemt de bewolking toe, later gevolgd door regen. De ZW-wind is matig, in de middag meest vrij krachtig. Het wordt maximaal 18 graden.
Tijdens de avond en nacht valt er vaak regen, meestal met een buiig karakter. De Z- tot ZW-wind is matig. Het wordt 8 tot 9 graden.

Normale minimumtemperatuur: 10.0, maximum 17.8 gr
De zon komt op om 07:29 en gaat onder om 19:34u


Weerspreuk

September heerlijk weer, de herfst zal mooi zijn evenzeer.


Weernieuws

Recordwarmte en veel zon in september.

<p>We hadden in september dit jaar&nbsp;veel mooi nazomerweer met veel zon en temperaturen van ruim boven de 20 graden. Inmiddels is de gemiddelde temperatuur tot en met de 20e anderhalve graad hoger dan normaal en is het aantal uren zon in De Bilt opgelopen tot een flink stuk boven de normale waarde voor heel september. September is dus&nbsp;dit jaar een uitgesproken zonnige maand met naar verwachting ruim 200 uren zon - net zoveel als in een goede zomermaand. Neerslag kregen we tot dusver zeker in het zuiden van de regio veel te weinig. Ondanks dat de laatste fase van de maansd waarschijnlijk regenachtig zal verlopen is het maar de vraag of we in onze regio de normale regenhoeveelheden gaan binnenhalen. We kregen eerder deze maand zelfs enkele zomerse dagen. Dinsdag de 15e werd zelfs een tropische dag. De meest late tropische dag in het seizoen viel tot dusver op 14 september in 2016, toen het in De Bilt 31.4 graden werd. Een dag eerder werd het destijds 31.2 graden. Het werden twee datumrecords. De 15e werd in dat jaar eveneens een datumrecord. Het werd toen in De Bilt 29.0 graden. In De Bilt werd het 31.4 en in Cabauw 31.8 graden. In het Noord-Brabantse Gilze-Rijen werd het zelfs 35.1 graden. Nog niet eerder is er in ons land in september een temperatuur van 35 graden gemeten. Na deze memorabele dinsdag was het warme weer niet meteen verdwenen. Tot aan het einde van de astronomische zomer op de 22e september blijft het mooi nazomerweer. Dankzij de aflandige oostenwind is het ook aan zee en nabij het IJsselmeer/Markermeer warm. Bovendien koelt het tijdens de nacht nabij zee niet veel af omdat het zeewater nog altijd warmer is dan normaal en bovendien nu - zoals elk jaar - op zijn warmst is. In onze regio koelt het zeker op en rond de Heuvelrug meer af, maar ook dat is normaal. Destijds in 2016 bracht september in De Bilt 7 zomerse dagen en twee tropische. Bijna elke dag werd het meer dan 20 graden. Pas de laatste dagen van de maand bleef de temperatuur soms iets beneden de 20 graden.</p>


Klimaat

Het weer houdt zich aan de astronomische herfst.

Dit jaar begon de astronomische herfst op 22 september om 13.31 uur standaardtijd. Dit was 15.31 uur Nederlandse zomertijd. Het is het tijdstip dat de zon in zuidelijke richting de evenaar passeert. De meteorologische herfst begon al op 1 september.

Het weer lijkt zich dit jaar aardig aan de astronomische seizoenen te houden. Nadat het voorjaar aan het begin van de lente zeer zonnig begon, waarbij het zonnige weer lange tijd aanhield, hield ook de zomer zich aardig aan het schema, al viel juli wat tegen.

Na de start van de herfst is het fraaie nazomerweer in ieder geval voorlopig afgelopen. Er breekt een langere periode aan met wisselvallig weer met regen en soms vrij veel wind. Oceaandepressies worden steeds brutaler.

De astronomische winter begint dit jaar op 21 december om 13.02 uur. De zon staat dan precies boven de zuider keerkring.


Achtergrond

Oudewijvenzomer of Indian Summer.

De nazomer, oudewijvenzomer, Sint-Michielszomer, (soms ook wel als Indian Summer aangeduid) is de periode van eind september tot half november, waarin het nog zomers kan zijn. Weliswaar daalt in deze tijd van het jaar de gemiddelde middagtemperatuur in De Bilt van ongeveer 20 graden naar 9 graden, maar er zijn ook regelmatig periodes die volledig aan de zomer doen denken, zoals we ook dit jaar meemaken.

De opleving van de zomer is zo opmerkelijk dat de nazomerperiodes in verschillende landen eigen namen hebben gekregen.

In het Nederlands spreken we van oudewijvenzomer naar het voorbeeld van het Duitse Altweibersommer. Oorspronkelijk komt het begrip uit de Noordse of Germaanse mythologie, waarin noodlotsgodinnen wevend of spinnend werden voorgesteld. Het spinnen van deze lotsgodinnen beeldde het spinnen van de menselijke levensdraden uit. De term oudewijven;an ook terug worden gevoerd op een vrouwelijke watergeest met lange witte haren. Later kreeg het betrekking op oude breiende vrouwen en veldspinnen die bij rustig nazomerweer lange draden spinnen.

De Indian Summer komt uit Noord-Amerika. De in de Verenigde Staten veel voorkomende Maple tree, een esdoornsoort, heeft in het najaar prachtige rode herfstkleuren. Indianen hebben een roodachtige huidskleur. In stripverhalen worden ze daarom ook wel roodhuiden genoemd. Vanwege de overeenkomsten heeft men het daarom in de Verenigde Staten vaak over Indian Summer, maar dat is dan vooral in de maand oktober, wanneer de herfstkleuren er zijn.

Verder wordt een zomerse periode rond 29 september ook Sint-Michielszomer genoemd. Minder gebruikelijk zijn kranenzomer, (begin oktober), Sint-Gummaruszomer(rond 11 oktober) en Sint-Maartenszomer (rond 11 november).

De Zweden noemen mooi nazomerweer Brittsommar, naar de heilige Brigitta(8 oktober). In Tsjechie spreekt men van de Babito, wat ook oudewijvenzomer betekent (patroon St. Wenceslaus, gevierd op 28 september). Engeland noemt het St. Luke's little summer, Sint-Lucaszomer[1](18 oktober);Frankrijk de St. Denis(vanaf 9 oktober) en Italie noemt warmte rond midden oktober de zomer van Theresia. Duitsland kent naast de Altweibersommer(eind september) ook Allerheiligensommer (begin november) en in het noorden van Noord-Amerika staat de nazomer bekend als de Indian summer indien. Rusland heeft de babje ljeto, wat (oude) vrouwenzomer betekent. Een verklaring voor deze naamgeving is dat de Russische zomer maar kort zou zijn, net als het geluk dat een Russische vrouw in haar leven heeft.

Verklaring.
Meteorologisch ;is het zomerse najaarsweer goed verklaarbaar. In deze tijd van het jaar vormt zich vaak een hogedrukgebied boven Midden-Europa. Boven West-Europa waait de wind daardoor uit zuidelijke richtingen, waarmee warme lucht uit het gebied van de Middellandse Zee wordt aangevoerd. Bovendien ontstaan boven de Atlantische Oceaan actieve depressies waarin de&nbsp;luchtdruk heel laag kan worden omdat de tegenstellingen in temperatuur tussen het Noordpoolgebied en de tropen in het najaar groter worden. Boven de oceaan is de luchtdruk dan lager dan boven Midden-Europa waardoor de zuidelijke wind boven West-Europa toeneemt en de aanvoer van warme lucht nog sterker wordt.

Onder zulke omstandigheden kan de temperatuur in Nederland in september en oktober nog oplopen tot waarden tussen 20 en 25 graden. In november, als de zon al niet meer zoveel kracht heeft, wordt het dan 15 tot 20 graden. In extreme gevallen zijn in de afgelopen honderd jaar in het zuiden van Nederland in oktober zelfs nog tropische temperaturen gemeten van 30 graden. Zomers warm in oktober was het voor het laatst in 2011. Op 1 en 2 oktober liep de temperatuur toen nog op naar 25 tot 27 graden. Het dagrecord voor november werd behaald op 1 november 2014 toen in&nbsp;Ell (Limburg) 22,0 graden werd gemeten, voor deze maand de hoogste temperatuur van de 21e eeuw. Het maandrecord voor september (sinds het begin van de regelmatige temperatuurmetingen in 1706) werd behaald in 2006, met een gemiddelde temperatuur in De Bilt van 17,9 graden tegen toen normaal 14,2 graden. zeer warme herfstdagen werden in 1937 gemeten op 27 oktober in Maastricht: 26.2 graden en in Venlo op 4 oktober 1983.