RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Weersverwachting Arie Verrips 

VR


C

ZA


C

ZO


B

MA


B

DI


G

WO


J
Min
Max 10° 10°
Regen 30% 30% 30% 40% 70% 80%
Wind ZW 3-4 Bft Z 2 Bft WNW 3 Bft NW 2-3 Bft ZZW 4 Bft ONO 3-4 Bft

Vandaag

Er is vanmorgen soms wat fletse zon, overigens is er veel bewolking. Er is vanmiddag een kleine kans op wat motregen. De ZW-wind is matig, wat toenemend. Het wordt 9 graden.
Vanavond en vannacht zijn er wolkenvelden en vannacht ook opklaringen. De Z-wind neemt af tot zwak. Het wordt 2 tot 3 graden.

Normale minimumtemperatuur: 3.3, maximum 10.3 °C.
De zon komt op om 06:37 en gaat onder om 18:58u.


Morgen

Het is veelal bewolkt. In de middag kan er wat lichte regen vallen. De Z-wind is zwak. Het wordt rond 10 graden.
Tijdens de avond en nacht blijft het bewolkt. Het blijft op de meeste plaatsen droog. Er is nauwelijks wind. Het wordt rond 3 graden.

Normale minimumtemperatuur: 3.4, maximum 10.5 °C.
De zon komt op om 06:34 en gaat onder om 19:00u.


Weerspreuk

Al brengt Maria Boodschap(zondag, 25-3) de lente in het land, de kou heeft nog vaak de overhand.


Weernieuws

Nog een keer vrij pittige vorst.

Nog een paar nachten bleef het 's nachts licht vriezen. Tijdens de nacht naar woensdag de 21e, de eerste complete (astronomische) lentedag vroor het aan de grond op veel plaatsen matig. In De Bilt werd het -6.7 en in Cabauw -6.2 graden. Op Schphol werd het zelfs -7.7 graden en op vliegveld Twenthe werd het -9.8 graden.
Op de normale waarnemingshoogte kwam het nergens in ons land tot matige vorst. In De Bilt werd het -3.6 en in Cabauw -4.0 graden.

Voorlopig lijkt het de laatste vorst van betekenis te zijn. Komende tijd kan het incidenteel nog wel een graadje vriezen en de dagtemperaturen blijven op de meeste dagen beneden normaal, d.w.z. beneden de 10 graden. Ook wordt het weer wat wisselvalliger. Wellicht volgen er de komende tijd nog een paar maartse buien.

Geen ijsdag, wel datumrecord.
Het is zaterdag 17 maart in onze regio extreem koud gebleven. Bovendien stond er een vrij krachtige, in het westen van de regio soms zelfs een krachtige oostenwind. Het bleef bijna overal in onze regio zelfs een krappe graad vriezen. Toch werd het in De Bilt en ook op veel andere plaatsen in de regio geen ijsdag. Aan het begin van het etmaal, middernacht was de temperatuur in De Bilt namelijk nog net 0.0 graad, ofwel precies nul. Wel was er net aan een ijsdag op diverse plekken op de Heuvelrug en ook in de Gelderse Vallei. Op de Veluwe, in de Achterhoek, in Overijssel en Drente was er ook op veel plaatsen een ijsdag. Bezien we alleen de dagtemperaturen dan bleef het in het grootste deel van ons land vriezen. In De Bilt bleef  het -0.3 en in Cabauw -0.8 graad. In Herwijnen bleef het -1.3 graad. In het zuidoosten van het land bleef het op een paar plaatsen -1.9 graad. Soms vielen er een paar sneeuwvlokken, maar in onze regio werd het niet wit. Wel in het zuiden van het land en plaatselijk wat in het oosten.

Ondanks dat het in De Bilt geen ijsdag werd, was het wel een datumrecord. Het oude record van 1969, 1.2 graad werd dit jaar dus verbeterd.

Invallende vorst.
Deze vrijdag de 16e maart hebben we in ons land zeer grote temperatuurverschillen gehad. In Groningen was het net na het middaguur nog slechts 1 tot 2 graden, terwijl het in Zeelnd 10 tot ruim 11 graden was. Terwijl het in het Zeeuwse Westdorpe rond 12.30 uur maar liefst 11.7 graden was, scoorde Nw. Beerta slechts 1.6 graden. Onze regio zat er een beeje tussenin. In De Bilt was het om 13 uur ruim 5 graden.

De koude lucht werd gemarkeerd door een smal, niet erg actief neerslaggebied. Dit schoof weer terug naar het zuidwesten en zo kon de koude lucht ook onze regio bereiken.

Het weekeinde bracht voor de tijd van het jaar extreem koud weer met als gevolg van een vrij krachtige oostenwind zelfs overdag ook nog eens extreem lage gevoelstemperaturen tot ruim -10 graden.


Klimaat

Maart 2017 wordt koude en droge maand.

Met nog een weekje te gaan lijkt maart af te stevenen op een uiteindelijk droge, koude en ook vrij zonnige maand. In een doorsnee maartmaand valt in onze regio 60 tot 70 mm neerslag, in De Bilt 67 mm in 67 uur. De gemiddelde temperatuur bedraagt 6.2 graden en er is in De Bilt 122 uur zonneschijn.

Tot dusver is er in De Bilt deze maand 28 mm neerslag gevallen in 35 uur. De komende week wordt niet zo veel regen verwacht, al valt er op veel dagen wel een beetje.
De zon heeft al 97 uur geschenen in 40 procent van dee tijd dat de zon boven de horizon staat. Echt zonnige dagen zijn de komende  tijd niet zo waarschijnlijk, maar er is nog aardig wat tijd beschikbaar om de laatste uren zon te scoren.

De gemiddelde tempratuur is tot dusver 4.0 graden. Opmerkelijk zijn de grote uitschieters naar boven en vooral naar beneden toe. 1 en 2 maart waren zelfs ijsdagen en op de 17e lukte dit net niet. Maar de ereste dag met 15 graden hebben we ook al binnen en dat was op de 10e. De temperatuur blijft op de meeste dagen voorlopig beneden normaal zodat het dit jaar wel een koude maand zal worden.


Achtergrond

Astronomische lente.

Op of rond 21 maart gaat op het noordelijk halfrond de astronomische lente van start. Op dat moment staat de zon precies boven de evenaar en zijn overal ter wereld de dag en de nacht even lang. Dat het tijdstip van jaar tot jaar enigszins verschilt, komt omdat een astronomisch jaar niet precies 365 dagen telt maar ongeveer zes uur meer. Om nu te voorkomen dat de datum elk jaar steeds verder opschuift, is daarom in februari de schrikkeldag bedacht. Eens per vier jaar hebben we daarom een 29e februaridag.

Dit jaar valt het begin van de astronomische lente op het noordelijk halfrond op 20 maart om 17.15 uur. Op 21 juni begint de astronomische zomer om 12.07 uur. Op het zuidelijk halfrond wordt het dan respectievelijk herfst en winter.

Het weer lijkt zich dit jaar niet bepaald aan de astronomische seizoenen te gaan houden. We hebben inmiddels de eerste mooie lentedagen gehad, maar we moeten nu nog even een flinke periode met koud tot zeer koud weer verwerken. Overigens is dit niet abnormaal in ons grillige klimaat. We lazen al over de "winterse" lente van 2013.

Zomertijd komt er weer aan.
Tijdens het weekeinde van 24 op 25 maart gaat de zomertijd weer van start. In de nacht naar zondag moet de klok om 2 uur weer een uur vooruit worden gezet. Hierdoor is het 's avonds een uur langer licht en valt bijvoorbeeld de maximumtemperatuur meestal een uur later dan tijdens de winterperiode. En wat later in het seizoen staat de zon, als de meeste mensen zijn uitgewerkt, aan het eind van de middag nog vrij hoog aan de hemel.
De zomertijd duurt tot het laatste weekeinde van oktober.