RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht


Weersverwachting Arie Verripsdo 23 nov

A Lichte regen 14° 10°

vr 24 nov

B Regen 11°

za 25 nov

C Regenbuien

zo 26 nov

D Hagelbuien

ma 27 nov

E Regenbuien

Vandaag

Er valt eerst nog wat buiige regen. De ZW-wind is meestal vrij krachtig. Het is eerst nog 13 tot 14 graden, in de loop van vanmiddag een iets dalende temperatuur.
Later in de middag wordt het droog. Later in de nacht gaat het opnieuw regenen. De matige ZW-wind neemt af tot zwak. Het wordt rond 6 graden.

Normale minimumtemperatuur: 3.3, maximum 8.1 įC.
De zon komt op om 08:13u en gaat onder om 16:39u.


Morgen

Tijdens de ochtend regent het. 's Middags blijft het bewolkt en valt er een enkele bui. De ZW- tot W-wind is zwak tot matig. De temperatuur is 6 tot 7 graden.
Tijdens de avond en nacht is het bewolkt en nevelig. Er valt soms wat regen. Er is weinig wind. Het wordt rond 3 graden.

Normale minimumtemperatuur: 3.2, maximum 8.0 įC.
De zon komt op om 08:15u en gaat onder om 16:38u.


Weerspreuk

November warm en fijn, het zal een strenge winter zijn.


Weernieuws

Zeer zachte dagen.

Zoals het er nu, na het derde weekeinde van november uit ziet, heeft koning Thialf nog geen plannen om naar Nederland te komen. Zelfs op de dagen rond het "feestelijk avondje" is er nog geen winterweer in zicht. Dit, in tegenstelling tot SInterklaas, voor wie het bekende liedje "Hoor de wind waait door de bomen" nu wel van toepassing is.

Na dagen met veel regen komen we later deze week al weer snel in zachte lucht terecht en vallen we weer terug in het sombere weer dat we afgelopen week langere tijd hadden. Wel worden de temperaturen voor de tijd van het jaar hoog. Maxima tot bijna 15 graden zijn later in de week ook in onze regio goed mogelijk. Misschien wordt er op donderdag zelfs een datumrecord gebroken. In dat geval moet het in De Bilt meer dan 14.6 graden worden. Deze temperatuur werd in 1984 gemeten.

Saai novemberweer.
Na het wat dynamische en ook soms wel mooie novemberweer zijn we - nu midden november - weer teruggevallen naar een weertype met veel grauwsluiers. Er valt af en toe motregen, maar vooral tijdens de nachten is het zachter dan gemiddeld in deze tijd van het jaar. Voor veel mensen is dit weertype niet inspirerend maar het hoort helaas ook bij ons Nederlandse klimaat. De motregen ontstaat wanneer relatief zachte lucht over kouder water of het aardoppervlak stroomt, hierdoor wat afkoelt en verzadigd raakt van het vocht.

Het leek er eerder ook even op dat we serieus kouder weer zouden gaan krijgen. Helaas staan deze ontwikkelingen volgens de weercomputers nu al weer op losse schroeven. Overigens zijn de verwachtingen voor de middellange termijn wel behoorlijk onzeker.

Vorig jaar was het halverwege novermber ook zacht. Na een zacht begin werd het even wat kouder maar net als dit jaar keerde het zachte weer terug met middagtemperaturen vtot 14 graden. Maar tegen het einde van de maand gebeurde er wat anders. Het werd zowaar kouder, er kwamen een paar nachten met plaatselijk zelfs matige vorst en zodoende kon er ondermeer op het Leersumseveld worden geschaatst. Het was wel stralingsvorst. Overdag kwam de temperatuur nog tot 4 tot 5 graden boven nul.

Helaas kwam er begin decemebr alweer een einde aan het koudegolfje. Pas op 20 december en tegen de jaarwisseling was het vrij koud met wat nachtelijke vorst. En precies tijdens de Kerstdagen was het uitgesproken zacht met maximumtemperaturen van tegen de 12 graden.

Onverwacht vrij koude nacht.
De nacht van maandag op dinsdag 14 november is toch nog vrij koud verlopen al viel de minimumtemperatuur al in de late maandagavond. Opklaringen hielden langer stand dan verwacht, zodat het bijna overal in de regio tot 1 tot 2 graden vorst aan de grond kwam. In De Bilt werd het -1.0, in Cabauw -1.4 en in Herwijnen -1.8 graden.
Het koudst werd het in de zuidoosthoek van de regio en in de Vijfheerenlanden. In het  buitengebied bij Achterberg werd het 0.4 graad. Aan de grond werd het daar -2.5 graden. Op ooghoogte vroor het bij ons net niet, maar wel op de Veluwe, waar het plaatselijk 1 graad vroor, zoals in Deelen. Aan de grond werd het in Deelen -2.6 graden.Toen er tijdens de nacht meer bewolking verscheen liep de temperatuur geleidelijk op. In de vroege ochtend was het op de meeste plaatsen rond 6 graden.


Klimaat

November zo slecht nog niet.

We zitten nu in de laatste decade (tiendaagse periode) van november. We kunnen nu steeds beter bekijken hoe de maand de statistieken in zal gaan. Ondanks het regelmatig sombere en natte weer doet de maand het dit jaar helemaal niet zo slecht. In ons klimaat hebben we in november nu eenmaal vaak regenachtig en somber weer.

Zo was de zon tot en met de 22e in De Bilt nog altijd iets vaker te zien dan wat er in de statistieken als normaal wordt beschouwd. In De Bilt is de zon deze maand 53 uur te zien geweest. Normaal in de hele maand is 63 uur. Die laatste tien†uurtjes komen er vast nog wel bij.

Weliswaar hebben we - vanwege de vele motregen - meer regenuren dan gemiddeld, maar de hoeveelheid regen die er viel, wijkt nauwelijks af van het gemiddelde. Op veel plaatsen, vooral in het Rivierengebied,†is het zelfs te droog. Tot en met de 22e viel er in 56 uur tijd in De Bilt 49 mm regen. In de gebieden in een brede strook langs de Lek en Nederrijn viel tot dusver rond 40 mm. In een hele novembermaand valt er gemiddeld†in 72 uur 80 mm neerslag.
Op de meeste plaatsen zal de maand uiteindelijk als droog de boeken in gaan.

Wat de temperatuur betreft zitten we aan de zachte kant. De gemiddelde maandtemperatuur bedraagt in De Bilt 6.7 graden. We zitten daar ongeveer een graad boven. Volgens de laatste prognoses, die al tot begin december†reiken, komen we uiteindelijk uit op een maand die bijna†een graad te warm is.

De zonneschijnhoeveelheid wordt dus min of meer normaal en de hoeveelheid neerslag wat minder dan normaal. Weinig redenen tot klagen dus, hooguit voor de liefhebbers van vroeg winterweer in de vorm van sneeuw en ijs! Maar echt veel reden tot klagen hebben ook zij niet. Sneeuwval, waarbij een flink†sneeuwdek ontstaat†en ijs, dat dik genoeg is om erop te kunnen schaatsen, is in ons klimaat in†november nog altijd vrij zeldzaam.

December biedt hiervoor al meer perspectieven. Vaak zie je rond of net na Sinterklaas een koudere periode die op serieuzer winterweer lijkt, maar bijna altijd verschijnt hierna de in de klimatologie bekende kerstdepressie. Deze brengt de dooi in het land en dat gaat dan weer samen met regen en wind. Niet zelden wordt het dan ook een tijdje erg zacht met juist rond de Kerstdagen maximumtemperaturen van in de dubbele cijfers! Rond of na de jaarwisseling krijgt de winter dan meestal wat meer spierballen .... of het blijft gewoon door sudderen met het zachte weer, waarna het met de winter verder niet veel meer wordt. Hoe vaak zagen we dit de voorgaande jaren niet!


Achtergrond

Minder Noordpoolijs.

Vorig jaar hadden we in de herfst op de Noordelijke IJszee maar weinig ijsontwikkeling. Pas laat in de herfst kwam de ijsvorming beter op gang. Afgelopen winter dreef er op de IJszee dan ook veel minder ijs dan normaal. Dit heeft natuurlijk alles te maken met de klimaatverandering. Het is nu al lang niet meer de vraag of we in de zomer ooit via de Noordpool van continent naar continent kunnen varen, maar hooguit wanneer. En de kans is niet gering dat velen van ons die nu leven, dit nog zelf zullen meemaken.

De hoeveelheid ijs in de Noordelijke IJszee heeft geen invloed op de zeespiegelstijging omdat het ijs in het water drijft. Mochten de ijskappen op Groenland en op de Zuidpool(Antarctica) deels smelten dan zal dit wel grote gevolgen hebben en kan de zeespiegel met vele meters stijgen. De vrees bestaat dat dit inderdaad zal gaan gebeuren, al duurt een dergelijk proces wel honderden, of mogelijk wel duizend jaar.

Afgelopen zomer was het in het Noordpoolgebied relatief koel en was er sprake van een min of meer normale "zomer". De ijsafname was minder dan de laatste jaren maar nu, tijdens de herfst is er tot dusver geen echt grote toename van het ijs.

Enkele tientallen jaren geleden lag het zeegebied rond Spitsbergen en ook oostelijk en†een stuk westelijk van Nova Zembla nog vrijwel vol ijs. Nu is het gewoon open zee. Dit heeft invloed op ons weer. Bij een noordelijke storming, zoals we dit wekeinde hadden, is de lucht nu minder koud van pakweg dertig jaar geleden. We hebben dit weekeinde regen- en wat hagelbuien gehad, maar dertig jaar terug zouden dit bij deze luchtcirculatie vrijwel zeker sneeuwbuien zijn geweest omdat de lucht boven het noordelijke zeegebied veel kouder was dan nu.

En als de sneeuw in het hoge noorden op ijsvlakten valt draagt ze bij aan het uitstralingseffect waardoor de lucht boven het ijs en het aangrenzende land gemakkelijk verder afkoelt. Valt de sneeuw in de niet bevroren zee dan is dit niet het geval. Het zijn allemaal factoren die de ontwikkeling van een echt koudebastion in het poolgebied belemmeren. Boven land zal dit trouwens minder het geval zijn en dan spreken we over Canada, Aaska en vooral SiberiŽ. In deze gebieden is het de laatste weken al behoorlijk koud. Er worden daar nu temperaturen tussen -30 en -50 graden gemeten. Iets waar men daar overigens niet van wakker ligt ...