Mbo's, hogescholen en universiteiten weer open: 'Beter dan online natuurlijk'

© RTV Utrecht / Jordi de Jong
PROVINCIE UTRECHT - Waar vorige week de middelbare scholen de deuren weer opendeden na een verlengde kerstvakantie, was het vandaag de beurt aan het middelbaar beroepsonderwijs en hoger onderwijs. "Het is natuurlijk beter dan online les", stelt een student bij het Welzijn College in Utrecht.
Rond een uur of 12 staat er een maaltijdbezorger op de stoep van het ROC. Twee vrouwelijke studenten hebben pizza besteld. "We hadden het vorige week al afgesproken, pizzadag. We hadden er zin in", lachen ze. Het staat symbool voor het feestje dat studenten vandaag vieren: na vier weken zien ze elkaar niet meer op een scherm, maar kunnen ze elkaar weer recht in de ogen aankijken tijdens een les op locatie. Onder het genot van een pizzapunt, bijvoorbeeld.
Mbo'ers mogen weer naar school: "Beter dan online les"

'Mbo heeft genoeg te lijden gehad'

Voor mbo-studenten gold dat ze theorielessen online volgden; praktijklessen gingen nog wel door. "Wat we zien is dat de leerlingen het gemist hebben", stelt Freek Klijzing, directeur van het Welzijn College. "Ze hebben al eerder een tijd geen les gehad, dus de behoefte aan fysiek aanwezig zijn, is gewoon steeds groter."
Dat ziet ook de Jongeren Organisatie Beroepsonderwijs (JOB) in Utrecht, die afgelopen schoolsluiting het liefst als de laatste zou zien. "Ik denk dat het mbo genoeg te lijden heeft gehad", stelt voorzitter Marnix Achtereekte. "Er wordt vaak gezegd dat mbo'ers de handjes van onze samenleving zijn. Laat die handjes dan ook werken."

Sociale behoeften

"Iedere keer dat je de scholen sluit, doen die handjes niks", vervolgt hij. "Je hebt nu studenten die bijvoorbeeld de horeca-opleiding volgen en dadelijk een diploma hebben zonder in de horeca te hebben gewerkt. Dan krijg je een heel scheefgroeiende maatschappij."
Naast zorgen over studievaardigheden heeft de jongerenorganisatie de afgelopen tijd ook veel zorgen gehoord over het sociale aspect van studeren. "Ik denk dat het mbo los van de plek waar je leert een plek is waar je je sociale behoeften kunt onderhouden. En ik denk dat door scholen en stagebedrijven open te doen, we het sociale leven van mbo'ers weer op de rit kunnen krijgen."

Deels online

MBO Utrecht deelt dezelfde mening. "Onderwijs gaat over zoveel meer dan kennisoverdracht. Fysieke ontmoetingen tussen studenten weer mogelijk maken is voor ons het belangrijkste, ook voor het welzijn", stelt Lourens Bos, woordvoerder van MBO Utrecht. En opleidingsmanager Silvio Ebbers van Yuverta mbo Houten: "We hebben er veel zin in om vanaf volgende week weer met reguliere roosters te werken."
Volgende week, omdat de persconferentie van afgelopen vrijdagavond voor het onderwijs wat ongelukkig was. Instellingen wisten toen pas zeker waar ze aan toe waren en kiezen er daarom voor om deze week nog deels te gebruiken voor online les, en zo het fysieke gedeelte langzaam op te starten.

Welzijn

Ook vinden ze het belangrijk stil te staan bij het welzijn van studenten. "En dan moet je misschien ook zeggen: inhoudelijk doen we nu iets minder en nemen even gas terug, zolang we aandacht geven aan het welzijn", vindt Klijzing.
En hoewel instellingen proberen bepaalde achterstanden zoveel mogelijk weg te werken, houden ze er rekening mee dat sommige achterstanden blijven bestaan. "De meeste opleidingen gaan over meerdere jaren, dus we hopen dat je dat over de gehele periode wel glad kan strijken", stelt Klijzing. Maar aan het eind kan er misschien een groep bestaan die toch iets minder heeft. En ik denk dat we dat dan als maatschappij moeten accepteren."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.