Squatten maar: ouderen in Vijfheerenlanden worden getraind fit de fiets op te gaan

VIJFHEERENLANDEN - Fietsers klaar? Slalommen maar. Oudere inwoners in Vijfheerenlanden zijn vandaag gestart met de eerste training 'Doortrappen'. Fit blijven om veilig te fietsen, is het devies. Wat erop neerkomt: éérst je evenwicht trainen, dan pas de fiets op. "Het gaat het vaakst mis bij het op- en afstappen. Dan voel ik me zó - hup - van m'n zadel afglijden."
Het begint met een rondje squatten. Oftewel: op en neer door de knieën. Met als vervolgstap zijwaarts over een stok heen bewegen. "In feite oefenen we het opstappen nu op het droge", legt buurtsportcoach Britt Holtz-Hendrikse uit. "Voordat je überhaupt op je fiets zit, moet je best een stap maken. Maar dan is het wel fijn als dat een beetje soepel gaat. Veel ouderen vallen namelijk als ze hun evenwicht niet kunnen bewaren bij het op- en afstappen."
Slalommen maar: ouderen in Vijfheerenlanden worden fit getraind voor de fiets

Bang voor het fietsen

Op de klanken van 'Kom maar achterop bij mij' trainen de deelnemers daarom vooral om hun evenwicht te verbeteren. "Oei, daar val ik al bijna door de mand", lacht Cees. Hij loopt stapje voor stapje - zoals bij een alcoholtest - in een rechte lijn naar voren. Maar dat blijkt voor veel ouderen best lastig. "Sjonge, niet gek dat het opstappen ook lastig gaat", zegt Jopie.
Veel deelnemers hebben al jaren geen fiets meer aangeraakt. Door ziekte, uit angst of omdat het verkeer zo toenam. "Ik heb het nu al twee jaar niet meer gedaan, dat fietsen", zegt Maria. "Dit is dus echt wel spannend voor me. En dat is met iedereen hier: we zijn allemaal op leeftijd en wíllen nog graag bewegen, maar zien ook in dat je daarvoor wel goed moet opletten. Als wij gaan slingeren op de weg, is het ook niet veilig."
Fit de fiets op, is het devies. En dus gingen deelnemers buiten aan de fitness.
Fit de fiets op, is het devies. En dus gingen deelnemers buiten aan de fitness. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
'Doortrappen' is onderdeel van een landelijke campagne, maar Jannie vindt dat Vijfheerenlanden daar wel voor model had mogen staan. "Ja, weet je hoe ontzettend veel polderwegen we hier hebben? Superveel verkeer, ook steeds zwaardere voertuigen. En hier is ook niet zoveel OV, dus we zijn al gauw geneigd de fiets te pakken. Dan moet je je dus als oudere - want laten we wel wezen, dat zijn we - wel veilig voelen tussen al dat verkeer."
Veel ouderen voelen zich nog niet oud genoeg voor een spiegel op hun fiets, of voor een driewieler. Terwijl het vaak wel een stuk veiliger voor ze is
Frans Lueb, fietsdocent
Het is tijd voor de 'feministische golf' in de fietswereld, besluit fietsdocent Frans Lueb daarom. Iedereen is maar gewend aan grote en hoge fietsen, maar dat is helemaal niet handig, zegt hij. "Iedereen moet altijd met z'n voeten bij de grond kunnen, dat voorop gesteld. Dan is de kans dat je hard valt in ieder geval al minder."
Ook de driewieler werd uitgetest.
Ook de driewieler werd uitgetest. © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Slalommend tussen de pionnen gaan de deelnemers - na de evenwichtstraining - met fiets het parcours op. Vergeet niet dat je om je heen moet kijken, roept docent Frans nog even ter herinnering. "Veel ouderen voelen zich nog niet oud genoeg voor een spiegel op hun fiets, of voor een driewieler. Terwijl het vaak wel een stuk veiliger voor ze is."

Tips

Jannie racet er ondertussen vandoor. "Huppatee, daar ga ik", lacht ze. Ze somt op wat de andere tips zijn, voor de thuisblijvers, knipoogt ze. "Nou, dat je dus thuis ook oefent met in een rechte lijn lopen. En over een krukje stappen, zodat je in je huiskamer het opstappen kan trainen. O ja, en dat we een driewieler moeten proberen als het niet meer gaat. Want het is natuurlijk het belangrijkst dat we zo lang mogelijk fit blijven. En fietsen helpt daar zeker bij."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.