Weg met 'nutteloze' fietspaaltjes, vinden Fietsersbond en VVN: 'Kan voor nare ongelukken zorgen'

Flexibele palen zijn volgens de Fietsersbond een beter alternatief
Flexibele palen zijn volgens de Fietsersbond een beter alternatief © RTV Utrecht
Provincie Utrecht - De Fietsersbond en Veilig Verkeer Nederland (VVN) willen af van het woud aan fietspaaltjes. Die zijn in veel gevallen overbodig, vinden zij. Bovendien veroorzaken de paaltjes onveilige situaties voor fietsers, die de paaltjes soms over het hoofd zien. En dat terwijl ze het verkeer juist veiliger moeten maken. "Al die nutteloze paaltjes moeten gewoon weg", zegt Rob Stomphorst van VVN.
Van die 'nutteloze' paaltjes zijn er veel in Nederland, 200.000 volgens het CROW, het kenniscentrum van de overheid voor fietsbeleid. Ze zijn er in eerste instantie gekomen om automobilisten te verhinderen op het fietspad te rijden, legt Stomphorst uit. "Maar dat is helemaal niet nodig. Tijdens je rijles leer je al dat je daar niet hoort met de auto."
Daarom moet er volgens hem goed worden gekeken naar waar ze wel nuttig zijn, bijvoorbeeld in wijken met veel spelende kinderen. "Je ziet dat fietspaden daar soms gebruikt worden als sluipweg om zo'n wijk snel door te komen. Daar komen paaltjes zeker van pas."
Weg met 'nutteloze' fietspaaltjes, vinden Fietsersbond en VVN

Meer gevaar dan veiligheid

Ook de Fietsersbond vindt dat er flink gesneden kan worden in het aantal fietspalen. "Ze moeten echt niet allemaal weg", zegt woordvoerder Carmen Meijer. "Maar sommigen zijn gewoon echt onnodig. Die leveren meer gevaar op dan veiligheid en dat is precies het tegenovergestelde van waar ze ooit voor zijn geplaatst."
De fietspalen leiden vooral tot veel eenzijdige ongelukken. Jaarlijks worden zo'n 2500 mensen binnengebracht op de Spoedeisende Hulp, waarvan er 1500 als ernstig worden bestempeld met blijvende gevolgen. "Die paaltjes zijn vaak ongelukkig geplaatst, in een bocht ofzo. Mensen zien ze dan niet staan en dat kan voor nare ongelukken zorgen", aldus Meijer.

Rare manoeuvres

Volgens Stomphorst gaat het vaak mis door de drukte in het verkeer. "Door de vele bewegingen zie je zo'n paaltje dan over het hoofd. Vervolgens val je of moet je allerlei rare manoeuvres uithalen om dat ding nog te ontwijken. En dat is dan weer gevaarlijk voor andere weggebruikers."
Ook in Utrecht weet Meijer wel een plek waar een onnodig paaltje staat. "In de Willemstraat, een zijstraat van TivoliVredenburg, daar gaat het mis. Daar staat zo'n paaltje op een gevaarlijke plaats." Op de Kanaalweg in Utrecht is dan juist weer wel een goede oplossing gevonden. "Daar zijn verfdruppels aangebracht in plaats van paaltjes."
Stomphorst denkt dat vooral gemakzucht de reden is dat er zo'n wildgroei aan fietspaaltjes is in Nederland. "Als het eenmaal staat, staat het", zegt hij daarover. "Maar er gebeuren dus wel ongelukken door, dat willen we met zijn allen voorkomen." Maar volgens de woordvoerder van het VVN ligt de verantwoordelijkheid niet alleen bij de wegbeheerder. "Natuurlijk, de wegbeheerder moet het veiliger maken. Maar je kunt het als fietser ook voorkomen door goed op te letten", besluit hij.
De Fietsersbond wil af van dit soort paaltjes
De Fietsersbond wil af van dit soort paaltjes © RTV Utrecht

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.