Zorgen over historische stadhuis Vianen: gaat de gemeente het pand verkopen?

Vianen - Wat gaat er gebeuren met het stadhuis in Vianen? Alle ambtenaren van Vijfheerenlanden verhuizen hun werkplek over een tijdje naar Leerdam, waardoor het historische pand in Vianen leeg komt te staan. Nu het college spreekt over mogelijke verkoop, gaan inwoners alvast de barricades op: "Het is de ziel van Vianen, daar blijf je af."
"Geweldig", zegt Henk Lammertink, terwijl hij met twinkelende ogen naar het oude stadhuis in Vianen kijkt. De rood-witte luiken, de kantelen bovenop de voorgevel: het gebouw uit de 15e eeuw valt op in de Voorstraat. Als lid van de historische vereniging kan Lammertink niet anders dan van het pand houden. "In de tijd van de veldwachters zat er zelfs een politiecel in", weet hij.
Het historische stadhuis van Vianen komt misschien in de verkoop
Het historische stadhuis van Vianen komt misschien in de verkoop © RTV Utrecht / Annemarie de Wit
Dat het stadhuis mogelijk in de verkoop komt, vindt hij onbegrijpelijk. "Als je het verkoopt, ben je het kwijt. Het is de ziel van Vianen, daar blijf je af." Marianne Wittebol, een betrokken inwoner van Vijfheerenlanden, valt hem bij. "Dit is een prachtig, uniek monument. Het kan toch niet zo zijn dat dit cultureel erfgoed de markt opgaat?"

Onderzoek naar toekomst stadhuis

Toch overweegt het college het wel. Vanavond staat in een vergadering met lokale politici een voorstel ter discussie over een onderzoek naar de toekomst van het Viaanse stadhuis. Wat moet er na de verhuizing met de "achterblijflocatie" in Vianen gebeuren, is de hamvraag.
In de raadsstukken die bij de vergadering te vinden zijn, valt het woord "verkoop" meermaals. De gemeenteraad moet nu kiezen uit drie onderzoeksopties. Bij de eerste twee opties gaat het stadhuis sowieso in de verkoop en bepaalt óf de gemeente óf de koper de invulling van het pand. Het college stelt echter voor om voor optie drie te gaan.
Henk Lammertink van de historische vereniging is tegen de verkoop van het stadhuis
Henk Lammertink van de historische vereniging is tegen de verkoop van het stadhuis © RTV Utrecht / Roos van Bijnen
Die houdt in dat de gemeente eerst met potentiële kopers in gesprek gaat om vervolgens het pand te verkopen of een andere bestemming te geven door er bijvoorbeeld het stadsmuseum en de bibliotheek in te vestigen. Er valt over te lezen: "Door vroegtijdig met de markt in gesprek te treden, is de verwachting dat het verkoopproces soepeler verloopt." De gemeente zou de opbrengst dan willen gebruiken voor de verbouwing van het gemeentehuis in Leerdam.
Wat krijgen we nou, dacht menig inwoner bij het lezen van woorden als "verkoopproces" en "opbrengstpotentieel". Wat er met het glazen tussenstuk en het nieuwere kantoorgedeelte van het stadhuis gebeurt, maakt veel mensen niet zoveel uit, maar alleen al het idéé om te onderzoeken of ook het oude deel van het stadhuis verkocht kan worden, zorgt voor opwinding in Vianen.
Je kunt je kroonjuwelen maar één keer verkopen en dan ben je ze voorgoed kwijt
Arjan Cuijpers, bestuursvoorzitter Stedelijk Museum Vianen

'Hart van Vianen'

"Je kunt als gemeente je kroonjuwelen maar één keer verkopen en dan ben je ze voorgoed kwijt", zei de bestuursvoorzitter van het Stedelijk Museum Vianen vorige week tijdens een inspraakavond voor inwoners. Zijn betoog had soms wat weg van een ode aan het pand. "Het stadhuis is het historische hart van Vianen. Het heeft stormen en oorlogen doorstaan en er zijn koningen en koninginnen ontvangen."
Zijn doemscenario? "Ik zou me als inwoner geschoffeerd voelen als dit pand losjes wordt verkocht en er een McDonald's in zou komen." Dat het stadhuis in één keer aan bijvoorbeeld een fastfoodketen wordt verkocht, verwacht bestuursvoorzitter Arjan Cuijpers niet, maar: "Als het pand vervolgens drie keer wordt doorverkocht, is er van oorspronkelijke afspraken niets meer over."
Zorgen over historische stadhuis Vianen: gaat de gemeente het pand verkopen?

Museum aast op stadhuis

Het Stedelijk Museum Vianen aast al langer op het stadhuis dat straks vrijkomt. Het museum groeit immers uit z'n jasje. Nadat bekend werd dat de gemeenteambtenaren uit het Viaanse stadhuis vertrekken, stuurde de voorzitter van het museumbestuur al een brief naar de gemeente: met een plek in het stadhuis "zou de museale beleving aanzienlijk toenemen".

Volgens bestuursvoorzitter Arjan Cuijpers zou hij zelfs al eens een rondleiding hebben gekregen om te kijken of het stadhuis zich leent voor zijn museum. "Dat ik nu lees dat het pand mogelijk toch te koop komt, ervaar ik als donderslag bij heldere hemel, niet integer communiceren en draaikonterij."

Ja, ze willen maar vast aan de bel getrokken hebben, laten alle sprekers weten. Zo zegt inwoner Wittebol: "Je kunt beter te vroeg zijn dan te laat." En ook lid van de historische vereniging Henk Lammertink besluit: "We lopen misschien iets voor de muziek uit, maar je kunt beter nu al je mening delen. Anders ben je straks te laat."

College houdt opties open

Hoe groot de kans is dat het stadhuis daadwerkelijk verkocht wordt? Op die vraag kan de gemeente nog geen antwoord geven. Een woordvoerder laat weten: "Via een marktconsultatie wil het college (van burgemeester en wethouders, red.) meer inzicht krijgen in de mogelijkheden van het stadhuis. Het college heeft de historische waarde van het stadhuis hoog in het vaandel staan."

Politici over stadhuis

Een belronde langs politici in Vijfheerenlanden laat zien dat het onderwerp leeft. Een nipte minderheid geeft aan het stadhuis onder geen beding te willen verkopen, waarmee de vraag terecht gesteld kan worden of dat ooit gaat gebeuren. "Je gaat geen cultureel erfgoed in de prullenbak doen", zegt Wim van Dijk namens VHL Lokaal, de grootste partij in de gemeenteraad.

Ook D66 laat weten: "Als je het op de markt zet, ben je het kwijt en komt het nooit meer terug." Commissielid Thomas van Montfoort van de PvdA: "Naast de oude Lekbrug is dit pand een symbool van Vianen. Er zijn ook veel inwoners getrouwd." Veel andere partijen zeggen het pand ook het liefst te willen behouden, maar houden hun kaarten verder tegen de borst.

Vanavond praten lokale politici in een commissievergadering over de toekomst van het Viaanse stadhuis. Overigens kunnen de nieuwe "bewoners" van het historische stadhuis op z'n vroegst pas in 2026 van het pand gebruikmaken. Voordat de ambtenaren verhuizen naar Leerdam, moet het gemeentehuis daar namelijk nog flink verbouwd worden.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.