In het panorama van Jaco zie je Utrecht zonder muren en zijn bomen net sterren

Kunstenaar Jaco Schilp met zijn panorama
Kunstenaar Jaco Schilp met zijn panorama © Anne-Marie Verhagen RTV Utrecht
Utrecht - Onder het bollendak bij het Centraal Station in Utrecht overzie je de hele stad in een paar seconden. Kunstenaar Jaco Schilp maakte ter ere van 900 jaar Utrecht een panorama waar je als bezoeker middenin kunt staan. Een samenspel van licht, geluid en beeld neemt je mee langs de mooiste plekken van de stad.
Jaco straalt bijna nog meer dan het kunstwerk. Zeker 6 maanden heeft hij aan zijn creatie gewerkt, maar het hele proces duurde zo'n twee jaar. Panorama Utrecht, Lichtsculptuur van hedendaags stadsgezicht. Zo heet het kunstwerk op het Stationsplein. Een 360 graden sculptuur, waarin licht samen met een audiocompositie van stadsgeluiden een nieuw perspectief geven van de stad. Je kijkt dwars door de muren van Utrecht, zoals de kunstenaar het zelf omschrijft. En nu is het eindelijk af. "Het staat er gewoon, super fijn", lacht Jaco.
De komende drie weken is het panorama te bewonderen. Én te beluisteren dus. Die Utrechtse geluiden komen van de Dom, de gracht en misschien wel uit de straat waar je woont. De eerste reacties zijn positief. Jong en oud verbazen zich over de techniek en de uitwerking.
Kunstenaar Jaco Schilp maakte een panorama van de stad Utrecht

Lasertechniek

Voor Jaco is dit het grootste project waar hij tot nu toe aan heeft gewerkt. Met een lasersnijder werkte de Utrechtse kunstenaar de afgelopen maanden aan het panorama in zijn werkplaats in het voormalig Pieter Baan Centrum aan de Gansstraat. Onder een machine brandde hij met een laser puntjes in een houten plankje. In combinatie met verlichting ontstond langzaam het stadsgezicht.
Het bijzondere aan dit werk is dat je de Dom, het spoor, De Inktpot en alle andere bouwwerken op de exacte grootte ziet zoals je dat zou zien als de muren van de stad wegvallen. Jaco heeft dat uitgerekend en uitgewerkt op basis van data van satellieten.
De Domtoren valt mooi op in het zonlicht
De Domtoren valt mooi op in het zonlicht © Anne-Marie Verhagen RTV Utrecht
Jaco is de lichtkunstenaar, Allert Aalders verzorgde met collega Skander Jaïbi het geluid. Zij zijn de stad in geweest om geluiden op te nemen met een klein onopvallend microfoontje. "Als je met zo'n richtmicrofoon loopt gaat anders iedereen vragen wat je allemaal aan het doen bent."
Volgens Aalders is de basis "het volgeluid van de Domtoren", alle grote klokken tegelijk. Dat is geluid is bewerkt en gemixt. Wie goed luistert hoort verder veel fietsen op de brug bij TivoliVredenburg, met de moskee op de achtergrond.
Het is min of meer een cadeautje voor de stad, want Utrecht is jarig. Dat cadeau staat vanaf nu drie weken bij de ingang van Utrecht Centraal onder het bollendak. Bezoekers herkennen de eyecatchers van Utrecht meteen. "Neudeflat, station, Rabotoren, leuk om te zien zeg", zegt een voorbijganger.
De eerste bezoekers vinden het prachtig
De eerste bezoekers vinden het prachtig © Anne-Marie Verhagen RTV Utrecht
Jaco's favoriete uitzicht is het spoor. "Het zijn zulke mooie patronen die daar uitgekomen zijn. En ik ben erachter gekomen dat Utrecht heel veel bomen heeft. Je ziet overal clusters van bomen in stipjes en daardoor zijn soort sterrenwolken ontstaan. Dat vind ik prachtig."
Het kunstwerk komt in het daglicht al goed tot zijn recht. Maar wie tijd heeft, zou het ook zeker even moeten bewonderen wanneer het donker is. Dan pas zie je goed hoe de lichtjes hun weg door de minuscule gaatjes vinden en verschijnen Utrechts meest iconische gebouwen op hun best.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.