Amersfoortse Footgolf Club goed vertegenwoordigd op WK: 'De combinatie maakt het een prachtige sport'

© RTV Utrecht
Amersfoort - Zachtjes trapt Tristan van de Kamp tegen de voetbal, die op slechts enkele meters van de hole verwijderd is. Het klinkt als een vreemde combinatie: voetbal en golf. Toch is footgolf al jaren een professionele sport. Negen leden van de Amersfoortse Footgolf Society Club (FSC) reizen vrijdagmorgen af richting Orlando, waar ze meedoen aan het WK. “Het is een professionele sport, waar helaas nog te weinig mensen van weten."
De zon staat laag aan de horizon en zorgt voor een gouden gloed over het golfterrein van Golfclub Hoogland Amersfoort. Guido Voorendt, Daphnie Stienstra en Tristan van de Kamp oefenen nog één keer voor ze in het vliegtuig naar Amerika stappen. De koude wind maakt het wat minder aangenaam dan de half bewolkte lucht doet vermoeden. “Als het fout gaat, ligt het aan de wind hé", zegt Stienstra lachend.
Maar snel blijkt waarom deze sporters mee mogen naar het WK: alle drie spelen ze de bal, na een tijdje opwarmen, regelmatig in de hole. “Het is de truc om juist niet te hard te trappen, daar gaan veel mensen in het begin in de fout”, legt Van de Kamp uit.

Ingewikkelde sport

Footgolf is in 2009 bedacht door onder andere oud-voetballer Willem Korsten en vindt dus zijn oorsprong in Nederland. In de beginjaren van de sport waren het voornamelijk stoppende voetballers die overstapten op footgolf. “Nu zie je mensen ook al eerder instromen”, zegt Van de Kamp.
Dat zijn wel vooral mensen met een voetbalachtergrond. Zo ook Tristan. “Ik heb jaren gevoetbald. Een jaar of zes geleden deed ik een keer mee met deze sport. Sindsdien heb ik de golfbaan nauwelijks meer verlaten." Sindsdien traint hij met FSC. De Amersfoortse club is met tachtig leden de grootste van het land. “Dat is ook heel fijn trainen”, vindt de Amersfoortse speler. “Er is veel concurrentie, waardoor je ook beter wordt. Je stuwt elkaar naar een hoger niveau.”

De sport is een combinatie van voetbal en golf, die qua regels het meest lijkt op die laatste. Doel is om de bal in zo min mogelijk schoten in de hole te krijgen. Langdurig contact met de bal verboden. Nadat iedereen een keer geschoten heeft mag de speler die het verst van de hole verwijderd is beginnen. Opvallend: voetbalschoenen zijn verboden.

Tijdens het WK zijn meerdere categorieën: senioren, een mannen- en een vrouwen categorie. Daarnaast zijn er zowel individuele rondes, waarbij tijdens het hele toernooi de punten worden opgeteld. Ook is er een teamtoernooi, waarbij landen tegen elkaar spelen.

Mannenwereld

“Ik kijk er heel erg naar uit, maar ben toch ook wel erg zenuwachtig”, biecht de Leusdense Daphne Stienstra op. Ze is geen nieuweling in de sport. In 2021 en 2022 won ze het NK. Toch vindt ze haar eerste WK behoorlijk spannend. “Voor het eerst kan ik me gaan meten met de wereldtop en dat is toch even anders.”
Dat heeft ook te maken met de hoeveelheid concurrentie. Ondanks dat de sport flink is gegroeid de afgelopen paar jaar is het aantal vrouwen dat meedoet nog steeds flink in de minderheid. “Dat maakt het ook lastig inschatten hoe ik het in Amerika ga doen. Want ondanks dat de concurrentie hier goed is, is het wel weinig”, bekent Stienstra. “We weten op internationaal niveau nog niet zo goed waar we aan toe zijn.”
Tijdens de laatste training doet ze niet onder voor de mannen. "Goed gespeeld, Daphne", wordt haar dan ook toegeroepen als ze uit de bunker rechtstreeks in de hole weet te spelen. Het droge zand stuift nog een flinke tijd na de trap weg. "Ik hoop dat meer vrouwen het net zo leuk gaan vinden als ik. Het is een fantastische sport, maar door de lage opkomst zijn we nu nog vrij beperkt."

Tactisch

Ze heeft veel gevoetbald, maar dat viel niet meer combineren met haar liefde voor het footgolf. De combinatie van het fysieke spelletje en de mentale kant maakt het voor haar heel interessant. “Het wordt voor een groot gedeelte in je hoofd gespeeld.”
© RTV Utrecht
Dat is ook te zien bij de laatste hole die het drietal speelt. Eén voor één schieten de spelers de eerste bal. Op het eerste oog, het oog van een leek, lijkt Daphne de bal niet echt in een logische lijn te schieten. Niet recht op de hole af, maar juist verder naar rechts. “Dat ziet er gek uit, maar daardoor hoef ik niet over de bunker heen, maar kan ik er langs schieten.” Dat tactische plan lijkt inderdaad te werken. Waar de jongens een gekke draai moeten maken bij hun tweede trap, kan Daphne hem op een paar centimeter van de hole leggen. “Dit is eigenlijk de basis van de sport”, zegt Stienstra. “Tactiek en techniek komen heel erg samen.”

Live te volgen

Het toernooi is live te volgen via de website en de app van CTV Sports. Zowel de individuele spelers als het landentoernooi worden uitgezonden en van commentaar voorzien. Voor het eerst in de geschiedenis van de sport wordt het op deze manier uitgezonden. “Het zou mooi zijn als de sport op die manier meer gewaardeerd en toegankelijker wordt."

Naast Guido Voorendt, Daphne Stienstra en Tristan van de Kamp reizen namens FSC ook Gert van Assen, Matthijs Voost, Kristian Schouten, Walter van de Geest, Klaas Vedder en Marcel van Dijk af naar Amerika om tijdens het WK in actie te komen.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.