Auto in puin na ontploffen explosief

© Koen Laureij
IJsselstein - Op de Landingsplaats in IJsselstein is een auto zwaar beschadigd geraakt door een explosie. Iemand had een zelfgemaakte bom op de auto gelegd en die is tot ontploffing gekomen. Op de autoruit zat een briefje met een QR-code en de eis om 1000 euro in cryptovaluta te betalen.
De ontploffing vond plaats in de nacht van 7 op 8 juni rond tussen 03.30 en 04.00 uur. Een nacht eerder trof de eigenaar van een andere auto ook een explosief aan op zijn auto die geparkeerd stond aan het Nasahof, niet ver van de Landingsplaats. Ook bij die auto werd een briefje met dezelfde inhoud gevonden.

Cobra's

De eigenaar van de auto liet die nacht rond 02.00 uur zijn hondje uit en zag het explosief op zijn auto liggen. Het explosief bestond uit een aantal bij elkaar gebonden cobra's. Dat is zeer gevaarlijk en illegaal vuurwerk. Bij de bom zat een brandend wierookstokje. De eigenaar haalde het wierookstokje weg en kon daarmee een explosie voorkomen. De Explosieven Opruimingsdienst heeft de bom verder onschadelijk gemaakt.

Bewakingsbeelden

Op bewakingsbeelden is te zien hoe een man over het Nasahof loopt, het explosief op de auto legt en het briefje op de autoruit plakt.
De politie zoekt deze man die een explosief op een auto legt aan het Nasahof in IJsselstein

Signalement

  • 1.80 - 1.90m
  • donkerkleurig trainingspak, capuchon
  • lichtkleurige schoenen
Op deze beelden is de verdachte niet heel goed te zien. De politie is op zoek naar meer camerabeelden uit de omgeving van de Landingsplaats en het Nasahof gemaakt in de nachten van 7 op 8 en 8 op 9 juni. Als mensen die een camera bij hun huis hebben op die tijdstippen iets verdachts zien op hun beelden, willen we die beelden graag bekijken.

Tips

Heeft u een idee wie er achter het plaatsen van de explosieven zit? Dan kunt u bellen met de tiplijn van de politie: 0800 - 6070 of met Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000.
Explosief ontploft bij auto in IJsselstein
Uitzending 15 juni & 20 juli 2022
Bureau Hengeveld is een samenwerking tussen RTV Utrecht, Politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.