Nieuwe wet moet louche huisjesmelker in Utrecht harder aanpakken

© Pixabay
Utrecht - Kunnen louche vastgoedbazen harder aangepakt worden met de nieuwe Wet goed verhuurderschap? Volgens Dennis de Vries, wethouder Wonen in Utrecht, wel. "Als jij ervoor kiest om misbruik te maken van het tekort op de woningmarkt, dan pesten wij jou de stad uit!"
De Vries is positief wat betreft het wetsvoorstel, maar hij ziet ook waar de huidige wet tekortschiet. "Op dit moment kunnen we een verhuurder beboeten, maar een verhuurder iets opleggen, laat staan verbieden, is niet mogelijk."
In het nieuwe wetsvoorstel staat onder meer dat gemeenten kunnen ingrijpen op de particuliere verhuurdermarkt door boetes uit te schrijven als er sprake is van misstanden. Ook krijgen ze de bevoegdheid om in bepaalde gevallen een verbod in te stellen op verhuren zonder vergunning.
Op deze manier wil de gemeente stevig optreden tegen malafide makelaars die discrimineren of uitbuiten op de woningmarkt. Ook bij intimidatie en achterstallig onderhoud kan de Wet goed verhuurderschap (Wgv) nuttig zijn.

Huisjesmelkers

Op dit moment ervaren huisjesmelkers veel macht in de huurmarkt: voor de huurder is weinig aanbod waardoor de verhuurder soms geen noodzaak voelt extra comfort te bieden. Voor een gemiddelde kamer kan een huurder zo 500 euro kwijt zijn. Inclusief wankele wc en kapotte vloer.
Toch worden de kamers door bijvoorbeeld Van Der Huizen Vastgoedbeheer snel gevuld. Er is namelijk geen lange wachtlijst en hospiteren is vaak niet nodig. "Dat de service niet perfect was, hoorde ik al van anderen. Maar dat het zó erg was, wist ik niet", vertelt één van de huurders.
Toch koos de vrouw, die liever anoniem wil blijven, er niet voor naar Huurteam Utrecht te stappen. "Iedereen hier heeft een tijdelijk contract. Als de verhuurder erachter komt dat ik naar het Huurteam ben gestapt, raak ik zo mijn kamer kwijt."

In 2016 trad de Wet doorstroming huurmarkt in werking. Sindsdien mogen verhuurders een nieuwe huurder een tijdelijk contract van maximaal twee jaar aanbieden. Dat zou een betere doorstroming van de huurmarkt realiseren. Maar het tegendeel blijkt vaker waar: de rechtspositie van huurders werd door deze wet eerder verslechterd dan verbeterd.

Huurteam Utrecht vindt niet dat de angst bij huurders een reden zou moeten zijn om niet aan de bel te trekken. "Wij zijn er ook als informatievoorziening en spelen zorgelijke zaken niet meteen aan de verhuurder door", aldus een woordvoerder. "Daarnaast kunnen we huurders advies geven over wat ze in penibele situaties zouden kunnen doen. Zo kan een huurder tot zes maanden na het verlaten van een woning het contract toetsen."

Gekrompen netwerk

De Wet goed verhuurderschap kan echter pas een vuist maken zodra de huurder een proces start tegen zijn of haar huisbaas. Of de wet daadwerkelijk in 2023 van start gaat, is nog geen uitgemaakte zaak. De Raad van State is namelijk kritisch op de vormgeving van de wet. Zo zien zij de mogelijkheid tot inbeheername als erg ingrijpend en in strijd met het recht op eigendom en op privacy. Ook vindt de Raad het begrip 'goed verhuurderschap' nog te onduidelijk.
De Vries is strijdlustig als het om louche huisjesmelkers gaat. "Als jij ervoor kiest om misbruik te maken van het tekort op de woningmarkt, dan pesten wij jou de stad uit!" Toch is de wethouder ook realistisch. "We zijn de afgelopen jaren van driehonderd netwerken van huisbazen in de stad naar honderd gegaan, maar we zijn er nog niet."

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.