RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Andrť Hazes

Naam: André Hazes
Geboren: 30 juni 1951
Website: andrehazes.nl/
Biografie:
In 1979 krijgt zijn zangcarriare een passend vervolg wanneer een toevallige ontmoeting met platenbaas Cees Baas leidt tot een conctract met EMI.

André wordt gekoppeld aan de jonge producer Tim Griek, die al gauw zijn beste vriend wordt. Samen nemen ze de single "Een Vriend" op. Het wordt een grote hit die het startpunt vormt van een complete Hazes-gekte. Heel Nederland zingt mee met hits als "Een Beetje Verliefd", "Zeg Maar Niets Meer" en "Diep In Mijn Hart".

1980 - 1983

Het succes verlaat hem nooit. In 1981 ontvangt André een Zilveren Harp. De aanmoedigingsprijs legt hem geen windeieren. Ieder jaar verschijnt een nieuw album dat wordt bekroond met edelmetaal.

Toen de opnames voor zijn tweede plaat afgerond waren, vroeg men hoe de plaat moest gaan heten. "Doe maar gewoon André" zei Hazes. "Gewoon André" werd maar liefst vijf keer platina. Ook "Met Liefde" uit 1982, met de hits "Diep In Mijn Hart" en "Amor Amor Amor" en "Voor Jou" uit 1983, met "Geef Mij Je Angst" en "Zondag", behaalden de platina status. In 1983 kwam ook André's eerste live album uit, "Live Concert". Het werd opgenomen in het Concertgebouw, de zelfde zaal waar Hazes dertig jaar eerder naar binnen was geglipt om Muddy Waters te zien.

1984

De VARA vroeg hem in 1984 voor de televisie-comedy "Zoals U Wenst Mevrouw" en het volgende seizoen presenteerde hij het muzikale programma Een Avondje André met Simone Kleinsma. Hij zong duetten met Marco Bakker, Carry Tefsen, Dolf Brouwers, Willy Alberti en Paul de Leeuw.

1984 - 1988

Na successen met de albums "Jij En Ik" (1984), "Alleen Met Jou" (1985), "Innamorato" (1986) en "Jij Bent Alles" (1987) volgde in 1988 tragedie. Tim Griek kwam tijdens een verkeersongeluk om het leven.

Een grote klap voor André. "Tim was een echte gabber van mij", zei Hazes. "We deden alles met elkaar behalve naar bed gaan. Hij bedacht de Hazes-sound. Daarvoor verdient hij een standbeeld, zeer zeker." Zonder Tim Griek, maar met hetzelfde productieteam - bestaande uit John van de Ven en Jacques Vervurgt - werkten ze aan het volgende album "Liefde Leven Geven". De plaat werd bekroond met goud.

1989

In 1989 ziet André zijn grote droom werkelijkheid worden, het opnemen van een bluesplaat. "Ik zat tien jaar bij EMI en mocht een cadeau uitkiezen: een zeilboot of een bluesplaat. Dat was dus niet zo moeilijk."

Bijgestaan door coryfeeen als Jan Akkerman, Kaz Lux en Herman Brood maakt André het album "Dit Is Wat Ik Wil" waarop hij bluesklassiekers vertolkt van onder anderen Fats Domino, Elmore James, Rufus Thomas en BB King.

1990 - 1995

Begin jaren negentig gingen de successen van André Hazes onverminderd voort. "Kleine Jongen" uit 1990, "Samen" uit 1991 en "Met Heel Mijn Hart" uit 1993 behaalden allemaal de gouden status.

In 1992 verscheen van dat optreden opnieuw een liveregistratie. Dat jaar verscheen ook Hazes' kerstalbum "Kerstfeest Voor Ons".

1995

Inmiddels zat André Hazes alweer vijftien jaar in het vak. Reden genoeg om eens terug te blikken op alle hoogtepunten uit zijn carriare.

 "Al 15 Jaar Gewoon André" bevat alle hits van "Zonder Jou" tot "Terug In De Tijd". Van het dubbelalbum werden ruim 350.000 exemplareren verkocht.

1995 - 2000

In de tweede helft van de jaren negentig ging het even iets minder. Zijn albums 'Onder De Mensen' (1995), 'Zonder Zorgen' (1996), 'Mijn Gevoel?' (1997) en 'Gewoon Voor Jou'? (1998) waren niet meer goed voor goud

De documentaire Zij Gelooft In Mij van regisseur John Appel zorgt eind 1999 voor een nieuwe wending in de carriare van André. De documentaire schetst een ontwapenend beeld van de Amsterdamse volkszanger en trekt ruim 150.000 bioscoopbezoekers. "Kijk, ik had niet verwacht dat de film zo succesvol zou zijn. Eigenlijk had ik er zelfs een paar scenes uit willen halen. Ik bedoel, ik sta daar toch in m'n blote kont! Ja, ik vond dat ik te zielig overkwam. In werkelijkheid ben ik een stuk vrolijker. Maar ik moet eerlijk bekennen dat John Appel goed werk heeft geleverd. Dus voor mij geldt: schoenmaker blijf bij je leest. De film heeft mij zoveel goede pers opgeleverd. Een gekkenhuis gewoon! Ik kreeg zelfs positieve reacties van mensen die normaal niks van me moeten hebben..."

2001

Op 30 juni 2001 werd André Hazes 50 jaar. De avond daarvoor werd dat uitgebreid gevierd met een besloten feest in Paradiso.

 Ter gelegenheid van zijn vijftigse verjaardag verscheen ook de boxset 'André Hazes 50', met al zijn 21 albums, van 'Een Vriend' tot 'Want Ik Hou Van Jou'. Het album "Want Ik Hou Van Jou" verscheen ten tijde van de documentaire "Zij Gelooft In Mij" van John Appel. Naar aanleiding van de film nam André Hazes het nummer 'Zij Gelooft In Mij' opnieuw op. "Een waanzinnig nummer!" aldus Hazes. "Dat geldt ook voor 'Eenzaam Zonder Jou', 'Voor Altijd Bij Jou' en 'Ga', een publieksfavoriet die ik graag nog op single had willen uitbrengen." Hij noemde "Want Ik Hou Van Jou" samen met "Liefde, Leven, Geven" een van de beste platen die hij ooit heeft gemaakt. "Op Want Ik Hou Van Jou ben ik heel trots", zei Hazes. "Alles klopt, van het begin tot aan het einde. Een begin van een nieuw tijdperk. Een tijdperk van stijl, charme, klasse en een nieuw imago." Helaas kwam aan dat tijdperk een vroegtijdig en abrupt einde.

2004

Op 23 september 2004 werd André Hazes getroffen door een hartstilstand. De 53-jarige volkszanger overleed in een ziekenhuis in Woerden.

Vier dagen na André's overlijden werd tijdens een herdenkingsceremonie in de Amsterdam ArenA massaal afscheid genomen van Hazes. Tienduizenden fans in het stadion en miljoenen tv-kijkers thuis rouwden om de dood van hun held, een eenvoudige Amsterdamse volksjongen uit de Pijp die zijn momenten van geluk en verdriet wist te vertalen in hartstochtelijke levenspop. Met de single 'Zij Gelooft In Mij' scoorde André Hazes eindelijk een nummer-1-hit in de Top 40, zij het postuum. Nooit eerder in zijn carriare stond Hazes op een in de Top 40. Een dag na de ceremonie, op 28 september, werd 'Zij Gelooft In Mij' om precies 12.00 uur 's middags als eerbetoon gedraaid op nagenoeg alle Nederlandse radio- en tv-stations.

2005

Vlak voor zijn dood nam Hazes nog drie nieuwe nummers op. Een daarvan, 'Vaag En Stil' komt op 15 augustus uit op single.

Samen met de andere twee nieuwe nummers staat 'Vaag En Stil' ook op het album 'Het Complete Hitoverzicht', dat 12 september verschijnt. De sterfdag van Hazes, 23 september, wordt op meerdere wijzes herdacht: een herdenkingsavond in Ahoy, de onthulling van een standbeeld in De Pijp, een documentaire van Ivo Niehe (die ook op dvd verschijnt), een televisieserie op de Tros en een boek van weduwe Rachel.