RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Wolter Kroes

Naam: Wolter Kroes
Geboren: 24 december 1968
Website: wolterkroes.nl
Facebook: facebook.com/wolter.kroes
Biografie:
“Mijn carrière heeft zich in alle rust opgebouwd en dat maakt dat ik ook altijd een nuchtere artiest ben gebleven, die met ...hard werken en het volgen van zijn passie een eigen plekje heeft veroverd in het Nederlandse muzikale landschap”, aldus Wolter. Grote hits zijn natuurlijk Ik Heb De Hele Nacht Liggen Dromen, inmiddels een Nederlandstalige evergreen, en Viva Hollandia. Maar ook tracks als Ik Ben Je Prooi blijven steeds maar weer terugkomen. Na eerdere hits in 2000 en 2010 schopt Ik Ben Je Prooi het in 2014 wederom tot de hoogste regionen van de hitlijsten, ditmaal in duet met Utopia-bewoonster Isabella. “Ik ben begonnen als feestzanger, maar heb daarna altijd mijn muzikale hart gevolgd. Soms werd het meer volks, soms meer pop, soms meer ingetogen en kwetsbaar. Het pakte wat betreft hits soms heel goed uit, soms wat minder. Maar het was muzikaal altijd oprecht waar ik op dat moment als artiest en mens stond. Je merkt dat sommige liedjes na een paar jaar pas tot volle wasdom komen, zoals Ik Ben Je Prooi. Heel bijzonder om mee te maken.”

De ontwikkeling van Wolter Kroes vertaalde zich ook naar de bühne, waarop hij lange tijd de meest geboekte artiest van Nederland was. Zijn onverwoestbare podiumreputatie maakte dat hij zowel de Heineken Music Hall als Ahoy meerdere malen tot de nok toe uitverkocht. “Ooit wil ik nog eens een stadion vullen, dat lijkt me machtig. Op dit moment van mijn leven echter heb ik meer rust ingebouwd, sta ik niet meer avond aan avond op het podium en verdeel ik mijn energie beter. Enerzijds zijn er de optredens in het land. Zalen en feesttenten plat spelen, dat zal ik altijd met enthousiasme en liefde blijven doen. Daarnaast zijn er de laatste jaren de theatershows en die zijn veel meer gebalanceerd. Daar kan ik zowel een ingetogen ballad zingen als een uitbundig feest neerzetten met mijn band en mezelf als artiest in de volle breedte laten zien. Waarbij ik in alle gevallen na afloop altijd nog even blijf hangen om met het publiek te praten. Ik wil weten wat hen raakt en hoe ze het vonden. Daar doe ik het voor.”

In het contact met de mensen, ontplooit Kroes zichzelf steeds meer als allrounder. In 2012 doet hij mee aan het tv-programma Maestro, waarin hij het dirigentstokje oppakt. Een jaar later boort hij zijn muzikale talent aan door deelname aan Mattheus Masterclass en in 2014 gaat hij als gezicht van de Vriendenloterij langs de deur om mensen hun prijzen te overhandigen. “Hier geldt ook weer dat ik mezelf wil ontwikkelen, mezelf blijf uitdagen om te zien wat ik kan. Niet vanuit de drang om met mijn kop op televisie te komen, wel vanuit de altijd aanwezige drang om mensen te raken en blij te maken. Dat is en blijft mijn allerbelangrijkste drijfveer.”
Biografie Wolter Kroes:
Wolter Kroes is vooral bekend van zijn hits "Ik heb de hele nacht liggen dromen", "Niet Normaal" en de nummer 1-hit "Viva Hollandia". In 1973 krijgt Kroes op 5-jarige leeftijd drumles van de Volendamse drummer Jan Keizer. In 1988 wint Kroes een talentjacht in een discotheek in Wormerveer en in 1989 verschijnt zijn debuutsingle "Ik mis je elke dag een beetje meer".

Enkele jaren later krijgt Kroes een contract aangeboden door Willem van Kooten. De echte doorbraak komt in 1995 met "Laat me los". Het werd zijn eerste hit. Daarnaast stond het eerste album van Wolter Kroes zeven weken in de Album Top 50. Kroes zingt op dit album onder andere een duet met Willeke Alberti.

De volgende cd De wereld in uit 1997 werd ook een succes. In 2004 zong Kroes op de begrafenis van André Hazes, waarna in november 2005 de cd Laat me zweven uitkwam. In september 2007 bereikte Niet normaal de vierde plaats in de Single Top 100. Een klein jaar later behaalde Kroes zijn eerste nummer één-hit in juni 2008 met het EK voetballied Viva Hollandia.