Utrechtse (87) slachtoffer laffe overval in haar eigen woning

UTRECHT - Een 87-jarige vrouw die aan de Prins Bernhardlaan in Utrecht woont, is op donderdagavond 6 november 2019 rond 23:00 uur overvallen in haar eigen huis. Ze lag al te slapen toen ze werd gewekt door gebonk. Niet veel later staat ze tegenover drie overvallers. Sindsdien heeft het slachtoffer slapeloze nachten en schrikt ze van elk geluid dat ze hoort vertelt haar dochter. "Heel emotioneel kan ze zijn, angstig, vooral als ze naar bed gaat. Ze controleert of alles goed dicht zit. Ze is gauw in de war en vergeetachtig, het heeft heel veel met haar gedaan".
bewakingsbeeld
Op bewakingsbeelden is te zien hoe drie mannen en een vrouw op de avond van 6 november de centrale hal van het seniorencomplex binnenkomen. Eén man blijft in de hal op de uitkijk staan, terwijl drie overvallers naar het appartement van het slachtoffer gaan. Met een koevoet breken ze de deur open.
slaapkamer
De vrouw wordt wakker door lawaai. Ze gaat kijken en staat dan oog in oog met de overvallers. Ze wil gillen, maar er wordt direct een hand op haar mond gedrukt en ze wordt in een stoel geduwd. Ook wordt ze bedreigd vertelt haar dochter. "Ze moest stil zijn. Er werd tegen haar gezegd 'mond houden' anders doen we je wat". Eén man blijft bij de vrouw, terwijl de anderen sieraden en een paar honderd euro stelen.
leidingen
Het slachtoffer vermoedt dat ze de man die haar mond afdekte, eerder heeft gezien. Wanneer dat was, kan ze zich niet herinneren, maar wel dat hij bij haar thuis was geweest, omdat er iets met haar leidingen mis zou zijn. De man beweerde toen dat ze direct haar huis moest verlaten, maar ze vertrouwde dit niet en is toen thuis gebleven.
impact
De 87-jarige vrouw heeft afgelopen jaar al vaker te maken gehad met bedreigende situaties. Zo is vorig jaar haar pinpas gestolen, is er in oktober al geprobeerd in te breken en in november dus de overval in haar woning. Vooral de impact van de overval is groot. Haar dochter kan er niet over uit dat er mensen zijn die dit anderen aandoen. "Het is misschien gemeen om te zeggen, maar je hoopt dat ze dat zelf eens meemaken en dan met hun moeder of oma. Kijken of ze dan toch een beetje berouw krijgen."
Overvallers in de centrale hal van het appartementencomplex
Overvallers in de centrale hal van het appartementencomplex © Politie Midden-Nederland
signalementen
Verdachte 1
- blanke/lichtgetinte huidskleur
- fors postuur
- kort, donker haar
- korte, donkere baard
- zwarte gewatteerde jas, capuchon
- rode plastic tas
Verdachte 2
- blanke/lichtgetinte huidskleur
- normaal postuur
- zwarte jas
- zwart petje, print rode rozen, groene blaadjes
- zwarte handschoenen
Verdachte 3
- blanke/lichtgetinte huidskleur
- fors/gezet postuur, bierbuikje
- zwarte jas, vermoedelijk van het merk The North Face
- donkerblauwe muts, Nike
- een witte en een zwarte handschoen
Verdachte 4
- blanke/lichtgetinte huidskleur
- zwarte jas
- zwarte hoofddoek
Op latere beelden heeft de vrouw haar hoofddoek afgedaan. Ze heeft bruin haar en draagt het haar vast met een clip.
tips?
Weet u meer over deze laffe overval op donderdagavond 6 november 2019 rond 23:00 uur aan de Prins Bernhardlaan in Utrecht? Laat het weten aan de politie. Uw tips kunnen helpen de daders te vinden. Bel met de tiplijn op 0800-6070 of Meld Misdaad Anoniem 0800-7000.
Fragment uitzending
Uitzending 29 februari, 25 april & 18 juli

2020

Bureau Hengeveld is een samenwerking tussen RTV Utrecht, Politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.