Schilderij van 15 miljoen euro gestolen uit museum

LEERDAM - Uit het museum 'Hofje van mevrouw Aerden' in Leerdam, is het schilderij 'Twee lachende jongens' van Frans Hals gestolen. De waarde wordt geschat op 15 miljoen euro.

alarm

In de nacht van dinsdag 25 op woensdag 26 augustus gaat rond 03.30 uur het inbraak-alarm van het museum af. Het schilderij blijkt verdwenen. Het was al twee keer eerder gestolen, daarna werd het museum strenger beveiligd, maar toch heeft de inbreker of inbrekers kans gezien het opnieuw te stelen.
Het museum aan de Huisgracht
Het museum aan de Huisgracht

spanband

Uit onderzoek blijkt dat de dader of daders het museum via de achterkant aan de Huisgracht zijn binnengekomen. Na de diefstal zijn ze gevlucht over de stadsmuur via een spanband die ze hadden bevestigd aan de vlaggenmast in de tuin van het museum.
De Lingedijk
De Lingedijk

scooter

Rond 03.15 uur zijn de daders vermoedelijk gezien op een scooter op de Lingedijk ter hoogte van restaurant De Beren. Op de scooter zaten 2 personen en ze reden richting het museum. Rond 03.30 uur zijn er wéér twee personen op een scooter gezien die vanuit de richting van het museum kwamen en één van hen had een groot voorwerp onder zijn arm, waarschijnlijk het schilderij.

tips

Het schilderij is niet heel groot; zo'n 56 cm breed en 68 cm lang, misschien is opgevallen dat iemand het bij zich had. Het museum is al sinds de corona-periode gesloten, misschien dat er zich voor die tijd verdachte situaties hebben voorgedaan. Zo ja, dan hoort de politie dat graag. Melden kan via 0800-6070 of anoniem 0800-7000.
fragment uitzending
Uitzending 2 september 2020.
Bureau Hengeveld is een samenwerking tussen RTV Utrecht, Politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.