Instellingen

Burgemeester Dijksma bedreigd

© Politie
UTRECHT - Steeds vaker worden bestuurders en politici bedreigd. Woensdag 6 oktober was het raak in Utrecht. In twee tunnels waren tekeningen aangebracht gericht aan burgemeester Dijksma en landelijke politici.
Burgemeester Dijksma van Utrecht.
Burgemeester Dijksma van Utrecht. © Femke van den Heuvel

Tunnels

Op de muur van de Leidseveertunnel in het centrum, was een galg getekend met een pop, met daaronder de naam van burgemeester Dijksma van Utrecht. Even verderop, op de muur van de Daalsetunnel, waren meerdere galgen getekend. Op andere tekeningen in die tunnel stonden namen van landelijke politici. Die tekeningen wil de politie in verband met daderwetenschap nu niet laten zien, maar ze zijn net zo ernstig als de bedreiging aan het adres van burgemeester Dijksma.
De tekeningen in de Daalsetunnel gericht aan landelijke politici
De tekeningen in de Daalsetunnel gericht aan landelijke politici © Politie

Publieke functie

Iemand met een publieke functie met de dood bedreigen neemt de politie hoog op. Bestuurders en politici moeten ongestoord hun werk kunnen doen en zich veilig kunnen voelen.

Getuigen

De politie komt graag in contact met mensen die weten wie de tekeningen heeft of hebben aangebracht. Als er mensen zijn die met eigen ogen hebben gezien dat de tekeningen werden gemaakt, mogen dat ook doorgeven.

Overeenkomst

De overeenkomst tussen de tekeningen, qua stijl, is groot. Bovendien zit er er hemelsbreed maar 300 meter tussen de Daalsetunnel en de Leidseveertunnel. De recherche gaat er daarom vanuit dat dezelfde verdachte of verdachten ervoor verantwoordelijk zijn. Wanneer ze zijn aangebracht is niet duidelijk. Het kan goed zijn dat het in beide tunnels vlak na elkaar is gedaan, maar het kan ook zo zijn dat dit op geheel verschillende tijdstippen is gebeurd.
Was u getuige van het aanbrengen van de tekeningen in de Utrechtse tunnels, of weet u iets over de maker of makers? Geef alles wat u weet door via de tiplijn: 0800 - 6070 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000.
Burgemeester Dijksma bedreigd in graffititekening
Uitzending 13 oktober 2021
Bureau Hengeveld is een samenwerking tussen RTV Utrecht, Politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.