Kijkers Bureau Hengeveld lossen 22 zaken op

© RTV Utrecht
PROVINCIE UTRECHT - Het afgelopen jaar kon de politie Midden-Nederland 22 zaken het predicaat 'opgelost' geven dankzij kijkers van Bureau Hengeveld. Veel zaken gingen over babbeltrucs uitgehaald door zogenaamde bankmedewerkers.

Pinpas

''Door de coronacrisis zagen we minder inbraken, maar meer babbeltrucs en zoals zo vaak zijn oudere mensen vaak het slachtoffer. Sommigen raakten tienduizenden euro's kwijt, heel pijnlijk.'' Zegt Sacharko Broere, sinds 2012 presentator van het programma.

Pinners

In de uitzending worden personen getoond die geld opnemen met de gestolen passen. Niet zelden gaat het om jonge verdachten. Op verzoek van het Openbaar Ministerie wordt het gezicht dan onherkenbaar gemaakt. Gehoopt wordt dat de verdachte zichzelf herkend en zich meldt. Als dat niet gebeurd wordt de pinner in een latere uitzending wél herkenbaar getoond.

Onbegrip

''Niet iedereen stelt het op prijs als we de dader in eerste instantie blurren'', zegt Broere. ''Vooral online wordt dat onbegrip geuit. Ergens snap ik die reactie, want je wil de boef toch pakken? Maar als gaat om een jongen of meisje die misschien nog geen 18 is, moeten we extra voorzichtig zijn. Eenmaal online gaat een foto nooit mee weg.''

Meer tips

In 2021 werden in Bureau Hengeveld 141 zaken behandeld en kwamen er 529 tips binnen. Dat zijn ruim 100 tips meer dan vorig jaar. Politiewoordvoerder Suzanne Lesquillier; ''De cijfers laten zien dat kijkers een grote bijdrage leveren bij het oplossen van politiezaken. Daar zijn we natuurlijk heel blij mee en we hopen dat ook in 2022 veel tips binnen blijven komen. Want, elke tip kán het verschil maken.''

Samenwerking

Het opsporingsprogramma is een samenwerking tussen politie Midden-Nederland, het Openbaar Ministerie en RTV Utrecht. Sinds 2003 is het een vast onderdeel van de programmering van de regionale omroep.