Vrouw(74) raakt kostbare sieraden kwijt aan oplichter

© RTV Utrecht
Montfoort - UPDATE 7 februari 2023: De gezochte verdachte heeft zich vandaag gemeld bij de politie.
Een vrouw geeft haar bankpas mee aan oplichters via de inmiddels bekende babbeltruc. Maar dit is voor de daders nog niet genoeg, want ze weten haar ook voor 30.000 euro aan sieraden te ontfutselen.
Op 12 september rond 15.30 uur belt een zogenaamde bankmedewerker het 74-jarige slachtoffer uit Montfoort. Hij heeft wat vreemde transacties gezien op haar rekening en voor de zekerheid moet ze haar pas doorknippen en in een envelop doen. Iets later komt een koerier langs om haar bankpas en bijbehorende randomreader op te halen. Voor de veiligheid moet de vrouw al die tijd aan de lijn blijven en mag ze geen gebruik maken van haar computer en mobiele telefoon, zo zegt de medewerker. Terwijl dit gesprek door gaat, komt een man de Hema in Montfoort binnen en rekent twee powerbanks af met de pas van het slachtoffer.

Taxatie van sieraden

Twee uur later is de vrouw nog steeds aan de telefoon met de bankmedewerker. Blijkbaar merkt de oplichter dat er meer te halen is en hij vraagt of zij ook nog spullen van waarde in huis heeft. Dit kan zij dan het beste laten taxeren voor de verzekering. Toevallig kan de medewerker hier ook wel voor zorgen, zo legt hij uit. Even later komt dezelfde koerier weer langs en de vrouw geeft haar sieraden ter waarde van ruim 30.000 euro mee. Wanneer de koerier is vertrokken, wenst de medewerker het slachtoffer nog een fijne avond en wordt de verbinding verbroken.

Tips

In deze fase van het onderzoek is de politie op zoek naar de man die in de Hema betaalt met de bankpas van het slachtoffer. Herkent u deze man, twijfel dan niet en bel met één van de tipnummers: 0800-6070 of anoniem 0800-7000.
Uitzending 30 november 2022
Bureau Hengeveld is een samenwerking tussen RTV Utrecht, Politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.