16e eeuws schilderij gestolen

© politie Midden-Nederland
Eemnes - Bankpasfrauders weten bij een oudere dame meerdere dure spullen te stelen, waaronder een schilderij uit het begin van de zestiende eeuw.
Maandag 28 november is een oudere dame alleen thuis. Rond 19:30 uur wordt ze gebeld op haar vaste lijn. Een man stelt zich voor als medewerker van ABNAMRO. Hij vertelt dat er geprobeerd is om geld van haar rekening over te boeken. Ze moet aan de lijn blijven tot er iemand langskomt om het voor de zekerheid te verifiëren.

Waardevolle spullen

Er wordt aangebeld en er staat inderdaad een man voor de deur die zegt dat hij van de bank is. Ze laat hem binnen en hij vraagt om haar pinpas. Ze geeft hem twee passen en dan vraagt hij of ze ook waardevolle spullen in huis heeft die hij veilig kan stellen.
© politie Midden-Nederland

Pieter Coecke van Aelst

De man pakt een schilderij van de muur. Het gaat om een werk uit de eerste helft van de zestiende eeuw met als titel; 'Tronende Maria met kind voor een stad met de aartsengel Gabriel, die een lelie aanbiedt.' Het is gemaakt door de Vlaamse schilder Pieter Coecke van Aelst. Het werk is olieverf op getoogd paneel, hout dus, met een vergulde lijst. Het formaat is 90 bij 60 cm. Het heeft een grote emotionele waarde voor de vrouw.
De man nam ook een Engelse Empire-stijl klok mee, een gouden armband en een gouden horloge.
© politie Midden-Nederland

Gepind in Overvecht

Na ongeveer 15 minuten vertrekt de man. De vrouw belt één van haar dochters om te vertellen wat er allemaal gebeurd is. Die komt meteen langs en belt de bank om de rekeningen te laten blokkeren. Maar van beide rekeningen is al geld gepind bij winkelcentrum Overkapel in Utrecht Overvecht. In totaal 1300 euro.

Pinner aangehouden

Die pinner is inmiddels aangehouden. Hij was betrokken bij een andere zaak, die onderzocht werd door een andere politie-eenheid. Maar helaas had hij de gestolen goederen van déze zaak niet in bezit en wil ook niet zeggen waar ze zijn. De ontvreemde spullen hebben niet alleen een flinke economische waarde, ook emotioneel. Het slachtoffer wil ze heel graag terug. Bel 0800-6070 of anoniem 0800-7000.
Uitzending 11 januari 2023
Bureau Hengeveld is een samenwerking tussen RTV Utrecht, Politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.