Brandweer aangevallen met zwaar vuurwerk tijdens Oud en Nieuw

© Menno Bausch
Zeist - Tijdens het blussen van een autobrand wordt de brandweer bekogeld met zwaar vuurwerk. De inzet moet daardoor worden afgebroken.
Het speelde zich allemaal af op de parkeerplaats bij flat 80 aan de Nijenheim in Zeist. Om 01:15 uur in de nieuwjaarsnacht staat een auto in brand. Omwonenden bellen 112 en de brandweer komt ter plaatse.

Auto in vlammen op

Als de brandweer de vlammen te lijf gaat komt een groep van zo'n 20 jongeren dreigend dichterbij. Ze gooien zwaar knalvuurwerk in de richting van de brandweermannen. Die trekken zich terug. Het is niet langer veilig om te blussen en de brandweer vertrekt onverrichter zake. De auto gaat volledig in vlammen op. Later wordt de groep met politiehonden teruggedreven.
Je kunt eigenlijk niet over vuurwerk spreken, er werd met explosieven gegooid naar zowel brandweer als politie.
Jan Hazeleger, sectorcommandant brandweer VRU
De politie neemt het zeer hoog op. Op dit moment wordt onderzoek gedaan naar de groep. De politie komt graag in contact met mensen die weten wie hierbij betrokken waren. Dit soort geweld tegen hulpverleners is absoluut onacceptabel.
© Menno Bausch

Hogere strafeis

Het Openbaar Ministerie hanteert een 200 procent hogere strafeis in geval van agressie en geweld tegen werknemers met een publieke taak en andere functionarissen die werkzaam zijn in het publieke domein.
Tips over de mensen die met het vuurwerk naar de brandweer gooiden, kunt u doorgeven via de tiplijn: 0800 - 6070 óf via Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000. Heeft u een filmpje gemaakt met uw telefoon? Dan kunt u die uploaden via politie.nl/upload.
Uitzending 11 januari 2023
Bureau Hengeveld is een samenwerking tussen RTV Utrecht, Politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.