Nep-agent besteelt echtpaar voor duizenden euro's

© RTV Utrecht
Zeist - UPDATE 23 MAART: de verdachte heeft zichzelf bij de politie gemeld. Het gaat om een 30-jarige man uit Eindhoven. Zaak opgelost!
Een ouder echtpaar wordt telefonisch bang gemaakt door een nep-agent en onder druk gezet om dure spullen af te geven. Met de pinpassen wordt veel geld gepind.
Op een donderdagavond in oktober belt een man met een Surinaams accent. Hij stelt zich voor als politieagent en heeft de zorgwekkende boodschap dat hun levens in gevaar zijn. De 72-jarige man schrikt en luistert nauwgezet naar het verhaal van de zogenaamde agent. Die stelt hem vragen over een verdachte transactie op de bankrekening. Dan krijgt de man argwaan en hangt op.

Boos

Hij wordt meteen teruggebeld, door die nepagent, die heel boos is dat de man ophing. Want hij maakt zich grote zorgen over de veiligheid van meneer en zijn vrouw. Dan krijgt het slachtoffer toch het idee dat het menens is en volgt alle instructies op. Hij moet hun pinpassen, inlogcodes en digipassen in een envelop stoppen, want er komt die avond een koerier langs om het op te halen en veilig te stellen. Daarnaast moet hij ook de laptop, tablet, mobiele telefoons en andere waardevolle spullen verzamelen en meegeven aan de koerier.
© politie Midden-Nederland

Koerier

Om ongeveer 22:10 uur staat de koerier voor de deur. De vrouw doet open, want haar man is nog in de kelder op zoek zijn waardevolle postzegelverzameling. Ze biedt de koerier een kop koffie aan. Het is een goed verzorgde man met een Brabants accent. Een uur later vertrekt hij met de spullen, aangevuld met een waardevol schilderij dat aan de muur hing. Rond 00:15 uur, gaat wéér de telefoon. Deze keer is het een vrouw die vertelt dat de spullen veilig zijn aangekomen en in een kluis liggen. Ze heeft nog wat vragen. Zo wil ze onder andere weten wat de waarde van het schilderij is. Het is een portret van Beatrice d'Este, een prinses uit de Italiaanse renaissance, gemaakt in de 15e eeuw.

Pinnen

Als de volgende dag de spullen niet terugbezorgd worden, belt de man de politie en beseft dat ze te maken hebben gehad met oplichters. Die hebben alle gelegenheid gehad om de bankrekening te plunderen. In totaal is er meer dan 10.000 euro verdwenen. Deels door overboekingen naar andere rekeningen, deels door pintransacties. En ook het schilderij en de dierbare postzegelverzameling zijn ze dus kwijt.

Tatoeage

Het enige aanknopingspunt om de gestolen spullen van het echtpaar terug te vinden, zijn de beelden van de pinautomaat waar één van de oplichters heeft gepind. Daarop is hij goed te zien. De man pint bij een Geldmaat in Eindhoven. Een opvallend detail is de kleine tatoeage op zijn rechterhand.

Waarschuwing

Iedereen moet weten dat de politie nooit bankpassen of dure spullen ophaalt om veilig te stellen. Dus als iemand zoiets voorstelt, ga er niet op in. Gooi de telefoon op de haak. Want het gaat om oplichters, ook al klinken ze nog zo betrouwbaar.
De man op de foto wordt dus gezocht, al is hij niet de enige die in het complot zit. Heeft u een idee wie dit is? Twijfel dan niet en bel de tiplijn: 0800 - 6070 of Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000.
Uitzending 18 januari 2023
Bureau Hengeveld is een samenwerking tussen RTV Utrecht, Politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.