Wie is deze man die een explosie veroorzaakte bij een woning in IJsselstein?

© RTV Utrecht
IJsselstein - UPDATE 6 JULI: De politie heeft een 18-jarige man aangehouden op verdenking van mogeijke betrokkenheid bij de explosies.
Bij twee woningen werd brand gesticht en ontplofte een explosief. Van beide incidenten is bewakingsbeeld.
Op maandagmiddag 6 maart ontstaat rond het middaguur een kleine brand bij de voordeur van één van de woningen in de Spanjestraat, daarna klinkt een harde knal.
© politie Midden-Nederland
Op bewakingsbeelden is de vermoedelijke dader (zie beginfoto) te zien. Hij loopt via de tuin van de buren naar de woning. Hij draagt donkere kleding en opvallende zwart met rode sneakers. De politie is snel ter plaatse, zet de omgeving af en start een onderzoek. De brand veroorzaakte vooral veel roetschade, de bewoners bleven ongedeerd.

Verkeerde huis?

De kans is aanwezig dat de dader het verkeerde huis op de korrel had, want die avond vindt er een incident plaats bij een woning vlak om de hoek, in de Italiëlaan.
© politie Midden-Nederland
Bij die woning ontploft een explosief. De woning heeft hetzelfde huisnummer als die in de Spanjestraat. Ook hier komt de politie ter plaatse en ook hier wordt de straat afgezet. Bij deze explosie raakte de voordeur en de ruit ernaast flink beschadigd. Ook hier bleven de bewoners gelukkig ongedeerd. Hun woning is op last van de burgemeester gesloten.

Dezelfde dader?

Of dit explosief door dezelfde persoon is geplaatst is niet duidelijk. De tweede explosie, aan de Italiëlaan, is vanuit de verte gefilmd door een beveiligingscamera die aan de overkant van de Utrechtseweg hangt. Op het beeld is te zien hoe iemand wegrent en hoe iemand met een hondje langsloopt.
Op het moment van de explosie, reed er veel verkeer over de naastgelegen Utrechtseweg. Misschien heeft een automobilist iets gezien. Misschien is er iemand die de verdachte heeft zien wegrennen.
Veel vragen over deze explosie en brandstichting; hebben we te maken met dezelfde dader? Was er sprake van een vergissing bij de brandstichting aan de Spanjestraat? En natuurlijk de vraag; wie is de man die door de tuin van de buren loopt? Alle informatie is welkom.
Bellen kan naar de tiplijn: 0800 - 6070. Noem je liever niet je eigen naam, maar wil je wel een tip doorgeven? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000.
Uitzending 22 maart 2023
Bureau Hengeveld is een samenwerking tussen RTV Utrecht, Politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.