DNA-spoor gevonden op explosief bij woning in Nieuwegein

© Koen Laureij
Nieuwegein - Bij een woning aan de Postwagendrift in Nieuwegein zijn in korte tijd twee explosieven tot ontploffing gebracht. Daarbij raakte niemand gewond. Maar de onrust in de buurt is groot. De politie onderzoekt de zaak.

Eerste explosie

De eerste explosie vond plaats rond 3.30 uur in de nacht van donderdag 3 op vrijdag 4 augustus. Buurtbewoners hoorden een harde knal en hoorden meteen een motor of scooter wegrijden. De politie en brandweer kwamen ter plaatse en zetten de omgeving af. Een paar dagen later werd de woning op last van de burgemeester gesloten.

Dader in beeld

De videodeurbel van de woning heeft de persoon die het explosief plaatst vastgelegd. Het is niet heel duidelijk te zien, maar uit de beelden is op te maken dat deze dader aan één hand geen handschoen draagt.

DNA-spoor op explosief

Bij het onderzoek ontdekken forensisch rechercheur een DNA-spoor op de resten van het explosief. Dat spoor wordt verder onderzocht en er wordt gekeken of er een match is met iemand in de DNA-databank.

Tweede explosie

Ondanks de sluiting van de woning werd in de nacht van vrijdag 11 op zaterdag 12 augustus rond 4.30 uur weer explosief afgestoken bij deze woning. Ook deze keer hoorde omwonenden een brommer, scooter of motor wegrijden.

Scooter en vluchtroute

Beide keren hoorden omwonenden vlak na de knal een scooter, motorscooter of motor hard wegrijden. Een deel van de vluchtroute is inmiddels in kaart gebracht.
Wat opvalt is dat de dader beide keren waarschijnlijk dezelfde route heeft afgelegd: hij kwam aanrijden via de Noordestedeweg richting de Postwagendrift en reed ook weg via de Noordstedeweg. Op 4 augustus is er ook vlak na de explosie een scooter gezien op de Herenstraat.

Tips en beelden uploaden

Heb je informatie over de achtergrond van deze explosies? Dan wil de politie graag met je spreken. Contact opnemen kan door te bellen met de tiplijn: 0800 - 6070 of met Meld Misdaad Anoniem. Online een tip doorgeven of beelden uploaden kan via het tipformulier van de politie.
Uitzending 16 augustus & 13 september 2023
Bureau Hengeveld is een samenwerking tussen RTV Utrecht, Politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.