Ouder echtpaar bang gemaakt door oplichters en bestolen

© Politie Midden-Nederland
IJsselstein - Een ouder echtpaar krijgt een onheilspellend telefoontje van een zogenaamde bankmedewerker en wordt vervolgens opgelicht.
De man van het stel krijgt op een vrijdagavond een telefoontje. De oplichter doet zich voor als bankmedewerker en valt meteen met de deur in huis; het echtpaar is in levensgevaar en hij verbindt de man zogenaamd meteen door met de politie voor verdere hulp en instructies.

Vuurwapen

Dan volgt er een verhaal waar de man nog angstiger van wordt. Het verhaal is dat de politie een auto aan de kant heeft gezet en dat tijdens het doorzoeken van de auto een vuurwapen en een briefje met de adresgegevens van het echtpaar is gevonden. Eén van de inzittenden zou zijn aangehouden, maar een ander zou zijn ontkomen en die zou naar hen op weg zijn om ze te overvallen. Met dit verhaal maken ze de man ontzettend bang.

App

De uren daarna houden ze hem letterlijk aan het lijntje door hem steeds heen en weer te verbinden tussen de nep-agent en de nep-bankmedewerker die het verhaal allemaal heel geloofwaardig laten overkomen. De bankmedewerker laat hem een app installeren, zodat de rekening geblokkeerd kan worden. Om nog wel bij zijn geld te kunnen, wordt er een tijdelijke rekening geopend waar hij meerdere geldbedragen naar moet overmaken, zich totaal niet bewust van dat hij daarmee geld rechtstreeks in de schoot van de oplichters werpt.

Hotel

Ze houden hem echt tot diep in de nacht bezig. Om 04:00 uur krijgt hij weer telefoon, het is weer die zogenaamde agent. Die benadrukt dat de man echt in levensgevaar is en dat hij op kosten van de bank drie weken in een hotel mag onderduiken. Verder krijgt hij de instructie om alle kostbare spullen en contant geld mee te geven aan een koerier die nog geen kwartier later al voor de deur staat.
Als de koerier weg is met het tasje sieraden en geld, besluit de man toch maar even voor de zekerheid zelf met de politie te bellen. En dan komt hij tot zijn ontsteltenis tot de ontdekking dat hij slachtoffer is van een stel oplichters.

Minderjarig?

Achter deze uitgekookte vorm van oplichting zitten meerdere personen. We kunnen één van hen laten zien; namelijk het meisje of de vrouw die met de pas van dit slachtoffer geld opneemt. Waarschijnlijk is dit hetzelfde meisje of vrouw die als koerier bij het slachtoffer aan de deur stond om de pas en sieraden op te halen. Haar gezicht is voorlopig geblurd, omdat zij mogelijk nog minderjarig is.
Ze heeft een lichte huid en is niet groot, ongeveer 1 meter 65. Ze heeft een slank postuur. Onder de zwarte capuchon heeft ze lang blond haar in een strakke middenscheiding, dat weten we uit de omschrijving die het slachtoffer gaf. Ook zien we dat ze een sigaret rookt. Mochten we na deze uitzending niet achter haar identiteit komen, dan laten we dit beeld binnenkort zónder blur zien.
Weet jij wie dit is? Neem dan contact op met één van de tipnummers. Ben jij dit? Dan kun je je het beste zelf melden bij het dichtstbijzijnde politiebureau.
Uitzending 6 2023
Bureau Hengeveld is een samenwerking tussen RTV Utrecht, Politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.