RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Straatroven op fietspad langs A28

1/4
ZEIST - In juni en oktober vonden drie straatroven plaats op het fietspad langs de A28 ter hoogte van het ecoduct bij Soesterberg. De straatroven vertonen veel overeenkomsten en zouden gepleegd kunnen zijn door dezelfde daders.


STRAATROOF 1

De eerste straatroof was op zondagavond 4 juni. Rond 20.10 uur rijdt een 18-jarige man op zijn snorscooter over het fietspad. Een vriend zit bij hem achterop. Als ze dichterbij het wildviaduct komen, zien ze dat daar een jongen met krukken zitten die hun aandacht trekt.

De twee jongens op de fiets stoppen om te kijken wat er aan de hand is. Dan springen er plotseling twee andere jongens uit de struiken te voorschijn. Eén van hen heeft een mes in zijn handen en daarmee bedreigt hij de twee vrienden.

De struikrovers eisen hun spullen. Een van de twee daders schopt de 18-jarige man onderuit. Die rolt het talud af. Als hij weer wil opstaan, krijgt hij een harde trap in zijn gezicht. En ondertussen berooft de andere dader zijn vriend van z'n telefoon.

De slachtoffers weten dan rennend weg te vluchten. En dan zien ze dat de straatrovers én de jongen met de krukken wegrennen richting Soesterberg.

Diezelfde avond wordt één van de verdachten aangehouden. Een paar dagen later houdt de politie een tweede verdachte aan. De derde verdachte wordt nog gezocht.


SIGNALEMENT

Verdachte 1
- lichtgetinte huidskleur
- 18 jaar
- 1.90m
- breed postuur

Hij droeg een groen petje met daarop in witte letters het merk 'Dsquared2' Het petje op dit plaatje is zwart, maar volgens het slachtoffer had de dader een groene variant op.


STRAATROOF 2

Op zaterdagavond 17 juni vindt de tweede straatroof plaats. Een 17-jarige jongen uit Utrecht rijdt op zijn bromscooter die avond rond 23.00 uur op de Universumlaan, die naar het ecoduct leidt.

De jongen dacht dat hij een afspraakje met een meisje had dat hij via snapchat ontmoet had. Hij moet aan het eind van de Universumlaan zijn. Als hij daar aankomt, staat daar niet het meisje met wie hij een afspraakje denkt te hebben. Wel springen er twee jongens vanachter een boom tevoorschijn en bedreigen hem met een vuurwapen.

Ze hebben hun gezichten bedekt. Eén van hen draagt een zogenaamd Anonymous-masker. Eén van hen schopt hem flink en ze beroven hem van zijn spullen; telefoon, portemonnee en zijn dure merkschoenen. Vervolgens gaan ze ervandoor op de scooter van het slachtoffer.

De scooter wordt een dag later brandend aangetroffen op de Kampdwarsweg in Soesterberg.


SIGNALEMENTEN

Verdachte 2
- Anonymous masker
- 1.90m
- breed postuur
- zwart bomberjack
- zwarte broek & handschoenen

Verdachte 3
- blanke huidskleur
- 1.80m
- slank postuur
- bruine ogen
- donker, wijd vest
- zwarte muts & sjaal voor zijn gezicht


STRAATROOF 3

Op zondag 1 oktober fietst een 39-jarige man uit Zeist op z'n mountainbike over het fietspad aan de Kampweg, in de richting van Zeist.

Hem overkomt hetzelfde; er springen twee jongens uit de bosjes, één van hen bedreigt hem met een vuurwapen en eisen zijn spullen. Dan komt er een derde straatrover bij staan, die heeft een zilveren masker voor zijn gezicht en een ploertendoder (een soort uitschuifbare wapenstok) in zijn handen. Ze beroven hem van zijn telefoon, rugzak en mountainbike en gaan er dan fietsend vandoor; één van hen dus op de fiets van het slachtoffer.


SIGNALEMENTEN

Verdachte 4 + 5
- 1.70m
- donkere kleding & petje
- één van hen sprak Nederlands met Marokkaans/Turks accent

Verdachte 6
- 1.80m
- donkere kleding
- zilveren masker
Deze laatste verdachte was volgens het slachtoffer opvallend rustig, de andere twee waren duidelijk meer gespannen.

Weet u meer van de straatroven op 4 juni, 17 juni en 1 oktober? Of weet u wie er mee te maken hebben? Twijfel dan niet en bel de tiplijn: 0800 - 6070. Kent u de daders en durft u niet uw naam te noemen; bel dan met Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000.

Uitzending 13 december 2017

Bureau Hengeveld is een samenwerking tussen RTV Utrecht, Politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie

Reageren op dit bericht? Mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Overzicht Bureau Hengeveld