RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Opgepast voor oplichting via Whatsapp

UTRECHT - UPDATE 29 NOVEMBER: Door tips van kijkers is de identiteit van de verdachte bekend.

Oplichters zijn erg creatief in het bedenken van nieuwe manieren om geld te stelen. Een man uit Groningen werd onlangs voor een paar duizend euro opgelicht via Whatsapp. Een man neemt dat geld op bij pinautomaten in Utrecht.

BROER

De man uit Groningen krijgt op een dag een appje van zijn broer met de boodschap dat zijn telefoonnummer gewijzigd is. Omdat er een profielfoto van zijn broer bij het nummer staat, denk hij er verder niet bij na en slaat het nieuwe nummer op. Even later krijgt hij weer een appje vanaf het nieuwe nummer van zijn broer; hij moet dringend wat rekeningen betalen maar er is een storing bij zijn bank, en of hij het geld wil voorschieten.

ARGWAAN

Kort na de eerste betalingen, komt de broer met nog twee betalingsverzoeken. Dat vindt de man toch een beetje vreemd en probeert telefonisch contact te krijgen. Dat mislukt, de verbinding wordt steeds verbroken. Dan volgt er een appje waarin gezegd wordt dat het niet lukt om verbinding te krijgen, maar dat zijn dochter hem even zal bellen en daarbij noemt hij de werkelijke naam van de dochter van die broer.

BANK

De man is gerustgesteld en betaalt ook die twee rekeningen. Alles bij elkaar heeft hij die dag een bedrag van ruim 4100 euro overgemaakt. Aan het eind van de middag ziet een bankmedewerker de transacties en neemt contact op de man. Dan wordt duidelijk dat hij is opgelicht. De bankmedewerker heeft 3300 euro van het overgemaakte geld weten te blokkeren, maar zo'n 800 euro is verloren gegaan.

PINNEN

Dat geld is opgenomen bij een aantal pinautomaten in bij winkelcentrum Overvecht in Utrecht.OPGELET
Wees alert als je van een bekende een berichtje krijgt met de vraag om geld over te maken. Neem altijd eerst telefonisch contact op. Krijg je geen contact, maak dan geen geld over. De whatsapp-oplichters zijn heel inventief als het gaat om smoezen verzinnen waarom ze telefonisch niet bereikbaar zijn. Trap daar dus niet in! Als je geen telefonisch contact krijgt, maak je geen geld over.

Uitzending 21 november 2018
Bureau Hengeveld is een samenwerking tussen RTV Utrecht, Politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Overzicht Bureau Hengeveld