RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Opgepast voor phishingmails

PROVINCIE UTRECHT - UPDATE 4 DECEMBER: De vrouw heeft zich via haar advocaat bij de politie gemeld nadat ze zichzelf had gezien in de uitzending. Het gaat om een 25-jarige vrouw uit Amsterdam.

Helaas gebeurt het nog steeds dat mensen doorklikken op mailtjes van oplichters en dan hun pincode invullen. Deze zogenaamde phishingmails lijken als twee druppels water op mails van een echte bank. Door middel van zo'n mail kan een vrouw met gestolen bankgegevens een peperduur horloge aanschaffen.

Een 65-jarige man uit Hilversum krijgt in juni een dergelijke mail. Hij moet zijn bankpas opsturen naar een adres en op een website zijn pincode invoeren.

HORLOGE

Met de pas van de man verschijnt een vrouw bij een exclusieve juwelier in Amsterdam. Ze koopt een horloge ter waarde van 6900 euro die ze afrekent met de pinpas van het slachtoffer.

BITCOINS

Ook wordt er met de pas van het slachtoffer voor 1200 euro aan bitcoins gekocht.

OPGEPAST

De mailtjes die oplichters versturen lijken ontzettend veel op echte mailtjes en de pagina's waar de linkjes naar toe leiden lijken ook erg op de echte website van de bank. Maar geen enkele bank zal per mail vragen om je pas op te sturen of om je pincode ergens in te vullen. Wees alert als je zo'n mailtje krijgt, gooi het weg en klik nergens op. Als je twijfelt of het echt of nep is, bel dan met je bank en vraag het na. Dit soort oplichters zijn vaak regionaal of zelfs landelijk actief. Dit keer komt het slachtoffer uit Hilversum, maar het overkomt mensen uit heel het land. Van deze oplichters hebben we het vermoeden dat ze in onze regio actief zijn.


Uitzending 28 november 2018
Bureau Hengeveld is een samenwerking tussen RTV Utrecht, Politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Overzicht Bureau Hengeveld