RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Cybercrimineel steelt bankgegevens en koopt iPhones

1/3
UTRECHT - Een man die bij een filiaal van Coolblue in Utrecht twee iPhones koopt, betaalt zijn aankopen met een pinpas die is verkregen door middel van een phishingmail. Het slachtoffer kreeg een nepmailtje van zijn bank met het verzoek om de mobiel bankieren-app opnieuw te installeren door op een linkje te klikken.

APP

Even later merkt hij dat zijn mobiel bankierenapp op zijn telefoon niet meer werkt. Daarop start hij zijn computer, maar het lukt hem niet om bij zijn bank in te loggen. Hij belt de klantenservice. Van de medewerkster krijgt hij het advies om de niet werkende app te verwijderen en opnieuw te downloaden. Zo lukt het de man uiteindelijk de app toch aan de praat te krijgen.

GELD AFGESCHREVEN

Op zaterdagavond 20 oktober zit de Winterswijker naar het tv-programma Kassa te kijken. Daar wordt gewaarschuwd voor oplichting via een nepwebsite van Tikkie. Aangezien de man zelf ook gebruik maakt van deze terugbetaalapp en hij de afgelopen dagen last heeft van problemen met zijn bankrekening, besluit hij een kijkje te nemen op zijn bankapp. Tot zijn grote schrik ziet hij dat er ruim 2300 euro van zijn rekening is afgeschreven. Hij probeert nogmaals in te loggen op zijn account, ditmaal op zijn computer. Het lukt weer niet. Hij belt de bank en die blokkeert direct zijn rekening.


PINPAS

Het blijkt dat er kort daarvoor een nieuwe pinpas voor zijn rekening is aangevraagd en verstuurd. Vermoedelijk hebben de daders dat gedaan met de gegevens die hij heeft ingevuld na het klikken op de button in het nepmailtje van zijn 'bank' over het opnieuw registreren van zijn telefoon. Die bankpas is vervolgens gebruikt om twee iPhones te kopen.
Wees alert als u zo'n mailtje krijgt, gooi het weg en klik nergens op. Als u twijfelt of het echt of nep is, bel dan met uw bank en vraag het na.


Verdachte koopt twee iPhones X met een door cybercrime verkregen pinpas.


SIGNALEMENT

- blanke man
- normaal postuur
- zwart haar naar links gekamd
- zwart baardje
- 25 - 30 jaar oud
- zwart gewatteerde jas met horizontale stiknaden en een capuchon
- licht logo op de linkerborst
- grijsachtige broek
- donkere schoenen


TIPS

Weet u wie er achter deze phishingmails zitten? Of heeft u informatie die de politie kan helpen om de daders te vinden? Twijfel dan niet en bel de tiplijn: 0800 - 6070 of bel Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000.

Fragment uitzending Bureau Hengeveld


Uitzending 27 maart 2019
Bureau Hengeveld is een samenwerking tussen RTV Utrecht, Politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Overzicht Bureau Hengeveld