RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Drie overvallen met automatisch wapen

1/5
UTRECHT - De politie heeft het vermoeden dat drie overvallen op tankstations en een supermarkt zijn gepleegd door dezelfde daders. De overvallen vonden plaats in Utrecht en De Meern. De grootste overeenkomst is dat de daders in alle gevallen gebruik maakten van een groot automatisch wapen.


BP TANKSTATION

De eerste overval vindt plaats op donderdagavond 13 december bij het BP tankstation aan de Meerndijk in De Meern. De medewerker neemt rond 19.40 uur een rookpauze. Hij doet de deur van de nooduitgang open en rookt zijn sigaret. Ondertussen komt er een klant binnen, die hij gaat helpen. Hij laat die nooddeur open, omdat hij later zijn sigaret nog even wil oproken.

Ondertussen verschijnen twee mannen met bedekte gezichten bij de nooduitgang. En van hen richt een groot automatisch wapen naar binnen en blijft bij de deur op de uitkijk staan. De andere man gaat naar binnen en komt dan meteen bij de medewerker en de kassa achter de balie. De medewerker aarzelt geen moment, opent de kassa voor de overvaller en doet een stap achteruit. De overvaller graait de kassa leeg en verdwijnt via de nooduitgang.

 Links verdachte 1, rechts verdachte 2 van de overval op het BP tankstation Links verdachte 1, rechts verdachte 2 van de overval op het BP tankstation | Foto: Politie Midden-Nederland

SIGNALEMENTEN

Verdachte 1 overval BP
- lichte huidskleur, mogelijk van Noord-Afrikaanse afkomst
- 25 jaar
- 1.70m
- gezet postuur
- zwart, krullend haar
- witte jas
- zwarte capuchontrui
- zwarte sjaal voor zijn neus en mond
- zwarte broek
- zwarte schoenen, witte zoolranden

Verdachte 2 overval BP
- lichtgetinte huidskleur
- 25 jaar
- slank/normaal postuur
- 1.80m
- vermoedelijk zwart haar
- sjaal voor gezicht
- donkerblauwe jas
- groene capuchon
- donkerblauwe trainingsbroek, mogelijk van Adidas
- donkerblauwe handschoenen

ESSO TANKSTATION

Op maandagochtend 31 december wil een man het Esso tankstation aan het 24 Oktoberplein in Utrecht overvallen. Om 05.40 uur loopt hij de shop binnen met een automatisch wapen in zijn handen. Hij ziet dat de kogelwerende veiligheidswand bij de kassa omhoog staat, waardoor hij niet bij de kassa kan komen. Dan draait hij zich om en loopt onverrichter zake weer naar buiten. Vermoedelijk vlucht hij op een scooter.


 Overvaller bij Esso tankstation aan het 24 Oktoberplein Overvaller bij Esso tankstation aan het 24 Oktoberplein | Foto: Politie Midden-Nederland

SIGNALEMENT

Verdachte overval Esso
- blanke huidskleur
- 18 jaar
- 1.70m
- tenger postuur
- donkerbruine ogen
- zwarte bivakmuts
- zwarte trainingsbroek, mogelijk van Adidas
- zwarte schoenen, witte zoolrand


JUMBO

Op vrijdagavond 8 maart is de Jumbo in winkelcentrum Mereveldplein in De Meern het toneel van een heftige overval. Om 20.55 uur komen twee overvallers de winkel binnen. En van hen heeft een automatisch wapen in zijn handen. Ze springen over de toonbank van de servicebalie. En van de twee begint de kassalade van de servicebalie los te trekken. Dat lukt, hij stopt de la in zijn rugtas, pakt zijn mes en gaat richting zijn kompaan, die even verderop n van de medewerkers overmeestert.


MISHANDELING

Het gaat er hard aan toe. De medewerker verzet zich en krijgt harde klappen van de overvaller, waardoor zijn neus breekt. De overvaller pakt hem bij zijn nek en sleept hem mee naar de kassa's. Hij moet twee kassa's openen. Ondertussen druipt het bloed uit zijn neus. De overvallers graaien het geld uit de kassa's en rennen dan de winkel uit. Ze vluchten op hun scooter, die naast de ingang geparkeerd staat.

 Links verdachte 1, rechts verdachte 2 van de overval  bij de Jumbo aan het Mereveldplein in De Meern Links verdachte 1, rechts verdachte 2 van de overval bij de Jumbo aan het Mereveldplein in De Meern | Foto: Politie Midden-Nederland

SIGNALEMENTEN

Verdachte 1 overval Jumbo
- lichtgetinte huidskleur
- donkere baard
- zwart, krullend haar
- zwarte jas
- grijs vest met capuchon
- zwarte broek
- witte handschoenen
- oranje doek met zwarte accenten voor zijn mond

Verdachte 2 overval Jumbo
- zwarte bivakmuts
- blauwe, glimmende jas
- groene capuchon
- grijs shirt
- zwarte joggingbroek, Nike
- zwart/grijze schoenen
- blauwe handschoenen


OVEREENKOMSTEN

Bij alle overvallen maakten de overvallers gebruik van een automatisch wapen. Verder komen de signalementen van de verdachten met elkaar overeen. Wat onder andere opvalt is dat bij de overval op de Jumbo n het BP tankstation n van de verdachten blauwe handschoenen draagt.


TIPS

De politie houdt er rekening mee dat de drie overvallen gepleegd zijn door n en dezelfde dadergroep, zij het misschien in wisselende samenstelling. Weet u wie er achter de overvallen zitten of herkent u n of meer van de verdachten? Bel dan de tiplijn : 0800 - 6070 of Meld Misdaad Anoniem : 0800 - 7000.


Fragment uitzending Bureau Hengeveld


Uitzending 1 mei 2019
Bureau Hengeveld is een samenwerking tussen RTVUtrecht, Politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.
Overzicht Bureau Hengeveld