RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Bewakingsbeeld van granaatgooier Vianen

1/3
VIANEN - Twee mannen zijn in Vianen aan de dood ontsnapt. Ze zaten in een bestelbus toen er een handgranaat naar hen werd gegooid. Het explosief stond op scherp, maar ontplofte niet.

PARKEERPLAATS

Vrijdagmiddag 31 mei zitten rond 15.15 uur twee mannen in een bestelbusje op de parkeerplaats bij de Zwanenbloemflat aan de Vijfheerenlanden in Vianen. Ineens horen ze een harde klap. Er is een handgranaat tegen hun busje gegooid. Tegelijkertijd zien ze een man met een zwarte helm wegrennen. De handgranaat, die op scherp staat, ontploft gelukkig niet.

BEWAKINGSBEELD

De inzittenden van de bestelbus zeggen dat ze zich niet kunnen voorstellen dat het explosief voor hen bedoeld was. Wat dan wel de aanleiding was wordt hopelijk duidelijk als de granaatgooier gevonden is. Op bewakingsbeeld van de omliggende Donjon-flat is de dader te zien als hij aankomt op een scooter. Hij zit achterop en stapt af bij de flat. De bestuurder blijft op de scooter zitten tijdens het wachten.

De route die de dader rijdt


Verdachte 1 (gooier handgranaat)
- blanke of lichtgetinte huidskleur
- slank postuur
- zwarte jas met rits
- zwarte broek (met streep op de zijkant van het bovenbeen)
- zwarte schoenen
- zwarte helm; Airoh Mathisse RSX

Verdachte 2 (bestuurder scooter)
- lichtgetint tot getinte huidskleur
- slank postuur
- zwart haar
- blauwe gewatteerde jas, capuchon
- zwarte broek
- zwarte schoenen

De motorscooter is waarschijnlijk een Gilera Runner met gele kentekenplaat. Ze kwamen aanrijden vanuit de Brugstraat over de Lafayettestraat. De bestuurder is vermoedelijk niet erg lang, hij moest met z'n tenen achteruit steppen en viel bijna om. Na het gooien van de granaat stapt de gooier weer achterop en rijden ze dezelfde route terug.

GETUIGEN

De politie zoekt getuigen, onder wie de bestuurder van een auto die de mannen kruist. Ook passeert er nog een fietser. Uiteraard wil de politie ook graag incontact komen met mensen die meer kunnen vertellen over het motief van het gooien van de handgranaat en voor wie hij precies bedoeld was. Verder hoort de politie graag waar die motorscooter voor of na vrijdag 31 mei gestaan heeft en waar hij nu staat.

fragment uitzending


TIPS

Bel met uw informatie naar de tiplijn: 0800 - 6070. Anoniem tippen kan ook; bel dan naar 0800 - 7000.

Uitzending 12 juni 2019
Bureau Hengeveld is een samenwerking tussen RTV Utrecht, Politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Overzicht Bureau Hengeveld