5000 euro kwijt na fraude via Whattsapp

© Politie Midden-Nederland
UTRECHT - Het is een veel gebruikte truc door oplichters: Whatsapp-berichtjes sturen en vragen om geld. De berichtjes worden gestuurd uit naam van een familielid van het slachtoffer en resulteren vaak in grote financiele schade voor het slachtoffer.

'Zoon'

Het overkwam ook een dame van 62. De criminelen deden zich voor als haar zoon. Hij appt dat hij dringend een bedrag van 5000 euro nodig heeft en vraagt zijn moeder om dat geld over te maken via een betaalverzoek. Ze trapt er in. Even later wordt gevraagd om 10.000 euro, maar dat lukt niet ivm haar daglimiet.

Opgelicht

Later die dag heeft ze contact met haar echte zoon en dan blijkt dat hij haar helemaal niet heeft ge-appt met de vraag om geld over te maken. Dan beseft ze dat ze is opgelicht. De 5000 euro is ze kwijt en dat bedrag wordt in Utrecht opgenomen.

Pinnen

Bij een geldautomaat aan de Amsterdamsestraatweg komt de man in beeld. Hij heeft een lichtgetinte huid, brede neus en volle lippen. Hij draag een beige of lichtbruine jas met capuchon en daaronder lijkt hij een petje te dragen. Verder draagt hij een grote spiegelende zonnebril.

Hoe te voorkomen?

Als je een appje krijgt van een familielid, met het verhaal dat hij of zij een nieuw nummer heeft en geld nodig heeft, bel dan eerst het oude nummer dat je van hem of haar hebt. Waarschijnlijk neemt die persoon gewoon op en is er helemaal geen sprake van een nieuw nummer en ook niet van een dringende geldvraag. Maak geen geld over voordat je gebeld hebt met de persoon in kwestie.

Tips?

Herkent u de man op de beelden? Bel dan 0800-6070 of anoniem 0800-7000.
Uitzending 25 november 2020.
Bureau Hengeveld is een samenwerking tussen RTV Utrecht, Politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.