Spoofing: oplichting via de telefoon

PROVINCIE UTRECHT - In het afgelopen jaar zijn zeker 800 mensen in het hele land slachtoffer geworden van criminelen die zich voordoen als keurige bankmedewerkers. Door middel van een technisch truc lijkt het alsof zij namens een echte bank bellen. Die truc wordt 'spoofing' genoemd. Daders van dit soort oplichting hebben op deze manier miljoenen euro's gestolen van hun slachtoffers.
De daders zijn actief in het hele land, en helaas dus ook in onze regio. De politie geeft beelden vrij van verdachten die betrokken zijn bij deze vorm van oplichting.
Dit zijn verdachten 1, 2, 3 en 4
Dit zijn verdachten 1, 2, 3 en 4
Dit zijn verdachten 5, 6, 7 en 8
Dit zijn verdachten 5, 6, 7 en 8
Dit zijn verdachten 9, 10 en 11
Dit zijn verdachten 9, 10 en 11

Werkwijze

De oplichting werkt als volgt: het slachtoffer - vaak iemand op leeftijd - krijgt een telefoon van iemand die zich voordoet als bankmedewerker. Hij of zij belt met het verhaal dat er verdachte transacties zijn waargenomen op de bankrekening en dat er snel maatregelen genomen moeten worden. De nepbankmedewerker kan erop aandringen om geld over te maken naar een 'kluisrekening' of een 'veilige rekening'.
Of ze vragen om de pas en pincode te geven. Soms moet de pas worden doorgeknipt en worden opgestuurd. Of de bankmedewerker stuurt iemand langs om de pas op te halen. Vervolgens wordt gevraagd om de pincode. Vervolgens kan de crimineel zelf uw geld opnemen, spaargeld overmaken naar de betaalrekening én de pinlimiet verhogen.

Voorkomen

Op deze website van de politie vindt u tips hoe u kunt voorkomen dat u slachtoffer wordt van dit soort criminelen.

Tips

Herkent u één of meer van de getoonde verdachten? Geef dan het nummer van de verdachte en uw informatie over hem door via de tiplijn: 0800 - 6070 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.