RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Echtpaar voor 20.000 euro opgelicht

1/2
NIEUWEGEIN - Een echtpaar uit Nieuwegein raakt meer dan 20.000 euro kwijt aan oplichters. Ze zijn het zoveelste slachtoffer van spoofing; criminelen die zich via de telefoon voordoen als bankmedewerkers,

Truc

Het echtpaar krijgt 18 januari een sms-je dat lijkt van hun bank afkomstig te zijn. De man logt in op zijn account van ING. Er is niets bijzonders aan de hand en hij logt weer uit. Vlak daarna gaat de telefoon. Iemand die zich voordoet als een bankmedewerker begint over het sms-je.

Vertrouwen
De man vertrouwt het niet en zegt dat ook. De vrouw aan de telefoon blijft rustig en zegt dat de man haar telefoonnummer kan controleren op de site van de bank. En daar heeft ze zijn vertrouwen mee gewonnen.

Pas doorknippen
Dan vertelt de vrouw dat er fraude is gepleegd met hun bankrekening en dat iemand de pinpas komt ophalen. De man moet de pas op een speciale manier doorknippen en aan de koerier die langskomt, meegeven.

Pinnen
De pas wordt dan weer aan elkaar geplakt en dan kan ermee gepind worden. Op bewakingsbeelden van een pinautomaat aan de Bankstede in Nieuwegein is te zien hoe een man ruim 20.000 euro pint van de rekening van het echtpaar.

Op bewakingsbeelden is te zien wie er pint met de pas van de slachtoffers


Pincode
De zogenaamde bankmedewerker aan de telefoon krijgt de man ook zover dat hij de pincode noemt. Ze zegt dat ze die nodig heeft om de code op een zwarte lijst te zetten. Met alle verzamelde bankgegevens krijgen de criminelen toegang tot het internetbankieren van de slachtoffers. Daardoor lukt het ze om geld over te maken van de spaarrekening naar de lopende rekening, de pinlimiet te verhogen en kan er ruim 20.000 euro gepind wordt.

Signalement
De man op de beelden van de pinautomaat is slechts één van de verdachten die zich bezig hebben gehouden met de oplichting van het echtpaar.

- donkergetinte huid
- slank postuur
- zwarte hoodie,capuchon over zijn hoofd
- donkerblauwe bodywarmer, wit rond logo op de borst
- zwarte strakke broek,
- witte, halfhoge sportschoenen

Tips
Alle informatie die kan helpen om hem te vinden is welkom. Geef uw tips door via de tiplijn: 0800 - 6070 of via Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000.

Fragment uitzending Bureau Hengeveld


Uitzending 14 & 21 april 2021
Bureau Hengeveld is een samenwerking tussen RTV Utrecht, Politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Overzicht Bureau Hengeveld

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -