RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Knobbelzwanen slachtoffer van stropers

1/2
WOERDEN - Wilde knobbelzwanen zijn niet veilig in de polders ten noorden van Woerden. Stropers hebben het op de sierlijke vogel voorzien en gaan daarbij niet zachtzinnig te werk.

Onderzoek
Momenteel loopt er een strafrechtelijk onderzoek van de milieurecherche, de VWA, Staatsbosbeheer en de provincie Utrecht. Vorige maand werden ruim 100 zwanen aangetroffen die mishandeld zijn door stropers. Het gaat om het gebied tussen Woerden en Woerdense Verlaat. De daders gaan er vaak 's nachts op uit. Jonge zwanen krijgen een ring om hun poot en er wordt een stuk van de vleugel afgeknipt, het 'leewieken'. Door deze amputatie kan de vogel nooit meer vliegen.

Opgroeien in het weiland
De stropers laten de zwaan opgroeien in het weiland en zijn zo geen geld kwijt aan voer. Als de zwaan volwassen is komen de stropers terug om hem mee te nemen.

België
Het grootste deel van de gestroopte zwanen wordt levend doorverkocht, bijvoorbeeld naar België. Ook het Midden-Oosten is afzetgebied. Daar wordt de sierlijke witte zwaan als statussymbool gezien.

Celstraf
Zowel het ringen als het leewieken zijn strafbare feiten. Het gaat om ernstige delicten waar een celstraf op staat van maximaal 6 jaar.

Verdachte situaties
De politie vraagt iedereen alert te zijn. Bijvoorbeeld als u gaat wandelen of fietsen in de polder en u ziet een verdachte situatie, bel dan meteen 112, dan gaat de politie eropaf. En natuurlijk de handel zelf. Krijgt u er lucht van dat iemand in deze handel zit? Trek dan meteen aan de bel.

Heeft u informatie die deze praktijken kan stoppen, bel dan nu 0800-6070 of anoniem 0800-7000.

Politie jaagt op zwanenstropers


Uitzending 6 oktober 2021
Bureau Hengeveld is een samenwerking tussen RTV Utrecht, Politie Midden-Nederland en het Openbaar Ministerie.


Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail naar nieuws@rtvutrecht.nl.

Overzicht Bureau Hengeveld

- advertentie -


- advertentie -
- advertentie -
- advertentie -