RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


1 km dijk ... en zover je kunt kijken - zo 22 nov 2020, 08.00 uur


Aflevering: afl 5

Deze week  zien we dat het water in het gebied rond de kilometer Langbroekerdijk tussen kasteel Beverweerd en kasteel Sterkenburg een belangrijke rol speelt. Het moerassige land is lang geleden ontgonnen en al dat water moest worden afgevoerd.

Tot op de dag van vandaag zie je dat terug aan een kenmerkend landschap van lange stukken land met geulen en sloten om het water af te voeren. Maar er komt langs de Langbroekerwetering ook kwelwater omhoog. Dat is grondwater gefilterd door de zandlagen van de Utrechtseheuvelrug is erg schoon en daarom is het goed om dit water  juist in het gebied houden, verteld Els Otterman. Dat kwelwater zorgde vroeger ook wel voor natte voeten en een verplichte ophokplicht voor de kippen, weten pachtboeren Arie van Beusekom en Piet van der Kruk.  

De documentairereeks is mede mogelijk gemaakt door Leader, Provincie Utrecht, Gemeenten Bunnik en Utrechtse Heuvelrug, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden, De Brede Kijk, Carel Nengerman Fonds, Elise Mathilde Fonds, K.F. Heinfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Ridderschap van Utrecht. MEER UITZENDINGEN 1 KM DIJK ... EN ZOVER JE KUNT KIJKEN