RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Brunner door de Bocht - di 20 nov 2018, 12.20 uur


Uithoflijn

Na jaren wachten is het eindelijk zover. De tram die Utrecht centraal met de Uithof moet verbinden gaat rijden. Nog niet voor het echie, nee de tram rijdt in de nacht om allerlei testen te doen. En Edo mag mee! Maar dat betekend wel dat hij heel stil moet zitten, want met allerlei sensoren worden de trillingen van de tram geregistreerd om zo het comfort te meten.

Edo is benieuwd wat voor uitzicht de trambestuurder van deze gloednieuwe tram heeft. Hij loopt voorzichtig naar de cockpit en stelt verbaasd vast dat dat best wel donker is. Maar lantaarnpalen om de route te verlichten zullen er niet komen omdat omwonenden dan last van het licht kunnen hebben.

De tram heeft pas zo'n duizend kilometer gereden. Dat is slecht een fractie van de zestigduizend kilometer die de tram in een jaar gaat rijden, verteld manager trammaterieel René van Marrewijk.

TEGENSLAG
De tram glijd soepel over de rails, totdat er opeens een enorme dreun te horen is en Edo door elkaar geschud wordt. De tram wordt onmiddellijk stilgezet en er rennen testers de tram uit om te kijken wat er mis is. De tram blijkt over een grote ijzeren bout te zijn gereden, die op de rails lag. De bout wordt van de rails verwijderd waarna de tram weer soepel verder rijdt.

In totaal gaan er vanaf het najaar van 2019 24 van deze trams op dit traject rijden. Per dag zullen er ongeveer vijfentwintigduizend studenten vervoerd worden.MEER UITZENDINGEN BRUNNER DOOR DE BOCHT