RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Brunner door de Bocht - di 19 feb 2019, 12.20 uur


Recyclen van auto's

In Nederland rijden zo'n negen miljoen auto's en die auto's hebben niet het eeuwige leven. Zo heeft Edo nog een oude Renault 4 waar hij in de toekomst, met pijn in het hart, waarschijnlijk afscheid van zal moeten nemen. Gewoon, omdat hij op en versleten is. En waarom zou je dan niet eerst langsgaan bij een autodemontage bedrijf om te kijken of je lieveling daar in goede handen is.

Maar Edo wordt meteen uit die droom gehaald. Michael Netten van autodemontagebedrijf Carmix in Woerden heeft weinig met het liefdevol uit elkaar sleutelen van een afgedankt vervoersmiddel. Het gaat hem om het ijzer, koper en andere grondstoffen. Daar verdient hij zijn geld mee.

VEEL VERANDERD

Zo'n 95 procent van een auto wordt uiteindelijk hergebruikt. Naast het ijzer, glas en rubber heb je bijvoorbeeld ook de remvloeistof en het foam van de stoelen en banken. Er is in de recycling veel veranderd. Waar vroeger een auto volledig met de hand werd gestript, worden nu alleen de accu, de vloeistoffen en de banden verwijderd. Wat overblijft gaat in zijn geheel naar een shredder. Die vermaalt alles tot kleine snippers en die worden op soort gesorteerd. Maar eerst moet de airbag met een flinke ontploffing onklaar worden gemaakt. 


Omdat er veel auto's op transport naar de shredder moeten, is er nog een laatste handeling. De auto moet een kopje kleiner worden gemaakt. Op die manier passen er meer auto's in een afvoercontainer. En weer is Edo bereid de handen uit de mouwen te steken. Met een paar rake klappen van de kraan wordt de auto vermorzeld.MEER UITZENDINGEN BRUNNER DOOR DE BOCHT