RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Brunner door de Bocht - di 5 maart 2019, 12.20 uur


Toegankelijkheid, ver te zoeken

Als je in een rolstoel zit, of blind of doof bent, dan loop je vaak tegen praktische mobiliteitsproblemen aan. Edo is benieuwd wat voor problemen dat zijn en daarom gaat hij op pad met Nicolette van der Drift. Zij zit in een rolstoel en maakt daardoor regelmatig situaties mee die in haar ogen makkelijk verbeterd kunnen worden. Daarom is ze een van de spreekbuizen van Solgu. Dat is een organisatie die zich inzet voor de toegankelijkheid van mensen met een beperking in Utrecht. 

Nicolette legt uit dat in 2016 een VN-verdrag in werking trad voor gelijke rechten voor mensen met een beperking. Daarnaast heeft het kabinet in 2017 besloten dat toegankelijkheid de norm moet worden, niet de uitzondering. 17% van de bevolking heeft een beperking en die moet je tegemoet komen.

De realiteit is dat gebouwen lang niet altijd zo gemakkelijk toegankelijk gemaakt kunnen worden. Bijvoorbeeld omdat een pand een monument is en er aan de buitenkant niks veranderd mag worden, of een oprijplaat voor rolstoelen gevaarlijk is voor winkelend publiek. Als je dan in een rolstoel zit en je moet naar het toilet, zijn er maar enkele plaatsen waar je terecht kunt. 

Toch laat Nicolette zich daar niet door tegenhouden en ze gaat dan ook graag op stap. Nicolette gaat graag uit met haar vrienden, lekker dansen. Maar na een paar biertjes komt het onvermijdelijke en moet ze plassen. Dat is dus best een probleem als je lang niet overal terecht kunt. Dat moet veranderen en daarom zet ze zich op een positieve, vrolijke manier in om mensen bewust te maken van de problemen waar ze tegenaan loopt.MEER UITZENDINGEN BRUNNER DOOR DE BOCHT