RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Brunner door de Bocht - vr 10 jul 2020, 17.15 uur


Aflevering: Bewegen in het bos

Naar het bos ga je voor je rust, maar op mooie dagen kan het er een drukke bedoening zijn. Mountainbikers, fietsers, honden met hun eigenaars, ruiters, wandelaars, spelende kinderen. Het krioelt allemaal door elkaar heen en dat zorgt soms voor irritatie.

Boswachter Corien Koremans is boswachter op de Utrechtse Heuvelrug. Zij vindt het belangrijk dat al die groepen ontspannen kunnen recreëren zonder dat ze elkaar en de dieren in het bos hinderen. Daarom is er voor elke mobiliteitsgroep een eigen pad, zodat ze elkaar niet in de weg zitten. Maar die paden die kruisen elkaar soms. En daarom staan er overal in het bos borden die aangeven wat voor pad het is en wat daar de regels zijn. Want in het bos heeft rechts geen voorrang en haaientanden zijn er al helemaal niet te vinden.

Voor Edo is dit nieuw, want hij was in de veronderstelling dat je in het bos mag lopen waar je wilt, zijn kinderen lopen bijvoorbeeld graag op spannende weggetjes die eigenlijk voor mountainbikers bedoeld zijn, maar dat kan dus gevaarlijke situaties opleveren.

Boswachter Corien wijst hem erop dat hij dan ook op een mountainbikepad liep. Ook van het bospad afgaan om te struinen tussen de bomen is niet de bedoeling, omdat je dan de dieren die zich overdag tussen de bomen terugtrekken dan verstoord.


Dus het is op de paden blijven en borden lezen. Zo ontdekt Edo dat ruiter- en mountainbikepaden eenrichtingsverkeer zijn. Je mag zo'n pad niet in de tegengestelde richting fietsen, want dat kan gevaarlijke situaties opleveren. Dat de paden elkaar onderling kruisen is onvermijdelijk, dat komt door het drukke gebruik van een beperkt aantal meters bos. Daarom moet je volgens Corien ook rekening houden met elkaar. "Minder even je snelheid op een plek waar ruiters en mountainbikers elkaar kruisen. Op die manier kan iedereen ontspannen en veilig genieten van het bos."MEER UITZENDINGEN BRUNNER DOOR DE BOCHT