RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


DocU - za 30 apr 2016, 08.10 uur


Aflevering: Loenen aan de Vecht in oorlogstijd

In de jaren 1940 – 1945 zaten er veel Duitse soldaten in Loenen aan de Vecht. Zij moesten de strategische positie van Loenen verdedigen tegen bombardementen van de Engelsen en tegen Nederlandse verzetstrijders.

De Engelsen hebben vele malen geprobeerd om de bruggen over het Amsterdam-Rijnkanaal  en vaartuigen met oorlogsmaterialen te bombarderen. In deze film vertellen ooggetuigen en leden van de Historische Kring van Loenen over hun ervaringen. Zo wordt historisch materiaal van de RAF getoond en wordt uitgelegd hoe de aanvallen van de Engelse bommenwerpers op de bruggen en vaartuigen in het kanaal hebben plaatsgevonden.
Maar ook de gebeurtenissen voor de bevrijding komen aan bod, zoals het dramatische verhaal van de gijzelaars in Kasteel Loenersloot.

Deze film is de derde in de reeks over de oorlogstijd in kernen van de gemeente Stichtse Vecht. De vorige documentaires van Henny Ram en Willem van Putten gingen over Maarssen (2014) en Breukelen (2015). Ook deze documentaires waren te zien op RTV Utrecht.  MEER UITZENDINGEN DOCU