RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


DocU - zo 11 jun 2017, 07.30 uur


Munitieramp 1967

50 jaar na de ramp met het munitieschip in de Kernhaven van Utrecht blikken nabestaanden van de slachtoffers terug op die bewuste dag op 12 juni 1967.

Defensie vervoerde vanaf de Kernhaven afgekeurde munitie naar zee om daar te dumpen. Maar deze dag ging het mis. Tijdens het laden van het schip ontstond brand in één van de kisten met granaten. Een explosie volgde en de chaos was niet te overzien.

Twee jonge mannen van 20 jaar overleefden de ramp niet. Adriaan Verbeek zat in de haven met zijn broer te vissen en Kees de Goede liep net de deur uit bij Philips waar hij in het laboratorium werkte.

De zus van Adriaan was nog maar 6 jaar oud. Ze denkt terug aan haar broer waar ze altijd mee kon stoeien. Herman, een goede vriend van Adriaan, zou die dag mee gaan vissen. Hij zou wat later komen en kwam aan vlak na de ramp. Zo’n ravage had hij nog nooit gezien.

Albert de Goede denkt vaak terug aan zijn broer Kees die bij de ramp omkwam. Pas aan het einde van die dag in 1967, na zijn werk, kreeg hij te horen dat zijn broer was overleden. Hij vergeet die dag niet meer.

 

We blikken terug in de documentaire 50 jaar na de munitierampMEER UITZENDINGEN DOCU