RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


DocU - zo 25 nov 2018, 07.15 uur


90 jaar Sterrenberg, van instellingsterrein naar gewone woonwijk deel 2

Hoe ga je om met mensen met een verstandelijke beperking? Daarover werd vroeger heel anders gedacht dan tegenwoordig. Mensen met een beperking worden als het even kan niet meer weggestopt in een instelling, ver weg van de samenleving.

Daarover gaat de docu '90 jaar Sterrenberg, van instellingsterrein naar gewone woonwijk'. Het tweede deel beschrijft de geschiedenis van de jaren tachtig tot nu.

In de jaren 80 van de vorige eeuw worden mensen met een verstandelijke beperking meer en meer onderdeel van onze samenleving. In heel Nederland komen mensen met een verstandelijke beperking in speciale huizen in gewone wijken wonen. Ze integreren. Ook bewoners van zorginstelling Sterrenberg in Huis ter Heide verhuizen naar zogenaamde ‘sociowoningen’. Mensen die meer zorg nodig hebben blijven in paviljoens op Sterrenberg wonen.

Als eind vorige eeuw deze paviljoens zijn verouderd, ontstaat het idee van omgekeerde integratie: de bewoners gaan niet alleen de woonwijk in maar mensen van buiten komen naar Sterrenberg. In 2010 wordt met de bouw van een geheel nieuwe woonwijk begonnen. MEER UITZENDINGEN DOCU