RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


DocU - zo 9 aug 2020, 08.00 uur


Aflevering: Dineren tussen de rails

Wie kent ze niet: de railtenders met koffie, de stationsrestauraties en de snelle hap uit de muur van het station. Eten en drinken op het station of in de trein heeft een lange geschiedenis. Maar wat werd er dan gegeten en hoe zag zo'n restaurant in de trein er 100 jaar geleden eigenlijk uit? 

Sinds het begin van de vorige eeuw reden er treinen met luxe slaap- en restauratiewagens door Europa. Sindsdien heeft het dineren tussen de rails vele vormen aangenomen. In de jaren ’50 werd gereden met de RD Restauratiewagen, een treinstel waarvan er nog één in het depot van het Spoorwegmuseum staat. Dit treinstel wordt helemaal opgeknapt en teruggebracht in zijn originele vorm. Hoe dat verloopt is te zien in de documentaire.

Maar de film volgt niet alleen de restauratie van het rijtuig maar vertelt ook hoe het eten in de trein zich in de afgelopen eeuw ontwikkelde. De chique restauratiewagens uit de begintijd van Wagon-Lits verdwenen langzaam maar zeker van het spoor en maakten plaats voor modernere, vaak iets minder chique rijtuigen. En tegenwoordig is het eten in de trein slechts nog een kopje koffie met een gevulde koek, geschonken en aangereikt door een bijverdienende student.

Dineren tussen de rails is mede mogelijk gemaakt door Stichting Spoorwegmuseum. MEER UITZENDINGEN DOCU