RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Gebruikte Stenen: industrieel erfgoed in de provincie Utrecht - za 5 nov 2016, 08.10 uur


Hierin gaat Nadya Sewradj naar het bedrijf Sola in Zeist, bekend van bestek en pannen. Het is in 1922 opgericht door een lid van de familie Gerritsen, die begin twintigste eeuw aan de basis stond van de zilverindustrie in Zeist. Het historische gebouw van Sola heeft in 1949 een nieuwe opvallende voorgevel gekregen en de gemeente Zeist kent tegenwoordig het Sola-complex een monumentale waarde toe.

Daarna gaat Nadya naar Den Dolder. Hier spreekt ze met Erik Nijhof, voorzitten van de stichting voor industrieel erfgoed Usine. Hij vertelt haar over het belang van fabrieken voor zeep en schoonmaakmiddelen eind 19de en begin 20ste eeuw. De komst van zo’n fabriek naar Den Dolder, De Duif, heeft een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van dit dorp. De fabriek bestaat al lang niet meer, maar de invloed die hij had is nog goed te zien.

Verder in het laatste deel van Gebruikte Stenen een reportage over machinefabriek De Hollandsche IJssel in Oudewater. Daar worden al ruim 140 jaar baggermachines gemaakt die internationaal worden ingezet.MEER UITZENDINGEN GEBRUIKTE STENEN: INDUSTRIEEL ERFGOED IN DE PROVINCIE UTRECHT