RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Gouden Tijden - za 3 jun 2017, 07.30 uur


Eemnes/Renswoude - Boodschappen doen, dat ging vroeger heel anders dan nu.  Tot het begin van de jaren 60 kon je niet, zoals nu, de weekboodschappen bij één winkel halen. Want tot die tijd was het in Nederland verboden om vlees, groenten en brood in 1 winkel te verkopen. En bijna alles stond achter de toonbank, zoals in de winkel  van Jan Manten in Eemnes. 

Ook in Renswoude werden de klanten nog op hun wenken bediend. De familie Van Raaij had een soort winkel van Sinkel. Veel mensen naaiden hun kleren en gordijnen nog zelf. En dus was ook er in een klein dorp als Renswoude van alles daarvoor te koop. 

Spakenburg- In Spakenburg draaide in de jaren vijftig alles om vis. In die tijd voeren de vissers nog uit met hun botters, maar door de aanleg van de afsluitdijk en de inpoldering werd dat steeds minder. Maar ook de vishandel was een belangrijke bron van inkomsten, net als nu.

In die jaren 50 liep nog bijna niemand in zogenaamde 'burgerkleding' maar droegen  de mannen nog de boezeroen en hadden de vrouwen de zo kenmerkende kraplap op hun schouders.

Utrecht- Tijd voor een feestje!  In de jaren zestig wisten ze het al, als oudere moet je bewegen. En dat doen ze hier volop, op een feestje in het  Stella Maris buurthuis, in de Hoogstraat in Utrecht.

Soestduinen- Bijna de hele dag in bed. En dat 1,5 jaar lang Dat lijkt voor een kind van 4 nauwelijks te doen. Maar voor Andy van Dijke uit Woerden is dat aan het begin van de jaren 60 de realiteit. Als heel veel andere kinderen en volwassenen met Tubercolose verblijft hij lange tijd in sanatorium Zonnegloren in Soest.

Tuberculose is een besmettelijke ziekte, die eeuwenlang vaak dodelijk was. Lange tijd is rust het enige medicijn. En bij voorkeur niet thuis, want dan is de kans groot dat andere gezinsleden ook ziek werden. En dus worden er kuuroorden gebouwd op plekken met 'gezonde lucht'.

Utrecht- Een rit met de tram door de binnenstad van Utrecht.  In 1927 is de tram hét openbaar vervoer in Utrecht. Er zijn 5 verschillende lijnen. Aan het begin van de 20ste eeuw wordt  de elektrische tram geïntroduceerd. Een van de redenen was dat het gemeentebestuur een elektriciteitscentrale wilde laten bouwen, maar ze waren bang dat te weinig huishoudens en bedrijven zich erop zouden laten aansluiten om het rendabel te maken. De tram moest dat probleem verhelpen. 

 

 

 

 

 

 MEER UITZENDINGEN GOUDEN TIJDEN