RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht RTV Utrecht

- advertentie -
- advertentie -

Uitzending gemist


 Voor tv-uitzendingen kunt u tot 1 jaar terug selecteren.


Margreet - ma 20 aug 2018, 12.20 uur


De vuilnisboot

Een kleine 900 jaar oud zijn de Utrechtse werfkelders in het centrum van de stad. Uniek in hoeveelheid (meer dan 700) en ligging (ze liggen ónder de openbare weg). Ooit werden ze aanlegd als opslagruimte voor goederen die via het water werden aangevoerd, tegenwoordig zitten er woningen, bedrijfjes en veel horeca. En die krijgen hun spullen veelal weer gewoon via het water!

En behalve spullen afleveren, wordt er ook veel opgehaald via dat water: vuilnis bijvoorbeeld. Met de afvalboot! Margreet vaart mee met Patrick en Daniël tijdens een drukke maandagmorgen. 

De boot is belangrijk, al was het maar omdat een normale vuilniswagen niet meer over de gracht mag rijden: de werfkelders zouden bezwijken als er vaak zware vrachtwagens over de bovenliggende gracht gaan. Tijdens de ophaaldienst krijgen de heren veel waardering "kopjes koffie, bedankjes, zwaaiende kinderen, je leert de mensen van de stad heel goed kennen", aldus Patrick.

De mannen hebben haast, want het afval moet weg zijn voordat de terrassen open gaan. Daar houden ze ook rekening mee "anders kan die horeca helemaal niet open, joh. Dan zou het halve terras vol kliko's, zakken en restjes staan."

Deze aflevering is eerder uitgezonden op 2 oktober 2017.MEER UITZENDINGEN MARGREET